Volgens de overlevering heeft Saint Patrick de slangen van het Emerald Isle verbannen. Best indrukwekkend! Maar misschien nog indrukwekkender is het enorme aantal uitbundige feesten dat tot op de dag van vandaag ter ere van de beschermheilige van Ierland wordt georganiseerd. Hoewel je dit jaar misschien niet kunt dansen op een céilidh (sociale bijeenkomst), er zijn toch manieren om in de stemming komen. Er zijn immers maar weinig feesten waar mensen zo gezellig samenkomen als St. Patrick’s Day. Ook de Guinness zal niet alleen in Ierland rijkelijk vloeien, want steden als Tokio en Buenos Aires vieren tevens het feest van Saint Patrick. Hier zijn acht van de beste vieringen.

De Chicago River wordt groen gekleurd

jacht met mensen die feestvieren op de Chicago River. Bijstanders kijken vanaf de dok

Kijk naar een foto van St. Patrick’s Day-festiviteiten langs de Chicago River en je zou denken dat de rivier gefotoshopt is. Maar nee, hij is écht felgroen gekleurd ter ere van Saint Patrick. Roekeloze vervuiling? Geen zorgen, de kleurstof is milieuvriendelijk. En daar houden de festiviteiten niet mee op. Ierse dansers en muzikanten paraderen over Columbus Drive voor het oog van meer dan 400.000 feestvierders. Op zich niet verwonderlijk voor een stad waarvan 7,5% van de inwoners Ierse voorouders zegt te hebben.

Tokio houdt een I Love Ireland-festival

een band marcheert terwijl de doedelzak spelen

Denk aan Paddy’s Day, met de met shamrocks beschilderde gezichten en Ierse vlaggen die overal wapperen, en je denkt waarschijnlijk niet direct aan Tokio. Toch is het I Love Ireland-festival, met meer dan 100.000 bezoekers, een grote gebeurtenis voor Japanse feestvierders. De boulevard Omotesando wordt omgetoverd in een levendige draaikolk van fanfares en kleurrijke praalwagens. Veel feestgangers ronden de pret af met een stuk groene matchataart op de vlooienmarkt.

Buenos Aires heeft een groot straatfeest

een man met een pop van saint patrick viert st. patrick's day op straat

Op 17 maart zijn feesten met colcannon (Ierse hutspot) en donker bier in overvloed aan de orde van de dag in Ierland… en in Argentinië. Als je door de wijk Retiro in Buenos Aires loopt, is de kans groot dat je op een enorm straatfeest stuit. Argentinië is de thuisbasis van de op vier na grootste Ierse gemeenschap ter wereld en het is dan ook geen wonder dat het er tijdens Paddy’s Day wild aan toe gaat.

Ook in Montserrat is het een feestdag

een vrouw viert feest op straat verkleed in een kostuum

Op het Caribische eiland Montserrat is 17 maart net zo belangrijk als in Ierland. Zozeer zelfs dat er op die dag een nationale feestdag is. Waarom? Nou, de Ieren behoorden tot de eerste kolonisten van het eiland en bovendien vond er in 1768 op St. Patrick’s Day een mislukte slavenopstand plaats. Tegenwoordig is er een tiendaags festival ter herdenking van die opstand. En met de kenmerkende calypsowedstrijd heeft dit feest een duidelijk Caribisch tintje.

Het Sydney Opera House is groen verlicht

uitzicht op het verlichte sydney opera house

Gewoonlijk is Paddy’s Day een kans om groots uit te pakken, en op het zuidelijk halfrond is er geen grotere viering dan die van Sydney. Met live muziek en eetkraampjes krijgt de wijk The Rocks de energie van een Iers dorp. Ondertussen kunnen Sydneysiders aan de andere kant van de haven genieten van een prachtig uitzicht op het iconische Opera House, dat voor de gelegenheid felgroen verlicht is.

In München bevatten de bierpullen nu Guinness

een groep mannen in traditionele ierse klederdracht marcheert en speelt doedelzak

Men weet in München wel hoe je een feestje moet bouwen (zie: Oktoberfest). Het is dan ook geen verrassing dat op 17 maart de Beierse bierpullen worden afgestoft en gevuld met “the black stuff”. De inwoners van de stad feesten samen op streetfoodfestivals op Odeonsplatz en Wittelsbacherplatz. Als de magen eenmaal goed gevuld zijn, is het tijd voor een Guinness met de vrolijke muziek van live Keltische bands op de achtergrond.

Een zeker standbeeld in Brussel draagt een groene trui

Uitzicht op Stadhuis van Brussel groen verlicht ter ere van St. Patrick's Day

In Brussel vergeet je St. Patrick’s Day niet zo gauw. Stadsbestuurders gaan tot het uiterste om zich voor de gelegenheid te verkleden. Of beter gezegd, om een beroemd standbeeld in het centrum van de stad in een kabeltrui te hullen. Manneken Pis krijgt traditioneel tevens een platte pet en een groene broek aan voor de grote dag. Er zijn ook tal van festiviteiten rond het Manneken, zoals Gaelic football en Ierse muziek in Jubelpark.

Dublin feest vijf dagen lang

een groep mensen loopt over straat in Dublin en viert feest. een vrouw zwaait naar de menigte. een mand houdt een ballon vast

Maar alle gekheid op een stokje, de beste plaats om Paddy’s Day te vieren is natuurlijk in het moederland. De carnavalssfeer in Ierland is deadly, zoals de Ieren zouden zeggen, en nergens is het zo levendig als in Dublin. In een normaal jaar viert de stad vijf dagen feest. Straatparades stampen op livemuziek en herkenningspunten zijn groen verlicht. Er is zelfs ‘s werelds grootste openlucht céilidh, een feest met traditionele Ierse dans. Dit is zeker een reiservaring om aan je bucketlist toe te voegen.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments