Spaanse rijschool

Kijk toe hoe de Lipizzaners begeleid worden door klassieke Weense muziek en herbeleef het prestige van eeuwen geleden.

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Spaanse rijschool: De beste tours & activiteiten die u niet wilt missen

Wenen: Spaanse rijschooltraining met jonge hengsten

1. Wenen: Spaanse rijschooltraining met jonge hengsten

Krijg interessante inzichten in de routines van de ruiters en hun jonge Lippizaners tijdens je bezoek aan de Spaanse Rijschool van Wenen. Zie hoe de tradities, die de afgelopen 457 jaar op de school zijn beoefend, tot op de dag van vandaag vrijwel onveranderd zijn gebleven. Bekijk de toekomstige sterren van de Spaanse Rijschool tijdens hun eerste trainingen in de keizerlijke ambiance van de barokke wintermanege. Luister naar commentaar en klassieke Weense muziek die de sessie begeleidt. Bekijk de training voor de basis stap, draf en galop, de basis voor elke ruiter en paard. Dit zijn de belangrijkste oefeningen voor deze jonge Lipizzaner-talenten. De jonge hengsten zijn bijzonder interessant omdat de oefeningen in detail worden uitgelegd en de toewijding en het harde werk aantonen dat nodig is om de perfectie te bereiken waar elke ruiter en elk paard naar streeft.

Uitvoering van de Lipizzaner op Spaanse Rijschool

2. Uitvoering van de Lipizzaner op Spaanse Rijschool

Bewonder het ballet van de witte hengsten op de unieke, barokke Winterrijschool in Hofburgpaleis, gebouwd onder Karel VI. Deze uitvoeringen zijn het resultaat van jarenlange training voor de ruiter en zijn Lipizzaner. De Spaanse rijschool is de enige instelling in de wereld die meer dan 450 jaar lang klassiek paardrijden in de Renaissance-traditie van de Haute Ecole heeft beoefend. Van de jonge, luidruchtige hengsten tot de volledig opgeleide schoolhengsten, betoveren ze het publiek met hun uitvoering van adembenemende oefeningen zoals capriolen, Levade en nog veel meer. De lichaamsbouw en gratie van Lipizzaner zijn bij uitstek geschikt voor de High School of Classical Horsemanship. Het is het oudste paardenras van Europa. De oefening en het behoud van de High School of Classical Horsemanship zijn enkele van de kerntaken die worden uitgevoerd door de Spaanse rijschool, die is ingeschreven op de Unescolijst met vertegenwoordigers van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Een bijzonder sfeervol lichtconcept werd ontwikkeld door de gerenommeerde multimediakunstenaar André Heller voor de uitvoeringen in de mooiste rijarena van de wereld. Deze sfeer en de bijbehorende klassieke Weense muziek maken de prachtige presentatie door de rijder en hun Lipizzaner nog aangenamer. De 1,5 uur durende Gala-voorstelling omvat live commentaar. De standaard voorstelling duurt 70 minuten. De voorstelling "Tribute to Vienna" duurt 2 uur.

Wenen: Rondleiding Spaanse Rijschool

3. Wenen: Rondleiding Spaanse Rijschool

De Spaanse Rijschool van Wenen is al meer dan 450 jaar onafgebroken in werking. Ze blijft de klassieke paardrijkunst cultiveren in de renaissance-traditie van de Haute Ecole. Tijdens een exclusieve achter-de-schermen-rondleiding van 55 minuten, bezoek je de Winterrijschool, een juweel van de barokke architectuur, de Zomerrijschool, met 's werelds grootste ovale stapmolen, en de stallen in Stallburg. