Dingen om te doen München

In de Beierse hoofdstad kun je niet alleen terecht voor het Oktoberfest, maar ook voor gastronomie, cultuur en geschiedenis.

München: De beste dingen die je niet wil missen

Vanuit München: Dachau Memorial rondleiding in kleine groep

1. Vanuit München: Dachau Memorial rondleiding in kleine groep

Nadat je je gids op Marienplatz hebt ontmoet, neem je de S-bahn naar Dachau Bahnhof en vervolgens een korte busrit naar de herdenkingsplaats. Kom onderweg meer te weten over de opkomst van de nazipartij in de jaren twintig tot aan de benoeming van Adolf Hitler als kanselier in 1933. Ontdek hoe concentratiekampen werden geïntroduceerd en de rol die Dachau speelde als model voor andere kampen. Start een rondleiding langs alle voor het publiek toegankelijke zones en gebouwen. Bezoek de SS-trainingsfaciliteit, het badhuis en de hoofdingang met de beruchte slogan 'Arbeit Macht Frei'. Bekijk de omheining, verschillende religieuze gedenktekens en de bunker, die dienst deed als gevangenis in het kamp. Je gids zal de methoden van marteling en straffen uitleggen die in het kamp werden gebruikt, en de verschillende medische experimenten die op gevangenen werden uitgevoerd. Hoor hoe het dagelijks leven was voor gevangenen en hun bewakers. Kom meer te weten over Georg Elser, de man die Hitler bijna vermoordde en werd doodgeschoten in Dachau. Bezoek de voormalige gaskamer en het crematorium. Bekijk een korte kleurenfilm over Dachau in de uren na de bevrijding en wat er daarna gebeurde. Vervolgens loop je terug naar het bezoekerscentrum en begin je aan de terugreis naar München.

Vanuit München: Slot Neuschwanstein, dagtour

2. Vanuit München: Slot Neuschwanstein, dagtour

Op 2 uur van München ligt de betoverende stad Füssen aan de uitlopers van de Alpen, omringd door een van de meest adembenemende natuurlijke omgevingen ter wereld. Hoog boven de stad, schijnbaar gehouwen uit de bergen die tot aan de hemel reiken, ligt een plek uit je dromen: het etherische sprookjeskasteel Neuschwanstein. Deze fantastische dwaasheid werd in de 19e eeuw gebouwd door de beroemde 'gekke' koning Lodewijk II, een man die bevlogen was door mythologie en zelf een legende werd. De glanzende witte torens van het kasteel in de wolken zijn meteen herkenbaar, ook voor mensen die nooit van Neuschwanstein hebben gehoord. Het is namelijk de inspiratie voor Disney's kasteel van Doornroosje en wereldwijd bekend als het kasteel van Chitty Chitty Bang Bang. Een bezoek aan dit kasteel is alsof je een sprookje binnenstapt. Op deze daguitstap vanuit München begeleidt je gids je per trein of bus en heuvelopwaarts naar het hooggelegen kasteel, waar het fonkelend boven een spectaculair panorama van bergen, meren en valleien uittorent. Deze uitstap draait niet alleen om het kasteel; de schitterende locatie is misschien net zo belangrijk. Je gaat naar de beste uitkijkpunten en verkent het meer. Als het weer en de tijd het toestaan, kun je zelfs een frisse duik maken. Geniet van schilderachtige uitzichten op het net zo mooie Slot Hohenschwangau, de watervalkloof en de schitterende Marienbrücke, die zich hoog boven alles uitstrekt. Terwijl jij je vergaapt aan zoveel schoonheid, vertelt je gids je het intrigerende verhaal van koning Lodewijks vermaarde en tragische heerschappij, over zijn turbulente tijden en de obsessie die hem ertoe bracht om dit fantasiekasteel in de bergen te bouwen en die hem uiteindelijk fataal werd. Sla de lange rijen over voor de afzonderlijke binnenrondleiding door de privévertrekken van de koning door een gespecialiseerde kasteelgids. De rondleiding is de meest praktische manier om deze wonderbaarlijke fantasiewereld van binnenuit te leren kennen.

Vanuit München: halve dagtrip naar herdenkingsplaats Dachau

3. Vanuit München: halve dagtrip naar herdenkingsplaats Dachau

Neem een 5 uur durende tour bij de gedenkplaats van het concentratiekamp Dachau, dat altijd nog de authenticiteit van de originele omgeving weerspiegelt. Het is een plek van gedachtenis, onderwijs en een bedevaartsoord. Het bezoek kan een uitdaging zijn, maar ook een diep ontroerende en gedenkwaardige ervaring. Een professionele gids, getraind en geautoriseerd door het herinneringscentrum, organiseert alle reisboekingen en neemt je op de heen- en terugreis mee per trein en bus uit München. Je krijgt een uitgebreide rondleiding door het gehele gebied, met inbegrip van alle overlevende oorspronkelijke gebouwen, het museum met tentoonstelling en de bioscoop, waar een documentaire in het Engels wordt afgespeeld. Je zal leren over de geschiedenis en het karakter van het concentratiekamp, van de verhalen van de slachtoffers en de ondraaglijke onderdrukking waaraan ze werden onderworpen door dienaars van een verdraaide ideologie. De gidsen zijn opgeleid om deze vaak moeilijke en verontrustende geschiedenis over te brengen met gevoeligheid, waardigheid, respect voor de slachtoffers, en zonder er een sensatie van te maken. Je zult ontdekken hoe, van de vele pittoreske stadjes en dorpen die aan de rand van München liggen, een van de mooiste, de middeleeuwse stad Dachau, het centrum werd van een onder rustieke charme geboren kwaad. Dit was de "ouder" KZ ("Konzentrationslager"). KZ Dachau was de "academie van terror", de opdrachtgever, het rolmodel en opleidingsinstituut voor de enorme wreedheid die over meer dan de helft van Europa in de nasleep van de legers van het derde rijk werd verspreid, en die uiteindelijk uitmondde in een van de grootste misdaden van de geschiedenis: de Endlösung. Wat Dachau onderscheidt, is dat bijna alles wat in het systeem gebeurde als geheel er op een bepaald niveau daar gebeurd is. Menselijke medische experimenten werden uitgevoerd. Sovjet-Unie gevangenen werden naar massa-executies gestuurd. Joodse gevangenen werden vervoerd naar de gaskamers van Auschwitz. Vrijwel elke categorie van slachtoffer ging door de beruchte Arbeit Macht Frei ("arbeid bevrijdt") poort.

Vanuit München: premiumtour Slot Neuschwanstein & Linderhof

4. Vanuit München: premiumtour Slot Neuschwanstein & Linderhof

Maak een schilderachtige rit naar de kastelen van Neuschwanstein en Linderhof met voorrangstoegang. Ervaar de weelderige schoonheid van het Duitse platteland en leer over de geschiedenis van het gebied van je lokale gids. In de ochtend rijd je in alle comfort vanuit München naar Schloss Linderhof voor een rondleiding met gids. Ontdek de geschiedenis van het kasteel voordat je verder gaat naar het pittoreske stadje Oberammergau. Verken het dorp en hoor over traditionele ambachten van de plaatselijke houtsnijders. Ga 's middags over de Romantische Straße naar kasteel Neuschwanstein. Stop voor de lunch (niet inbegrepen) bij aankomst of ga direct naar de Marienbrücke. In de middag verken je kasteel Neuschwanstein, voordat je een ontspannende rit terug maakt naar München.

München: hop on, hop off-tour met 1- of 2-daags ticket

5. München: hop on, hop off-tour met 1- of 2-daags ticket

Stap aan boord van een hop-on hop-off bus door München en leer meer over de stad dankzij de audiogids aan boord. Bewonder de hoogtepunten van de stad, waaronder het op drie na grootste klokkenspel ter wereld, het relikwie van de Heilige Munditia en de historische oude binnenstad. Kies uit drie verschillende routes die aansluiten bij jouw voorkeuren en interesses. Op zonnige dagen kun je genieten van een open bovendek en de zon op je gezicht voelen. Stap in en uit wanneer je wilt, of blijf aan boord voor boeiende uitleg van jouw audiogids, aangeboden in tien verschillende talen. Je kunt kiezen uit drie routes: de City Tour, de Nymphenburg Olympic Park-tour, en de Schwabing-tour, waarbij elke route een uur duurt. Je passeert belangrijke bezienswaardigheden, zoals het paleis Nymphenburg, het Olympisch Park, de Engelse Tuin, de historische oude binnenstad, de Odeonsplatz, de Marienplatz, en nog veel meer.

Vanuit München: Romantische Strasse en Rothenburg

6. Vanuit München: Romantische Strasse en Rothenburg

Deze reis langs de Romantische Strasse, een beroemde 350-kilometerroute die een aantal van de mooiste architecturale parels van Beieren met elkaar verbindt, brengt je eerst naar de Harburg: één van de oudste, grootste en best bewaard gebleven kasteelcomplexen in Zuid-Duitsland. Het werd voor het eerst genoemd in documenten uit de 11e eeuw en behoudt met zijn omringende dorp het gevoel van de middeleeuwen. Laat je betoveren door zijn historische flair en verdiep je in zijn geschiedenis. Na het bezoek aan het kasteel en een koffiepauze rij je door het wonderlijke landschap van de Nördlinger Ries, de gigantische depressie achtergelaten door een oude meteoor in het Zwabische landschap. Je bereikt via Dinkelsbühl, met zijn torens en torenspitsen, Rothenburg, een perfect gerestaureerd middeleeuws stadje. Hier heb je tijd voor uitgebreide verkenning. Je dwaalt door de prachtige straten en steegjes, die vol zijn van de charme van vervlogen tijden. Koop een paar souvenirs in de boetieks of eet wat in een exclusief restaurant. Je terugreis naar München neemt je mee door het grootste hopteeltgebied ter wereld, de Hallertau. Tijdens deze tour zie je zeker één van de mooiste regio's van Zuid-Duitsland.

München: culinaire tour Viktualienmarkt van 2 uur

7. München: culinaire tour Viktualienmarkt van 2 uur

Van Weißwurst (traditionele Beierse witte worst) naar pretzels, van bier tot kaas - de mogelijkheden voor eten en drinken op de Viktualienmarkt lijken vrijwel eindeloos. Tijdens deze rondleiding van 2 uur langs de Viktualienmarkt in München, open je je zintuigen met smakelijke lekkernijen en fascinerende verhalen. Deze culinaire rondleiding begint op de Marienplatz. Vanaf hier ga je rechtstreeks naar de Viktualienmarkt, waar je pauzeert op verschillende kraampjes om de vele lekkernijen te proeven en verhalen over het eten en de marktkooplieden te ontdekken. Hier vind je verschillende soorten worst, kaas, brood en exotisch fruit. Je beëindigt de rondleiding met een aantal Beierse lekkernijen.

München: Rondleiding Nachtwachter in het Duits

8. München: Rondleiding Nachtwachter in het Duits

Sluit je in de late uurtjes van de avond aan bij de gekostumeerde nachtwaker op zijn rondjes door de oude binnenstad van München. Dompel jezelf onder in een mooie en mysterieuze lang vergeten wereld en ervaar de geschiedenis van de stad uit de eerste hand. De nachtwaker is veel meer dan alleen een reisleider met een lantaarn in zijn hand. Als de inwoners van München slapen, moet de nachtwaker de rust en orde bewaren in de steegjes en donkere hoeken van de stad. Hij kent alle winden van het doolhof van de stad en is de vertrouwde drager van duistere verhalen en clandestiene samenlevingen. Hij minacht de moderne tijd, tuchtigt de gasten als ze niets weten over de beschermheiligen van de stad, maar antwoordt altijd als iemand vraagt: "Waarom heb je hier in München zoveel kranen nodig?" Zijn reactie: "Voor het bier!" De nachtwaker weidt zijn kudde op Marktplatz, maar hij veracht zo het bruisende nachtleven dat zich na 21.00 uur verzamelt - gezagsgetrouwe burgers liggen dan in bed! Ga naar de Sint-Pieterskerk en bekijk de toppen van de torens - de nachtwaker zal uitleggen waarom ze scheef staan. Aan de zuidkant zie je het oude kerkhof en hoor je verhalen van de grafstenen: begrafenisgebruiken en grafschriften, ontbindende lijken en ontbrekende kerkbanken. Bij de toren van het Altes Rathaus aan de historische "Salzstraße" komt de oude Stadttor tot leven en klaagt over de wederopbouw in de jaren '70. Hier stelt hij vraagtekens bij de vroomheid van de bezoekers. Patroonheiligen heilige Onuphrius en Hendrik de Leeuw zullen de mensen beschermen tegen een plotselinge dood. Ga verder langs de martelkamer en gevangenis naar het Alter Hof, gebouwd door Louis II. Ontdek waarom deze heerser als zo hard werd beschouwd, hoe het Huis Wittelsbach naar München kwam en waar de naam van de Zwingerstock vandaan kwam. Volg de stadsmuren uit de 12e eeuw en ga vanuit Wasserburg naar het westen. Hoor bij de Gruftgasse hoe Alois het spookachtige verhaal vertelt van Waller in Walchensee, over de jongedame en haar gouden ring. En ontdek in de Schäfflergasse waarom in de middeleeuwen wijn in plaats van bier de favoriete drank was. Bij de kathedraal richt je je blik hoger op de symbolen van de stad, de twee torens. Luister naar het grafschrift van de rijke weduwe en de ongelukkige val van Fanny von Ickstatt uit de noordelijke toren van de Frauenkirche terwijl de rondleiding door de binnenstad ten einde loopt. Ga dan verder naar de Promenadeplatz met de oude "Salzstadel". Passeer het Palais Porcia en Palais Holstein terwijl de nachtwaker het verhaal vertelt van de soevereine heer Karl Albrecht, die de paleizen liet bouwen voor zijn minnares. Kom in de Salvatorkirche meer te weten over de enorme ontheiliging van de gastheer en over het liefdesverhaal van Henriette Adelaide, de gemalin van verkiezingsprins Ferdinand Maria, in de 'Theatinerkreuzgang'. Na 10 jaar werd de lang gezochte troonopvolger geboren, op welk punt de Theatinekerk werd gebouwd. Ten slotte laat de nachtwaker zijn kudde los in de nacht om zijn rondes voort te zetten.

München: stadstour en rondleiding stadion Bayern München

9. München: stadstour en rondleiding stadion Bayern München

Tijdens deze voetbaltour zie je de belangrijkste hoogtepunten van München en bezoek je het trainingsveld van FC Bayern München en het modernste stadion in Europa: de Allianz Arena. Eerst maak je een bustour door München en leer je alles over de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Daarna bezoek je de thuisbasis van een van de meest populaire voetbalclubs in de wereld. De Allianz Arena, voetbaltempel in het noorden van München, is de derde thuisbasis van de gerenommeerde voetbalclub Bayern München, en - na het Grünwalder en Olympisch Stadion - de spectaculairste. Na de tour door het stadion kun je het FC Bayern Museum bezoeken, een tentoonstelling door de geschiedenis heen van de kampioenschaprecordhouders. Ontdek Cups, spelers en curiosa uit meer dan 110 jaar sinds de stichting van de club.

München: TimeRide VR Time Travel Experience Ticket

10. München: TimeRide VR Time Travel Experience Ticket

Je reis door de tijd begint in de magische bibliotheek van Georg Aloisius Linnebach. In zijn bibliotheek maakt u kennis met de belangrijkste historische stations uit de bewogen geschiedenis van Beieren. Hoe is Beieren ontstaan en hoe is het geworden wat het nu is? Het hoogtepunt van uw bezoek is de Virtual-Reality-Experience. Vlieg door 7.000 jaar Beierse geschiedenis. Neem plaats in het vliegende voertuig waarvan Ludwig altijd heeft gedroomd. Hij had het visioen van een vliegende pauwwagen. Georg Aloisius Linnebach heeft deze droom waargemaakt en neemt je mee op een unieke reis door de tijd met behulp van Virtual Reality-technologie. Na de VR-Tour heb je de mogelijkheid om in onze tentoonstellingsruimte meer informatie te krijgen over de enkele stations die je eerder hebt gezien. Daarnaast kun je een kijkje nemen achter de schermen. We hebben voor u een making-of film gemaakt over de totstandkoming en bouw van onze TimeRide München.

Veelgestelde vragen over München

Welke topattracties zijn een must-see in München?

De topattracties in München zijn:

Wat zijn de beste dagtochten en excursies vanuit München?

De beste dagtochten en excursies zijn:

Slot Neuschwanstein

Sitemap München

Wil je alle activiteiten in München ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over München

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 21.302 beoordelingen

Het was een zeer spannende tour en je hebt veel geleerd en de geschiedenis van München werd zeer goed en gedetailleerd verteld! Ik zou de rondleiding zeker aanraden!

Een heel leuke tour in de avond. De gids wist enorm veel over de geschiedenis van de stad en vertelde leuke anekdotes. Echt een aanrader.

De treinreis naar Salzburg. De groep, Carlotta onze gids,was super. Salzburg zelf, te mooi om dit in een aantal uren te bezoeken.

Really great experience just make sure you are 10 min early as they leave that early

Leuke en leerzame tour met een gids die alles prima kon uitleggen.