Nu het kwik stijgt is er één plek waar we allemaal graag naartoe willen: de kust. Een dagje strand, met het geluid van kabbelend water en beukende golven, brengt de ziel tot rust. Begint het al te kriebelen? Pak je zwemspullen en je koelbox en ga samen met ons op verkenningstocht naar de beste stranden van Europa.

Geniet in het Griekse

strand van Elafonissos met roze zand op Kreta, Griekenland

Als een van onze 10 meest relaxte stranden heeft Elafonissos bij Kreta alles wat je nodig hebt om bij te komen. Koraalroze zand en een kristalheldere lagune, wat wil je nog meer? Maak een dagtocht naar dit paradijs, waar je samen met andere strandgangers van de zon kunt genieten of door het water naar rustige baaien kunt waden. Het eiland ligt op slechts 200 meter van het vasteland en is een beschermd natuurgebied met 110 plantensoorten.

Zie de Engelse zuidkust

Pedn Vounder beach en Logan Rock  vanaf het Minack Open Air Theatre; Cornwall; Engeland; VK

Kom naar Cornwall en vind de oase die Porthcurno Beach heet. Een prachtig beschermd paradijs met zacht wit zand genesteld tussen hoge kliffen, en dit alles overzien door het beroemde Minack Theatre. Het uitzicht is beslist imposant te noemen! Met onder meer een beekje waar kinderen in kunnen pootjebaden is dit een geweldig Brits familiestrand.

Er gaat niets boven Normandië

De kustlijn van Normandië heeft prachtige kusten en spectaculaire kliffen.

De stranden van Noord-Frankrijk zijn wereldberoemd – en niet alleen vanwege de historische landingen in de Tweede Wereldoorlog. De kust van Normandië strekt zich uit over bijna 640 kilometer en barst van de prachtige kusten en spectaculaire kliffen. Geen bezienswaardigheid is echter zo betoverend als de Mont Saint-Michel. Dit iconische getijdeneiland, tevens een UNESCO-Werelderfgoedlocatie, steekt als een sprookjeskasteel boven de zandbanken en het water uit. Magisch!

Op avontuur in de Algarve

Praia de Benagil, Algarve, Portugal

Ga naar het Portugese Praia de Benagil voor een dag op een van de fijnste stranden ter wereld. Dat op zich is al reden genoeg, maar wat dacht je van een grot der wonderen langs de kustlijn? Gelukkig heb je geen vliegend tapijt nodig om daar te komen – met de boot naar Algar de Benagil gaan volstaat. De spiraalvormige muren van wat ook wel de kathedraal van Benagil wordt genoemd, leiden je blik omhoog naar het ‘oog’. Over hemels gesproken!

Haast je naar Holy Island

Bamburgh Castle, hier vanuit het noorden gezien, stamt uit de 6e/7e eeuw

Northumberland heeft een aantal van de mooiste stranden van het Verenigd Koninkrijk. Je kunt kilometers over de lange zandstranden en door de charmante duinen lopen zonder de waterkant te verlaten. Bamburgh Beach is een van de mooiste plekken om daar te bezoeken. Je kunt er uitkijken over Holy Island, alleen toegankelijk bij laagtij, en Bamburgh Castle, dat het landschap domineert. Geweldig voor surfers, gezinnen, honden en ruiters.

Allemaal naar de Amalfikust

Positano, Italië

Ga naar Positano in Italië en laat je verrassen door een adembenemend mooie kust. Dit dorp op een klif biedt, naast kleurrijke architectuur en kronkelende straatjes, een onovertroffen uitzicht over het azuurblauwe water. Ja, in het hoogseizoen is Positano populair, maar de stranden zijn niet al te druk. Ga naar Spiaggia del Fornillo, een groot stuk van de kustlijn waar je ongelooflijke kliffen vindt. Het leven kan zo mooi zijn.

Waden in de Wannsee

Op slechts 40 minuten van Berlijn is Wannsee de plek voor badcultuur.

Als je aan wit zand en helder water denkt, komt Duitsland waarschijnlijk niet als eerste in je op. Maar dan zou je toch wat missen. Hoewel het grootste deel van Duitsland niet aan zee ligt, is de noordkust van onze oosterburen net zo uitnodigend als de Middellandse Zee. Overweeg ook zeker de Wannsee eens. Op slechts 40 minuten van Berlijn is dit meer dé plek voor badcultuur. Speel er beachvolleybal, huur een boot of maak een tocht over de Havelmeren.

Kajak bij de Costa del Sol

Playa de Burriana in Nerja - Costa del Sol

Als je op zoek bent naar de Spaanse zon, dan is Playa de Burriana in Nerja número uno. Gelegen aan de Costa del Sol is Burriana het belangrijkste strand van de regio. Met sport, wateractiviteiten en zacht zand om op uit te rusten of een boekje te lezen heeft dit strand voor elk wat wils. Tip: als je baaien wilt zien waar niemand anders kan komen, spring dan in een zeekajak en peddel in alle rust rond.

Scheer langs de Scheveningse kust

Kitesurfen tijdens een storm in de winter met extreem hoge sprongen. In Scheveningen, Nederland.

Ook ons eigen kikkerlandje heeft een groot aantal gouden zandstranden. Niet voor niets komen onze oosterburen altijd zo graag langs! Een van de beste plekken is natuurlijk Scheveningen bij Den Haag. Daar wappert al sinds jaar en dag de Blauwe Vlag, een internationaal milieukeurmerk. Maak een wandeling over de 400 meter lange beroemde pier of ga lekker liggen op het uitgestrekte strand. Het water is ook zeer geschikt voor surfers, dus spring eens op een surfboard en geniet van de golven.

Sta versteld van Schotse stranden

Luskentyre, Schotse Hooglanden

Helemaal bovenin het Verenigd Koninkrijk, aan de overkant van een klein stukje zee, ligt het magische Isle of Harris. Deze afgelegen plek in de Schotse Hooglanden is de thuisbasis van een van de beste stranden van Europa: Luskentyre. Dankzij het hagelwitte zand en turquoise water waan je je op een zonnige dag op de Malediven. Afgezonderd en uitgestrekt: dit is een toevluchtsoord voor als je even wilt ontsnappen aan de werkelijkheid.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments