Sint-Pietersbasiliek

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

De wonderlijke architectuur van de Sint-Pietersbasiliek

Het kostte de meest getalenteerde architecten van hun tijd 120 jaar om de wereldberoemde Sint-Pietersbasiliek te voltooien. Het is een subliem vertoon van de late Renaissance-architectuur, en dit zijn onze vijf hoogtepunten.

 • Sint-Pietersplein

  1. Sint-Pietersplein

  Dit gigantische plein in Vaticaanstad, met in het midden een 25 meter hoge obelisk omringd door enorme Toscaanse zuilen, vormt de majestueuze toegang tot de Basiliek.

 • De gevel

  2. De gevel

  De travertijnen gevel van de basiliek, ontworpen door barokarchitect Maderno, is met zijn 114 bij 45 meter simpelweg adembenemend.

 • Het schip

  3. Het schip

  De overvloedige binnenruimten, waaronder Maderno's weelderig versierde schip, zijn zo immens dat het moelijk is de proporties van het gebouw in te schatten.

 • De koepel

  4. De koepel

  Michelangelo's beroemde koepel is met haar 136 meter de hoogste ter wereld. Als trots en prominent onderdeel van de skyline van Rome is de koepel open voor het publiek en biedt een duizelingwekkend uitzicht over de stad.

 • De Vaticaanse grotten

  5. De Vaticaanse grotten

  Onder de basiliek ligt een netwerk van tunnels waar zich de praalgraven bevinden. Vele pausen liggen hier begraven, waaronder Johannes Paulus II en zelfs de allereerste paus, Sint-Pieter zelf.

Plan je bezoek

 • Denk aan je kleding

  De Sint-Pieter is een katholiek gebouw, dus gepaste kleding is vereist bij het bezoeken van de basiliek. Al kunnen de Romeinse zomers snikheet worden, shorts, minirokjes en blote schouders zijn niet toegestaan. Het kledingvoorschrift wordt streng gehandhaafd!

 • Kom vroeg en vermijd de rijen

  De rijen voor de Sint-Pieter kunnen extreem lang zijn. Vooral in de loeihete zomer is het een goed idee om al vroeg te gaan. Tussen april en september is de basiliek geopend van 07:00 tot 19:00 uur, en tussen oktober en maart van 07:00 tot 18:00 uur. Op de meeste ochtenden zijn de wachtrijen rond 11:00 uur al zo lang dat ze het hele plein over zigzaggen!

 • Zie de paus

  Elke woensdag houdt de paus een openbare audiëntie op het Sint-Pietersplein; 's winters vindt dit plaats in de Audiëntiehal. Het begint om 10:30 uur, maar de meeste bezoekers gaan al vroeger om een goede plek te bemachtigen. De veiligheidscontrole wordt tussen 08:00 en 08:30 uur geopend.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Dagelijks van 07:00 tot 18:30 uur.
 • Toegangsprijzen
  Ticketprijzen zijn afhankelijk van de grootte van je groep.
 • Heb ik een gids nodig?
  Aan te raden!
 • Hoe kom ik er?
  Bus 64, 60 en 40 brengen je naar Vaticaanstad. Je kunt ook de rode metro naar 'Cipro' nemen.
 • Extra tips

  • Neem iets mee om je schouders te bedekken en draag geen korte broek of rok.

  • Draag zonnebrandcrème en neem water mee voor tijdens het wachten.

Sitemap Sint-Pietersbasiliek

Wil je alle activiteiten in Sint-Pietersbasiliek ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Sint-Pietersbasiliek

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 17.482 beoordelingen

Vroeg opstaan, máár de moeite! Onze gids, Maria-Rosaria, was erg kundig en correct, een aimabele dame die ons vlot begeleidde en ook navroeg of we nadien nog andere tours hadden, zodat we tijdig konden aansluiten. Het eerste gedeelte (naar het dak net onder de koepel) is gelukkig per lift, want het tweede gedeelte (naar uiterste dak bovenaan) is nog een flinke klim. Niet voor iedereen weggelegd (en ook niet verplicht), wegens smalle trappen en op een gegeven moment zelfs erg smal en bochtig, maar wel erg de moeite waard als je eenmaal boven bent.

De bus was makkelijk te vinden op Termini station. Het personeel was behulpzaam en vriendelijk. De bus was schoon. We kregen een koptelefoon en konden kiezen uit meerdere talen. Heel veel info en niet te lange wachttijden. Erg professioneel.

Prima tour. Het vinden van de verzamelplek was wel even een dingetje, maar uiteindelijk toch gelukt (is in de hal van de basiliek en niet midden op het plein zoals de indruk was).

Makkelijke en vlotte bestelling en betaling van de tickets Heel duidelijke rondleiding en uitleg van een gids die perfect engels kon

Heel goed geregeld en de airco was super in de bus aangezien het buiten niet te doen was met 40 graden