Als je je een beetje claustrofobisch begint te voelen, is er maar één oplossing: tijd voor een bezoekje aan Moeder Natuur. Wandelen in de vrije natuur is het perfecte tegengif tegen de stress van het afgelopen jaar. En ook al komen de exotische bestemmingen op slakkentempo ietsje dichter binnen handbereik, natuurlijk kunnen we ook nog steeds genieten van ons eigen natuurschoon. Je hoeft geen genie te zijn om de effecten van de natuur op lichaam en geest te snappen. Albert Einstein zei zelfs “Kijk diep in de natuur, en je zult alles beter begrijpen”. Hier zijn acht redenen waarom het verkennen van nationale parken in 2022 een no-brainer is.

Het is goed voor je gezondheid – en die van de economie

Onderzoek heeft een statistische waarde toegekend aan bezoekjes aan de natuur. Academici van de Griffith University in Australië hebben een schatting gemaakt van de economische impact van beschermde gebieden op de onze geestelijke gezondheid. De conclusie? Blootstelling aan de natuur bespaart wereldwijd maar liefst 6 biljoen dollar per jaar aan ziektekosten. Dus of je nu kajakt op Fraser Island of danst op IJslandse vulkanen, je doet jezelf, en vele anderen, een groot plezier.

Het houdt ook je bankrekening gezond

Terwijl jij je benen aan het strekken bent, hoeft je rekening niet in het rood komen te staan. Zo kost toegang tot de meeste nationale parken in de VS niet meer dan een paar dollar. Neem bijvoorbeeld de weekkaarten voor Yellowstone. Voor slechts 20 dollar per persoon zijn ze nauwelijks kostbaar, maar zien hoe de Old Faithful Geyser zijn geothermische gassen de hoogte inspuit is werkelijk onbetaalbaar.

Het landschap heeft een magisch effect

Of het nu gaat om de bergpaden van Slovenië of de bosmeren van Finland, nationale parken hebben een betoverende werking. Misschien afgezien van het werk van Sir David Attenborough kan geen enkele natuurdocumentaire de sensatie van het werkelijk in de natuur zijn overtreffen. De aanblik van besneeuwde bergtoppen of wildzwemmen in kristalhelder water: wanneer de natuur haar charme uitoefent, is dat lastig te weerstaan.

Ontsnap aan de drukte, en aan technologie

In 2022 is ademruimte vinden als goud zoeken. En in een nationaal park is de kans groot dat je de jackpot wint. Neem bijvoorbeeld Canada. De 38 nationale parken beslaan een gebied van wel 127.000 vierkante kilometer. Dat is behoorlijk wat frisse lucht! Maar het is niet alleen fijn om aan de drukte te ontsnappen, het is ook een kans om technologie een dagje links te laten liggen. In een knapperend kampvuur staren is tenslotte beter dan kijken naar je smartphonescherm.

Het leert kinderen meer over de natuur

Kinesthetisch leren, ofwel leren door te doen, kan een behoorlijk effectief onderwijsmiddel zijn. En welk beter klaslokaal is er om over natuurlijke processen te leren dan een nationaal park? Of het nu gaat om het observeren van ecosystemen in de Everglades of het ontdekken van natuurbehoud op Hawaii, laat de wildernis het leerproces verzorgen. Of een professionele gids, als je het liever aan een expert overlaat!

Het is een paradijs voor adrenalinejunkies

Om de adrenaline te laten stromen zijn er maar weinig plaatsen die kunnen tippen aan de nationale parken van Nieuw-Zeeland. Als de Kiwi’s niet van bruggen bungeejumpen, dan zijn ze wel door ravijnen aan het raften. Maar waar ter wereld je ook bent, nationale parken bieden volop mogelijkheden om je bloed sneller te laten stromen. Van mountainbiken in de Thaise jungle tot paragliden in Georgië, sommige landschappen waardeer je het meest tijdens een adrenalinekick.

Nationale parken hebben een verhaal te vertellen

Als je Yellowstone National Park betreedt, loop je niet alleen op een slapende vulkaan. Je verkent ook een plek die al 11.000 jaar door de Indianen wordt bewoond. Nationale parken hebben vaak een geschiedenis waar je u tegen zegt. Kijk maar eens naar die oude tekeningen in de grotwoningen van Mesa Verde… dat is geen verse graffiti.

Er is zoveel moois te ontdekken

De genoemde belevingen klinken allemaal fantastisch. Maar hoe kom je daar in deze tijden? Geen paniek, want echt geweldige dagen in de natuur beleef je waar dan ook. Nationale parken vind je immers overal. In Europa heb je bijvoorbeeld al meer dan 400 beschermde gebieden. Met zo veel moois om uit te kiezen is het lastig te bepalen waar je begint. Als een reisje naar Engeland mogelijk is, tippen wij de Yorkshire Dale. Dat is onlangs uitgeroepen tot het beste nationale park van Europa, en dus zeker de moeite waard om op je lijstje te zetten.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments