Zin om de bloemetjes buiten te zetten? Tijd doorbrengen in Moeder Natuur is altijd goed voor de ziel. En waar kun je haar beter een bezoek brengen dan in de Keukenhof? Met zo’n zeven miljoen bloemen is het hier goed toeven. Jaarlijks een nieuw thema zorgt ervoor dat de tuinen even fris als verfrissend zijn. Spring op de fiets, vaar ontspannen stroomafwaarts of wandel gewoon door de kleurrijke tuinen; welke manier je ook kiest, het park heeft iets voor het hele gezin. Maar net als de seizoenen zelf is de kans om het natuurspektakel te zien vluchtig: het is slechts zeven weken per jaar open. Of je er nu al eens bent geweest of dat het op je bucketlist staat, ontdek waarom de Keukenhof elk jaar weer de moeite waard is.

Het kan zijn dat het park in 2021 niet opent als gepland vanwege de COVID-19-lockdown in Nederland. Zo niet, dan zullen de zeven miljoen bollen niet verloren gaan, maar voor een fantastisch virtueel tuinbezoek zorgen.

In de Keukenhof is elk jaar weer anders

Vriendinnen maken een selfie in de tulpentuin de Keukenhof in Nederland.
© Twycer / www.twycer.nl

Je kunt wel zeggen dat de Keukenhof de tand des tijds heeft doorstaan. Dit jaar is het alweer de 72e editie van deze flowerpowershow. Dat hebben we te danken aan de twintig bloembollenkwekers die in 1949 met het lentepark begonnen. In de loop der jaren is het, letterlijk en figuurlijk, opgebloeid tot een wereldberoemde attractie. En elk jaar brengt een nieuw thema het park weer tot leven. In de afgelopen jaren was dat onder meer Van Gogh, met een 23 meter lang mozaïek van de schilder gemaakt van 60.000 tulpen en blauwe druifjes. Er was ook een Gouden Eeuw-thema, waarbij het park zich liet inspireren door de bloei van de tulpenhandel in de 17e eeuw. Dit jaar is het thema World of Colours. Die woorden spreken voor zich.

Natuur geeft je mentale welzijn een boost

Bomen in een tulpenveld met vele verschillende kleuren.

In de natuur zijn is niet alleen een goede manier om aan die schermen te ontsnappen. Studies hebben aangetoond dat het wonderen doet voor je geestelijke gezondheid. Tijd doorbrengen in het groen verlaagt namelijk je stressniveau en verbetert je gevoel van welzijn. Goede kans dus dat de grootste bloementuin ter wereld je stemming ten goede komt. De getalenteerde tuinbouwers van de Keukenhof hebben een wereld van sereniteit gecreëerd. Na een bezoek aan de Mystical garden zul je precies weten waar we het over hebben. Deze groene oase is ontworpen voor liefhebbers van meditatie om innerlijke rust te vinden. Ben je meer van de ruigere, minder gemanicuurde tuinen? De Cottage garden is dan iets voor jou met zijn wirwar aan wilde planten. Welke route je ook neemt, zorg ervoor dat je eindigt in de Green Tea garden. Daar kun je in de kas genieten van een verse kruidenthee.

In 2021 heeft de Keukenhof maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat een bezoek veilig is. Alle tickets zijn tijdgebonden, waardoor er minder bezoekers zijn dan ooit tevoren. Bovendien is de toegang tot de tuinen volledig contactloos. Rij tot aan de poorten, gebruik je ticket om binnen te komen en laat het grote genieten beginnen.

Het is altijd een leuk uitje voor het hele gezin 

Jongens bekijken een folder te midden van gele tulpen in een tuin.
Photocredit: Keukenhof / Laurens Lindhout

Met hectares land om mee te spelen (32 om precies te zijn) heeft de Keukenhof voor elk wat wils. Terwijl jij door de bloemenzee dwaalt kunnen de kinderen zich vermaken met verstoppertje spelen in het doolhof. Als ze eenmaal de uitgang hebben gevonden, kun je ze meenemen naar de kinderboerderij. Voor de sportievelingen onder ons is het huren van een fiets een aanrader. Ook de kleurrijke omgeving is het bekijken waard; een uitstapje naar de Keukenhof is immers niet compleet zonder een rit door de omliggende bloemenvelden. Als dit je allemaal te actief lijkt, is het huren van een fluisterboot misschien iets voor jou. Laat de rivier het werk doen en geniet van de rust in de tuinen. Niet onbelangrijk: selfiemogelijkheden alom, op welke manier je het park ook ontdekt.

Minstens één van de 7 miljoen bloemen zal toch indruk maken

Zicht op een veelkleurig tulpenveld op een mistige dag met een typisch Nederlands huis op de achtergrond.

Elk najaar planten de hoveniers van de Keukenhof de bloembollen met de hand in nieuwe, kunstzinnige composities. Er zijn slechts 30 fulltime hoveniers die ongeveer drie maanden nodig hebben om de klus te klaren. Als je bedenkt dat er zeven miljoen bloemen in het park staan, is dat een hele prestatie! Maar het resultaat is al die moeite dubbel en dwars waard. Met 800 soorten tulpen op 32 hectare is het park sowieso indrukwekkend. Zorg ervoor dat je de labels van elke bloemensoort leest. Je kunt namelijk proefexemplaren van dezelfde tulpen meenemen voor je eigen potten thuis.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments