Bezoek een willekeurig land in de wereld en je kunt er je geld op inzetten dat het musea heeft waar je een hele ochtend door zou kunnen brengen. Maar wat zijn de vreemdste musea ter wereld? Als curieuze niches jouw ding zijn, dan kun je op de volgende plekken herinneringen creëren die leuk zijn om te delen tijdens feesten en partijen.

Hoera voor ramen

Stel geniet van een avond met heerlijke ramen.

In het Cup Noodles Museum vind je voor elke smaak wat wils. Van een fabriek waar je ramen met kip kunt maken en je eigen verpakking ontwerpt, tot een tunnel vol instant noedels en tentoonstelling ter ere van Momofuko Ando, de bedenker van dit culinaire genot. Dat smaakt naar meer! Gelegen in Ikeda, een stad in Osaka, Japan, is deze plek een walhalla voor de noedelliefhebber.

Broodnodige cultuur

Beeld van een man in Victoriaanse klederdracht met een currywurst en frisdrank.

Nog steeds honger? In Baden-Württemberg vind je het Museum Brot und Kunst (Brood- en Kunstmuseum), de trots van het stadje Ulm. Hier, gesandwicht tussen Stuttgart en München, kun je 6000 jaar aan broodgeschiedenis verkennen, en zelfs een paar Picasso’s. Met meer dan 18.000 tentoongestelde voorwerpen, uit de steentijd tot nu, stelt deze liefdadigheidsstichting niet teleur. Helaas kun je echter geen van de stukken eten, dus neem je eigen lunch mee.

De hotste bestemming

Stel probeert verschillende sauzen in het Tabasco Museum.

Op een paar uur rijden ten westen van New Orleans ligt het weinig bekende plaatsje Avery Island. Hier kun je een bezoek brengen aan het Tabasco Museum en de fabriek waar de beroemde hete saus al bijna 150 jaar wordt gemaakt. Avery Island ligt op een zoutkoepel en het museum geeft je alle informatie over dit familiebedrijf. Je kunt ook een bezoek brengen aan de kas en het 1868 Restaurant voor gerechten die, uiteraard, voorzien zijn van de geliefde hete saus.

Of je worst lust

Lachend meisje — currywurst en patat.

De lievelingsworst van de Duitsers heeft nu een plek die er speciaal aan is gewijd. Als deze Currywurstverzameling niet op de lijst van vreemdste musea staat, weten wij het ook niet meer. Om de hoek van Checkpoint Charlie, dat de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn markeerde, vind je een plek die Duitsland verenigt. Breng je leven op smaak bij de ruikstations, neem even pauze op de worstvormige bank en kom meer te weten over de geschiedenis van deze Berlijnse uitvinding.

Een pleezierig museum

Toilet middenin de bergen.

Als al dat eten eenmaal verwerkt is, maak dan een uitstapje naar de wondere wereld der toiletten. In het Sulabh International Museum of Toilets kijk je je ogen uit. Dit museum in New Delhi, dat de geschiedenis van hygiëne en sanitaire voorzieningen van 2500 v.Chr. tot nu in kaart brengt, werd in 1992 opgericht door dokter Bindeshwar Pathak. Hij was een sociaal hervormer en richtte het museum via zijn stichting op om mensen te informeren over het belang van toegang tot schone toiletten. Je entreegeld eindigt dus niet in het riool, want je helpt tegelijkertijd anderen.

Code bruin

Hond ligt naast een poepemoji-kussen.

Het National Poo Museum bestaat. Echt. Hoewel de tentoongestelde voorwerpen hier niet vers zijn, staat dit museum met recht op onze lijst van vreemdste musea. Je kunt vanuit Londen vrij snel een dagje naar het Isle of Wight, om aldaar meer te ontdekken over dit gevoelige onderwerp. Het museum wil het taboe op poep doorbreken en in plaats daarvan mensen voorlichten over de stoelgang. Geen excuses dus, want het is zeker een intrigerende plek om te bezoeken.

Leer over riolering

Man verkent ondergronds gedeelte van het rioolmuseum in Parijs.

Als je nog verder in de wereld van het afval wilt duiken, dan moet je in Parijs zijn. Daar kun je, naast de prachtige romantiek van de Eiffeltoren, het Paris Sewer Museum verkennen. Dit rioolmuseum is een 500 meter lang doolhof van tunnels. Kom alles te weten over het riool, van het 14e-eeuwse systeem tot aan de moderne structuur, en sla na je bezoek ook zeker de giftshop niet over. Het thuisfront zal de hygiënische souvenirs ongetwijfeld op prijs stellen.

Tot op de bodem

Duiker bezoekt het MUSA — Spaans voor het Onderwatermuseum voor de kunst — in Cancun.

Voor een even interessante ondergrondse ervaring, maar dan zonder de stank, ga je naar Cancún. In het Museo Subacuático de Arte (MUSA) kun je meer dan 500 levensgrote beeldhouwwerken op de bodem van de oceaan bekijken. Maak een rondvaart in een boot met glazen bodem of ga op een snorkel- of duikavontuur.

Mooi slecht is niet lelijk

Pictures piled — Museum of Bad Art, Boston.

Tot slot, als je graag voor kunstcriticus speelt is het Museum of Bad Art in Boston de plek voor jou. Omarm de sneue schilderijen, trieste beeldhouwwerken en andere matige stukken in al hun glorie. Op slechts 5 minuten met de metro van Harvard is dit het andere monument van grootsheid dat Massachusetts te bieden heeft.

Comments

comments