Belevingen in
Oświęcim

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Topactiviteiten

Topbezienswaardigheden in Oświęcim

Oświęcim: De beste dingen die je niet wil missen

Auschwitz-Birkenau: rondleiding, transfers en lunch

1. Auschwitz-Birkenau: rondleiding, transfers en lunch

Breng een uur en vijftien minuten door in een bus met airconditioning, terwijl je Krakau verlaat voor een confronterende dag van bezinning in het kampcomplex Auschwitz-Birkenau, een plechtige plek die een blijvende indruk achterlaat op alle bezoekers, en een belangrijk gedenkteken voor de slachtoffers van de holocaust. Bezoek het museum en de gedenkplaats in de buitenwijken van Oświęcim, op ongeveer 60 kilometer ten westen van Krakau. Bij aankomst ontmoet je een professionele gids die je rondleidt op de site en vertelt over de donkere geschiedenis. Ontvang een lunchbox, om even bij te komen tijdens de tour. Ontdek de tragische geschiedenis van het grootste concentratiekamp van de Holocaust. Gefinancierd door de nazi-partij in 1940 werd Auschwitz-Birkenau zowel een symbool van menselijk lijden als een getuige van fysieke en emotionele uitputting. Ontdek hoe het de laatste rustplaats werd voor miljoenen mensen, voornamelijk joden, die ter dood werden gebracht in de afschuwelijke gaskamers. Ga door de poort met het opschrift "Arbeit Macht Frei" (werk maakt vrij) om Auschwitz I binnen te gaan, waar je gids je zal rondleiden door het bewaard gebleven gebied en de geschiedenis van deze plaats zal uitleggen. Breng vervolgens ongeveer een uur door in het tweede kamp in Birkenau, waar massamoorden plaatsvonden als onderdeel van de nazi "Endlösung van het Joodse vraagstuk", voordat je je chauffeur ontmoet voor de terugreis naar Krakau.

Krakau: Auschwitz-Birkenau Memorial Skip-the-Line Tour

2. Krakau: Auschwitz-Birkenau Memorial Skip-the-Line Tour

Bezoek Auschwitz-Birkenau, op de handige tour met geboekte tickets, skip the tickets line access, een professionele gids en transfer vanaf een van de meerdere ontmoetingspunten in Krakau. De transfer tussen Krakau en Auschwitz duurt 1 uur en 15 minuten, na aankomst is er een pauze van 15 minuten. De hele tour is verdeeld in twee delen, Auschwitz I en Birkenau op 3 km afstand van het eerste kamp. Transfer tussen kampen wordt verzorgd door de touroperator, de reisleider zal de groep informeren over het exacte programma en de timing. Museumbezoek Bezoek eerst de herdenkingsplaats Auschwitz I gedurende ca. 2u met een, begeleiding van een professionele gids door het hele kamp. Ga het kamp binnen via de hoofdpoort met het opschrift "Arbeit Macht Frei" (werk maakt je vrij). Passeer de stenen Barack's, bekijk de voorwerpen, foto's van gevangenen, reconstructies van het hele complex en de enige overgebleven gaskamers en crematoria. Vervolg dan het bezoek met een gids aan het kamp Birkenau voor ongeveer 1 uur. Ga naar gruwelijke houten blokken, waar bijna 1000 mensen in onmenselijke omstandigheden leefden. Bekijk de ruïnes van kamers en crematoria, een onderdeel van de industriële genocide van nazi-Duitsland. Keer terug naar Krakau naar dezelfde locaties als het startpunt van de ontmoeting.

Vanuit Krakau: zelfgeleid bezoek aan Auschwitz

3. Vanuit Krakau: zelfgeleid bezoek aan Auschwitz

Je vertrekt in Krakau vanaf een van de handige trefpunten en reist in een minibus met airconditioning naar het voormalige concentratiekamp en museum Auschwitz-Birkenau, waar je het grootste concentratiekamp van de nazi's kunt verkennen. Na aankomst bij het concentratiekamp en het museum neem je een korte pauze, waarna je een gidsje in jouw taal ophaalt en Auschwitz II-Birkenau  gedurende 1,5 uur verkent. Vervolgens ga je terug naar het trefpunt op de parkeerplaats, vanwaar jouw Engelssprekende chauffeur je naar Auschwitz I, 3 kilomter verderop brengt. Na aankomst bij Auschwitz I heb je een pauze van 15 minuten, waarna je van de tourbegeleider jouw toegangskaartje voor het museum van Auschwitz I ontvangt. Vanaf het moment dat je jouw toegangskaartje ontvangt, kun je je tijd zelf indelen zoals jij wilt. Je hebt 3 uur de tijd om het voormalige concentratiekamp te bezoeken en te overdenken, voordat je weer terugkeert naar Krakau.

Krakau: Auschwitz & Schindler's Factory Dagtrip met gids

4. Krakau: Auschwitz & Schindler's Factory Dagtrip met gids

Rijd van Krakau naar het Auschwitz-Birkenau-complex. Na ongeveer 70 kilometer en door de beveiliging te zijn gegaan, loop je door de poort met de tekst Arbeit Macht Frei (Work Frees), ga dan naar binnen om te leren hoe het complex, gebouwd door de nazi's in 1940, snel veranderde van een interneringskamp in een massamoord op een resort . Je gids zal de geschiedenis van het kamp bespreken en je rondleiden in de gebouwen die dienst doen als tentoonstellingspaviljoens. Elke steen van de barak, een plank van een uitkijktoren, een hekwerk, een fragment van iemands bril, een foto in een vitrine vertelt een fragment van een tragisch verhaal. Na het zien van tentoonstellingen in de oude gevangenisblokken, breng je hulde aan de slachtoffers bij het sombere kampmonument. In Birkenau, op een uitgestrekt grondgebied, ervaar de in kaart gebrachte levensomstandigheden in kazernes, je zult de enorme omvang van het kwaad voelen dat niet kan worden herhaald. Keer terug naar Krakau via dezelfde route en neem een rust- of maaltijdpauze (geen onderdeel van het aanbod). Dan nodigen wij u uit voor een bezoek aan de tentoonstelling "Krakau tijdens de bezetting" in de voormalige emailfabriek van Oskar Schindler. Hoewel deze naam bij velen bekend is, vertelt deze reis niet over het lot van een Duitse ondernemer, maar geeft het de gelegenheid om de sfeer van Krakau te voelen, die door de regisseur werd vereeuwigd in een beroemde film, die regeerde tijdens de Duitse bezetting. Dankzij de moderne multimedia-installatie loop je door de geplaveide straten van de stad, ga je de studio van de fotograaf binnen, kijk je naar de kapper, neem je een tram, zie je een typisch appartement in het Joodse getto en kom je dan terecht bij de bewoners van de Concentratiekamp Płaszów...

Van Krakau: begeleide dagtocht Auschwitz-Birkenau Camp Complex

5. Van Krakau: begeleide dagtocht Auschwitz-Birkenau Camp Complex

Ontdek de menselijke verhalen van de Holocaust tijdens deze begeleide reis van Krakau naar de concentratiekampen Auschwitz, Birkenau en Monowitz. Leer hoe de kampen werden opgezet en de doelen die elk dienden. Pauzeer om na te denken over wat er op deze sites is gebeurd. Begin met je pick-up in Krakau. Vanaf daar rijd je ongeveer 45 kilometer om het voormalige hoofdkamp in Auschwitz te bereiken. Luister naar je gids die het voormalige gebruik van het kamp als kazerne voor het Poolse leger bespreekt. Let bij de ingang op de poort met daarop “Arbeit macht frei”. Bezoek de gevangenenblokken, waar nu voorwerpen uit de kampen en bezittingen van de gevangenen zijn ondergebracht. Bekijk foto's en documenten, schoenen, koffers en brillen naast andere persoonlijke bezittingen. Reis vanuit Auschwitz een klein stukje naar het voormalige kamp in Birkenau. Daar vind je de gaskamers en crematoria. Houd de slachtoffers van het kamp in gedachten terwijl je je een weg baant rond de gedenktekens. Na Birkenau eindigt je tour in het concentratiekamp in Monowitz. Leer meer over de connectie tussen bedrijven en de kampen. In tegenstelling tot Auschwitz en Birkenau leverde Monowitz arbeiders aan nabijgelegen fabrieken. De reis eindigt met uw terugkeer naar Krakau.

Van Krakau: dagtour naar Auschwitz-Birkenau Museum

6. Van Krakau: dagtour naar Auschwitz-Birkenau Museum

Haal het meeste uit uw tijd in Krakau met een rondleiding naar het Auschwitz-Birkenau Museum. Transfer naar het Auschwitz-Birkenau Museum in een comfortabele en ruime minibus. Heb 8 uur om deze historische plek te verkennen voordat je terugkeert naar Krakau. Stap aan boord van de minibus bij het centraal gelegen opstappunt in Krakau. Leun achterover en ontspan op de schilderachtige rit. Kom aan in het Auschwitz-Birkenau Museum en krijg inzicht in de nazi-concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog. Grijp de kans om na te denken terwijl je door de poort loopt, bezoek het herdenkingsmonument en bekijk de gaskamers. Na je rondleiding stap je in de minibus en keer je terug naar het ontmoetingspunt in Krakau.

Warschau: privé dagtocht naar Auschwitz-Birkenau en Krakau

7. Warschau: privé dagtocht naar Auschwitz-Birkenau en Krakau

Je ontmoet je chauffeur wanneer je vroeg in de ochtend wordt opgehaald bij je accommodatie in Warschau. Deze privétour begint met een rit naar concentratiekamp  Auschwitz-Birkenau. Wanneer je op de locatie aankomt, begin je aan een 3,5 uur durende groepsrondleiding door Auschwitz en Birkenau met een gids die de door jou gekozen taal spreekt. Begin in het concentratiekamp Auschwitz en ontdek hoe het in 1940 aan de rand van de stad Oswiecim werd opgericht door Duitse nazi's. Na de oorlog werd het kamp veranderd in een museum dat bewijsmateriaal van de genocide toont, dat je tijdens de tour kunt bekijken. In het museum zie je een film, vertoond in verschillende talen, die na de bevrijding van het kamp is gemaakt. Na het bezoek aan Auschwitz ga je naar het Birkenau-gedeelte van het concentratiekamp. Je ontdekt hoe de Duitse nazi's in 1941, op 3 kilometer van Oswiecim, in het voormalige dorp Brzezinka, een nieuw kamp stichtten met de naam Auschwitz II Birkenau. Tussen 1942-1945 leefden en stierven hier ca. 1,5 miljoen mensen. De meesten van hen (90%) waren Joden, anderen waren Polen, zigeuners, Russen en gevangenen uit 28 Europese landen. In 1979 werd het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau op de UNESCO-Werelderfgoedlijst geplaatst. Vervolgens vertrek je uit Auschwitz-Birkenau voor een 1,5 uur durende reis naar Krakau. Je hebt drie uur aan vrije tijd om de Grote Markt van Krakau, het grootste middeleeuwse marktplein van Europa, te bekijken. In de Oude Stad kun je ook de heuvel Wawel zien, waar zich de kathedraal en het koninklijk paleis bevinden, evenals de Stadhuistoren, de Mariakerk, Barbican en Sukiennnice, bekend als de Lakenhal, en duizenden bars en heerlijke regionale restaurants, vele historische gebouwen en paardentaxi's. Tijdens de tour is er tijd om te lunchen in een restaurant. Je wordt na de tour opgehaald en teruggebracht naar Warschau, waar je 's avonds bij je accommodatie wordt afgezet.

Van Krakau: dagtour Auschwitz-Birkenau

8. Van Krakau: dagtour Auschwitz-Birkenau

Betaal je respect en hoor over de geschiedenis van de Holocaust tijdens deze dagtrip naar Auschwitz vanuit Kakrow. De reis zal zowel het Auschwitz I-museum als het Birkenau-kamp bezoeken. Gelicentieerde Auschwitz-gidsen leiden je door de geschiedenis van het grootste concentratiekampcomplex en zijn rol in de Holocaust. Bekijk de originele wegen, hekken, wachttorens en gaskamers. Herdenk de slachtoffers van het kamp terwijl je door het terrein loopt. Leer in het Auschwitz I-museum over de Holocaust en de waarschuwing uit de geschiedenis die het kamp vertegenwoordigt. Luister naar de sombere verhalen over hoe het was om in het kamp te leven terwijl je tentoonstellingen bekijkt met originele items van de kampgevangenen. Je reisschema omvat ophalen en wegbrengen van een keuze aan ontmoetingspunten in Krakau, toegang tot het Auschwitz I-museum en tentoonstellingen, een pauze van 15 minuten en een bezoek aan Birkenau, voordat je terugkeert naar Krakau.

Auschwitz-Birkenau Museum: rondleiding en vervoer

9. Auschwitz-Birkenau Museum: rondleiding en vervoer

Kom meer te weten over de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust tijdens deze rondleiding naar het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau, inclusief vervoer heen en terug vanaf uw hotel/accommodatie. Begin je rondleiding in Auschwitz I, het voormalige hoofdkamp ( Stamlager ) en het administratieve hoofdkwartier van het kampcomplex. Bekijk talloze foto's en bezittingen van de gevangenen. Wees getuige van de plek waar Rudolf Hess - de langst dienende commandant van het kamp - in 1947 als oorlogsmisdadiger werd geëxecuteerd. Na een korte pauze gaat u naar Auschwitz II, de locatie van het concentratiekamp. Wees getuige van de ruïnes van crematoria, gaskamers, het perron en andere elementen.

Auschwitz-Birkenau: toegang met live gids

10. Auschwitz-Birkenau: toegang met live gids

Krijg meer inzicht over de omvang van de grootste menselijke tragedie in de geschiedenis met een begeleide tour rond  Auschwitz-Birkenau. Je kunt ofwel zelf naar de locatie gaan om je rondleiding te beginnen of de optie met shuttlevervoer van en naar Krakau kiezen, met 4 uur om de locatie te verkennen.  Je begint de tour bij de ingang van Auschwitz I, waar je jouw entreebewijs ontvangt. Vervolgens verken je, in het gezelschap van een gediplomeerde gids, de overblijfselen van barakken, wachttorens en crematoria van het nazi-kamp. Je vindt er ook getuigenissen van de nazi-misdaden en luistert naar verhalen over het dagelijks leven van de gevangenen. Daarna stap je aan boord van een comfortabele pendelbus, die je naar Auschwitz II-Birkenau brengt. Hier herdenk je de slachtoffers van de Holocaust bij het monument en zie je de gaskamers en overblijfselen van het spoor, waarmee gevangenen naar de kampen werden vervoerd.

Veelgestelde vragen over Oświęcim

Welke topattracties zijn een must-see in Oświęcim?

De topattracties in Oświęcim zijn:

Sitemap Oświęcim

Wil je alle activiteiten in Oświęcim ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Oświęcim

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 50.566 beoordelingen

Super geregeld bij het hotel opgehaald en weer afgezet. Fijne bus. Leuke chauffeur.

Indrukwekkend. Bereid je wel voor met enige kennis wat er gebeurd is op die plek.

Het is heel goed geregeld!!! Wij hebben het echt top ervaren!

Heel interessant en indrukwekkend, gids goed geïnformeerd

Zeer indrukwekkend! Geen woorden meer als je daar loopt.