Dingen om te doen provincie Split-Dalmatië

provincie Split-Dalmatië: De beste dingen die je niet wil missen

Split: speedboottocht Blue Lagoon, Trogir en Šolta

1. Split: speedboottocht Blue Lagoon, Trogir en Šolta

Ontspan aan de oevers van de Blue Lagoon tijdens een speedboottocht van een halve dag vanuit Split. Beleef 4000 jaar geschiedenis tijdens een rondleiding door Trogir en verken de haven van Maslinica met vrije tijd op Šolta. Ga vanuit Split op een mooie speedboottocht en geniet van het uitzicht op de Dalmatische kust. Voel de golven onder je terwijl je naar de eerste bestemming vaart: Trogir. Ga van boord en geniet van vrije tijd om deze stad, die op de UNESCO-lijst staat, te verkennen. Je kunt ook deelnemen aan een begeleide wandeltocht door Trogir. Navigeer door de kronkelige steegjes naar de kathedraal van St. Laurentius, en stop daarna bij het paleis van Cipiko. Maak een bocht en zie het kasteel Kamerlengo en de Toren van St. Marcus. Vervolg je weg naar de indrukwekkende klokkentoren en de stadsloggia, voordat je onder de palmbomen over de promenade wandelt. Tot slot ga je naar de Landpoort en hoor je van je gids de geschiedenis achter dit imposante bouwwerk. Ga aan boord van de speedboot voor de volgende halte, de Blue Lagoon. Neem een duik in het turquoise water van de lagune of geniet van de zon aan de ongerepte stranden. Je hebt ruim de tijd om de paradijselijke omgeving te verkennen met de meegeleverde snorkeluitrusting. Vervolgens leg je aan in de stad Maslinica op het eiland Šolta. Dwaal rond in de straatjes van deze oude havenstad, met vrije tijd om te winkelen, te lunchen of de idyllische stranden te bezoeken. Als je de ochtendrondleiding neemt, kun je op eigen kosten lunchen in het Martinis Marchi-kasteel. Tot slot neem je nog 1 keer de speedboot voor je terugkeer naar Split.

Split: tour van 1,5 uur Oude Stad en Paleis van Diocletianus

2. Split: tour van 1,5 uur Oude Stad en Paleis van Diocletianus

Reis terug in de tijd tijdens een wandeling met gids door de stad Split en verken 1700 jaar geschiedenis van de stad, van de bouw van het paleis van Diocletianus in 305 n.C. tot zijn plaats als tweede grootste stad van Kroatië. Onderweg ontdek je bezienswaardigheden als de Sint-Domniuskathedraal.  Je ontmoet de gids bij de Gouden Poort van het paleis van Diocletianus waar je de overblijfselen bewondert van een oud paleis uit het Romeinse Rijk, dat nu ongeveer de helft van de oude stad van Split vormt. Stop om de open zuilengangen op het centrale Peristyle-plein van het paleis te bekijken. Dan ga je verder naar de indrukwekkende Sint-Domniuskathedraal, vermoedelijk de oudste katholieke kathedraal ter wereld die in zijn oorspronkelijke vorm in gebruik is gebleven. Luister naar het verhaal van Gregory van Nin bij zijn standbeeld in Giardin Park. Wandel over de promenade van Riva en bewonder het uitzicht op de heuvel Marjan en de Adriatische Zee. Je eindig de tour weer bij het begin bij de Gouden Poort.

Vanuit Split: Blauwe Grot, Vis & Hvar per speedboot

3. Vanuit Split: Blauwe Grot, Vis & Hvar per speedboot

Vaar in rap tempo langs de Dalmatische kust tijdens een adrenaline opwekkende speedboot-tour. Bekijk stranden zoals Stiniva Beach, bezienswaardigheden zoals de Blauwe Grot, en ga snorkelen in ongerepte blauwe wateren. Je ontmoet de schipper en de rest van de groep bij het kantoor van de lokale partner. Ga aan boord van de speedboot en geniet van een spannende rit van 90 minuten van Split naar het eiland Biševo. Bezoek de Blauwe Grot met zijn zilverblauwe kleur, ontstaan door het breken van zonlicht dat door een spleet in de steen naar binnen valt. Maak je klaar voor de Blue Lagoon op het eiland Budikovac. De prachtige, heldere zee, het strand en een kleine strandbar maken deze plek tot de perfecte locatie om te zwemmen of snorkelen, lekker te luieren op het strand, of om een wandeling over het mooie eiland te maken. De bemanning zal je van een snorkeluitrusting voorzien. Vervolgens ga je verder naar de Pakleni-eilanden, een groep kleine eilanden rond het eiland Hvar. Het populairste dorp is Palmižana op het eiland Klement. Het is een zanderige inham onder de schaduw van oude dennenbomen. Geniet van vrije tijd om te lunchen, zwemmen, snorkelen of het eiland te verkennen. De laatste bestemming is de stad Hvar, de hipste bestemming van Dalmatië en een eiland met een rijke geschiedenis van meer dan 2.500 jaar. Kom meer te weten over het historisch-cultureel erfgoed en bezoek het fort op de top van de stad met uitzicht op de omliggende zee. Geniet van vrije tijd om de stad te verkennen en te verdwalen in de smalle straatjes. Ontdek de vele charmante bars en restaurants. Stap ter afsluiting van je tour weer op een speedboot en geniet onderweg naar Split van de adembenemende schoonheid van de Adriatische zee.

Split: wandeltocht paleis en oude stad van Diocletianus

4. Split: wandeltocht paleis en oude stad van Diocletianus

Reis terug in de tijd en verken de geschiedenis van Split, van het Paleis van Diocletianus, dat in 305 n.C. voor de Romeinse keizer gebouwd werd, tot aan vandaag. Je kijkt je ogen uit terwijl de geschiedenis tot leven komt. Bekijk de Sint-Domniuskathedraal met zijn 12e-eeuwse klokkentoren en bezoek het indrukwekkende peristyle hof van het Paleis van Diocletianus. Bewonder het standbeeld van Gregorius van Nin van de 20e-eeuwse beeldhouwer Ivan Meštrović. Bekijk de indrukwekkende Gouden Poort waar Diocletianus doorheen wandelde om zijn paleis binnen te komen van dichterbij. Ga naar Riva-promenade om een prachtig zicht te krijgen op de Adriatische Zee en bekijk het oude stadhuis en de stadsklok op het plein Narodni Trg. Je wandelt met een klein groepje zodat je een persoonlijkere ervaring hebt en kunt kiezen wat je wilt zien. Bezoek de vismarkt, verken de oude wijk Varoš en veel meer.

Split: Raften en van rotsen springen in de rivier de Cetina

5. Split: Raften en van rotsen springen in de rivier de Cetina

Duik de natuur in en geniet van het geweldige uitzicht op de prachtige landschappen van Dalmatië tijdens een raftingavontuur in de rivier de Cetina. Stop onderweg om te zwemmen en van de rotsen te springen. Kijk uit naar wilde dieren en planten, en zoek verkoeling onder een waterval terwijl je de omgeving verkent.  Tijdens de tocht kom je langs verschillende kleine meren gevuld met kristalhelder drinkwater uit een waterval. En je krijgt een adrenalinekick als je 5 kilometer lang op hoge snelheid door het water peddelt. Bij de kloof Tisne Stine pauzeer je om te zwemmen en als je wilt van 4 tot 5 meter hoge rotsen te springen. Verken de unieke, prachtige onderaardse wereld in een grot verborgen achter een waterval. Zwem in het ongelooflijk heldere bronwater en bewonder de stalactieten en stalagmieten.

Van Split: dagtour Blauwe Grot en Hvar

6. Van Split: dagtour Blauwe Grot en Hvar

Ontmoet de groep in de buurt van de Riva-promenade en ga aan boord van een speedboot voor een avontuur. Rijd 1 uur en 15 minuten naar de Blauwe Grot op het eiland Biševo. De vroege ochtend is perfect om groepen dolfijnen te spotten. Eenmaal in de buurt van Biševo, gaat de boot voor anker op 200 meter van de Blauwe Grot. Toegangskaarten geven toegang tot het zwemgedeelte en een kans om de Blauwe Grot in een kleine boot te verkennen. Bewonder de flikkerende blauwe lichten en het gloeiende water. Neem voor vertrek een drankje in een plaatselijk café. Bezoek vervolgens Stiniva Cove, gelegen in het zuidelijke deel van Vis - het verst bewoonde eiland van Kroatië. Stiniva staat bekend om zijn hoge kalkstenen kliffen en kiezelstrand en is de perfecte plek om te zwemmen en snorkelen. Bewonder de heldere turquoise zee, variërend van 10-15 meter. Ga verder naar Budikovac, een klein en bijna onbewoond eiland. Maak kennis met de enige permanente bewoner, de heer Andro, een voormalige kapitein van een schip die een klein restaurant op het eiland runt dat de beste traditionele Dalmatische gerechten serveert. Proef lokale producten die vers van zijn groentevelden komen en bezoek de ezels en kippen op de boerderij. Bewonder het stenen huis in Dalmatische stijl van Mr. Andro en neem een pauze om het eiland te verkennen. Dan is het tijd om naar de Pakleni-eilanden te gaan, waar je je verder kunt verdiepen in de lokale gerechten door te kiezen uit verschillende restaurants met uitzicht op de zee. Drink een cocktail in een strandbar en ontspan op het zandstrand. Uw volgende stop, het eiland Hvar, ligt op slechts 15 afstand. Eenmaal in de havenstad, loop je door de straten van de oude stad en passeer je souvenirwinkels. Bezoek historische bezienswaardigheden zoals het Arsenaal, een van de oudste theaters van Europa, de Stephansdom, het Franciscaner klooster en het bisschoppelijk paleis. Om een panoramisch uitzicht op Hvar en de Pakleni-eilanden te krijgen, kun je naar het fort Spanjola gaan. Na een rondleiding door Hvar begint de terugreis naar Split.

Split: zipline-avontuur met vervoer

7. Split: zipline-avontuur met vervoer

Je begint met een volledige veiligheidsinstructie en demonstratie van technieken onder leiding van een gecertificeerde gids, die gedurende je avontuur bij je blijft. De tour zelf gaat via een reeks dekken en platforms, verbonden met traversen, gemonteerd op rotsen en riffen.  Ervaar een adembenemend uitzicht op het binnenland van Dalmatië en de Adriatische zee tijdens een reeks spannende tokkelbaanritten. Vlieg door de bergen met een nieuw perspectief terwijl je dit prachtige gedeelte van Dalmatië verkent. Beginnend in het hart van de berg Kozjak, vlieg je per tokkelbaan over bergen en bossen. 

Vanuit Split: Krka-watervallen en wijn- en eetproeverij

8. Vanuit Split: Krka-watervallen en wijn- en eetproeverij

Bezoek het prachtige Krka Nationaal Park tijdens een dagtocht vanuit Split met een bus met airconditioning. Bij aankomst in het park wandel je over het houten pad door het park en ontdek je een groene oase met inheemse vogelsoorten, vissen en vlinders. Breng een bezoek een mooi etno-dorp en bekijk de traditionele klederdrachten en ambachten. Dan gaat de tocht verder naar de waterkrachtcentrale van Jaruga, de op één na oudste waterkrachtcentrale ter wereld en de eerste in Europa. Nadat je met je gids tijd in het park hebt doorgebracht, maak je een boottocht naar Skradin. Bezoek een klein dorp en probeer heerlijke Dalmatische wijn voordat je rond 17:45 uur weer terugkeert naar Split.

Krkawatervallen: budgetvriendelijke dagexcursie

9. Krkawatervallen: budgetvriendelijke dagexcursie

Je staat na een korte rit vanuit Split verstelt van de schoonheid van deze ongerepte natuur, frisse lucht en houten paden verspreid over het nationale park. Dit deel van Krka National Park is je kans om meer vertrouwd te raken met haar culturele kant en met haar flora en fauna. Terwijl je langs deze educatieve routes loopt, kun je van verschillende zichten op het Nationaal Park genieten. Na het verkennen van een prachtige natuur en verborgen pareltjes van het park, is het tijd voor het hoogtepunt van deze excursie, namelijk zwemmen in de natuurlijke poelen gevormd door de Krkarivier. Je zoekt je eigen plek op een groot groen gebied en dompelt jezelf onder in de adembenemende natuur. Krka National Park heeft een aangewezen gebied waar zwemmen is toegestaan. Je houdt tijd over voor de lunch, want het proeven van traditionele gerechten in deze omgeving is een must voor deze excursie. 

Split: Krka-watervallen met boottocht, zwemmen en proeverij

10. Split: Krka-watervallen met boottocht, zwemmen en proeverij

Ontsnap aan de drukte van het stadscentrum van Split tijdens een tour van een hele dag door een van de mooiste nationale parken van Kroatië, Krka. Vaar over het kalme water van de Krka-rivier tijdens een boottocht en profiteer van je vrije tijd in het park zodra je aankomt. Ontmoet je gids bij de Gouden Poort van het paleis van Diocletianus voor een transfer naar Nationaal Park Krka. Je kunt ook rechtstreeks naar het park rijden in een privévoertuig, afhankelijk van de gekozen optie. Bij aankomst ga je naar het kleine stadje Skradin om een korte boottocht over de Krka-rivier te maken. Je stapt uit bij de Skradinski buk-watervallen en bewondert het grootste travertijncascadesysteem van Europa. Geniet van de frisse lucht en de wilde natuur, of ga naar het Etnomuseum in een van de oude molens. Bekijk de overblijfselen van oude nederzettingen en kleine stenen huizen, samen met de eerste hydro-elektrische krachtcentrale van Europa. Na het Nationaal Park bezoek je het zandstrand van Skradin voor een verfrissende rust. Als je voor de proeverij-optie hebt gekozen, bezoek je dan een lokale wijnmakerij en geniet je van een wijnproeverij, olijfolieproeverij, of combinatie.

Veelgestelde vragen over provincie Split-Dalmatië

Welke topattracties zijn een must-see in provincie Split-Dalmatië?

De topattracties in provincie Split-Dalmatië zijn:

provincie Split-Dalmatië: wat zijn de populairste musea en tentoonstellingen?

Sitemap provincie Split-Dalmatië

Wil je alle activiteiten in provincie Split-Dalmatië ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over provincie Split-Dalmatië

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 22.979 beoordelingen

Dit is een ideale tour voor degenen die niet te veel willen lopen, aangezien deze bij de top van de waterval afdaalt en je door het park naar de bodem loopt voordat je de boot pakt. De gids, Martin, was zeer behulpzaam en gaf alle nuttige informatie via een Watts-app. Precies de juiste hoeveelheid tijd - niet te vroeg beginnen, zodat u op tijd bij het ontmoetingspunt en terug in Split bent om van de avond te genieten.

Als je van mooie natuur houdt en ervan geniet, is dit een reis voor jou. Het landschap bij de watervallen is adembenemend, het pad is gemakkelijk te volgen en de plaats heeft dezelfde ouderwetse charme als de rest van het Split-gebied. Ik heb echt genoten van mijn dag en heb heel veel mooie foto's voor mijn reisdagboek. Dank je!

Voor het eerst een zip-line gedaan en vond het erg leuk. De guides zijn ook heel aardig en geven een goede uitleg. Zou het zeker nog een keer doen!

It was so much fun! Amazing guides, amazing view. 10/10 recommend <3

Super tour!!! Goed geregeld en goede wijnproeverij.