Notre-Dame van Parijs

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

De Notre Dame - het zit 'm in de details

Het heeft bijna 200 jaar geduurd om dit gotische meesterwerk, dat de Franse Revolutie, de Hugenoten en WO II heeft overleefd, te bouwen. Ookal hebben er door de jaren heen constant renoveringen plaatsgevonden, een hevige brand in april 2019 heeft een groot deel van de kathedraal in de as gelegd. De beroemde gevel heeft het overleefd, maar veel andere herkenbare kenmerken zijn in het vuur verloren gegaan. Hier zijn er een aantal die de Notre-Dame wereldwijd tot een Frans symbool hebben gemaakt.

 • Waterspuwers

  1. Waterspuwers

  De beelden, die op de gevels van het gebouw zijn geplaatst, trekken dankzij hun fascinerende details bezoekers van over de hele wereld. Helaas is het nog onduidelijk hoe de waterspuwers eraan toe zijn na de brand.

 • Roosvenster

  2. Roosvenster

  De roosvensters van de Notre-Dame, een van haar meest iconische kenmerken, hebben het vuur relatief onaangetast doorstaan. Ookal hebben branden in het verleden schade aangericht, de meeste historici zijn het erover eens dat de glas-in-loodramen te redden zijn.

 • Het grote orgel

  3. Het grote orgel

  De pijporgels van de Notre-Dame zijn op zichzelf ongeloofwijk indrukwekkende constructies, en tevens herkenbare kenmerken van de kathedraal. Het grootste orgel heeft vijf toetsenborden en is een van 's werelds beroemdste muziekinstrumenten. De pijporgels zijn niet aangetast door de brand in 2019 en kunnen de komende jaren gewoon blijven spelen.

 • Relikwieën

  4. Relikwieën

  Omdat de Notre-Dame enkele van de belangrijkste en bekendste relikwieën van de katholieke kerk herbergt, geldt de kathedraal als een bedevaartoord voor veel aanhangers van dat geloof. Relikwieën als een stuk van het kruis waar Jezus op gekruisigd is en een vergulde doornenkroon hebben de brand overleefd.

 • Klokkentorens

  5. Klokkentorens

  Mede dankzij de literatuur van Victor Hugo zijn de imposante klokkentorens van de kathedraal een van haar meest kenmerkende eigenschappen. Ookal zijn de torens gered, het lot van de klokken zelf is nog onduidelijk.

Plan je bezoek

 • Hoeveel kost het?

  Toegang tot de Notre Dame is gratis, maar je hebt tickets nodig voor de toren (€8.50) en de tombe (€6). De prijs voor toegang tot beiden is inbegrepen bij de Paris Pass.

 • Hoe kom je er?

  Het dichtstbijzijnde metrostation is Cité op lijn 4.

 • Hoeveel treden naar de top?

  Het is 387 treden klimmen naar de top van de Notre Dame om het uitzicht over Parijs en de waterspuwers van dichtbij te zien. Houd je fysieke conditie in acht!

 • Wanneer is de mis?

  Op zondag vinden de missen plaats bij het grote altaar. Wees tien minuten voor aanvang aanwezig om een goede plek te bemachtigen.
  8:30 - Mis
  9:30 - Lofzang
  10:00 - Gregoriaanse mis
  11:30 - Internationale mis
  12:45 - Mis
  5:45PM - Avonddienst
  6:30PM - Mis
  De diensten zijn in het Frans. Doordeweeks vinden ook missen plaats - meer details vind je op de officiële website van de Notre Dame de Paris.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Doordeweeks zijn de openingstijden: 8:00 - 18:45 uur - en 's weekends: tot 19:15 uur.
 • Toegangsprijzen
  Toegang is gratis, maar het is een goed idee om in een tour te investeren en het meeste van je bezoek te maken.
 • Heb ik een gids nodig?
  Check deze populaire tours - het is het waard.
 • Hoe kom ik er?
  Er zijn meerdere metrostations in de buurt van de Notre Dame in Parijs - op lijn 1, 4, 7, 10, 11 en 14. Dichtstbijzijnd is Cité op lijn 4.
 • Extra tips
  *Wees bereid om buiten in de rij te staan, vooral in het weekend is de wachtrij voor de entree van de Notre Dame lang.
  *Kleed je gepast, je bent tenslotte in de kerk!

Sitemap Notre-Dame van Parijs

Wil je alle activiteiten in Notre-Dame van Parijs ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Notre-Dame van Parijs

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 6.660 beoordelingen

Ik met mijn partner zijn in november geweest. Heerlijk relax en lekker warm de bezienswaardigheden bekijken per boot vanaf de Seine. Het in en uit checken verliep heel soepel. Bezienswaardigheden op loopafstand heel goed te doen. Opstappen om de 25 min. Achter op de boot kon je naar buiten om mooie fotoplaatjes te maken. Een aanrader!

Leuk om te doen! Zeker bij slecht weer zit je warm en droog. Parijs vanuit een andere hoek kunnen bekijken. Enige jammere is dat er reclame rond het om het half uur aankomen word gemaakt terwijl wij helaas aan een bepaalde halte een uur hebben staan wachten in de regen.

Beautiful experience, a must-see. Take a skip the line ticket, it saves your precious time in Paris!

Was makkelijk goedkoop en ideaal als je niet afhankelijk wil zijn van tijd gebonden tijdstip.

Vlot langs de lange rij wachtenden, we stonden binnen 5 minuten binnen. Dit is aan te bevelen