Sint-Pietersbasiliek

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

De wonderlijke architectuur van de Sint-Pietersbasiliek

Het kostte de meest getalenteerde architecten van hun tijd 120 jaar om de wereldberoemde Sint-Pietersbasiliek te voltooien. Het is een subliem vertoon van de late Renaissance-architectuur, en dit zijn onze vijf hoogtepunten.

 • Sint-Pietersplein

  1. Sint-Pietersplein

  Dit gigantische plein in Vaticaanstad, met in het midden een 25 meter hoge obelisk omringd door enorme Toscaanse zuilen, vormt de majestueuze toegang tot de Basiliek.

 • De gevel

  2. De gevel

  De travertijnen gevel van de basiliek, ontworpen door barokarchitect Maderno, is met zijn 114 bij 45 meter simpelweg adembenemend.

 • Het schip

  3. Het schip

  De overvloedige binnenruimten, waaronder Maderno's weelderig versierde schip, zijn zo immens dat het moelijk is de proporties van het gebouw in te schatten.

 • De koepel

  4. De koepel

  Michelangelo's beroemde koepel is met haar 136 meter de hoogste ter wereld. Als trots en prominent onderdeel van de skyline van Rome is de koepel open voor het publiek en biedt een duizelingwekkend uitzicht over de stad.

 • De Vaticaanse grotten

  5. De Vaticaanse grotten

  Onder de basiliek ligt een netwerk van tunnels waar zich de praalgraven bevinden. Vele pausen liggen hier begraven, waaronder Johannes Paulus II en zelfs de allereerste paus, Sint-Pieter zelf.

Plan je bezoek

 • Denk aan je kleding

  De Sint-Pieter is een katholiek gebouw, dus gepaste kleding is vereist bij het bezoeken van de basiliek. Al kunnen de Romeinse zomers snikheet worden, shorts, minirokjes en blote schouders zijn niet toegestaan. Het kledingvoorschrift wordt streng gehandhaafd!

 • Kom vroeg en vermijd de rijen

  De rijen voor de Sint-Pieter kunnen extreem lang zijn. Vooral in de loeihete zomer is het een goed idee om al vroeg te gaan. Tussen april en september is de basiliek geopend van 07:00 tot 19:00 uur, en tussen oktober en maart van 07:00 tot 18:00 uur. Op de meeste ochtenden zijn de wachtrijen rond 11:00 uur al zo lang dat ze het hele plein over zigzaggen!

 • Zie de paus

  Elke woensdag houdt de paus een openbare audiëntie op het Sint-Pietersplein; 's winters vindt dit plaats in de Audiëntiehal. Het begint om 10:30 uur, maar de meeste bezoekers gaan al vroeger om een goede plek te bemachtigen. De veiligheidscontrole wordt tussen 08:00 en 08:30 uur geopend.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Dagelijks van 07:00 tot 18:30 uur.
 • Toegangsprijzen
  Ticketprijzen zijn afhankelijk van de grootte van je groep.
 • Heb ik een gids nodig?
  Aan te raden!
 • Hoe kom ik er?
  Bus 64, 60 en 40 brengen je naar Vaticaanstad. Je kunt ook de rode metro naar 'Cipro' nemen.
 • Extra tips

  • Neem iets mee om je schouders te bedekken en draag geen korte broek of rok.

  • Draag zonnebrandcrème en neem water mee voor tijdens het wachten.

Sitemap Sint-Pietersbasiliek

Wil je alle activiteiten in Sint-Pietersbasiliek ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Sint-Pietersbasiliek

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 21.593 beoordelingen

De rondleiding van 1 uur was perfect. Het was interessant en niet langdradig. De meetingpoint was makkelijk te vinden. Deze is in de hal van de kerk, je ziet het gelijk, een balie met een bord ‘audio-tour’. Hou er dus rekening mee dat je eerst zelf in de rij moet aansluiten om de kerk in te kunnen. Dit is gratis, maar kan soms 20-30 minuten duren. Bijtijds in de rij aansluiten dus en eenmaal binnen melden bij de balie.

Een perfecte combinatie waarbij je in geringe tijd een bezoek brengt aan de baseliek, de koepel en de crypte (die we als extraatje hadden geboekt). Interessante tour met een bevlogen gids, Selenia. Top!

De tour was echt geweldig! Echt een aanrader om te doen. De gids Rosie sprak perfect Engels en wist echt heel veel over de Basiliek en de kunst in de basiliek.

Was een geweldige ervaring. Beklimming is een uitdaging maar zeker de moeite waard. Jammer was dat we voor de beklimming nog extra mochten betalen.

Goede reisgids, alles goed uigelegd konden rustig alles zien