Weinig heiligen worden zo gevierd als Patricius, ofwel Saint Patrick, ofwel de beschermheilige van Ierland. Kleurrijke schmink, accessoires met shamrocks (klavertjes drie), parades en dansen: de feestvreugde is eindeloos, en ongegeneerd groen. Niet slecht voor een man die als kind uit zijn huis werd ontvoerd.

Wablief? Ja, en dat is waarschijnlijk niet de enige verrassing over ‘Paddy’. Kijk voordat je je aankleedt op de grote dag eens naar de kleur die de man zelf droeg. Hint: groen was het niet. En die shamrocks die je op je gezicht laat schminken? Die zijn symbolischer dan je zou verwachten. Hier zijn acht dingen over St. Patrick’s Day die je even op je in moet laten werken – net als die pint romige Guinness, overigens.

St. Patrick was een slaaf

Uitzicht op het Emerald Isle

Als je op 17 maart wel wat craic (plezier) wilt beleven, kun je nergens beter heen dan naar het Emerald Isle zelf. Maar in de 4e eeuw was het leven van Patrick zelf nou niet bepaald plezierig. Eerst werd zijn huis in Engeland door rovers tot de grond toe afgebrand (inderdaad: Engeland, niet Ierland). Tot overmaat van ramp werd de 16-jarige Paddy naar Ierland gebracht en daar zes jaar gevangen gehouden. Hij slaagde erin over de Ierse Zee terug te ontsnappen en begon aan een religieuze opleiding. Later keerde Patrick, of Maewyn Succat, zoals hij toen heette, terug en zou Ierland van zijn slangen hebben verlost. Dat is nog eens een cv-waardige eigenschap.

St. Patrick droeg eigenlijk blauw

Man in blauwe kleding op een paard

Je zou, ehm, uit de toon vallen als je blauw draagt op Paddy’s Day. Maar als Patrick zelf door de straten van Dublin zou paraderen, zou je in goed gezelschap zijn. De meeste historici zijn het erover eens dat hij blauw droeg, en geen groen. Na de Ierse opstand van 1798 tegen de Britse overheersing werd het klavertje drie een symbool van nationalisme. Al snel kwam het dragen van groen symbool te staan voor de strijd voor Ierse onafhankelijkheid. Er zit dus meer achter die groene kostuums dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

De shamrock staat voor de Heilige Drie-eenheid

Vrouw met shamrock op haar gezicht geschilderd

Tegenwoordig vinden organisaties gedenkwaardige logo’s om hun merk te vertegenwoordigen. In de vierde eeuw was het niet anders. Toen St. Patrick als missionaris naar Ierland kwam, koos hij het klavertje drie als symbool voor het christendom. De drie blaadjes waren het ideale symbool voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. En wat het vierde blaadje betreft; volgens de legende droeg Eva zo’n klavertje in de Hof van Eden.

Ierse bars begonnen deze dag pas in de jaren ’60 te vieren

een man en een vrouw in een bar proosten met bier

Het staat bekend als een van de meest aangeschoten dagen van het jaar. Tot 1961 was het echter moeilijk een drankje te krijgen in een Ierse pub op St. Patrick’s Day. Het zwaar katholieke land was bezorgd over overmatig alcoholgebruik tijdens de vastentijd. Daarom dwong de regering alle pubs op 17 maart te sluiten. Sinds de jaren ’60 hebben de Ierse pubs 17 maart echter op heel andere wijze beleefd.

De St. Patrick’s Day-parades begonnen in de VS

groene rivier de Chicago met een rivierboot die onder een brug doorvaart

Zijn naam mag dan synoniem zijn met Ierland, maar in werkelijkheid is St. Patrick een wereldwijd fenomeen. Sterker nog, de parades ter ere van hem zijn begonnen in de VS. Ierse soldaten in het Engelse leger begonnen de dag te vieren met marsen door New York in 1762. Tegenwoordig is het stadsbestuur van Chicago zo gek op Paddy’s Day dat het de rivier de Chicago elk jaar groen kleurt.

Het was een franciscaanse priester die St. Patrick’s Day belangrijk maakte

groep mensen marcheert met een man verkleed as priester

Wanneer je deze Paddy’s Day de glazen klinkt, zeg dan cheers tegen de weinig bekende Luke Wadding. Zonder de invloed van deze franciscaanse priester is het onwaarschijnlijk dat we deze dag überhaupt zouden vieren. Wadding zette zich in voor onderdrukte Ierse katholieken in het Vaticaan in Rome. Hij drong erop aan dat St. Patrick zijn eigen dag zou krijgen, erkend door de Kerk. Vandaag de dag zouden de wilde capriolen op 17 maart overigens onherkenbaar zijn voor Wadding – naar verluidt bestempelde hij de dag met “grote plechtigheid”.

St. Patrick is de beschermheilige van Ierland én Montserrat

het caribische eiland Montserrat

St. Patrick’s Day is de dag om je als leprechaun te verkleden en liters Guinness te drinken, toch? Op het Caribische eiland Montserrat is het iets belangrijker dan dat. Op 17 maart 1768 vond er op het eiland een mislukte slavenopstand plaats. Het verband met Ierland is dat de Ieren daar tot de eerste kolonisten behoorden. Tegenwoordig is er een tiendaags festival ter ere van de opstand. Het hoeft dus niet per se slecht weer te zijn tijdens de Paddy’s Day-activiteiten!

De Ieren geven de Amerikaanse president elk jaar een schaal met shamrocks

foto van shamrock

Je hebt wel wat meer nodig dan geluk om ‘s werelds belangrijkste ambt te bekleden, maar een klavertje vier vinden in een schaal met shamrocks kan natuurlijk nooit kwaad. Dat is precies wat de Taoiseach, de Ierse premier, de Amerikaanse president elk jaar cadeau doet. De Taoiseach overhandigt de schaal van Waterford Crystal al sinds de jaren vijftig jaarlijks in Washington. Wie weet zit er wel een geluksklaver tussen…

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments