Stel dat vrienden je vertelden dat ze op vakantie een bouwplaats hebben bezocht. Vreemd, niet? Maar als ze je dan vertellen dat het de Sagrada Família betreft, zou de overheersende emotie wel eens afgunst kunnen zijn. Antoni Gaudí’s meesterwerk, waar al meer dan een eeuw aan wordt gewerkt, is zo subliem dat het bezoekers tijdens de bouw in vervoering heeft gebracht. Achter de spectaculaire gevel schuilt 100 jaar aan drama en opmerkelijke weetjes, en onder de kathedraal ligt Gaudí zelf begraven. Hier zijn negen fascinerende feitjes die een nieuw licht zullen werpen op het kleurrijke glas-in-lood.

Gaudí was niet de eerste architect die eraan werkte

Beeld van glas-in-lood in de Sagrada Familia

Denk aan de Sagrada Família en de naam Gaudí komt waarschijnlijk meteen in je op. Hij wijdde zich immers bijna uitsluitend aan zijn magnum opus. Toch begon Barcelona’s beroemdste attractie onder een minder bekende architect. In 1882 had de ontwerper Francisco de Paula del Villar een meer klassieke gotische kerk voor ogen. Toen hij het jaar erop ontslag nam, nam Gaudí het over en gooide hij de plannen over een radicalere boeg. Vooral de eigenaardige toepassing van geometrie, die door de natuur was beïnvloed, is van zijn hand. De rest, zoals men zegt, is geschiedenis.

Revolutionairen staken de crypte in brand

beeld van de herkenbare torens van de sagrada familia

Gezien de omvang van het project waren een paar tegenslagen tijdens de bouw wel te verwachten. Maar als je brandstichtingen meetelt, is het een wonder dat de Sagrada Família er überhaupt nog staat. Tijdens de Spaanse burgeroorlog staken revolutionairen de crypte namelijk in brand. Daarbij vernietigden ze ook gedeeltelijk Gaudí’s originele plannen en gipsen modellen. Terwijl je die iconische torenspitsen aan het bekijken bent, denk dan even aan degenen die de ontwerpen hebben gered. Het duurde uiteindelijk 16 jaar om de stukken van het moedermodel weer in elkaar te zetten.

Computergestuurde technologie helpt de bouw

Het is geen wonder dat de bouw van de Sagrada Família zo lang heeft geduurd. In de 20e eeuw werden al die kolossale stenen beelden met de hand uitgehouwen. Tegenwoordig helpt de moderne technologie om het proces te versnellen. De bouwers gebruiken computerondersteund design en door computers gestuurde freesmachines om de steen ter plaatse te bewerken. De volgende technologische uitdaging is de bouw van nog eens tien torenspitsen, die elk een belangrijke bijbelse figuur voorstellen.

Het wordt de hoogste kerk ter wereld

La Sagrada Familia van Antoni Gaudi tijdens het gouden uur. Barcelona. Spanje

“De Heilige Familie is niet de laatste van de kathedralen, maar de eerste van een nieuw tijdperk.” Alsof het architectonische statement nog niet sterk genoeg was, wacht maar eens tot de nieuwe torenspitsen af zijn. Met een hoogte van 172 meter zal Gaudí’s meesterwerk de munster van Ulm, momenteel de hoogste kerktoren ter wereld, van zijn troon stoten. En het ontwerp van de meesterarchitect stelt letterlijk hoge eisen. Er moeten achttien torenspitsen komen die de apostelen, de evangelisten, de maagd Maria en Jezus voorstellen. Op het bouwteam dan maar!

Het gebouw symboliseert het leven van Christus

beeld van jezus aan het kruis op de facade van de sagrada familia, bekend als de lijdensfacade

Die glorieuze gevels zijn niet alleen ontworpen om ons als bezoeker versteld te doen staan. Gaudí’s architectuur is beladen met symboliek. In feite is de kathedraal gemaakt om het leven van Christus uit te beelden. Neem alleen al de drie grote ingangen, die geloof, hoop en liefde symboliseren. Dan heb je ook de geboortefaçade, gewijd aan zijn geboorte, en de passiefaçade, gewijd aan zijn lijden. Nog niet overtuigd van de diepere betekenis? Bestudeer de deuren van de passiefaçade dan eens, die het lijden van Jezus in verschillende talen laat zien.

Er komen meerdere orgels – gestuurd door één speler

Close-up van het orgel van de Sagrada Familia met veelkleurige reflecties van de glas-in-loodramen in de pijpen. Het instrument heeft 26 registers (1.492 pijpen) op twee manualen en een pedaal.

Hoewel het geen officiële concertzaal is, is een optreden in de Sagrada Família een show om nooit te vergeten. Met 1492 pijpen kan het orgel een fenomenaal geluid voortbrengen. Maar vanwege de akoestische uitdagingen die de architectuur met zich meebrengt, is één orgel niet genoeg. Daarom zullen rond de kerk nog meer orgels worden geïnstalleerd, met een totaal van 8000 pijpen. Leuk weetje: één organist zal ze tegelijkertijd kunnen bedienen.

De opvallende architectuur verdeelt de meningen

beeld van het plafond van de sagrada familia

Tegenwoordig is het een van ‘s werelds meest gewaardeerde gebouwen, en tevens een UNESCO-Werelderfgoedlocatie. Maar in de 20e eeuw was niet iedereen zo’n groot fan. Schrijver George Orwell noemde de Sagrada Família “een van de meest afzichtelijke gebouwen ter wereld”. Anderen verworpen die mening juist. Zo omschreef de Duitse architect Walter Gropius het als “een wonder van technische perfectie”. Wat je mening ook is, een indruk achterlaten zal het sowieso.

Gaudí zelf ligt er begraven

Barcelona, Spanje - 17 maart 2011: het graf van de Catalaanse architect Antonio Gaudi in de Sagrada Familia in Barcelona

Een bezoek aan de Sagrada Família is niet compleet zonder een bezoek aan misschien wel de beroemdste Catalaan aller tijden. En wat zou een betere begraafplaats zijn dan onder zijn eigen architectonische erfenis? Nadat zijn leven op tragische wijze werd beëindigd door een tramongeluk, werd hij hier te ruste gelegd. Je vindt zijn graf in de kapel gewijd aan de Onze-Lieve-Vrouw van de Karmel.

De Sagrada Família is gebouwd dankzij donaties

Collectebus voor gulle giften staat tussen kerkbanken in een katholieke kerk

De tempel van de Sagrada Família, aldus Gaudí, is gemaakt door het volk, en daarom wordt hun manier van bestaan erin uitgedrukt. En hij had gelijk, want de Sagrada Família heeft zichzelf vanaf het begin gefinancierd. In de loop der jaren is het gebouw uitsluitend dankzij de vrijgevigheid van duizenden reizigers steeds verder ontwikkeld. Vandaag de dag, 139 jaar na het leggen van de eerste steen, is deze iconische kerk dichter dan ooit bij de voltooiing van Gaudí’s droom. Als je deel wilt uitmaken van de levendige geschiedenis van deze kerk, dan kun je hier ook doneren.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments