Niets zo leuk als de weg opgaan voor een spannend avontuur. Het is niet alleen een manier om van A naar B te komen, maar ook een kans om landschappen en cultuur te zien die je anders niet zou zien. Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je de motor start. Doe dus je voordeel met onze tips voor het plannen van de roadtrip van je leven.

Bedenk je route in grote lijnen

Twee mensen lopen langs de kust

Hoewel je misschien het een en ander aan de spontaniteit wilt overlaten, is het van belang een begin- en eindpunt te hebben. Dit helpt met het uitstippelen wat je ongeveer onderweg wilt zien. Bedenk hoe ver je per etappe van de reis wilt rijden. Als de dagbestemmingen te ver van de route af liggen, heeft dat dan gevolgen voor je vermoeidheid, tijd of budget? Omcirkel de plaatsen die je absoluut niet wilt missen en plan van daaruit verder.

Stel prioriteiten

Zonnebaden bij de Basilique de Sacré-Coeur (Sacré-Cœur) — Parjis, Frankrijk

Wat zijn de plaatsen die je echt niet mag missen? Maak een lijst van je top 5 (of 10). Het hebben van te veel bestemmingen en te weinig tijd om ervan te genieten frustreert je alleen maar. Bovendien wil je ook niet te veel tijd besteden aan het rondrijden tussen al die plekken. Een balans vinden is daarom belangrijk. Als je dan extra tijd hebt of je komt langs een plek waar je graag even kijken: perfect!

Bepaal een tijdskader

Sculpturen in de openlucht bewonderen bij Loggia dei Lanzi — Florence, Italië

Hoe lang ga je weg? Aan de hand daarvan kun je bepalen op hoeveel plaatsen je kunt stoppen en welke route je moet nemen. Stel dat je twee weken hebt. Dan zou je een kortere route kunnen nemen en langer op sommige plaatsen kunnen blijven, of juist verder gaan en meer zien met snelle stops. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je genoeg tijd hebt om van de plaatsen te genieten. Snelle bezoeken kunnen leuk zijn, maar je wilt niet vertrekken met het gevoel haast te hebben. Plan in plaats daarvan genoeg tijd in om het gebied echt te waarderen.

Een belangrijke tip: ga op zoek naar belevingen die tijd besparen. Ga bijvoorbeeld tijdens een Italiaanse rondreis naar Florence en sla de wachtrijen over voor een rondleiding met een lokale expert. Op die manier kun je de architectuur bewonderen zonder tijd te verspillen.

Ken je publiek

Moeder en dochter

Met wie ga je? Vrienden? Familie? Plan tussenstops waar iedereen van geniet. Stel dat je in Barcelona bent. Als je moeder van modernisme houdt, zal de Sagrada Família haar zeker bekoren. Maar als je met vrienden gaat die vaak op het water te vinden zijn, ga dan voor anderhalf uur aan boord van een zeilboot.

Boek van tevoren

Stel geniet van de bustour met open dak die over de Tower Bridge rijdt— Londen, VK

Flexibel zijn is goed, maar zorg ook voor enige stabiliteit. Zo kun je bijvoorbeeld al je accommodatie voor onderweg boeken, maar ook dagkaarten voor de plekken die je bezoekt. Op die manier maakt het niet uit hoe laat je er aankomt. Op rondreis door Engeland? Bekijk heel Londen vanaf de top van de Shard of boek een combiticket voor 3 maanden waar je de belangrijkste attracties mee kunt zien. Dan kun je onderweg ontspannen en hoef je niets te missen.

Bereid je auto voor

Man controleert een bad op een onverharde weg

Voorkom pech door ervoor te zorgen dat je auto klaar is voor gebruik. Controleer zelf de banden, het water en de olie of laat hem onderhouden voor je vertrekt. Neem de gegevens van je pechhulp en verzekeringspapieren mee en houd ze tijdens je reis bij de hand. Een langere halte op een spontane plek kan leuk zijn… om de juiste redenen.

Pak je papieren

Paspoorten in hoesjes

Neem alle paspoorten, rijbewijzen en al het andere papierwerk voor eventuele boekingen mee. Controleer of je legitimatie geldig is voor de duur van de reis. Bewaar alles in een portefeuille op een veilige plaats in de auto, zodat je alles gemakkelijk kunt vinden wanneer je het nodig hebt.

Zorg voor muziek

Meisje luistert aan zee naar muziek

Maak een playlist voor tijdens de reis. Een rit door de Franse Rivièra (waar je je auto kan inruilen voor een Ferrari als je dat wilt) kan bijvoorbeeld om zomerse dancemuziek vragen, en voor de ruige Schotse Hooglanden is classic rock bijvoorbeeld zeer geschikt. Zorg er wel voor dat je even wacht voordat je weer achter het stuur gaat zitten nadat je onderweg de Scotch Whisky Experience hebt bezocht…

Sla wat snacks in

Stel lacht op straat

Trek in avontuur? Vergeet niet om zowel je lichaam als je benzine bij te tanken. Neem snacks, flessen water en fruit mee om je vochtbalans onderweg op peil te houden. Of waarom zou je geen foodietour boeken op een van je bestemmingen? Neem deel aan een rondleiding door Chinatown in San Francisco en proef de regionale specialiteiten. Of ga voor gumbo in het French Quarter van New Orleans en stil tegelijkertijd je culturele honger.

De beste manier om de perfecte roadtrip te plannen is om voor voldoende mogelijkheden te zorgen. Plan de logistiek, maar wees niet bang om uit je comfortzone te stappen en het avontuur aan te gaan. Bon voyage!

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments