Sixtijnse Kapel

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Hoogtepunten van de Sixtijnse Kapel

Bewaar het best voor het laatst tijdens je bezoek aan Vaticaanstad: de gevierde Sixtijnse Kapel. Dit hoogstandje van kunst en architectuur door de beroemdste Renaissancekunstenaars zal je werkelijk versteld doen staan. Zie hier onze hoogtepunten.

 • Het plafond van de Sixtijnse Kapel

  1. Het plafond van de Sixtijnse Kapel

  De Sixtijnse Kapel is Michelangelo's meesterwerk. Het plafond is onderverdeeld in negen scènes uit het boek Genesis, waarin de aarde wordt geschapen van licht naar donker; zon naar maan; Adam naar Eva.

 • De Schepping van Adam

  2. De Schepping van Adam

  In het midden van het plafond bevindt zich een van de beroemste kunstwerken allertijden: de fresco van God die Adam met zijn wijsvinger tot leven brengt.

 • Het Laatste Oordeel van Michelangelo

  3. Het Laatste Oordeel van Michelangelo

  Boven het altaar is Michelangelo's fresco van het Laatste Oordeel te zien. Opvallend genoeg begon hij er pas 25 jaar na het schilderen van het plafond aan. De voltooiing kostte uiteindelijk 4 jaar.

 • Zuidwand: Verhaal van Mozes

  4. Zuidwand: Verhaal van Mozes

  Gebeurtenissen uit Mozes' leven, waaronder zijn reis door Egypte, zijn afgebeeld door de grootheden uit de Renaissance: Botticelli, Perugino en Rosselli.

 • Noordwand: Verhaal van Jezus

  5. Noordwand: Verhaal van Jezus

  Op de wand rechts van het altaar zie je scènes uit het leven van Jezus, vertolkt door de grote Renaissanceschilders.

Plan je bezoek

 • Waarom is de Sixtijnse Kapel belangrijk?

  Michelangelo begon in 1508 in alle eenzaamheid met het schilderen van het plafond en het altaar, en transformeerde de wanden tot grootse meesterwerken. Goethe zei het al: "Zonder de Sixtijnse Kapel gezien te hebben, kan men zich geen werkelijke voorstelling maken van wat één mens vermag." Stap naar binnen en zie de muren tot leven komen!

 • Goed om te weten

  Neem bedekking mee als je een korte broek, rok, of mouwloos hemd draagt, anders wordt je de toegang geweigerd. Ook foto's maken is streng verboden in de kapel.

 • Kun je alleen de Sixtijnse Kapel bezoeken?

  De Sixtijnse Kapel maakt deel uit van de Vaticaanse Musea in Vaticaanstad, dus je kunt de kapel alleen via de Musea bezoeken. Bij een ticket voor de Vaticaanse Musea is toegang tot de Kapel inbegrepen. Pas op voor mensen die je kaartjes proberen te verkopen voor alleen de Sixtijnse Kapel, dat is oplichterij.

 • De rijen vermijden

  Jaarlijks komen meer dan 4,5 miljoen bezoekers op de Sixtijnse Kapel af, dus helemaal de drukte vermijden is lastig. Tijdens de pauselijke audiëntie op woensdag is het wat rustiger, en ook rond lunchtijd zijn er iets minder mensen. Vooraf online tickets kopen is een goed idee, en kaartjes boeken voor een tour in een kleine groep is daarnaast een geweldige manier om de wachtrij over te slaan.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Gesloten op zondag en katholieke feestdagen. Openingstijden kunnen verschillen, dus check ze online om teleurstelling te voorkomen.
 • Toegangsprijzen
  De prijs voor algemene toegang bedraagt 17 EUR.
 • Heb ik een gids nodig?
  Als je meer over de fantastische kunstwerken te weten wilt komen, zeker! We hebben tickets voor tours in kleine groepen, en je kunt bovendien de Sixtijnse Kapel opnemen in je Rome City Pass.
 • Hoe kom ik er?
  Vaticaanstad ligt binnen Rome. Je komt er met bus 49 of met de rode metrolijn. Stap uit bij 'Cipro'.
 • Extra tips

  • Pas op voor zakkenrollers, vooral in het drukke openbaar vervoer. Houd je tas dicht bij je en laat waardevolle spullen buiten zicht.

  • Neem een vest mee om je armen te bedekken voordat je de Sixtijnse Kapel betreedt.

Sitemap Sixtijnse Kapel

Wil je alle activiteiten in Sixtijnse Kapel ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Sixtijnse Kapel

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 103.709 beoordelingen

I booked a tour guide with a friend last week and it's the best experience we had in Rome. Our tour guide, Marcius, was the best guide I've ever gotten. He was extremely passionate about showing us around the place. He had superb insights and knew how to answer questions. A super friendly guide that went out of his way to make us enjoy it even more. He showed us around for 4+ hours with the same energy all day around. I'd personally recommend to have Marcius as your tour guide in Vatican!

We hadden Laura als gids. Ze begeleide de groep heel goed. Legde alles perfect uit. Ok we hadden het geluk dat het zo rustig was. Museum was fantastisch. Sixtijnse kapel ook en door haar goede uitleg kwam het nog mooier over.

Heel fijn om het vaticaan/sixtijnse kapel te ontdekken met een gids. Hij vertelde heel goed en duidelijk over de geschiedenis van het Vaticaan, de bijzondere verdiensten van Michelangelo en allerlei ander zaken Super!

Zeker de moeite waard!! Prachtige kunst! Als je Rome en Vaticaanstad wil bezoeken is nu tijdens corona het goeie moment, nergens lange wachtrijen.

We hoefden niet te wachten en hadden alle ruimte om rond te lopen en alles goed te kunnen zien.