Dingen om te doen Oxford

Historische colleges, een middeleeuwse universiteit en fascinerende musea wachten op je in deze beroemde stad.

Oxford: De beste dingen die je niet wil missen

Oxford: universiteits- en stadswandeling met oud-student

1. Oxford: universiteits- en stadswandeling met oud-student

Deze rondwandeling door de universiteit van Oxford en de stad begint in het centrum van Oxford en biedt je de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen. Het kleine formaat van de groep stelt de gids, die zelf student is, in staat om een persoonlijk beeld van het universitaire leven te geven. Bezoek één van de oudste university colleges en de Bodleian Library. Kom meer te weten over de geschiedenis van university colleges, zoals het All Souls College, het Trinity College, het Oriel College, het Hertford College en et Merton College en ook de Radcliffe Camera, de University Church of St. Mary en nog veel meer. Je komt net zoveel te weten over de geschiedenis van de stad. Kom meer te weten over de ceremonies die in Oxford worden gehouden, beroemde afgestudeerden, avonturen van Alice in Wonderland en ook hoe de machtigste aartsbisschop van Canterbury op de brandstapel werd verbrand in Oxford.

Vanuit Londen: dagtour naar Windsor, Stonehenge en Oxford

2. Vanuit Londen: dagtour naar Windsor, Stonehenge en Oxford

Geniet van een volledige dag vol Engels erfgoed en bezoek het prachtige Windsor Castle, het fascinerende Stonehenge en de bijzondere universiteitsstad Oxford. Tijdens deze 11 uur durende dagtrip vanuit Londen verken je in snel tempo deze unieke locaties met onderweg interessante toelichting van je gids. Begin je dag op Windsor Castle, een van de officiële residenties van HM Koningin Elizabeth II. Je bezoekt de indrukwekkende State Apartments, die nog steeds gebruikt worden voor staatszaken en koninklijke ontvangsten. Neem de tijd om het kasteelterrein en de 14e-eeuwse St. George's Chapel te verkennen, waar je één van de mooiste voorbeelden van middeleeuwse kerkarchitectuur in Engeland kunt bewonderen. Je gaat vervolgens naar de staande stenen van Stonehenge, nog steeds een mysterie wanneer het gaat om verbazingwekkende menselijke technieken. Verken de prehistorische stenen cirkel en kom meer te weten over de theorieën rond de constructie ervan. Je gaat verder naar de universiteitsstad Oxford, bekend als "de stad der dromerige spitsen". Deze stad is al een leerplaats sinds 1249, en tevens een fijne locatie om te ontdekken tijdens een wandeling.

Oxford: Harry Potter-filmlocatietour in Christ Church

3. Oxford: Harry Potter-filmlocatietour in Christ Church

Geniet van een wandeltocht door Christ Church College om te zien en te horen over legendarische personages, van Harry Potter tot Lewis Carroll, zoals Alice en de Gekke Hoedenmaker Je reserveert van tevoren om de rijen over te slaan in Christ Church, de populairste toeristische attractie van Oxford. Bewonder het uitzicht op  Christ Church Weiden aan de grenzen van de rivieren Cherwell en Isis. Zie longhorn-runderen grazen en de dromerige torens van Merton College en Corpus Christi. Wanneer mogelijk zie je ook het interieur van andere Harry Potter-filmlocaties, zoals de Divinity School in de beroemde Bodleian Library, een van de oudste bibliotheken in Europa. Op elke datum dat de  kerk gesloten is zal deze rondleiding een bezoek brengen aan New College, een andere grote filmsite van Zweinstein. Als dit gebeurt, heb je ook de mogelijkheid om een nieuwe rondleiding of een andere datum opnieuw te plannen. Tijdens deze rondleiding bezoek je 2 van de 3 filmsites (waar en wanneer toegang is toegestaan). Hoewel je Divinity School kunt bezoeken, zul je niet het interieur van de middeleeuwse bibliotheek zien, omdat deze niet toegankelijk is voor privégidsen. Op zaterdagochtend is de Christ Church Hall zelden open, maar de tour gaat toch door omdat het geen filmlocatie is.

Vanuit Londen: dagtrip Windsor, Oxford & Stonehenge

4. Vanuit Londen: dagtrip Windsor, Oxford & Stonehenge

Bij deze activiteit ga je eerst naar Windsor Castle. Het is niet moeilijk om te zien waarom dit kasteel met zijn prachtige landschapstuinen en ronde toren het favoriete weekendverblijf van de Britse koningin is. Geniet van een fascinerend kijkje in de weelderige Staatsappartementen, waar kostbare kunstwerken van Rembrandt en Leonardo da Vinci hangen. Je kunt ook het Queen Mary’s Dolls’ House en de St George’s Chapel bezoeken, de laatste rustplaats van vroegere vorsten, zoals Hendrik VIII. Je gaat dan door naar het spectaculaire Stonehenge. Je vergeet nooit de eerste aanblik van deze monolithische rotsformatie die oprijst tegen de horizon van het Salisbury Plain. Er zijn talloze theorieën over de mysterieuze oorsprong van Stonehenge. Was het bedoeld als een religieuze tempel? Een astronomische klok? Een begraafplaats uit het Bronzen Tijdperk? Beslis zelf tijdens je verkenning van deze unieke plek. De laatste bestemming van de dag is het charmante universiteitsstadje Oxford. Hier maak je een wandeltocht en krijg je vrije tijd. Wandel door de prachtige hofjes van de universiteit en over de geplaveide lanen van deze historische universiteitsstad. De uitstap eindigt rond 19:15 uur in Londen.

Londen: Harry Potter Studio-tour en Oxford-dagtrip

5. Londen: Harry Potter Studio-tour en Oxford-dagtrip

Verlaat Londen voor een betoverend dagje uit op de Warner Bros.. Studiotour-The Making of Harry Potter, gevolgd door een bezoek aan de Universiteit van Oxford. Geniet van een begeleide wandeling langs beroemde universiteitsgebouwen, kloostergangen en vierhoeken en geplaveide pleinen, staande in de schaduw van de beroemde 'dromende torenspitsen'. In dit hart van de heilige academia zie je de Bodleian Library, Radcliffe Camera, het Sheldonian Theatre en geselecteerde colleges. Er zijn 38 onafhankelijke, autonome hogescholen aan de universiteit en je passeert vele tijdens de rondleiding. Na je rondleiding zal er wat vrije tijd voor je zijn om alles te ontdekken wat Oxford te bieden heeft in je eigen tempo.  Na een fantastische rondleiding en vrije tijd in Oxford, is het ongeveer een uur rijden naar de Warner Bros. Studiotour, waar je je magische ervaring begint bij The Making of Harry Potter. Ontdek geheimen achter de schermen, bekijk enkele van de meest herkenbare set-features uit de Harry Potter-films: de Grote Zaal, het kantoor van Perkamentus, de kamer van Griffoendor, het Ministerie van de Toverkunst, 4 Privet Drive, de Wemel-keuken, Zweinsteinexpres en de Wegisweg! Stap in de originele Zweinsteinexprestrein en zie een recreatie van Platform 9-3/4. Je verkent de treinwagonset uit het interieur die tijdens het filmen werd gebruikt en maakt een selfie met een bagagekarretje terwijl deze door de bakstenen muur van het station verdwijnt! Zie rekwisieten, leer technieken voor het maken van films en neem de magie op die werd vastgelegd in de werkstudio's waar alle Harry Potter-films werden gemaakt. Na een echt magische dag, is het tijd om de bus in te stappen en terug te gaan naar Londen, terug naar je ophaallocatie. 

Vanuit Londen: dagtrip naar Oxford en dorpen Cotswolds

6. Vanuit Londen: dagtrip naar Oxford en dorpen Cotswolds

Je vertrekt uit Londen en reist met een luxe Mercedes-minibus om de ochtend door te brengen met het verkennen van de prachtige universiteitsstad Oxford. Wandel tussen de geklasseerde gebouwen en colleges en beklim een van de uitkijkpunten om een adembenemend uitzicht op de torenspitsen te krijgen. Bewonder de meesterwerken van kunst en antiquiteiten in het Ashmolean Museum en ga dan naar de schilderachtige dorpjes van de Cotswolds om kleine huisjes gebouwd van traditionele steen te zien. Bezoek het dorp Burford, de toegangspoort tot de Cotswolds, en ervaar het kleine stadje met een enorm karakter en diepte. Breng tijd door in  een extra Cotswold dorp. Maak vervolgens de korte reis naar Bibury en maak van de gelegenheid gebruik om naar de beroemde Arlington Row te wandelen.

City Sightseeing Oxford hop-on hop-off bustour

7. City Sightseeing Oxford hop-on hop-off bustour

Oxford, de thuisbasis van de oudste universiteit van Groot-Brittannië, is een architectonisch wonder. Je krijgt een fantastisch uitzicht op de honingkleurige gebouwen en een verleidelijke glimp van de stille binnenplaatsen van de vele Colleges. Bezoek het internationaal bekroonde Oxford Castle Heritage-gebied en je reist langs de Ashmolean, de Sheldonian, de historische Carfax-kruising - bekijk dit en meer tijdens de City Sightseeing-tour door Oxford. Uw reisroute Halte 1 - treinstation Halte 2 - Park End Street Halte 3 - Busstation Halte 4 - Nieuwe weg Halte 5 - Westpoort Halte 6 - Ereprijsstraat Halte 7 - Christuskerk Halte 8 - Brasenose College Halte 9 - Het Queens College Halte 10 - De vlakte Halte 11 - St. Cross Road Halte 12 - South Parks Road Halte 13 - Wadham College Halte 14 - Trinity College Halte 15 - Parks Road Halte 16 - Banbury Road Halte 17 - Woodstock Road Halte 18 - Browns Restaurant Halte 19 - Magdalen Street Oost Halte 20 - Randolph Hotel

Oxford: officiële universiteits- en stadswandeling

8. Oxford: officiële universiteits- en stadswandeling

Verken Oxford, de stad van Dreaming Spires, tijdens een wandeltocht met een deskundige gids van het toeristenbureau van de stad. Laat de beroemdste bezienswaardigheden van de stad zien, ontdek de verborgen geschiedenis en geniet van alle verbazingwekkende verhalen over de belangrijkste personages van Oxford - echt en fictief. Ontmoet je gids in de grootse en zeer oude Broad Street (ooit de gracht van de stad). Laat hen weten waar je vandaan komt en welke speciale interesses in Oxford je hebt en zij zullen hun best doen om die op te nemen. Ga naar Martyrs' Memorial, het toneel van verschrikkelijke religieuze vergeldingen in de Middeleeuwen, en verder naar de oudste toren in St Michael of the Northgate, gebouwd in de Saksische tijd. Ga vervolgens naar het hart van de universiteit en de inspiratie achter Harry Potter's Hogwarts School. Passeer de pubs waar de Inklings elkaar ontmoetten om hun schrijven te bespreken, evenals de pubs waar inspecteur Morse werd gefilmd en de populairste drinkgelegenheden voor studenten in vroeger tijden. Ontdek de stad die de thuisbasis is van enkele van de beroemdste literaire personages van Groot-Brittannië - zowel fictief als echt - zoals JRR Tolkien en CS Lewis, Philip Pullman en Colin Dexter, evenals enkele van hun beroemdste creaties zoals Lyra en Will en Inspector morse. Bewonder de verbazingwekkende architectuur, waterspuwers en grotesken van Oxford, zo prachtig bewaard gebleven uit elke historische periode en stijl, en maak een wandeling door het adembenemende Radcliffe Square. Steek de grillige Brug der Zuchten over zoals die liefdevol wordt genoemd, net als die in Venetië en Cambridge. Bekijk de Bodleian-bibliotheken van buitenaf in de prachtige Old Schools Quadrangle. Kom meer te weten over de beroemde musea van de stad, waaronder het Museum of the History of Science, met het schoolbord van Einstein, The Pitt Rivers, ooit de thuisbasis van gekrompen hoofden, en de fantastische Ashmolean, een van de allereerste musea ter wereld. Als de tijd het toelaat, loop dan zo ver als naar de prachtige Christ Church Meadows, waar punteren gebeurt en vee graast; een echt pastorale en typisch Engelse scène.

Oxford Castle en gevangenis: rondleiding

9. Oxford Castle en gevangenis: rondleiding

Stap in 1000 jaar geschiedenis van Oxford met een gekostumeerde gids. Beklim de Saxon St. George's Tower, daal diep onder de grond af in de 900 jaar oude crypte, verken de Victoriaanse gevangenis D-Wing en Debtors' Tower en beklim de heuvel van het 11e-eeuwse Motte-and-Bailey-kasteel. Oxford Castle & Prison, gebouwd in 1071 en pas gesloten in 1996, is een site met zoveel fascinerende verhalen te vertellen. Van de moderne tijd die zich uitstrekt helemaal terug tot het barbaarse middeleeuwse tijdperk. De site bevat links naar de geboorte van het onderwijs in Oxford, de beroemde legendes van koning Arthur, de dappere ontsnapping van keizerin Matilda en de beruchte hedendaagse gevallen van moordenaars en criminelen. Honderden jaren lang heeft de site zowel beroemde als beruchte inwoners gehouden, die dienst deden als religieuze plaats, een huis voor royalty's en een centrum van justitie als de provinciegevangenis. Na je 50 minuten durende rondleiding wordt je naar de tentoonstellingsvleugel geleid waar je op je eigen gemak kunt verkennen.

Oxford schemerlicht geestentour

10. Oxford schemerlicht geestentour

Hou je hart vast op deze 75 minuten durende wandeltocht door Oxford. De ontspannen avondwandeling verkent veel van Oxford's achterstraatjes en steegjes op zoek naar de legendarische geesten van de stad. Oxford heeft veel verschillende verhalen over geesten, van ketterse bisschoppen tot soldaten die bij zonsopgang geëxecuteerd werden tijdens de Engelse Burgeroorlog. Jouw gids zal hen allen tot leven brengen, zo goed zelfs dat je er misschien zelfs een aantal gaat geloven! Wandel door de oudste delen van de stad waar de meeste spookachtige activiteiten plaatsvinden. Bekijk spookachtige plekken zoals de locatie waar de bloederige Town Versus Gown rellen begonnen. Bezoek mysterieuze kerkhoven, bekijk de sombere Bridge of Sighs, en loop over Dead Man's Walk.

Veelgestelde vragen over Oxford

Welke topattracties zijn een must-see in Oxford?

Wat zijn de beste dagtochten en excursies vanuit Oxford?

De beste dagtochten en excursies zijn:

Burford

Sitemap Oxford

Wil je alle activiteiten in Oxford ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Oxford

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 11.001 beoordelingen

Anastasia heeft ons met heel veel enthousiasme een hele mooie tour gegeven door Oxford University. Ondanks dat het regende was het zeer geslaagde tour. Veel dank aan Anastasia die met haar humor en boeiende verhalen hier een grote bijdrage aan gegeven heeft. Dankjewel!

Zeer goede ervaring. De gids die ons bijwoonde (David) was erg aardig, attent en deed zijn best zodat we hem allemaal begrepen. Zonder twijfel de gecombineerde Oxford-Harry Potter Studios, een zeer goede keuze.

Super tour. Many juicy stories and interesting historical facts told by our guide Alex in a enthousiastic style. Highly recommended!

A big thank you to our guide Ron and the driver Dennis! a grand day out.

Gids Perla was echt fantastisch!! She makes your day!!