1. Boekarest: Markten en Mahallas Tour in kleine groep of privétour
Je rondleiding door Boekarest begint bij het Nationaal Theater, het geografische en administratieve hart van de stad. Absorbeer al die sociopolitieke geschiedenis voordat je een korte wandeling maakt naar Strada Batistei, vroeger bekend als het 'St Germain' van Boekarest en de plek van de oude Amerikaanse ambassade, nu een overwoekerd testament van andere tijden. Daarna gaan we naar de Armeense wijk. Hun mahalla (wijk) is gebaseerd rond de Armeense kerk en biedt een spectaculaire verscheidenheid aan bouwstijlen uit heel Europa en het Ottomaanse rijk. Daarna maken we kennis met het typische openbaar vervoer van Boekarest: een korte rit met de tram. Rattend door de beroemde Mosilor Straat kom je in Communistisch Boekarest, met zijn gereguleerde blokken en woonprojecten, terwijl je je een weg baant naar de beroemde Obor Markt. Deze markt is de grootste en beroemdste van alle boerenmarkten in Boekarest. Omdat je op het spoor bent van de bezienswaardigheden, geuren en smaken van de Roemeense keuken, stoppen we vlak voor de markt voor een glas traditionele Roemeense tuica (brandewijn) om het gehemelte voor te bereiden. Daarom begeleiden we het met een echt traditioneel "boerenplateau" met 4 Roemeense dipsauzen: aubergine, zacusca, geklopte bonen en viskuit, verse en gerijpte kazen (telemea en burduf), kaantjes (yum!), worstjes, gerookt spek, rode uien, tomaten, toast. En natuurlijk een glas lokaal bier of wijn of frisdrank. Vervolgens, na zo'n uitgebreide kennismaking met de Roemeense keuken, gaan we even de benen strekken en gaan we naar de eigenlijke overdekte markt om een aantal Roemeense kazen te proeven: koeien-, schapen- en geitenkazen. Waarschijnlijk het beroemdste en meest typische Roemeense gerecht - althans voor Roemenen - heet mici (een soort worst zonder vel), geserveerd met mosterd en koud bier, en elke Roemeen heeft zijn eigen mening over waar en hoe de beste worden gemaakt. En tot slot, omdat je gastronomische avontuur niet compleet zou zijn zonder een dessert, nemen we een zoete Walachijse donut, gloeiend heet geserveerd, voordat we je vrolijk op weg naar huis sturen.