Belevingen in
Oxford

Historische colleges, een middeleeuwse universiteit en fascinerende musea wachten op je in deze beroemde stad.

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Oxford: De beste dingen die je niet wil missen

Oxford: universiteits- en stadswandeling met oud-student

1. Oxford: universiteits- en stadswandeling met oud-student

Deze rondwandeling door de universiteit van Oxford en de stad begint in het centrum van Oxford en biedt je de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen. Het kleine formaat van de groep stelt de gids, die zelf student is, in staat om een persoonlijk beeld van het universitaire leven te geven. Bezoek één van de oudste university colleges en de Bodleian Library. Kom meer te weten over de geschiedenis van university colleges, zoals het All Souls College, het Trinity College, het Oriel College, het Hertford College en et Merton College en ook de Radcliffe Camera, de University Church of St. Mary en nog veel meer. Je komt net zoveel te weten over de geschiedenis van de stad. Kom meer te weten over de ceremonies die in Oxford worden gehouden, beroemde afgestudeerden, avonturen van Alice in Wonderland en ook hoe de machtigste aartsbisschop van Canterbury op de brandstapel werd verbrand in Oxford.

Entreebewijs voor Blenheim Palace

2. Entreebewijs voor Blenheim Palace

Ontdek het paleis van de 12e hertog en hertogin van Marlborough en de geboorteplaats van Sir Winston Churchill. Bewonder dit meesterwerk van 18e-eeuwse barokarchitectuur, dat een van de mooiste antiekcollecties van Europa herbergt.Volg een rondleiding door de Staatszalen en bewonder de portretten, wandtapijten en het prachtige meubilair, terwijl je meer te weten komt over de 300-jarige geschiedenis van dit nationale juweel.Bezoek de Churchill-tentoonstelling en leer alles over het leven van de grote premier, te beginnen met zijn geboorte in Blenheim Palace in 1874. De tentoonstelling bevat foto's, uittreksels uit zijn dagboeken, kunstvoorwerpen en een aantal andere objecten. Verken deze Werelderfgoedlocatie te midden van meer dan 2000 hectare parklandschap, aangelegd door een van de beroemdste landschapsarchitecten van het Verenigd Koninkrijk, Lancelot 'Capability' Brown.Maak een wandeling langs de Grand Cascades of rond het meer om enkele van de mooiste uitzichten in Engeland te bewonderen. Ontdek de formele tuinen, waaronder de rozentuin, de Churchill Memorial Garden, de waterterrassen en de Secret Garden. Op korte afstand van het paleis, af te leggen met een minitreintje, ligt de Pleasure Gardens, met een reusachtig heggendoolhof, een vlinderhuis, een lavendeltuin en een tentoonstelling over hoe de tuinen in de loop van de geschiedenis van het paleis zijn gebruikt en onderhouden.

Oxford Experience Cruise

3. Oxford Experience Cruise

Deze 50 minuten durende riviercruise neemt je mee op een fascinerend stuk van de rivier de Theems, te beginnen met de University Regatta Course en richting het schilderachtige dorp Iffley. Dit deel van de rivier - door de lokale bevolking aangeduid als de Isis - is een van de levendigste en geeft een nauwkeurig beeld van het bruisende rivierleven. Terwijl je de rivier afdaalt, zie je de oude Folly Bridge, Christchurch College and Meadows, de roeihuizen van de universiteit en Iffley Lock. De waterwegen naast je bevatten roeiers, puntboten en pleziercruisers, en zijn even interessant om naar te kijken. Tijdens de cruise vertelt uw kapitein over de geschiedenis van de rivier en beantwoordt hij graag al uw vragen. Uw cruiseschip zal er een zijn uit een vloot van vele rivierlanceringen in Edwardiaanse stijl. Deze boten combineren de elegante lijnen en teakhouten interieurs van het begin van de 20e eeuw met de milieuvriendelijke emissievrije technologie van nu.

Oxford Castle en gevangenis: rondleiding

4. Oxford Castle en gevangenis: rondleiding

Ontdek 1000 jaar geschiedenis van Oxford - Oxford Castle & Prison is een bekroonde bezoekersattractie met een verleden dat je verbeelding ver te boven gaat. Honderden jaren lang heeft de site zowel beroemde als beruchte inwoners gehouden, die dienst deden als een religieuze plaats, een huis voor royalty's en een rechtscentrum als de County Jail. Oxford Castle & Prison, gebouwd in 1071 en pas gesloten in 1996, is een site met zoveel fascinerende verhalen te vertellen. Van de moderne tijd die zich uitstrekt helemaal terug tot het barbaarse middeleeuwse tijdperk. De site bevat links naar de geboorte van het onderwijs in Oxford, de beroemde legendes van koning Arthur, de dappere ontsnapping van keizerin Matilda en de beruchte hedendaagse gevallen van moordenaars en criminelen. Onder leiding van een gekostumeerde gids wordt de rijke geschiedenis van het kasteel en de gevangenis onthuld terwijl je de Saksische St. George's Tower beklimt, diep onder de grond afdaalt in de 900 jaar oude crypte, de Victoriaanse gevangenis D-Wing en Debtors' verkent Toren en beklim de heuvel van het 11e-eeuwse Motte-and-Bailey-kasteel. Na je 50 minuten durende rondleiding wordt je naar de tentoonstellingsvleugel geleid waar je op je eigen gemak kunt verkennen.

Oxford: rondwandeling door de universiteit en de stad

5. Oxford: rondwandeling door de universiteit en de stad

Sluit je aan bij een tour door Oxford met een universitair opgeleide gids, die jaren aan ervaring in de stad én haar collegebanken heeft. Verken de dromerige torenspitsen van een van de oudste universiteiten ter wereld tijdens een wandeltour van 90 minuten. Betreed een van de meest historische faculteiten, zoals New College, die in 1379 gesticht is en recentelijk in de Harry Potter-films en tv-programma's 'Inspector Morse' en 'Lewis' verscheen. Exeter College, gesticht in 1314, is een andere favoriet tijdens de meeste tours. Hertford College is met zijn romantische gevel en Bridge of Sighs, gelijk te herkennen van 'Brideshead Revisited'. De openingstijden van de faculteiten kunnen toegang beperken, maar alle tours zullen in elk geval naar de universiteitsbibliotheek gaan om meer te weten te komen over het collegesysteem dat typisch is voor Oxford en Cambridge. Ontdek beroemde alumni die gestudeerd of onderwezen hebben op de universiteit, waaronder de beroemde dr. Spooner, wiens portretten in de eetzaal van New College hangen en wiens naam gebruikt is voor het speelse taalkundige fenomeen "spoonerisme".

Oxford: afternoontea Sightseeing-riviercruise

6. Oxford: afternoontea Sightseeing-riviercruise

De boot vaart langs de University Regatta-cursus en passeert Christ Church Meadows, de University College Boat Houses en andere bezienswaardigheden op weg naar de Iffley-sluis. Dit is vaak een druk en levendig deel van de rivier waar roeiploegen, punters en plezierboten trainen om de rivierruimte in een prachtige weergave van Oxford in het spel. Het passeren van de sluis bij Iffley is een belevenis op zich. Het rivierlandschap en de fascinerende gebouwen vormen samen een perfecte locatie voor een foto. Voorbij Iffley reis je naar de rustige uiterwaarden die Oxford omringen en er zijn volop mogelijkheden om wilde dieren te spotten tussen de groene oevers en overhangende wilgen. De boot keert naar huis op Rose Island, een favoriete bestemming van Lewis Carroll en Alice Liddell tijdens hun rivierreizen. Aan boord van de boot wordt een heerlijke afternoon tea geserveerd door het beroemde restaurant aan de rivier, de Folly. Het traditionele menu omvat meestal: een selectie van vingersandwiches, zelfgemaakte scones met aardbeienjam en clotted cream, een selectie van cakes, taarten of petit fours en thee.

