Voor sommigen is Pasen een mooie kans om het eigen lichaamsgewicht in chocolade te eten. Voor anderen is het een gelegenheid om de kinderen aan het werk te zetten met een eierzoektocht in de tuin. Op veel plaatsen wordt de kruisiging van Christus echter plechtiger herdacht. Pasen is zelfs een van de meest uiteenlopende vieringen over de hele wereld. Van massale watergevechten in Polen tot vliegerfestivals in Bermuda, hier zijn acht mooie manieren waarop men bij de gelegenheid stilstaat.

In Sicilië bouwen mensen broodbogen

Als je bij de gedachte aan de Siciliaanse keuken spontaan begint te watertanden, kun je beter even wegkijken. Tijdens Pasen vind je het eten in San Biagio Platani niet alleen op je bord. De inwoners van de stad bouwen ingewikkelde bogen en koepels, allemaal gemaakt van voedingsmiddelen. Ze zien er dan misschien uit als de loopbruggen van een kathedraal, maar die bogen zijn toch echt gemaakt van brood. De Archi di Pasqua, ofwel paasbogen, is een traditie die teruggaat tot de 18e eeuw. Klinkt als een sprookje, toch?

In Polen vinden enorme watergevechten plaats

een groep mensen viert pasen in krakow door water naar elkaar te gooien

Met Pasen is het heerlijk om buiten een ontspannen wandeling te maken. De lente hangt immers in de lucht! Als je in Polen bent, wees dan wel op je hoede. Op Śmigus-dyngus, ofwel paasmaandag, zou je wel eens een nat pak kunnen halen. Mensen van alle leeftijden gooien water naar elkaar in een duizend jaar oude traditie. Het zou zijn begonnen als een heidens reinigingsritueel, maar tegenwoordig is het vooral een goed excuus voor wat ouderwetse waterpret.

In Bermuda zijn vliegers en hot cross buns onmisbaar

foto van hot cross buns waarvan een doormidden gesneden en met aardbeienjam gesmeerd

Voor de Engelssprekende landen is een hot cross bun (zoet broodje met een kruis erop) een onweerstaanbare paastraktatie. Vooral als je op Goede Vrijdag in Bermuda bent. Vroeger heerste daar het bijgeloof dat als je er dan geen at, je huis zou afbranden. Tegenwoordig hebben de Bermudanen het buiten te druk met vliegeren om zich daar zorgen over te maken. Mensen van over het hele eiland maken hun eigen kleurrijke creaties om met Pasen de lucht in te laten.

In Finland verkleden kinderen zich als heksen

foto van twee meisjes in verkleedkleding die hand in hand lopen. De een is verkleed als heks, de ander als clown

Kinderen die door de straten paraderen en vragen om traktaties, verkleed als heksen. Halloween? Nee, in Finland klimmen ze met Pasen op hun bezemstelen. Het oude Finse geloof was dat kinderen boze geesten konden afweren door zich als heks te kleden. Finnen maken ook traditioneel vreugdevuren om te voorkomen dat echte heksen wegvliegen om Satan na te jagen. Nu maar hopen dat dat lukt…

In Griekenland zijn de eieren (en de lucht) rood

uitzicht op vuurwerk vanaf het eiland spetses

Als je met Pasen aan een Griekse eettafel zit, verwar de eieren dan niet met tomaten. De eieren worden er namelijk felrood geverfd: de kleur van het leven en het bloed van Christus. Veel orthodoxe christenen in Griekenland laten het daar niet bij en kleuren ook de lucht met vuurwerk. Elke kerk op het eiland Spetses steekt op paaszaterdag om middernacht vuurwerk af. Maak je dus geen zorgen als je ‘s nachts luide knallen hoort.

In het Franse Haux wordt een enorme omelet gebakken

foto van het omelet maken in de franse stad haux. koks gebruiken houten lepels om de eieren te roeren.

Waarom zou je één ei gebruiken als je er ook vijftienduizend ter beschikking hebt? Het is een terechte vraag als je op paasmaandag in het Franse stadje Haux bent. De gigantische omelet die ze er maken kan duizend magen vullen. De traditie begon in de tijd van Napoleon, die naar verluidt dol was op de plaatselijke omeletten. Zozeer zelfs dat hij beval een omelet te maken dat groot genoeg was om zijn leger te voeren.

In Noorwegen luisteren mensen naar misdaadverhalen

foto van een man en een vrouw die kijken naar een prikbord met afbeeldingen, teksten en andere aanwijzingen in verband met een misdaadverhaal

Pasen: de tijd om eieren te zoeken terwijl de lente in bloei is. Maar niet in Noorwegen. Daar betekent het maar één ding: tijd om achterover te leunen met goede misdaadliteratuur. Påskekrims, ofwel paasverhalen over misdaad, zijn een ware rage. Elk jaar zijn de uitzendschema’s van Noorse tv- en radiozenders van vroeg tot laat gevuld met whodunnits. Waarom? De meeste commentatoren hebben dat mysterie nog niet tot op de bodem uitgezocht…

In Guatemala is het een week lang feest

een groep mensen in traditionele Guatemalteekse paaskleding neemt deel aan een optocht tijdens het paasfeest in antigua, guatemala

Nergens zijn de festiviteiten in deze tijd van het jaar groter dan in Guatemala. De paasvieringen in Antigua, die de hele Goede Week beslaan, zijn de grootste ter wereld. Als je een beetje kleur in je leven wilt brengen, zoek dan niet verder. Met vuurwerk en optochten van praalwagens met bijbelse beelden is de sfeer behoorlijk levendig. En dan hebben we het nog niet eens over de tapijten van bloemen en fruit die op straat liggen gehad…

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments