Amsterdam staat te boek als een wilde stad. En waar wordt het beter dan in de historische dierentuin ARTIS? Met de 400 diersoorten die er rondlopen, vergeet je zo dat je midden in de stad bent. Sla de wachtrijen over en laat je meevoeren naar de wonderen der natuur. Verken de diepten van de oceaan in het Aquarium en de uithoeken van het heelal in het Planetarium. Hier zijn zes belevingen in de oudste dierentuin van ons land die je niet mag missen.

1. Verken de prachtigste dieren in alle soorten en maten

Het is net alsof je naar een natuurdocumentaire van Sir David Attenborough kijkt. In ARTIS kom je oog in oog te staan met de dieren van de Afrikaanse savanne, en gaan giraffen, zebra’s en springbokken rustig hun gang waar je bij staat. Verderop kun je olifanten, otters, zeeleeuwen en slangen bewonderen. En als dat nog niet genoeg is, bezoek dan de exotische flora en fauna van het Apenhuis eens. Ben je niet zenuwachtig aangelegd? In het Insectarium kun je ontelbaar veel krioelende beestjes zien.

2. Kijk toe hoe de kinderen apenkooien

Bekijk allerlei dieren, groot en klein, van dichtbij

ARTIS is al spannend voor volwassenen, dus voor kinderen is het helemaal een droomplek. En dan is dit ook nog eens een dierentuin die ontworpen is om kinderen ongegeneerd apenstreken uit te laten halen. Naast het bekijken van alle bewoners, van gibbons tot hagedissen, kunnen ze ook apenkooien in de speeltuin. Tussen de dinosaurusbeelden van het park en met een beetje fantasie wanen ze zich zo in de prehistorie. Het zal daarom best wat moeite en tijd kosten om ze daarna weer mee naar huis te nemen…

3.  Bekijk de kleurrijke schoonheid van het Vlinderpaviljoen

Van vlinder tot jaguar, in ARTIS vind je ze allemaal

Zodra de temperaturen in Amsterdam omlaag gaan, kun je in ARTIS altijd nog exotische klimaten opzoeken. In het Vlinderpaviljoen waan je je namelijk in een tropisch regenwoud. Met de meer dan 1000 vlinders in alle kleuren van de regenboog die er rondfladderen, is het werkelijk een betoverende plek. Terwijl jij je een weg door al het groen baant, vliegen er 30 soorten van deze kleurrijke beestjes los boven je rond. Kijk vooral of je de prachtige blauwe morpho en de pijlstaart kunt spotten. Je moet wel scherp zijn, want die laatste kan snelheden van wel 60 km per uur bereiken!

4. Geniet van de natuur in een botanisch paradijs

Een paradijs voor plantenliefhebbers

Met meer dan 300 soorten bomen en planten om te ontdekken, zou het je bíjna vergeven zijn als je de dieren over het hoofd ziet. Vooral in de lente, als alles in bloei staat, zijn de bomen (waarvan sommige eeuwenoud zijn) het bekijken waard. Als je geïnteresseerd bent in botanie, sla dan zeker de bibliotheek niet over. Met 20.000 boeken en 3000 manuscripten over zoölogie en botanie is ARTIS óók een paradijs voor plantenliefhebbers.

5. Reis terug in de tijd tussen historische monumenten

Het park barst van de historische gebouwen, bruggen en vijvers (waar ook de bewoners van de dierentuin graag rondhangen)

Wanneer je door ARTIS wandelt, maak je niet alleen een reis door de natuur. Je maakt ook een reis door de tijd, aangezien er maar liefst 27 historische rijksmonumenten, bruggen en vijvers te vinden zijn. Het park werd in 1838 gesticht door de heren Westerman, Werlemann en Wijsmuller, en was in het begin alleen toegankelijk voor leden. Pas in 1920 werd het park het hele jaar door opengesteld voor het publiek. Maak nu dus gebruik van de vrijheid om de dierentuin te verkennen zoals jij dat wilt!

Tip: Stel, je bent uitgekeken op de natuurlijke wonderen van de planeet Aarde – als dat mogelijk is. Dan is het tijd om de ruimte te verkennen in het Planetarium. Reis sneller dan het licht en bekijk talloze planeten, manen en sterren. Laat je meevoeren op een wervelende reis door het zonnestelsel en ver voorbij de Melkweg. Na zo’n ruimtereis heb je een kopje koffie in café-restaurant de Plantage aan het Artisplein wel verdiend.

Ontvang reistips en inspiratie direct in je inbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Comments

comments