City Sightseeing Oxford hop-on hop-off bustour

7. City Sightseeing Oxford hop-on hop-off bustour

De thuisbasis van de oudste universiteit van Groot-Brittannië, Oxford is een architectonisch wonder. Je krijgt een fantastisch uitzicht op de honingkleurige gebouwen en een verleidelijke glimp van de verstilde binnenplaatsen van de vele hogescholen. Bezoek het internationaal bekroonde Oxford Castle Heritage-gebied en je reist langs de Ashmolean, de Sheldonian, het historische Carfax-knooppunt - zie dit en meer tijdens de City Sightseeing-tour door Oxford. Uw reisroute Halte 1 - Treinstation Halte 2 - Park End Street Halte 3 - Busstation Halte 4 - Nieuwe weg Halte 5 - Westpoort Halte 6 - Speedwell Street Halte 7 - Christ Church Halte 8 - Brasenose College Halte 9 - The Queens College Halte 10 - De Vlakte Halte 11 - St. Cross Road Halte 12 - South Parks Road Halte 13 - Sheldonian Theater Halte 14 - Trinity College Halte 15 - Parks Road Halte 16 - Banbury Road Halte 17 - Woodstock Road Halte 18 - Browns Restaurant Halte 19 - Magdalen Street East Halte 20 - Randolph Hotel

Vanuit Londen: dagtour naar Windsor, Stonehenge en Oxford

8. Vanuit Londen: dagtour naar Windsor, Stonehenge en Oxford

Geniet van een volledige dag vol Engels erfgoed en bezoek het prachtige Windsor Castle, het fascinerende Stonehenge en de bijzondere universiteitsstad Oxford. Tijdens deze 11 uur durende dagtrip vanuit Londen verken je in snel tempo deze unieke locaties met onderweg interessante toelichting van je gids. Begin je dag op Windsor Castle, een van de officiële residenties van HM Koningin Elizabeth II. Je bezoekt de indrukwekkende State Apartments, die nog steeds gebruikt worden voor staatszaken en koninklijke ontvangsten. Neem de tijd om het kasteelterrein en de 14e-eeuwse St. George's Chapel te verkennen, waar je één van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse kerkarchitectuur in Engeland kunt bewonderen. Je gaat vervolgens naar de staande stenen van Stonehenge, nog steeds een mysterie wanneer het gaat om verbazingwekkende menselijke technieken. Verken de prehistorische stenen cirkel en kom meer te weten over de theorieën rond de constructie ervan. Je gaat verder naar de universiteitsstad Oxford, bekend als "de stad der dromerige spitsen". Deze stad is al een leerplaats sinds 1249, en tevens een fijne locatie om te ontdekken tijdens een wandeling.

Oxford: schilderachtige rondvaart met gastronomische picknick

9. Oxford: schilderachtige rondvaart met gastronomische picknick

Deze cruise vaart door de stad langs beroemde bezienswaardigheden, waaronder Christchurch College en Meadows, de boothuizen van de universiteit en de regatta-cursus, de Head of the River en Folly Bridge. Vanaf de rivier nemen passagiers een deel van het erfgoed van Oxford in zich op dat zelden wordt gezien door bezoekers van de stad. Het schilderachtige Osney-eiland, de geliefde volkstuinen en tuinen en de majestueuze en oude Port Meadow liggen buiten het toeristische pad, maar vertegenwoordigen enkele van de mooiste en meest intrigerende landschappen van Oxford. Port Meadow, een uitgestrekt gebied van gemeenschappelijk land, is sinds de prehistorie weinig veranderd en ondersteunt planten en vogels in overvloed. Op de top van Port Meadow ligt Godstow. Godstow was de ultieme bestemming van Alice Liddell en Lewis Carroll toen ze een identieke route naar deze reis volgden tijdens het componeren van 'Alice's Adventures in Wonderland'. Het is ook de plaats van Trout Island, een inspiratiebron voor een van de andere literaire iconen van Oxford, CS Lewis, en zijn verhalen over het land Narnia. Uw picknicklunch wordt verzorgd door restaurant aan de rivier, The Folly, en omvat meestal: • Een selectie van finger sandwiches • Huisgemaakte quiche of dagtaart • Huisgemaakte scones met aardbeienjam, clotted cream en verse aardbeien • Vlierbloesempers Geserveerd in een traditionele picknickmand met servetten, servies en glazen (te retourneren aan de bemanning aan het einde van de cruise). Drankjes om mee aan boord te nemen kunnen op het vertrekpunt worden gekocht.

