Kies data

Dingen om te doen Sofia

Verheug je onder meer op de kenmerkende koepelkerken, skipistes en wandelpaden, allemaal binnen handbereik.

Sofia: De beste dingen die je niet wil missen

Vanuit Sofia: Rilaklooster & kerk van Bojana in kleine groep

1. Vanuit Sofia: Rilaklooster & kerk van Bojana in kleine groep

Om stipt 09:00 uur rijd je weg uit Sofia. Na een ontspannen rit van 2 twee uur kom je aan bij het Rilaklooster in het Rilagebergte. Ontdek bij aankomst het grootste en belangrijkste orthodoxe klooster van Bulgarije. Bewonder de zuilengalerijen en zie de unieke fresco's van een van de beroemdste schilders uit de periode van de Bulgaarse nationale heropleving. Bekijk de vergulde iconostase en bewonder het fantastische uitzicht op de bergen. Kom meer te weten over het klooster van je gids voordat je wat tijd hebt om het monastieke complex op eigen gelegenheid te verkennen. Kom meer te weten in het museum of koop souvenirs en andere producten in de nabijgelegen winkels. Neem de tijd voor een lunch om bij te komen in een van de plaatselijke restaurants, waar je lokale specialiteiten kunt bestellen, zoals mekitsi (een traditioneel Bulgaars gerecht met gekneed deeg gemaakt van gefrituurde yoghurt). Je vertrekt om 13:30 uur richting de Kerk van Bojana in de buitenwijken van Sofia. Zie de historisch belangrijke fresco's van het Byzantijnse gebouw, en kom meer te weten over hoe het in de mode kwam om Bijbelse figuren met emoties te illustreren en ze naast de plaatselijke aristocratie te plaatsen. Met een geschatte aankomsttijd in de kerk van ongeveer 15:40 uur heb je ongeveer 30 minuten om de kerk te verkennen. Om 16:10 uur vertrek je voor de terugreis naar de Alexander Nevski-kathedraal in het centrum van Sofia waar je tussen 16:30 en 17:00 uur aankomt.

Van Sofia: Rila-klooster en dagtrip naar de kerk van Boyana

2. Van Sofia: Rila-klooster en dagtrip naar de kerk van Boyana

Ervaar de religieuze geschiedenis van Bulgarije tijdens een dagtocht naar het door UNESCO beschermde Rila-klooster en de Boyana-kerk vanuit Sofia. Volg je gids rond het klooster om meer te weten te komen over deze epische plek of kies ervoor om het zelf te verkennen voordat je de oude fresco's van de Boyana-kerk gaat bekijken. Ontmoet je vriendelijke groep voor de dag in de buurt van de Alexander Nevski-kathedraal. Neem plaats in uw stoel en vertrek de stad uit terwijl u over schilderachtige wegen rijdt met een schilderachtig uitzicht op het landelijke Bulgarije. Aankomst in het Rila-klooster, het grootste Oosters-orthodoxe klooster van het land. Als je de tour hebt geboekt, volg dan je gids rond de historische plek en leer meer over de belangrijkste fresco's. Als je een ontdekkingsreiziger bent, kun je het museum bezoeken, foto's maken en de kerk in je eigen tempo bekijken. Begin dan je reis terug naar Sofia met nog een belangrijke stop onderweg. Betreed de middeleeuwse Boyana-kerk en wandel binnen de oude muren en bestudeer de artistieke fresco's die deze plek zo speciaal maken.

Sofia: Klokkenmonument, Bojana, Historisch Museum en Rila

3. Sofia: Klokkenmonument, Bojana, Historisch Museum en Rila

Geniet van de bezienswaardigheden van Bulgarije met het gemak van een transferservice van een hele dag naar populaire attracties. Zo bezoek je een aantal van de belangrijkste hoogtepunten van het land. Ontdek het Klokkenmonument, de Kerk van Bojana, het Nationaal Historisch Museum en het Rilaklooster. Ontmoet je chauffeur op een centraal gelegen ontmoetingspunt in Sofia en ga naar het Klokkenmonument. Dit is een van de verborgen bezienswaardigheden van de stad die maar heel weinig bezoekers zien vanwege de afgelegen ligging. Kom meer te weten over het intrigerende communistische verleden van het land. Ga daarna verder met een korte transfer naar de Kerk van Bojana die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Bekijk de middeleeuwse pre-renaissance fresco's in de kerk. Ga dan verder met een korte transfer naar het Nationaal Historisch Museum, waar je ruim de tijd hebt om een rondleiding te volgen. Kom meer te weten over de intrigerende geschiedenis van het Bulgaarse land, en ontmoet dan je chauffeur weer om de rit te vervolgen, naar het Rilaklooster. Rijd door het prachtige landschap op weg naar het Rila-gebergte. Ga via de schilderachtige route hoger de bergen in en bereik het Rilaklooster. Bezoek het klooster in je eigen tempo en word in de middag weer teruggebracht naar de stad Sofia.

Vanuit Sofia: dagtour naar Skopje, Noord-Macedonië

4. Vanuit Sofia: dagtour naar Skopje, Noord-Macedonië

Skopje is de hoofdstad van Macedonië en ligt op ongeveer 3,5 uur rijden van Sofia. Tijdens deze dagtour naar Skopje krijg je de kans om de stad te verkennen met haar rijke geschiedenis en cultuur.  Je dagtour begint zodra je wordt opgehaald bij je hotel of accommodatie   in Sofia, daarna rijd je in 3 uur naar Skopje. Eenmaal in Skopje begin je aan je wandeltocht door de stad vanaf het fort van Skopje, waar je het prachtige  uitzicht over de stad kunt bewonderen. De volgende locatie die je gaat bezoeken is de Kerk van de Heilige Verlosser, thuisbasis van fantastische iconostase. Vanaf daar ga je verder richting de Sultan Murat-moskee en de oude bazaar, waar je de overblijfselen van de Ottomaanse periode en de geschiedenis van Skopje als een van de belangrijkste handelscentra op de Balkan kunt aanschouwen.  Na een lunch in een typisch Macedonisch restaurant  ga je verder met je wandeltocht over de rivier de Vardar om het nieuwe deel van de stad te verkennen. Hier bezoek je het nieuwe neo-klassieke plein en ga je verder naar het herdenkingshuis van Moeder Teresa. Het wandelgedeelte van je tour eindigt bij de onlangs   gebouwde   triomfboog Porta Macedonië. Je reist vervolgens terug naar Sofia en je tour eindigt wanneer je wordt afgezet bij je hotel of accommodatie. 

Van Sofia: Rila-klooster, schilderachtige treinrit en de stad Bansko

5. Van Sofia: Rila-klooster, schilderachtige treinrit en de stad Bansko

Ontmoet 's ochtends uw lokale Engelssprekende gastheer op het centraal gelegen ontmoetingspunt. Een minibustransfer van 2 uur door het Bulgaarse platteland brengt je naar het Rodopegebergte, waar je aan boord van de smalspoortrein klimt voor een mooie rit door de bergen. Ontmoet lokale Bulgaren in de trein en leer over de geschiedenis van het gebied. Stap uit de trein op het station van Avramovo voor een korte transfer naar de stad Bansko, in de voetsporen van het Pirin National Park. Uw chauffeur zet u af op de handige locatie, dicht bij de oude binnenstad. Verken op je eigen tempo de oude straten, bezoek de hoofdkerk of maak van de gelegenheid gebruik om traditionele lokale gerechten te proeven in een van de traditionele restaurants genaamd mehana (lunch is optioneel en niet inbegrepen). Ontmoet 's middags uw gastheer en chauffeur opnieuw voor een minibustransfer naar het Rila National Park. Je komt aan bij het Rila-klooster dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat nadat de drukte is verdwenen, voor een echt intieme ervaring. Verken op eigen gelegenheid het oude kloostercomplex. Stap later in de middag op de minibus voor de laatste transfer terug naar de stad Sofia.

Verborgen bars van Sofia: kroegentocht van 4 uur

6. Verborgen bars van Sofia: kroegentocht van 4 uur

Verken de verborgen parels van het nachtleven van Sofia tijdens deze kroegentocht van 4 uur. Ontmoet mensen bij een paar van de leukste plekken van de stad. Als je in je eentje reist is dit een geweldige manier om in contact te komen met de lokale bewoners en om reizigers van over de hele wereld te ontmoeten. De gidsen zijn een uniek onderdeel van deze ervaring. Ze nemen de tijd om je te leren kennen en aan het einde van de avond heb je er vast en zeker wat nieuwe vrienden bij. Geniet van een gratis biertje bij de eerste locatie en ga daarna door naar een tweede bar, waar je een alcoholisch toetje krijgt bij alles dat je koopt. Geniet van een tweede gratis biertje van de tap bij de derde locatie en krijg daarna gratis toegang tot de club die voor die avond uitgekozen is.

Sofia: sneeuwschoenwandeling zeven Rila-meren en thermale bronbaden

7. Sofia: sneeuwschoenwandeling zeven Rila-meren en thermale bronbaden

Dramatische landschappen en adembenemende berglandschappen, eeuwenoude dennenbossen en ruige bergtoppen maken het Seven Rila Lakes circuit tot een van de mooiste gebieden in het Rila Mountains National Park. Geniet van een zachte sneeuwschoenwandeling in het pittoreske gebied van de Zeven Rila-meren, gevolgd door ontspanning in de thermale waterbaden van Sapareva Banya Spa Resort, gevoed door een van de warmste bronnen van Europa. Dit alles binnen een dagtour vanuit Sofia. Je gids haalt je vroeg in de ochtend op bij je hotel in Sofia voor een prachtige reis naar het Rilagebergte. U arriveert binnen 1,5 uur bij Pionerska Mountain Hut vanwaar u een stoeltjeslift neemt naar Rila Lakes Hut, hoog boven de boomgrens gelegen op 2150 meter boven zeeniveau. De wandeling begint vanaf de hut in de richting van de Nier, het derde van de zeven Rila-meren. Bewonder onderweg adembenemende berglandschappen met grillige toppen en bevroren bergmeren. Na een korte pauze en een kopje warme thee aan het meer, ga je richting Rila Lakes Hut en daal je via de stoeltjeslift af naar het busje en heb je een korte transfer (20 minuten) naar Sapareva Banya Spa Resort, waar je kunt ontspan diep in de thermale baden die worden gevoed door warm bronwater.

Vanuit Sofia: zelfgeleide trip Zeven Rila Meren met klooster

8. Vanuit Sofia: zelfgeleide trip Zeven Rila Meren met klooster

Vertrek 's ochtends vanuit Sofia en reis per shuttlebus met een vriendelijke Engelssprekende chauffeur. Reis in comfort met airconditioning naar Panichishte in het prachtige Nationaal Park Rila. Bij aankomst vertelt je Engelssprekende chauffeur je alles over de routes, die je kunt nemen de berg op. Ga met de stoeltjeslift omhoog naar de Zeven Rila Meren, waar je 5 uur de tijd hebt om door de natuur te wandelen en de gletsjermeren vanuit allerlei perspectieven te bezichtigen. Je rijdt vervolgens in 2 uur naar het Rilaklootster, gelegen in een diepe vallei van de rivier Rilska. Het klooster werd in de 10e eeuw gebouwd en is een van de belangrijkste monumenten in Bulgarije. Je krijgt 1,5 uur de tijd om in je eigen tempo op verkenning te gaan. 's Avonds keer je weer terug naar Sofia.

Vanuit Sofia: shuttlevervoer Rilaklooster en Kerk van Bojana

9. Vanuit Sofia: shuttlevervoer Rilaklooster en Kerk van Bojana

De tour begint vroeg in de ochtend, bij de Alexander Nevski-herdenkingskathedraal. Je pauzeert als eerste bij de fantastische UNESCO-Werelderfgoedlocatie, de Kerk van Bojana, gelegen aan de rand van Sofia, en bestaande uit drie verschillende gebouwen. De oosterse kerk is gebouwd in de 10e eeuw, en aan het begin van de 13e eeuw vergroot door Sebastocrator Kaloyan, die opdracht gaf om er een twee verdiepingen tellend gebouw naast te bouwen. Nadat je de kerk hebt verkend ga je door naar het Rilaklooster, waar je de indrukwekkende architectuur en fresco's kunt bewonderen en naar de verhalen van de gids kunt luisteren over de geschiedenis van het klooster. Tijdens de rondleiding in de binnentuin en het kloostermuseum ontdek je de waardevolle stukken die zijn bewaard uit het verleden, en alle feiten en verhalen over het grootste Bulgaarse kloostercomplex. Geniet na de tour door het klooster van ongeveer 2,5 uur vrije tijd om te eten en te winkelen.

De Zeven Rila-meren: dagtrip vanuit Sofia

10. De Zeven Rila-meren: dagtrip vanuit Sofia

Geniet van een daglange wandeltocht in het Rilagebergte en ontdek het schilderachtigste gebied bij Sofia en één van de mooiste natuurgebieden in Bulgarije: de Zeven Rila-meren.  Deze groep gletsjermeren ligt tussen de 2.100 en 2.500 meter boven zeeniveau, omgeven door ruige pieken en diepe dalen. Vanuit Sofia rij je in 90 minuten naar het resort Panichishte, vanwaar je met een stoeltjeslift verder reist naar de berghut bij de Rila-meren.  Daarvandaan ontdek je te voet het landschap en zijn prachtige blauwe parels – het Oog, de Traan, de Nier, de Tweeling, het Klaverblad, het Vissenmeer en het Lagere Meer. De route is niet moeilijk en kan ter plekke worden gewijzigd op basis van je conditie en krachtniveau, via zachtere of juist steilere routes. Grijp je kans om de Blauwe Parels van het Rilagebergte en de Zeven Rila-meren te verkennen.

Beschikbare activiteiten

  • Kerken, kloosters & meer
  • Meren, bergen & grotten
  • Geschiedenistours door Sofia
  • Bulgaars eten, cultuur & meer
  • Dagtochten vanuit Sofia
169 activiteiten gevonden
Ordenen op:
Pagina 1 van 11

Veelgestelde vragen over Sofia

Welke topattracties zijn een must-see in Sofia?

Wat zijn de beste dagtochten en excursies vanuit Sofia?

De beste dagtochten en excursies zijn:

Rilaklooster

Overzicht activiteiten in Sofia

Wil je alle activiteiten in Sofia ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Sofia

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 4.183 beoordelingen

De ervaring is sensationeel! Skopje is een plaats van onverwachte schoonheid, rijk aan geschiedenis en vol met vele toeristische attracties. De reis van Sofia is een beetje lang, maar het is het waard. Onze chauffeur was vriendelijk en heel informatief; en onze gids was zeer voorbereid op wat er werd gepresenteerd, en was altijd hartelijk en glimlachend. Absoluut een geweldige beslissing om deze goed georganiseerde tour bij te wonen.

De organisatie was uitstekend. Het enige is dat het erg koud was, ook al was het half september, misschien moet je gewaarschuwd worden om winterkleding te dragen.

The whole day was great. A lot of locations and the cave was breathtaking. Do recommend.

Ontzettend uitzonderlijke ervaring, absolute aanrader voor wie naar Bulgarije gaat.

Erg de moeite waard. Goede gids en chauffeur. Alles prima geregeld!