“Ik reis niet om ergens heen te gaan, maar om te gaan. Ik reis omwille van het reizen”, aldus Robert Louis Stevenson, schrijver van Treasure Island. Daar zit wel wat in, want de vreugde van het reizen zit ‘m vaak niet in het aankomen, maar in de reis zelf. In het opengooien van het dakraam, de wind door je haren voelen en de weg zien die voor je ligt. En met dat eindeloos veranderende landschap hebben roadtrips de inspiratie geleverd voor een aantal geweldig goede films. Van motorritten over Zuid-Amerikaanse binnenwegen tot avonturen in Alaska, hier zijn onze favorieten.

1. Darjeeling Limited

Jaswant Thada, Jodhpur, India

Met dit prachtige werk van Wes Anderson waan je je in de gouden woestijnen van Rajasthan. Je volgt een tumultueuze treinreis met drie van elkaar vervreemde broers op een reis van verzoening. Opgenomen in en rond Jodphur, ook wel de blauwe stad genoemd, laat Darjeeling Limited je een aantal fantastische locaties zien. Probeer maar eens níet naar vliegtickets te zoeken als je Adrien Brody en consorten op een motor door de woestijn ziet scheuren.

2. Almost Famous

Snelwegen in de States

Onderweg zijn alleen al is een gedenkwaardige ervaring. Maar onderweg zijn met een band? Dat is de droom van elke ambitieuze muzikant. In deze coming-of-age-klassieker volgen we een tienerjournalist uit San Diego op tournee met de fictieve band Stillwater. Maar vergeet de coole leren jasjes, want deze is meer voor iedereen die ooit van de vrije snelwegen van de States heeft gedroomd. Iedereen is welkom in de tourbus op deze lichtvoetige trip.

3. Into the Wild

Into the wild

Zorg ervoor dat je een pak tissues bij de hand hebt, want deze ontdekkingsreis door de wildernis van Alaska gaat je niet in je koude kleren zitten. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless, die zijn bezittingen opgaf om naar het onbekende te liften. Hoewel zo’n reis niet voor iedereen is weggelegd, zul je zeker geraakt worden door zijn lot.

4. Motorcycle Diaries

Che Guevara

De afbeelding van de revolutionair Che Guevara, wereldwijd te zien op T-shirts, vlaggen en andere zaken, is onmiskenbaar. Maar in zijn begindagen was Che een ongebonden ontdekkingsreiziger die per motorfiets door de binnenwegen van Zuid-Amerika trok. Dit huiveringwekkende epos is een hobbelige rit door Argentinië naar de imposante en hooggelegen Inca Trail. Hoewel hij onderweg getuige was van vreselijk onrecht, maakt de film ook duidelijk dat hij een aantal fantastische avonturen heeft beleefd.

5. Withnail and I

Lake District

Twee werkloze acteurs ploeteren door de modder op het Noord-Engelse platteland. Klinkt niet als de basis voor een doorsnee roadtripfilm, of wel? Toch is deze lachwekkende comedy een cultklassieker geworden. De poëzie van het vlijmscherpe script wordt weerspiegeld door het poëtische landschap van het Lake District. Heb je zelf wel eens een rampzalige reis meegemaakt, dan is dit verhaal over een ongelukkige vakantie voor jou.

6. Little Miss Sunshine

Vintage Volkswagen

Een roadtrip van bijna 1300 kilometer in een vintage Volkswagenbusje is een droom voor veel reizigers. Maar met een disfunctionele familie het hele land doorkruisen is wellicht minder aantrekkelijk, zeker als je maar 2 dagen zou hebben om naar Redondo Beach te gaan voor je dochters missverkiezing. Oké, dat gebeurt hoogstwaarschijnlijk niet in het echte leven, maar het maakt Little Miss Sunshine zeker de moeite van het kijken waard.

7. Fear and Loathing in Las Vegas

Pret bij het Las Vegas-bord in Las Vegas, Nevada, VS.

A Savage Journey to the heart of the American Dream: de volledige titel van de roman waarop de film geïnspireerd is zegt genoeg. Maar tussen de wilde hotelovernachtigen in Las Vegas is het ook een psychedelische verkenning van de countercultuur van de jaren zestig. Speel de onzichtbare passagier in een gehuurde Chevrolet cabriolet terwijl je door de Nevadawoestijn scheurt.

8. Everything is Illuminated

Het Oekraïense platteland

De grens tussen comedy en aangrijpend drama is soms moeilijk aan te geven. Maar dit meeslepende verhaal over een Joods-Amerikaanse man die zijn Oost-Europese roots herontdekt slaat de spijker op z’n kop. Het is al vermakelijk genoeg om te zien hoe hij in een Lada, die duidelijk betere tijden heeft gekend, over het Oekraïense platteland kart. Maar de idiote hond en vooral de vertaler met zijn dubieuze beheersing van het Engels maken dit verhaal werkelijk tot een fantastische roadtrip.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments