Weet je nog? Het weidse, heilzame buitenleven. Als de druk van het stadsleven te groot wordt, is het weer tijd om de wandelschoenen aan te trekken. Europa is gezegend met een duizelingwekkende verscheidenheid aan nationale parken om die reislust te bevredigen. Voor de avonturiers zijn er de torenhoge Dolomieten en de klaterende watervallen van Kroatië. Wie kalmte zoekt, kan goed tot rust komen in onze eigenste Nederlandse duinen. Hier zijn enkele van de beste Europese toevluchtsoorden om jezelf te verliezen in de natuur.

Sächsische Schweiz, Duitsland

afbeelding van Sächsische Schweiz (Saxisch Zwitserland)

Torenhoog zandsteengebergte en dennenbossen zo ver het oog reikt. Ja, je zou kunnen zeggen dat dit de Duitse versie van Yosemite in Californië is. Sächsische Schweiz, ofwel Saksisch Zwitserland, wordt zo genoemd vanwege zijn bergachtige rotsformaties. Een wandeling door de steile kloven maakt duidelijk waarom het een paradijs voor rotsklimmers is. Maar vergis je niet, het is niet alleen voor de sportievelingen onder ons. Als je rustig stroomafwaarts over de Elbe dobbert geniet je evengoed van het adembenemende landschap.

Lake District, Engeland

een groep toeristen kanoot over een van de meren van het Lake District

Beroemde Britse schrijvers als William Wordsworth en Beatrix Potter woonden er, in het Lake District. De poëzie van het landschap verklaart waarom. Met zijn 16 meren en 150 bergtoppen is het een adembenemende plek. Of je nu over Lake Buttermere peddelt of over Scafell Pike, het hoogste punt van Engeland, wandelt; er is frisse lucht in overvloed. Dat is ook niet verwonderlijk, gezien het feit dat dit het grootste National Park van Engeland is.

Calanques, Frankrijk

vogelperspectief van calanques met een boot de canyon

Liefhebbers van wildlife mogen Calanques zeker niet missen. Hier wonen onder meer tuimelaars, karetschildpadden en walvissen. Een waar natuurparadijs dus! De inhammen van dit Zuid-Franse zeegebied kunnen het best per boot worden verkend, maar als je zeeziekte hebt, dan zijn de klifwandelingen net zo spannend. Met de sprankelende Middellandse Zee onder je en omringd door wilde bloemen ben je verzekerd van een mooie beleving van la douce France.

Picos de Europa, Spanje

Een wandelaar maakt de klimroute naar de emblematische Picu Urriellu (Naranjo de Bulnes) en bewondert het indrukwekkende uitzicht op groene valleien en rotsachtige bergen.

Zorg ervoor dat je een kompas bij je hebt in de Picos de Europa. Met de maar liefst 650 kilometer van het Cantabrisch gebergte die het park beslaat, is het gemakkelijk om er te verdwalen. En met beschermde diersoorten als Iberische wolven en Cantabrische bruine beren die er rondlopen, kun je beter maar op de wandelpaden blijven. Maar als je die torenhoge pieken ziet, zul je blij zijn dat je off the beaten track bent gegaan in je bestemmingskeuze.

Dolomiti Bellunesi, Ital

afbeelding van een dorpje met de Dolomieten in de achtergrond

“Verbluffend”, “fantastisch”, “spectaculair”: de commentaren van bezoekers aan de Dolomieten spreken voor zich. En aangezien Dolomiti Bellunesi de status van werelderfgoed heeft, lijkt het erop dat UNESCO het daarmee eens is. Tussen de besneeuwde toppen en ravijnen liggen kristalheldere rivieren, moerassen en enkele beeldschone dorpjes. Vergeet vooral je verrekijker en camera niet, want wie weet zie je wel een steenarend rondvliegen!

Texel, Nederland (jawel!)

afbeelding van een vrouw op een strand die over de zee uitkijkt met een vuurtoren in de achtergrond

Als de hele dag relaxen op het strand jouw idee van een geslaagde vakantie is, dan is Texel wel iets voor jou. Ons grootste Waddeneiland, dat meer dan een kwart uit duinen bestaat, is de ideale bestemming voor een uitje. Nadat je weemoedig over de Waddenzee hebt gestaard is er genoeg ander moois te ontdekken. De beboste valleien en vogelvriendelijke moerasgebieden bieden onderdak aan allerlei soorten flora en fauna. En de beste manier om het allemaal te zien? Dat is natuurlijk met het oude vertrouwde stalen ros.

Olympus, Griekenland

afbeelding van moeder en dochter die over het wandelpad van de Olympus lopen

Waarom genoegen nemen met wereldse geneugten als je in de voetsporen van de goden kunt treden? Op de berg Olympus volg je de sporen van niemand minder dan twaalf oude goden. Je doorkruist diepe kloven en dichte bossen en kunt je onderweg aan 50 bergtoppen vergapen. Met meer dan een kwart van alle Griekse flora is het een weelderige, gevarieerde reis naar de top. Breng onderweg ook zeker een bezoekje aan Zeus in de oude ruïnes van Dion.

Plitvicemeren, Kroatië

Afbeelding van een aantal van de watervallen bij de Plitvicemeren

Na een lange wandeling is het tijd om met de voeten omhoog te gaan en af te koelen aan het water. Bij de Plitvicemeren heb je een ruime keuze aan locaties voor die verfrissende pitstop. Met 16 meren en 92 adembenemende watervallen die uitmonden in de rivier de Korana is het een schilderachtige picknickplaats. Laat je, terwijl je over de houten promenades wandelt, betoveren door het turquoise water. En als je een waaghals bent, ga dan een stap verder en duik de mystieke grotten in.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments