Dingen om te doen Nowa Huta

Nowa Huta: De beste dingen die je niet wil missen

Krakau: tour naar Nowa Huta met lokale, vrijwillige gids

1. Krakau: tour naar Nowa Huta met lokale, vrijwillige gids

Krijg een interessante les over de geschiedenis van Nowa Huta en zie typische voorbeelden van Russisch-Socialistische architectuur vanuit een auto uit de tijd van het communisme. Leer waar ooit het grote standbeeld van Lenin stond aan de Aleja Róż (Rozenstraat) en bewonder de grandeur van de Plac Centralny (het Centrale Plein). Raak vertrouwd met de geschiedenis van het Poolse communisme tijdens een tocht in een klassieke Poolse auto uit deze periode en bezoek schuilkelders die werden gebouwd voor het geval een Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Je hebt een indrukwekkend uitzicht vanaf Centrum E en het Nowa Huta Cultureel Centrum en zoekt vervolgens de schuilkelders op die ter voorbereiding van een nucleaire oorlog werden gebouwd. Zie de voormalige Światowid Cinema en bezoek het 13e-eeuwse Mogilaklooster en zijn kleine Sint Bartholomeuskerk. Je hoort over de legende van Koningin Wanda op de Wal van Wanda en ontdekt de geboorteplek van de wijk bij de staalfabriek Kombinat. Bekijk een beroemd bord dat na de val van het communisme werd veranderd en maak foto's van een Sovjet-tank voor het Ludowy Theater (Volkstheater). Leer meer over de geschiedenis van de kerk Arka Pana (de Ark van de Heer), de Verzoeningskerk en de gevechten die de lokale bevolking streed om deze te kunnen bouwen. Upgrade je tour naar de uitgebreide 3,5 uur durende optie waarbij je ook een schuilkelder uit de Koude Oorlog of een communistisch appartement bezoekt.

Nowa Huta: rondleiding door administratiegebouwen/schuilplaatsen van staalfabrieken

2. Nowa Huta: rondleiding door administratiegebouwen/schuilplaatsen van staalfabrieken

Als je Krakau bezoekt, vergeet dan niet om Nowa Huta te bezoeken! Vind je gids en ga naar deze perfecte socialistische stad van de jaren 50. Breid je avontuur uit om de gedeeltelijk verlaten staalfabriek te bezoeken die nog steeds werkt. Ga samen met je gids op verkenning in twee bijna tweelinggebouwen en ontdek de verschillen daartussen. Ga door de ondergrondse tunnel die de twee gebouwen met elkaar verbindt en zie hoe de schuilkelders er in de tweede helft van de jaren 50 uitzagen. Bezoek de majestueuze inkomhal, die lijkt op de renaissancetrap en kamers waar dure en solide sierstenen werden gebruikt om de esthetische zintuigen van de directeuren van de fabriek te bevredigen. Bezoek de directiekantoren van de directeur en de hoekkantoren van de ingenieurs. Bekijk hoe de radiocontrolekamer en het radiostation werken en luister naar authentieke tapes die hier zijn opgenomen! Bekijk de theaterzaal in het arbeidersgebouw, die ook vandaag de dag wordt gebruikt en bezoek een van de acht ovale hoektrappen die zich in beide gebouwen bevinden. Voeg iets speciaals toe aan je tour en selecteer de optie om je tour in een vintage auto te maken.

Krakau: City Pass Krakau-kaart met 38 musea

3. Krakau: City Pass Krakau-kaart met 38 musea

Verken Krakau in je eigen tempo met een citycard van 1, 2 of 3 dagen. Profiteer van toegang tot 38 musea en monumenten. Zie een traditioneel burgerlijk huis of luister naar het trompettergeschal bij de gotische kerk van de basiliek van St. Maria. Kom meer te weten over de held van de Tweede Wereldoorlog Oscar Schindler in de Oscar Schindlerfabriek. Bezoek de Adelaarsapotheek in het voormalige getto, en leer hoe de Holocaust de joden van Krakau heeft beïnvloed. Bezoek het Marktplein Underground Museum en ontmoet vampieren. Een volledige lijst van musea zal bij je citypass worden gevoegd, en om het reizen van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te vergemakkelijken, kunt je kiezen voor een ticket met onbeperkt reizen met het openbaar vervoer, dag en nacht. De musea die bij de citypass zijn inbegrepen, zijn onder meer: 1. Schindlers Fabriek 2. Grote Markt Underground 3. Pools Luchtvaartmuseum 4. Lakenhal (Sukiennice) 5. Stadsverdedigingsmuren Krakau 6. Archeologisch Museum Krakau 7. 'Stanislaw Lem' Tuin der Belevenissen 8. Czartoryski Museum 9. Het Seweryn Udziela Etnografisch Museum 10. Het Zwierzyniec Huis 11. Het Jozef Mehoffer Huis 12. St. Adalberts Kerk Underground 13. St. Mary’s Church 14. Museum van de Geschiedenis van de Fotografie 15. Centrum voor documentatie van de kunst van Tadeusz Kantor Cricoteka, Archief. Kantoor 16. Museum voor de geschiedenis van de Academie van mijnbouw en metallurgie 17. Het paleis van bisschop Erazm Ciołek 18. De Oude Synagoge 19. Het museum van het aartsbisdom 20. Het Szołayski Huis 21. Het Hipolit Huis 22. Benedictijnse abdij in Tyniec 23. Museum voor gemeentelijke bouwkunde in Krakau 24. Het hoofdgebouw van het Nationaal Museum 25. Regionaal Rydel`s Museum van Pools modernisme Rydlowka 26. The Emeryk Hutten-Czapski Museum 27. Pomorska Straat 28. Celestat 29. MOCAK 30. Stadhuistoren 31. Tentoonstelling in Nowa Huta District Branice 32. Galicja Joods museum 33. De Barbican 34. De Adelaar apotheek 35. Het Krzysztofory-paleis 36. Museum voor het leger Emil Fieldorf Nil 37. Het Jan Matejko Huis 38. Kopiec Kościuszki

Krakau: 2.5 uur gekke communistische tour met Trabant

4. Krakau: 2.5 uur gekke communistische tour met Trabant

De Berlijnse Muur mag dan wel gevallen zijn en het IJzeren Gordijn mag dan wel gebarsten zijn maar veel van de meest beroemde nalatenschappen van het communisme zijn nog springlevend in Krakow. Op deze 2,5 uur durende tour zul je in een vintage Trabant automobiel reizen op een bezoek aan Krakow's socialistische district Nowa Huta, compleet met staalfabrieken en huizen gebouwd in de Sovjet realistische stijl. Dit unieke project was bedoeld als een toonbeeld van een communistische stad maar werd later één van de centra van revolutie en verzet binnen Polen. Tijdens de tour reis je terug in de tijd om de wonderen van deze unieke stad te ervaren. Je zult niet alleen ontdekken hoe het was om te leven onder het communisme maar ook allerlei interessante verhalen aanhoren. Jouw ontspannen lokale gids zal met zekerheid de goede oude tijd weer terugbrengen!

Krakau: Sovjet UAZ 452 rit naar Nowa Huta met gids

5. Krakau: Sovjet UAZ 452 rit naar Nowa Huta met gids

Ervaar de sfeer van de Koude Oorlog terwijl je reist naar de geplande socialistische stad Nowa Huta, de voormalige locatie van de Vladimir Lenin-staalfabriek. Spring aan boord van een echte Sovjet 8-zitter om te worden vervoerd naar Nowa Huta, dat werd gezien als een ideale utopische stad. Voel de opwinding als je naar een kantoor van de directeur van een staalfabriek en een vergaderruimte gaat waar Charles se Gaulle of Fidel Castro ooit een bezoek brachten. Leer fascinerende verhalen van een professionele gids over de geheime faciliteit, die pas relatief recent voor het publiek is geopend. Maak foto's van jezelf naast een echte tank uit de Tweede Wereldoorlog op je weg terug naar Krakau, en ga weg met gedenkwaardige verhalen om te delen.

Van Krakau: Nowa Huta Premium Tour

6. Van Krakau: Nowa Huta Premium Tour

Tijdreizen naar een ideale socialistische stad en Krakau vanuit een nieuw perspectief bekijken. Bezoek de grootste wijk van Krakau, gebouwd in de jaren 1950 als socialistische utopische stad, en ontdek hoe het er vandaag uitziet. Tijdens je tour wordt je rechtstreeks vanuit je hotel opgehaald in een comfortabele auto en naar Nowa Huta gereden waar een Engels sprekende gids op je wacht. Zie in de eerste plaats Plac Centralny (Central Square), het huidige centrum van Nowa Huta. Leer meer over de geschiedenis van het district en hoe het werd ontwikkeld tussen 1949 en 1989. Laat je begeleiden tijdens een wandeling door Aleja Roz (Avenue van Roses), waar je meer te weten komt over de architectuur van de wijk. Zie Tadeusz Sendzimir Steelworks en breng wat tijd door door kantoren voordat je gids je meeneemt naar een geheime ondergrondse tunnel. Ga terug op de grond naar de Arka Pana (Lord's Ark) kerk, de eerste kerk gebouwd in Nowa Huta. Last but not least, zul je in staat zijn om echte Sovjet IS-2 tanks te zien voor Museum of the Armed Act, een van de meest herkenbare herkenningspunten van Nowa Huta. De tour duurt ongeveer 3 uur en daarna wordt je teruggebracht naar je hotel.

Krakau: Kazimierz, Schindler's Factory & Ghetto met gids

7. Krakau: Kazimierz, Schindler's Factory & Ghetto met gids

Leer meer over het Joodse erfgoed van de stad Krakau tijdens een rondleiding. Start de tour buiten de oude synagoge in de wijk Kazimierz. Deze wijk is al eeuwenlang de thuisbasis van de Joodse gemeenschap. Verken de charmante straten van deze nu trendy wijk met je gids, terwijl je meer te weten komt over de geschiedenis van Joodse mensen in Krakau. Bezoek vervolgens de emailfabriek van Oskar Schindler. Kom meer te weten over de verschrikkingen van de Holocaust en de heroïsche inspanningen van Oskar Schindler om Joodse mensen te redden uit de concentratiekampen die door het naziregime werden beheerd. Ga ten slotte naar de plek van het voormalige Joodse getto, waar veel Joden werden gedwongen te leven tijdens de nazi-bezetting van Polen. Leer meer over het lijden en de overvolle omstandigheden die de Joodse gemeenschap heeft doorstaan. Bekijk een deel van de niet-verwoeste muur rond het getto, huizen waar duizenden ontheemde joden woonden, de apotheek "Under the Eagle" en het monument van 68 stoelen op het Heldenplein.

Krakau: rondleiding door Nowa Huta communistische ervaring

8. Krakau: rondleiding door Nowa Huta communistische ervaring

Reis terug naar het verleden van Krakau met een rondleiding door de wijk Nowa Huta. Verken Nowa Huta, een wijk die werd gebouwd om het ideaal van een communistische stad weer te geven. Ondanks dat het bedoeld was als een ode aan het stalinisme, werd het een ontmoetingsplaats voor anticommunisten en een knooppunt voor de solidariteitsbeweging. Nadat je bent opgehaald bij je accommodatie in Krakau, zal je tour plaatsvinden op het enorme centrale plein (Plac Centralny). De gebouwen rondom het plein zijn een museum van communistische bouwstijlen. Bekijk de plek waar ooit een monument voor Lenin stond. Bezoek een lokale bar voor een shot wodka. Ga verder naar het Historisch Museum van de stad Krakau en verken tentoonstellingen over de geschiedenis van Nowa Huta. Bekijk een atoombunker en artefacten die gepland waren om te worden gebruikt als de Derde Wereldoorlog plotseling zou uitbreken. Maak foto's voor een echte Russische tank die na de oorlog in Nowa Huta is achtergelaten. Leer meer over het ingewikkelde systeem van ondergrondse schuilplaatsen bedacht door Sovjet-architecten. Kom langs bij de Ark of the Lord Church, een symbool van Krakau's lange strijd voor vrijheid en democratie, die door de bewoners volledig met de hand is gebouwd.

Krakau: 4 uur luxe rondleiding communisme per Trabant

9. Krakau: 4 uur luxe rondleiding communisme per Trabant

Ervaar een uitgebreide communisme rondleiding van het Nowa Huta district in Krakau op deze 4-uur lange reis per klassieke Trabant; icoon van het socialistische tijdperk en het IJzeren Gordijn. Alle deelnemers zijn gelijk maar sommige zijn meer gelijk dan anderen! Als je jezelf meer als een communistische bobo dan een alledaagse Socialistische werknemer ziet, dan gaat deze deluxe versie van de standaard communisme rondleiding in Krakau verder dan slechts een sighsteeing tour van Nowa Huta, met een lunch bij een ouderwetse Melk Bar kantine. Je krijgt ook een idee van het dagelijks leven in Polen tijdens de jaren '70 in een appartement precies zo ingericht zoals het was tijdens het communisme. Hier kijk je een propagandafilm van de dagen voor de val van het communisme en geniet je van een zeldzame kans om gepekelde komkommers geserveerd met een schotje wodka te proeven!

Krakau: fietstocht door het communisme

10. Krakau: fietstocht door het communisme

Ervaar de eenvoudige geneugten van fietsen langs de luie rivier de Vistula en door de kleurrijke straten van Krakau tijdens een informatieve fietstocht met een communismethema. Ondanks dat het uitgebreid is, is de tour niet te inspannend en geschikt voor alle fitnessniveaus. Begin bij de winkel van de touroperator in het centrum van Krakau en pak een fiets en alle benodigde uitrusting. Rijd in noordoostelijke richting over een gloednieuw fietspad richting de wijk Nowa Huta, wat letterlijk 'de nieuwe molen' betekent vanwege zijn geschiedenis als staalfabriek tijdens het communistische tijdperk. Maak je eerste grote stop op de oude vliegbasis die Nowa Huta van Krakau scheidde. Vanaf daar rijd je langs de landingsbaan en ga je Nowa Huta binnen vanaf de noordkant. Bezoek de kerk van Our Lord's Ark, in de vorm van een boot die hielp de opstand van Polen tegen het communistische bewind te trotseren. Ga naar binnen en bewonder de religieuze kunst vermengd met overblijfselen van het socialisme. Vanaf daar baan je je een weg door het doolhof van straten bezaaid met communistische woningbouwprojecten voordat je langs een meer rijdt langs het recreatiecentrum van Nowa Huta. Bewonder het intuïtieve stedenbouwkundige ontwerp van het gebied dat Nowa Huta tot een ideaal voorbeeld van de proletariaatstad maakte. Na een paar minuten arriveert u bij de staalfabriek van Lenin, die leidde tot de oprichting van Nowa Huta, de stad die werd gebouwd om zijn arbeiders te huisvesten. Stop voor de lunch in een traditionele melkbar die nog steeds draait sinds de tijd van Joseph Stalin. Hierna rijdt u over het Ronald Reagan-plein en keert u terug naar het startpunt via het fietspad langs de rivier.

Sitemap Nowa Huta

Wil je alle activiteiten in Nowa Huta ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Nowa Huta

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 644 beoordelingen

Mattheus was our guide, he was very enthousiastic and give uss A lot of information. He was in time to pick uss up in the nice car and dropped uss at our next visiting point close to delicious eateries

Op zichzelf is deze pas geweldig...maar bij sommige instellingen moet je naar een andere locatie om opnieuw te laten registreren om een entreekaartje te verkrijgen.

Leuk om een kaart te hebben zonder na te denken over kaartjes voor trams en bussen. Snelle toegang tot het museum, de wachtrij omzeilen.

Zeer handige en doelgerichte kaart. Snelle invoer. Het enige nadeel is dat sommige musea vooraf kaartjes aan de kassa moeten halen.

Geengageerde gids met grote kennis van zaken. Sympathieke en empathische gids!