6. Van Reykjavik: UNESCO Reykjanes Geopark privétour
Het schiereiland Reykjanes is een gebied van 2000 km² dat wordt gekenmerkt door verschillende formaties van palagoniet-tufsteen, kussenlava en basaltlavastromen gevormd door vulkanische activiteit tijdens interglaciale perioden, meestal in de laatste 11.500 jaar. De Mid-Atlantische Rug stijgt op dit schiereiland boven de zeespiegel en is bekleed met vier vulkanische systemen van ZW tot NO, met kraters, breuken, open vulkanische spleten, grote en kleine lavaschilden en geothermische velden met hoge temperatuur. Visserij is al lang een levensader van de lokale bevolking, met vissersdorpen en -dorpen langs de zwartgeschuurde kustlijn, waarvan sommige zelfs al eeuwen oud zijn.
In 2015 werd Reykjanes door UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) erkend als Global Geopark vanwege zijn geologisch erfgoed in verband met het natuurlijke en culturele erfgoed van het gebied. UNESCO Global Geoparks hebben locaties en landschappen van internationale geologische betekenis, beheerd met een holistisch concept van onderwijs, bescherming en duurzaamheid.
Het Reykjanes UNESCO Global Geopark heeft 55 geosites en we beginnen op het uiterste punt van het schiereiland bij Garðskagi. Daar staan twee vuurtorens met dezelfde naam Garðskagaviti. De oudste uit 1897 is de op één na oudste vuurtoren van IJsland, terwijl de nieuwere uit 1944 de hoogste vuurtoren van ons land is. Beide vuurtorens bieden een uniek 360°-uitzicht over de Atlantische Oceaan en het binnenland, en aan de kust leven gevarieerde soorten zeevogels, zeehonden en walvissen. Als we vanuit Garðskagi langs de kust naar het zuiden gaan, stoppen we vervolgens bij de unieke zwarte kerk Hvalsneskirkja. Dit is een van onze favoriete IJslandse kerken, gebouwd met lavastenen van basalt en van binnen gemaakt met drijfhout, beide verzameld in de regio door de lokale bevolking. De kleurrijke toren vormt een groot contrast met de buitenkant van basalt en het omringende bemoste lavaveld.
Dichtbij is een andere vuurtoren, de pittoreske geelgekleurde Stafnesviti, met uitzicht op de rotsachtige kust van Básendar, die vroeger de grootste visserij- en handelspost in het gebied was voordat een overstroming veroorzaakt door een verschrikkelijke storm de hele stad in 1799 verwoestte, waardoor de kustlijn voor altijd veranderde . We gaan dan verder naar het zuiden door het lavaveld met de rotsachtige kustlijn aan onze rechterkant, naar de houten zwarte kerk Kirkjuvogskirkja in het vissersdorpje Hafnir. Dit is de oudste kerk op het schiereiland Reykjanes, die dateert uit 1860. Dicht bij de kust staat een anker van het zeilschip Jamestown dat wordt bewaard om te herdenken dat de bewoners op een ochtend wakker werden en ontdekten dat het schip aan de grond was gelopen nadat het verlaten en gevuld was met waardevol hout boven de Atlantische Oceaan. Het meeste van dat hout werd vervolgens gebruikt voor het bouwen van huizen en bruggen in heel IJsland.
We vervolgen onze weg naar de Bridge Between Continents, een symbolische brug over een spleet tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Met de Mid-Atlantische Rug die er doorheen ligt en deze platen constant raften, is dit een van de weinige plaatsen op aarde waar ze bovengronds te zien zijn. De volgende is het kleurrijke en actieve geothermische gebied Gunnuhver, met modderpoelen, warmwaterbronnen en stoomopeningen omringd door lavavelden en een zwavelachtig landschap. Wandelpaden lopen door het gebied tussen observatiedekken, met uitzicht op dit spectaculaire steeds veranderende gebied. Een korte rit vanaf daar brengt je naar Reykjanesviti, de oudste vuurtoren van IJsland op de top van een heuvel die dateert uit 1907. Een wandelpad leidt naar de top van Valahnúkur, waar de allereerste vuurtoren ooit gebouwd in IJsland stond, voordat hij werd beschadigd door aardbevingen en krachtige golven op dit meest zuidwestelijke punt van het schiereiland. Valahnúkur is een geërodeerde zeeklip die meer dan 10.000 jaar geleden bij een uitbarsting is ontstaan en nu een populaire broedplaats voor zeevogels is. De videoclip Volcano Man met in de hoofdrollen Will Ferrell en Rachel McAdams is hier voornamelijk opgenomen. Valahnúkamöl is een strand vol grote rotsblokken die zijn ontstaan door krachtige stormen en golven, en uitkijkend op de Atlantische Oceaan ligt Eldey, een hoge stapel eilanden met de grootste jan-van-gent-kolonie ter wereld. Het laatste parende paar Grote Alken werd daar gedood in 1844, en door Valahnúkur staat een standbeeld van een Grote Alk ter nagedachtenis aan deze uitgestorven soort.
Als we naar het oosten gaan, stoppen we bij het kleine rotszwembad Brimketill aan de kust, dat aan de kust ligt. Beukende golven hebben de kliffen door de jaren heen uitgehouwen en hebben dit zwembad gevormd, dat verleidelijk lijkt om een duik in te nemen als het weer rustig is, maar het wordt ten zeerste afgeraden vanwege plotselinge golven die op je sluipen en je de zee in zuigen. In plaats daarvan is er een observatieplatform dat uitkijkt over deze spectaculaire formatie. We gaan naar de laatste stop van de dag, het geothermische veld Svartsengi. Het is een van de vijf belangrijkste geothermische gebieden op het schiereiland die meer dan 800 jaar geleden voor het laatst zijn uitgebarsten, waardoor de omringende lavavelden ontstonden en een lange rij slakken en spatten werd gevormd, Eldvörp genaamd. De Svartsengi Power Plant staat midden op het veld en produceert elektriciteit en energie voor het lokale district. Afstromend water vult de Blue Lagoon met geothermisch water dat rijk is aan mineralen met helende eigenschappen, waardoor het de populairste badplaats van IJsland is. Een rit door dit gebied geeft je geweldige bezienswaardigheden van dit actieve geothermische gebied tussen de rotsachtige bemoste lava.