Rijksmuseum

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Top 5 beroemdste schilderijen in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft naast historische artefacten een groot deel van 's lands beste schilderkunst in zijn bezit. Met meer dan 2.000 kunstwerken van meesters uit de Gouden Eeuw als Rembrandt, van Gogh en Vermeer is er genoeg te zien - hier een aantal stukken die je in elk geval niet mag missen.

 • Het melkmeisje van Johannés Vermeer

  1. Het melkmeisje van Johannés Vermeer

  Alleen een drup melk beweegt in dit schilderij van een vrouw, verzonken in de dagelijkse routine - kenmerkend voor de schilder, net als zijn prachtige gebruik van licht.

 • Zelfportret van Vincent Van Gogh

  2. Zelfportret van Vincent Van Gogh

  Dit vroege zelfportret markeert van Goghs overgang naar de post-impressionistische stijl die zijn bekendste werk zou definiëren. Het perfecte voorgerecht voor het nabijgelegen Van Gogh Museum!

 • Veldslag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman

  3. Veldslag bij Waterloo van Jan Willem Pieneman

  Met de wolken boven Napoleons mannen en een felle zonnestraal op de helden aan Engels-Hollandse zijde mag het duidelijk zijn aan welke kant de schilder stond!

 • Vroeg zelfportret van Rembrandt

  4. Vroeg zelfportret van Rembrandt

  Ongebruikelijk voor een zelfportret: Rembrandts gezicht is bedekt door schaduw. Is het een commentaar op de ijdelheid van zijn tijdsgenoten, of heeft hij ons slim verleid om een tweede kijkje te nemen?

 • De bedreigde zwaan van Jan Asselijn

  5. De bedreigde zwaan van Jan Asselijn

  Asselijns zwaan neemt een kungfu-achtige houding aan om een naderende hond af te schrikken. De bedoeling van het schilderij was niet duidelijk, maar het werd al snel gebruikt als symbool van nationaal verzet.

Plan je bezoek

 • Beste tijd voor een bezoek?

  Het Rijksmuseum is dagelijks geopend van 9:00 tot 17:00 (jawel, zelfs met Kerst!). Kom voor 10:00 of na 15:00 om lange rijen te vermijden, hoewel de latere optie niet veel tijd over laat om binnen veel te zien. De drukste maanden zijn april, mei en augustus, dan maakt het niet zoveel uit hoe laat je gaat en kun je op piektijden een half uur in de rij staan.

 • Hoe kom je er?

  Het Rijksmuseum ligt aan het Museumplein in Amsterdam-Zuid. Neem tram 2 en 5 naar halte Rijksmuseum, tram 7 en 12 naar Museumplein of tram 10 naar Spiegelgracht.

 • Hoeveel tijd heb je nodig?

  Sommige bezoekers nemen graag de tijd voor elk kunstwerk, anderen weten al welke stukken ze willen zien en slaan de rest over. Hoe lang je in het museum verblijft is afhankelijk van wat je wil zien. Hoe dan ook, bij het bezoeken van het Rijksmuseum mag je rekening houden met een minimum van 2-3 uur.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Het Rijksmuseum is 365 dagen per jaar geopend, de openingstijden zijn van 9:00 tot 17:00 uur.
 • Toegangsprijzen
  Tickets voor volwassenen vanaf €17,50.
 • Heb ik een gids nodig?
  Kan zeker handig zijn. Neem een kijkje bij onze populairste tours.
 • Hoe kom ik er?
  Trams 2, 5, 7, 10 en 12 stoppen bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Check wel de naam van de halte voordat je vertrekt!
 • Extra tips

  • De tuinen, shop het restaurant en het café van het Rijksmuseum zijn ook open voor bezoekers zonder ticket.

  • Bezoekers onder de 18 mogen gratis het museum in.

Sitemap Rijksmuseum

Wil je alle activiteiten in Rijksmuseum ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Rijksmuseum

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 10.886 beoordelingen

Iedereen werkzaam bij het Rijks was vriendelijk ! Snelle toegang met museumkaart en voor de gast een e-ticket . Prachtige kunstverzameling gezien Ook de werken rondom Rembrandt !(door “amateurs”)

Van tevoren een ticket kopen is aanrader. Fantastisch museum. Je kunt er gerust een halve dag vooruit trekken. Langer kan ook. Ik heb het wel een beetje gehad na 3 uur.

Prachtig museum met gerenommeerde collectie ! Absoluut de moeite om te bezichtigen. Reken echter minimaal een volledige dag om alles te kunnen bekijken.

We hadden erg slecht weer in het begin, maar we kregen een poncho en het was prima te doen. Veel gehoord over Amsterdam. Niels was een leuke gids.

Leuke rit door wisselende delen van mijn eigen hoofdstad :-) Vrolijke jonge gids met kennis van de stad, geschiedenis etc. DOEN!