Vanuit Londen: dagtrip naar Oxford en dorpen Cotswolds

10. Vanuit Londen: dagtrip naar Oxford en dorpen Cotswolds

Je vertrekt uit Londen en reist met een luxe Mercedes-minibus om de ochtend door te brengen met het verkennen van de prachtige universiteitsstad Oxford. Wandel tussen de geklasseerde gebouwen en colleges en beklim een van de uitkijkpunten om een adembenemend uitzicht op de torenspitsen te krijgen. Bewonder de meesterwerken van kunst en antiquiteiten in het Ashmolean Museum en ga dan naar de schilderachtige dorpjes van de Cotswolds om kleine huisjes gebouwd van traditionele steen te zien. Bezoek het dorp Burford, de toegangspoort tot de Cotswolds, en ervaar het kleine stadje met een enorm karakter en diepte. Breng tijd door in  een extra Cotswold dorp. Maak vervolgens de korte reis naar Bibury en maak van de gelegenheid gebruik om naar de beroemde Arlington Row te wandelen.

Veelgestelde vragen over Oxford

Welke topattracties zijn een must-see in Oxford?

Plan je bezoek

 • Hoeveel dagen zal ik in Oxford doorbrengen?

  Je kan drie dagen vullen met de grootste bezienswaardigheden uit het centrum, maar waarom ga je niet wat langer om ook in de andere wijken, bijvoorbeeld Jericho of Oost-Oxford, de Engelse cultuur te ervaren?

 • Vervoer in de stad

  De stad is het best te been te ontdekken, zeker tijdens spitsuren. Er zijn twee busbedrijven, Oxford Bus Compagny en Stagecoach. Een dagkaart, die voor beiden gebruikt kan worden, kost maar €6 en is bij de bestuurder te koop.

 • Waar moet je verblijven in Oxford?

  Er zijn genoeg hotels in het bruisende centrum, waar alles binnen handbereik is. Maar ook buiten de stad zijn mooie accommodaties met een makkelijke connectie naar alle bezienswaardigheden.

Goed om te weten

 • Taal
  Engels
 • Valuta
  Pound sterling (£)
 • Tijdzone
  UTC (00:00)
 • Landnummer
  +44
 • De beste periode voor een bezoek
  Oxford is het hele jaar door een fantastische bestemming waar veel evenementen gehouden worden. Laat de planning van je bezoek afhangen van wat je wilt zien!

Sitemap Oxford

Wil je alle activiteiten in Oxford ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Oxford

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 8.462 beoordelingen

Minivan was makkelijk te vinden halverwege busstation zoals aangegeven, eigenlijk makkelijker dan gezegd. Tourgids Dan was erg goed en had veel verhalen, ook over Londen. De Cotswolds waren erg mooi en leuk om te zien. Oxford was echt teveel om in 2 uur te bekijken dus aan te raden is om dat los te doen of 2 dagen van te maken. Uiteindelijk een mooie vermoeiende dag met veel indrukken, aardige mensen en veel nieuwe kennis!

Een beetje teleurgesteld over het 2 uur durende bezoek aan Oxford (maar nogal een magische plek), je kunt de filmlocaties zien, maar je moet betalen om er te komen. Aan de andere kant de Harry Potter-studio's: buitengewoon. Bezoek van 3 uur ondergedompeld in de HP-wereld een traktatie voor het netvlies Een must?

Goed geregeld met genoeg tijd om van alle activiteiten te genieten.

Valentina was a great guide!! We had A fabuleus dat!! Thanks!!!

Als echt Harry Potter fan, ga je deze tour fantastisch vinden.