Dingen om te doen Sicilië

Met de Etna, eeuwenoude vindplaatsen en prachtige stranden heeft dit mediterrane eiland voor elk wat wils.

Sicilië: De beste dingen die je niet wil missen

Catania: dagtour Etna bij zonsop- of ondergang met proeverij

1. Catania: dagtour Etna bij zonsop- of ondergang met proeverij

Geniet van een avontuurlijk dagje uit naar de Etna, inclusief handig retourvervoer vanuit Catanië. Het beste van alles is dat je je tour naar je eigen behoeften kunt aanpassen en kunt kiezen tussen een privébeleving of in een kleine groep, in een taal naar je keuze. Verken de eeuwenoude kraters van de vulkaan, een lavagrot en proef lokale producten, terwijl je onderweg geniet van het adembenemende uitzicht. Je wordt aan het begin van de dag opgehaald bij je accommodatie in Catanië door een minibus of 4WD, beide met airconditioning. Laat je professionele gids je leuke feiten over de vulkaan vertellen terwijl je 2000 meter omhoog rijdt. Kom alles te weten over de natuurlijke grondstoffen van de vulkaan, haar gedenkwaardige landschappen en fauna, tot de lavastromen die met uitbarstingen in het verleden wegen en gebouwen bedolven heeft. Eenmaal op de 2000 meter aangekomen, wandel je met je gids rond de oude kraters, recente lavastromen en over het buitenaardse landschap. De tocht is eenvoudig en geschikt voor iedereen, inclusief gezinnen met jonge kinderen en oudere deelnemers. Geniet van een miniproeverij van Siciliaanse lekkernijen tijdens de trek, waarbij je cantuccinikoekjes en zibibbowijn kunt proberen. Na een korte pauze ga je naar de volgende plek: een lavagrot. Met behulp van een helm en een zaklamp ontdek je samen met je gids de oorsprong van de grot en unieke karakteristieken van de grot. Je laatste stop is een uitkijkpunt op Monte Pomiciaro voor een onvergetelijk uitzicht (en fotomomenten) over de Valle del Bove, de belangrijkste vallei van de vulkaan. Als de zonsondergangoptie is geselecteerd, kun je tijdens het 'gouden uur' genieten van een adembenemend uitzicht op de Etna. Na je vulkanische avontuur ga je weer terug naar Catanië, waar je tour eindigt.

Etna: kabelbaan, jeep en wandeltocht naar de top

2. Etna: kabelbaan, jeep en wandeltocht naar de top

Ga naar de top van de kraters van de Etna, een van de meest begeerde excursies die een wandelaar kan maken. Wandel in alle veiligheid met een bevoegde berg- en vulkaangids, en bewonder de schoonheid en het wonder van de hoogste actieve vulkaan van Europa.   Vertrek vanuit Sapienza Refuge in Nicolosi en ga 2.504 meter omhoog met de kabelbaan. Rijd vervolgens in een Jeep met vierwielaandrijving tot 2.900 meter hoogte om je wandeling te beginnen. Loop 1,5 uur bergopwaarts langs vele kraters en neem lange pauzes om foto's te nemen en te rusten. Ervaar het magische gevoel van op de top van de wereld staan in dit rotsachtige, mooie landschap met de gigantische hemel boven je. Nadat je de top hebt bereikt, daal je in 2 uur weer af naar de kabelbaan, die je naar je vertrekpunt brengt.

Etna: begeleide trektocht naar de top en kraters

3. Etna: begeleide trektocht naar de top en kraters

Je ontvangt een korte instructie van je deskundige gids in het restaurant Crateri Silvestri op de hellingen van de Etna en rijdt vervolgens met de kabelbaan naar een hoogte van 2500 meter boven zeeniveau. Je stapt over op een 4WD-bus en gaat de berg op naar een hoogte van 2.900 meter boven zeespiegel in de buurt van de Torre del Filosofo. Je begint vervolgens aan je 2-uur durende tocht naar de top van de krater en neemt onderweg pauze om te profiteren van het landschap en het uitzicht. Je wandelt door het maanlandschap van de lavavelden terwijl je je een weg baant langs de natuurpaden van de hoogst actieve vulkaan van Europa. Geniet van de panoramische uitzichten vanaf de top en trek vervolgens terug naar het bovenste kabelbaanstation. Keer dan terug naar het ontmoetingspunt met de kabelbaan en werp een laatste blik op de broeierige berg. 

Agrigento: Vallei van de Tempels Skip the line & rondleiding

4. Agrigento: Vallei van de Tempels Skip the line & rondleiding

Kom naar Agrigento en ontdek een van de beroemdste historische bezienswaardigheden van Sicilië, vanwege de goed bewaarde Dorische tempels gewijd aan Griekse godheden, de beroemde Vallei van de Tempels. Dit archeologische park, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ligt op een plateau in de buurt van de Straat van Sicilië . Volg je gids om deze site te verkennen waar de tijd lijkt stil te staan, met behoud van een ongekende historische charme. Begin de tour vanuit de tempel van Hera en vervolg op de heilige weg naar de overblijfselen van de omringende muur. In de vallei zie je 12 tempels en enkele vestingwerken, de Lagere en Hogere Agora, een Olympiër en een Bouleuterion. Bron van inspiratie voor dichters, filosofen en schilders, het is een van de meest emblematische parken van Sicilië. Bewonder Dorische tempels uit de Helleense periode, die overeenkomen met het oude Akragas, de oorspronkelijke monumentale kern van de stad Agrigento. Ga verder naar de Tempel van Concord, de overblijfselen van de vroegchristelijke Necropolis, de Tempel van Heracles en de overblijfselen van de Tempel van Zeus.

Syracuse: boottocht naar het eiland Ortigia met grotten

5. Syracuse: boottocht naar het eiland Ortigia met grotten

Dompel jezelf onder in Ortigia, het historische hart van Syracuse, zoals tijdens deze begeleide boottocht. Geniet van het luisteren terwijl je schipper je vertelt over geologische formaties en stap terug in de tijd met verhalen en informatie over de rijke geschiedenis van het gebied. Stap aan boord van een comfortabele boot en begin aan je wateravontuur. Glijd van de bruggen van Ortigia en ga de "grote haven" van Syracuse binnen, waar u uitkijkt over de prachtige Alfeo-promenade van Ortigia. Vaar buiten de haven om het hele eiland rond te varen. Volg de kust ten noorden van Syracuse om enkele natuurlijk gevormde zeegrotten te zien. Vaar naar de "kleine haven" en navigeer door het Ortigia-kanaal dat het eiland van de stad scheidt. Heb de kans om te stoppen en een duik te nemen in de turquoise wateren met uitzicht op de kust. Ga onder de bruggen door om terug te keren naar het startpunt van de tour.

Etna: begeleide trektocht naar topkraters

6. Etna: begeleide trektocht naar topkraters

Geniet van een fysieke uitdaging met lonende uitzichten tijdens deze begeleide klim naar de top van de Etna. Neem de kabelbaan en vervolgens trek naar de top. Neem onderweg pauzes en maak unieke foto's van de kraters op de top. Ontmoet je gids op de Piazzale Rifugio Sapienza. Nadat je je uitrusting hebt ontvangen en een eerste briefing hebt gekregen, begin je aan de wandeling naar de top van de Etna op 3.300 meter hoogte. Neem de kabelbaan om snel op een hoogte van 2.500 meter te komen, en vervolgens een speciale 4x4-bus naar 2.900 meter, bij Torre del Filosofo. Van daaruit begint de 2-uur durende beklimming, met tussenpauzes om tijdens de tocht van het uitzicht te genieten.Wandel door de op een maan lijkende lavavelden die je rechtstreeks leiden naar de top van de Etna: de hoogste actieve vulkaan van Europa. Bewonder de eigenaardige kenmerken die het topgebied typeren. Begin de afdaling door leuk zand. Bezoek de Barbagallo-flankkraters van de Etna en een lavastroomkanaal.Tenslotte neem je de kabelbaan weer bergaf om terug te keren naar het beginpunt.

Vanuit Milazzo: boottocht Panarea en Stromboli bij nacht

7. Vanuit Milazzo: boottocht Panarea en Stromboli bij nacht

Ervaar de glitter en glamour van de Eolische eilanden tijdens deze tocht van een hele dag. Vertrek vanuit Milazzo, vaar naar Panarea, het kleinste van de eilanden. Proef de glamoureuze sfeer van het eiland, favoriet van VIP's, terwijl je door de smalle straatjes van het historische centrum wandelt. Bezoek dan het prehistorische dorp Capo Milazzese, waar je meer te weten kunt komen over de eeuwenoude oorsprong van Panarea. Bezoek vooral ook de Cala Junco-baai, een spectaculair strand in de vorm van een amfitheater dat ideaal is voor onderwater-zwemmen. Tot slot kun je ontspannen op het zandstrand bij Cala degli Zimmari, voordat je je reis vervolgt. Verlaat Panarea en vaar door schilderachtige inhammen die een micro-archipel vormen tussen Lipari en het eiland Stromboli, je volgende uitstapppunt. Geniet van wat vrije tijd om in je eigen tempo dit eiland te ontdekken, dat thuis biedt aan 1 van de meest actieve vulkanen ter wereld. Bezoek het Sint Vincent-plein, vernoemd naar de kerk die is opgedragen aan dezelfde heilige, het huis waarin Rosselini en Ingrid Bergman woonden tijdens de opnames van de film "Stromboli terra di Dio" (Stromboli land van God). Bekijk de zonsondergang op het eiland terwijl je geniet van panoramische uitzichten op de haven en de vulkanen vanaf het grote plein. Zie het vuur van de uitbarstingen contrasteren met de donkere hemel, leidend tot kleurrijke creaties in Sciara del Fuoco, dat tijdens de terugtocht zichtbaar zal zijn vanaf zee.

Stromboli: wandeltocht Sciara Del Fuoco bij zonsondergang

8. Stromboli: wandeltocht Sciara Del Fuoco bij zonsondergang

Ga mee met een wandeltocht met gids en bekijk het eiland Stromboli bij zonsondergang. Bewonder het adembenemende uitzicht op het eiland, de Middellandse Zee en de berg Stromboli, en kijk hoe de actieve vulkaan de nachtelijke hemel verlicht. Je ontmoet de gids op Piazza San Vincenzo, en vertrekt voor zonsondergang vanaf daar. Na een veiligheidsbriefing begint de wandeling vanaf een natuurpad dat 400 meter de vulkaan op leidt. Geniet van het dramatische uitzicht vanaf een uitkijkpunt op de hoogste kraters en de Sciara del Fuoco. Neem tijdens de wandeltocht af en toe een pauze om het uitzicht te bewonderen en bezoek ook de oude begraafplaats van het eiland. Doorkruis de mediterrane struiken, met in de verte steeds het uitzicht op de zeekliffen van Strombolicchio. Bij aankomst in Sciara del Fuoco kun je de zonsondergang bewonderen die de Eolische archipel rood kleurt, en getuige zijn van de vulkaanuitbarstingen die de nachtelijke hemel verlichten. Vervolgens ga je in het donker weer de berg af, uitgerust met een fakkel, en keer je terug naar het beginpunt.

Catania: wandeltocht Etna

9. Catania: wandeltocht Etna

Geniet van een wandeling op de hoogste, actiefste vulkaan van Europa. Verken een fascinerend landschap en geniet van adembenemende uitzichten tijdens dit klimavontuur. De tour begint met een vroege ochtend ophaalservice vanaf het gekozen ontmoetingspunt. Onderweg zal er een pauze zijn voor een kopje koffie en om iets te eten te kopen. Bereik het startpunt van je wandeling buiten de gebaande paden. Hier krijg je een helm en alle uitrusting die je nodig hebt voor je wandeling. Bewonder aan het begin van je trektocht het betoverende landschap van de Valle del Bove, de grootste depressie van de Etna, en zijn maanachtige woestijnen.Vanaf daar heb je een adembenemend uitzicht op de rokende topkraters en het omringende landschap met uitzicht op de Ionische Zee. Tot slot word je in de middag teruggebracht naar Catania, waar je tocht eindigt.

Catanië: wandeling Etna en grotten

10. Catanië: wandeling Etna en grotten

Je wordt opgehaald en vertrekt richting de Etna. Je gaat offroad door Trazzere waar je de lavastromen uit 1792 kunt zien; je gids vertelt je meer over de flora en fauna rond de vulkaan Etna. Luister naar verhalen over de geschiedenis van de Etna terwijl je richting de Bove-vallei reist, een eeuwenoude caldera die ongeveer 64.000 jaar geleden werd gevormd als gevolg van het instorten van 2 grote uitbarsting-centra. Al snel arriveer je op een hoogte van 2.000 meter boven zeeniveau, waar je wandeling begint. Hier kun je deSilvestri-kraters bewonderen, lavastromen van de vulkanische uitbarsting van 2001/2003, en geweldige uitzichten op de oostkust. Tijdens de wandeling kun je pauzeren om broodjes en lokale producten te proeven, en bezoek je het binnenste van een lavagrot, met helmen en zaklampen. Aan het einde van je beleving word je teruggebracht naar het beginpunt.

Veelgestelde vragen over Sicilië

Welke topattracties zijn een must-see in Sicilië?

De topattracties in Sicilië zijn:

Sicilië: wat zijn de beste deals en kortingen op activiteiten?

Sitemap Sicilië

Wil je alle activiteiten in Sicilië ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Sicilië

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 9.276 beoordelingen

Geweldige tour! Gezellige en kundige guide Roberto heeft ons gedurende de tour voorzien van ontzettend veel interessante informatie. Prima bustocht, duidelijke communicatie, prachtige wandeltocht en heerlijke lunch bij een leuke wijngaard. Een must-do als je in Sicilië bent! De wandeling is prima te doen. Sommige klimmetjes zijn steil maar het gaat prima.

Wát een leuke excursie! Beter dan verwacht. De gids is superenthousiast en wist veel te vertellen over vulkanen. Wel hadden we ons een beetje verkeken op de moeilijkheid van de hike (als in: je moet veel over (losse) rotsen/stenen lopen. Maar de gids houdt een rustig tempo aan en helpt je als je het lastig vindt. Kortom: een aanrader!

De gids liet meerdere interessante en spectaculaire onderdelen en fenomenen van de Etna zien, en wist ook meerdere weetjes te vertellen. Het tempo wordt aangepast zodat iedereen meekan, maar begin er niet aan zonder een degelijke conditie en een stevig ontbijt.

Prachtige ervaring met een leuke en ervaren gids, hij heeft veel vertelt op een mooie manier. wel een dagvullend programma met een serieuze wandeling

ongelofelijke unieke ervaring, pittige klim maar zo gaaf en met een geweldige guide