Enthousiast een volgend avontuur plannen kan je gemakkelijk één ding doen vergeten – en dan we hebben het niet over je zonnebril. Elke keer dat we ergens naartoe reizen heeft dat immers een blijvende impact op de planeet. COVID-19 buiten beschouwing gelaten nemen 1,2 miljard mensen elk jaar een internationale vlucht. En ironisch genoeg dragen we vaak bij aan het beschadigen van de plaatsen die we zien in glossy tijdschriften en jaloersmakende reisblogs. Maar door duurzaam te reizen kunnen we gelukkig onze impact op het milieu beperken en de lokale bevolking ondersteunen. Hier zijn de beste manieren waarop je je reislust kunt bevredigen en toch een verschil kunt maken.

Draag bij aan koolstofcompensatie

persoon kijkt uit een treinraam naar koeien in de voorbijtrekkende velden

Pijnlijk maar waar: luchtvaart en Moeder Natuur gaan niet bepaald hand in hand. Vliegtuigen stoten per passagier namelijk meer CO2 uit dan welk ander vervoersmiddel ook. Als je met de bus of trein kunt gaan, draag je al je steentje bij. Bovendien kun je onderweg heerlijk uit het raam staren naar het voorbijtrekkende landschap. Reis je verder weg? Dan is een bijdrage aan een CO2-compensatieprogramma de juiste manier. De eilandbewoners van Palau vragen hun bezoekers sinds 2020 om precies dat te doen. Dus terwijl de reizigers van de zon genieten, dragen ze tegelijkertijd bij aan het herstel van leefomgevingen.

Zoek activiteiten met milieucertificaat 

een groep toeristen op een walvisspotvaart

Milieuvriendelijk reizen begint bij je zoekmachine. Onderzoek doen naar sociale en milieuverantwoordelijke activiteiten geeft je gemoedsrust om van je reis te genieten. Let op de certificaten voor duurzaam toerisme en milieukenmerken. Dat is precies wat de Costa Ricaanse VVV al sinds 1997 aan bedrijven toekent. Allerlei zaken, van ecolodges tot walvisspottours, hebben al een stempel van goedkeuring gekregen. Met hen weet je zeker dat je je impact op het milieu vermindert.

Kies bestemmingen die milieu promoten

een stel fietst over een heuveltop

Kun je maar niet beslissen waar je je vakantie gaat doorbrengen? Het kan helpen om je bestemmingen te beperken tot plaatsen waar eco-initiatieven het verdienen beloond te worden. Helsinki is bijvoorbeeld zo’n plaats, niet in de laatste plek dankzij de 1200 kilometer aan fietspaden en de alomaanwezige oplaadstations voor elektrische auto’s. Bovendien is het de bedoeling dat ze voor 2035 klimaatneutraal zijn. Of wat dacht je anders van Ljubljana, dat door de EU is uitgeroepen tot groenste stad van Europa?

Doneer aan natuurbehoud en -bescherming

een vrouw naast een chimpansee in het wild

Denk groen voordat je die grote reis naar de wildernis maakt. Een deel van je budget opzij zetten voor een duurzaamheidsprogramma kan je al een heel eind op weg helpen. Neem bijvoorbeeld de initiatieven die zijn opgezet in Volcanoes National Park in Rwanda. Daar helpen programma’s de leefomgeving van gorilla’s te beschermen en de lokale gemeenschap van inkomsten te voorzien. Door de lokale bevolking als gids aan het werk te zetten en het beperken van het aantal bezoekers, hebben ze de eerste stappen gezet om gorillaspotten duurzamer te maken.

Ontdek de geheimen van je eigen omgeving

vrouw koopt brood van een local

Je hoeft niet ver te gaan om een goede daad voor de planeet te doen. Aangezien je dan minder brandstof verbruikt, is het meestal groener om dichtbij huis te blijven. Een uitstapje naar een plaatselijk bos of strand kan je net zoveel energie geven als een exotische expeditie. En het think local-principe geldt even goed als je in andere delen van de wereld bent. Het eten en kopen van lokale producten steunt de gemeenschap die je bezoekt en voorkomt vervuilende import.

Laat niets achter

een groep kinderen raapt afval op en recycelt

Er gaat niets boven jezelf verliezen in de grootsheid van een nationaal park… totdat je een berg afval ziet. In de nationale parken van de VS wordt jaarlijks 100 miljoen pond afval achtergelaten. En gezien het een eeuw kost voordat plastic zakken en aluminium blikjes zijn afgebroken, is dat een vrij permanente belasting. Raap je afval dus op, en nog beter, neem een herbruikbare fles mee!

Hergebruik de handdoeken in je hotel

een vrouw hangt haar handdoeken op in een hotel

Dit duurt maar vijf seconden en kan toch een enorme impact hebben als we het allemaal doen. Je hotelhanddoeken ophangen is een universeel teken dat je ze graag opnieuw gebruikt. Of je kunt nog een stapje verder gaan en dat ‘niet storen’-bordje aan je deur hangen. Elke keer dat de schoonmaker je linnen verschoont, wordt er namelijk meer industrieel wasmiddel gebruikt. Ook het meenemen van je eigen toiletartikelen om het gebruik van die plastic miniflesjes te vermijden is een goed idee. Er drijft tenslotte al veel te veel plastic in onze oceanen.

Let op ethisch shoppen

vrouw in traditionele peruviaanse klederdracht maakt dekens met de hand

Een koopje scoren is altijd fijn, maar de wetenschap dat niemand is uitgebuit bij het maken ervan? Onbetaalbaar. Op zoek gaan naar fairtradeproducten is natuurlijk een goed idee, maar je kunt ook de tussenpersoon uitschakelen en je spullen rechtstreeks bij plaatselijke ambachtslieden kopen. Of het nu gaat om een Peruviaanse deken of een Japanse papieren lantaarn, het is altijd beter om te proberen de maker te ontmoeten. Er is immers geen beter inzicht in een cultuur denkbaar.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments