4. Amsterdam: voorrangsticket Stedelijk Museum
Ontdek verschillende kunstvoorwerpen en kunstwerken met een ticket voor het Stedelijk Museum. Geniet van jouw voorrangstoegang en leer meer over moderne en hedendaagse kunst.
Ontdek belangrijke kunststromingen in het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat ook bekend staat als het belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst en design van Nederland. Gelegen aan het Museumplein, waar het in 1895 voor het eerst werd geopend, is het een buurman van het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum.
Het Stedelijk Museum is na een grote renovatie uitgebreid met een futuristische nieuwe vleugel, die sinds de opening in 2012 bij bezoekers erg populair is. Sinds de heropening van de faciliteit in 2012 is de uitbreiding bij bezoekers een groot succes.
Jouw voorrangsticket voor het Stedelijk geeft je voorrang bij de toegang tot een collectie van 90.000 kunstvoorwerpen. Bewonder buitengewone werken van wereldberoemde kunstenaars, inclusief een groot aantal stukken van de hand van grote 20e-eeuwse Nederlandse kunstenaars.
Er zijn een aantal belangrijke stromingen uit de kunst- en designwereld vertegenwoordigd, waaronder Bauhaus, de Amsterdamse School, de Stijl, CoBrA, abstract expressionisme, Pop Art, minimalisme, en conceptuele kunst. Er zijn werken te zien van onder andere Appel, Cézanne, Chagall, Dumas, Kandinsky, Kienholz, De Kooning, Koons, Malevich, Matisse, Mondriaan, Picasso, Pollock, Rietveld, Sottsass en Warhol.
De tijdelijke tentoonstelling die nu te zien is (26 mei - 4 september 2022): IT'S OUR F***ING BACKYARD - HET ONTWERPEN VAN MATERIËLE TOEKOMSTEN
It's Our F***ing Backyard belicht de grootste uitdaging van onze tijd: de klimaatcrisis. Het gaat om 80 projecten uit de hele wereld die laten zien hoe ontwerpers een grote impact kunnen hebben door op radicale en nieuwe manieren naar materialen te kijken. De resulterende ontwerpen zijn verantwoord, maar ook mooi, comfortabel en onverwacht toegankelijk.
Urgentie van de klimaatcrisis.
Bij veel problemen hebben mensen de neiging te denken 'niet in mijn achtertuin'. Maar het klimaatprobleem gaat juist over onze achtertuin: het is onze achtertuin. De tentoonstelling geeft uitdrukking aan de urgentie van het klimaatprobleem en wil je anders laten denken over het gebruik van materialen en het maatschappelijk belang van design. Naast internationaal gevestigde namen als Drift, Ineke Hans, Dirk van der Kooij en grote producenten als Adidas en Ikea, zijn er ook opkomende
ontwerpers te ontdekken.
Materialen van de toekomst en de kracht van de natuur.
De tentoonstelling toont dat ontwerpers een belangrijk verschil kunnen maken. Zij vinden nieuwe toepassingen voor afvalmateriaal, zoals een lamp gemaakt van sinaasappelschillen en juwelen gemaakt van oceaanplastic voor Balenciaga. Bij sommige projecten ligt de nadruk op het gebruik van natuurlijke materialen, zoals een schimmelmycelsiumtunnel en een surfplank van vlas- en biohars. Er is zelfs een lichtinstallatie die wordt aangedreven door micro-organismen die tijdens de tentoonstellingsperiode moeten worden gevoed. Door experimenteel onderzoek en het opnieuw uitvinden van eeuwenoude handwerktechnieken komen ontwerpers met een beter gebruik van materialen.