Kies data
Dingen om te doen

Sicilië

Met de Etna, eeuwenoude vindplaatsen en prachtige stranden heeft dit mediterrane eiland voor elk wat wils.

Sicilië: De beste dingen die je niet wil missen

Catania: dagtour Etna bij zonsop- of ondergang met proeverij

1. Catania: dagtour Etna bij zonsop- of ondergang met proeverij

Geniet van een avontuurlijk dagje uit naar de Etna, inclusief handig retourvervoer vanuit Catanië. Het beste van alles is dat je je tour naar je eigen behoeften kunt aanpassen en kunt kiezen tussen een privébeleving of in een kleine groep, in een taal naar je keuze. Verken de eeuwenoude kraters van de vulkaan, een lavagrot en proef lokale producten, terwijl je onderweg geniet van het adembenemende uitzicht. Je wordt aan het begin van de dag opgehaald bij je accommodatie in Catanië door een minibus of 4WD, beide met airconditioning. Laat je professionele gids je leuke feiten over de vulkaan vertellen terwijl je 2000 meter omhoog rijdt. Kom alles te weten over de natuurlijke grondstoffen van de vulkaan, haar gedenkwaardige landschappen en fauna, tot de lavastromen die met uitbarstingen in het verleden wegen en gebouwen bedolven heeft. Eenmaal op de 2000 meter aangekomen, wandel je met je gids rond de oude kraters, recente lavastromen en over het buitenaardse landschap. De tocht is eenvoudig en geschikt voor iedereen, inclusief gezinnen met jonge kinderen en oudere deelnemers. Geniet van een miniproeverij van Siciliaanse lekkernijen tijdens de trek, waarbij je cantuccinikoekjes en zibibbowijn kunt proberen. Na een korte pauze ga je naar de volgende plek: een lavagrot. Met behulp van een helm en een zaklamp ontdek je samen met je gids de oorsprong van de grot en unieke karakteristieken van de grot. Je laatste stop is een uitkijkpunt op Monte Pomiciaro voor een onvergetelijk uitzicht (en fotomomenten) over de Valle del Bove, de belangrijkste vallei van de vulkaan. Als de zonsondergangoptie is geselecteerd, kun je tijdens het 'gouden uur' genieten van een adembenemend uitzicht op de Etna. Na je vulkanische avontuur ga je weer terug naar Catanië, waar je tour eindigt.

Vanuit Milazzo: boottocht Panarea en Stromboli bij nacht

2. Vanuit Milazzo: boottocht Panarea en Stromboli bij nacht

Ervaar de glitter en glamour van de Eolische eilanden tijdens deze tocht van een hele dag. Vertrek vanuit Milazzo, vaar naar Panarea, het kleinste van de eilanden. Proef de glamoureuze sfeer van het eiland, favoriet van VIP's, terwijl je door de smalle straatjes van het historische centrum wandelt. Bezoek dan het prehistorische dorp Capo Milazzese, waar je meer te weten kunt komen over de eeuwenoude oorsprong van Panarea. Bezoek vooral ook de Cala Junco-baai, een spectaculair strand in de vorm van een amfitheater dat ideaal is voor onderwater-zwemmen. Tot slot kun je ontspannen op het zandstrand bij Cala degli Zimmari, voordat je je reis vervolgt. Verlaat Panarea en vaar door schilderachtige inhammen die een micro-archipel vormen tussen Lipari en het eiland Stromboli, je volgende uitstapppunt. Geniet van wat vrije tijd om in je eigen tempo dit eiland te ontdekken, dat thuis biedt aan 1 van de meest actieve vulkanen ter wereld. Bezoek het Sint Vincent-plein, vernoemd naar de kerk die is opgedragen aan dezelfde heilige, het huis waarin Rosselini en Ingrid Bergman woonden tijdens de opnames van de film "Stromboli terra di Dio" (Stromboli land van God). Bekijk de zonsondergang op het eiland terwijl je geniet van panoramische uitzichten op de haven en de vulkanen vanaf het grote plein. Zie het vuur van de uitbarstingen contrasteren met de donkere hemel, leidend tot kleurrijke creaties in Sciara del Fuoco, dat tijdens de terugtocht zichtbaar zal zijn vanaf zee.

Stromboli: Sciara Del Fuoco-wandeltocht bij zonsondergang

3. Stromboli: Sciara Del Fuoco-wandeltocht bij zonsondergang

Ga op een begeleid wandelavontuur om het eiland Stromboli bij zonsondergang te ontdekken. Geniet van de typische mediterrane natuur tijdens je wandeling. Stop om het adembenemende uitzicht op het eiland, de zee en de berg Stromboli te bewonderen. Zodra de zon onder is, zie je de actieve vulkaan de nachtelijke hemel oplichten. Dit wandelavontuur begint bij het informatiepunt Ashàra op Piazza San Vincenzo. Het vertrek vindt ongeveer 2 uur voor zonsondergang plaats, om de spectaculaire schoonheid langs de kant van Sciara del Fuoco te bewonderen en te genieten van de typische Stromboliaanse explosies. Na een briefing begint de wandeling via een natuurpad dat ons tot op 400 meter hoogte brengt (maximum toegestaan door de autoriteiten om maximale veiligheid te garanderen), een uitstekend observatiepunt van de topkraters en Sciara del Fuoco. Tijdens de trekking zullen we enkele tussenpauzes houden om van het uitzicht te genieten, de oude begraafplaats van het eiland bezoeken, en de typische mediterrane struiken doorkruisen, vergezeld van het constante uitzicht op Strombolicchio. Eenmaal bij de Sciara del Fuoco aangekomen zullen we stoppen om de prachtige zonsondergang te bewonderen die de Eolische archipel rood kleurt en de spectaculaire "strombolische" activiteit met zijn explosies die schitteren aan de nachtelijke hemel. Afdaling in het donker met fakkels naar het beginpunt door het typische riet van het eiland en het oude muilezelpad.

De Etna: kabelbaan, jeep en wandeltocht naar de top

4. De Etna: kabelbaan, jeep en wandeltocht naar de top

Ga naar de top van de kraters van de Etna, een van de meest begeerde excursies die een wandelaar kan maken. Wandel in alle veiligheid met een bevoegde berg- en vulkaangids en bewonder de schoonheid en het wonder van de hoogste actieve vulkaan van Europa.   Vertrek vanuit Sapienza Refuge in Nicolosi en ga 2.504 meter omhoog met de kabelbaan. Rijd vervolgens in een Jeep met vierwielaandrijving tot 2.900 meter hoogte om je wandeling te beginnen. Loop 1,5 uur bergopwaarts langs vele kraters en neem lange pauzes om foto's te nemen en te rusten. Ervaar het magische gevoel om op de top van de wereld te staan in dit rotsachtige, mooie landschap met de gigantische hemel boven je. Nadat je de top hebt bereikt, daal je in 2 uur weer af naar de kabelbaan, die je naar je vertrekpunt brengt.

Nicolosi: excursie naar de Etna-kabelbaan tot 3000 meter

5. Nicolosi: excursie naar de Etna-kabelbaan tot 3000 meter

Een geldig alternatief voor de kraters op de top is de excursie over de 3.000 m Etna. Je gaat met de kabelbaan omhoog tot 2500 meter hoogte. Vanaf hier begint het pad te voet. Het is mogelijk om de kraters op de top te observeren, daarna stoppen we bij een laterale krater (barbagallo op ongeveer 3000 meter). Je zult de recente lavastromen (2021) bewonderen tot je de binnenkant van een lavakanaal bereikt. We bezoeken een uitbundige ventilatieopening (uitbarsting van 2002) en vanaf hier dalen we langs de zandbanken naar de heuvel vanwaar we de Bove-vallei zullen observeren en op mooie dagen een uitzicht bewonderen dat zich uitstrekt van de Ionische Rivièra naar het binnenland van Sicilië . Duur 4/5 uur. Vertrek om 9.30 en 10.30 uur, vergadertijd 30 minuten voor vertrek (het vertrek om 10.30 uur is compatibel voor degenen die met de bus (AST) vanuit Catania aankomen). Ontmoetingspunt Shelter Alpine Guides Etna Sud, naast de Refuge Sapienza

Agrigento: Entreebewijs en Pemcard Vallei van de Tempels

6. Agrigento: Entreebewijs en Pemcard Vallei van de Tempels

Maak een boeiende reis over het archeologische terrein bij Agrigento dat bekend staat als de Vallei van de Tempels en krijg toegang met voorrang. Ontdek het immense   artistieke en archeologische erfgoed van Sicilië terwijl je het 1.300 hectare groot terrein verkent. Leer alles over de millennia oude geschiedenis, beginnend met de stichting van de Oude Griekse kolonie Akragas in de 6e eeuw v. Chr. Bekijk het uit terrassen opgebouwde terrein dat ooit het centrum vormde van het openbare leven van de oude Grieken en Romeinen. Wandel naar het hart van het archeologische terrein van Agrigento en loop langs imposante tempels, zoals de Tempel van Zeus, de Tempio della Concordia, de Tempio di Eracle en nog veel meer. Bewonder het Gymnasium, een oude locatie voor sportieve, educatieve en recreatieve activiteiten.

Etna: begeleide trektocht naar de top en kraters

7. Etna: begeleide trektocht naar de top en kraters

Je ontvangt een korte instructie van je deskundige gids in het restaurant Crateri Silvestri op de hellingen van de Etna en rijdt vervolgens met de kabelbaan naar een hoogte van 2500 meter boven zeeniveau. Je stapt over op een 4WD-bus en gaat de berg op naar een hoogte van 2.900 meter boven zeespiegel in de buurt van de Torre del Filosofo. Je begint vervolgens aan je 2-uur durende tocht naar de top van de krater en neemt onderweg pauze om te profiteren van het landschap en het uitzicht. Je wandelt door het maanlandschap van de lavavelden terwijl je je een weg baant langs de natuurpaden van de hoogst actieve vulkaan van Europa. Geniet van de panoramische uitzichten vanaf de top en trek vervolgens terug naar het bovenste kabelbaanstation. Keer dan terug naar het ontmoetingspunt met de kabelbaan en werp een laatste blik op de broeierige berg. 

Vanuit Milazzo: dagexcursie Lipari en Vulcano

8. Vanuit Milazzo: dagexcursie Lipari en Vulcano

Ontdek de 2 prachtige Liparische eilanden ten noorden van de kust van Sicilië. Begin om 9:00 uur in de haven van Milazzo en ga langs de uitlopers van Capo Milazzo naar Lipari. Je verkent het land met zijn prachtige oude stad en het archeologische park. Loop door de kleine straatjes en wandel naar kleine winkeltjes. Bewonder de indrukwekkende naald- en kegelvormige rotsformaties van Faraglioni, de paus John Cliff, de Angels 'Grotto en de Mummy Cliff. Keer dan terug naar je schip en ga verder naar het eiland Vulcano. Ontspan hier in de zwavelhoudende modder spa of op het dromerige zwarte zandstrand, of geniet van een lunch in een lokaal restaurant. Op de terugweg naar Milazzo bewonder jen een laatste blik op het pittoreske stadje Gelso met zijn antieke vuurtoren.

Mount Etna: begeleide trektocht door topkraters

9. Mount Etna: begeleide trektocht door topkraters

Wandel naar de top van de hoogste actieve vulkaan van Europa met een gids tijdens deze tour in een terreinwagen vanuit Belpasso. Ontdek het uitzicht vanaf de kraters op de top, verken een lavatunnel en rijd met een kabelbaan boven de Etna. Ontmoet je gids in Belpasso en rijd in het comfort van een 4x4 minibus naar de kabelbaan. Vlieg over maanachtige landschappen terwijl je een hoogte van 2900 meter bereikt in het Torre del Filosofo-gebied. Bekijk de Bocca Nuova, een krater die in 1968 werd geopend en een van de meest indrukwekkende kraters van het gebied is. Dwaal naar de top en geniet van een uitzicht van 360° en als het weer het toelaat, zie je de hele weg naar de Eolische eilanden en bijna heel Noord-Sicilië. Daal de berg af en passeer de kraters van de uitbarsting van 2002. Loop een lavatunnel binnen en bewonder het vulkanische amfitheater van Valle del Bove, een spectaculaire 8 km lange en 4 km brede caldera. Keer terug naar het aankomststation van de kabelbaan aan het einde van de tour, op een hoogte van 2500 en transfer terug naar Belpasso.

Agrigento: Vallei van de Tempels Skip the line & rondleiding

10. Agrigento: Vallei van de Tempels Skip the line & rondleiding

Kom naar Agrigento en ontdek een van de beroemdste historische bezienswaardigheden van Sicilië, vanwege de goed bewaarde Dorische tempels gewijd aan Griekse godheden, de beroemde Vallei van de Tempels. Dit archeologische park, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, ligt op een plateau in de buurt van de Straat van Sicilië . Volg je gids om deze site te verkennen waar de tijd lijkt stil te staan, met behoud van een ongekende historische charme. Begin de tour vanuit de tempel van Hera en vervolg op de heilige weg naar de overblijfselen van de omringende muur. In de vallei zie je 12 tempels en enkele vestingwerken, de Lagere en Hogere Agora, een Olympiër en een Bouleuterion. Bron van inspiratie voor dichters, filosofen en schilders, het is een van de meest emblematische parken van Sicilië. Bewonder Dorische tempels uit de Helleense periode, die overeenkomen met het oude Akragas, de oorspronkelijke monumentale kern van de stad Agrigento. Ga verder naar de Tempel van Concord, de overblijfselen van de vroegchristelijke Necropolis, de Tempel van Heracles en de overblijfselen van de Tempel van Zeus.

Veelgestelde vragen over Sicilië

Welke topattracties zijn een must-see in Sicilië?

De topattracties in Sicilië zijn:

Sitemap Sicilië

Wil je alle activiteiten in Sicilië ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Sicilië

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 9.276 beoordelingen

We werden opgehaald in centrum Catania, waarna we naar een dorpje op 800m hoogte reden. Daar konden we een koffie en middageten kopen indien nodig. We reden verder naar het beginpunt van de wandeling en kregen schoenen, wandelstok, jassen en een rugzak. De wandeling nam ons mee langs verschillende kraters en we hadden de mogelijkheid om ons middageten met zicht op de top op te eten. Bij het afdalen kan je je verwachten aan een leuke verrassing! Na een korte stop in de cafetaria van de Etna werden we terug in het centrum afgezet.

It was an amzing trip!! The first stop at the local farm was very interesting and fun to do. After that we went to the Etna while our awesome guide named Simone gave us a lot of information about everything. We stopped to eat and drink something and after that we went inside a lava cave. Simone was an amazing guide! Definitely recommend doing this.

Prachtige ervaring met een super leuke gids voor herhaling vatbaar!! De wandeling was zeker te doen als je een beetje conditie hebt zeker niet te snel en regelmatig stoppen voor tekst en uitleg van de gids eenmaal boven wauw de verschillende kraters van in het verleden mooi en spectaculair!!

It was a wonderfull tour on the Etna! The guide was great! The hike was pretty tough but its doable and super beautiful with all the views!

Super aardige mensen echt de leukste boottocht die ik tot nu tot heb gehad in me hele leven zo goede sfeer heel gezellig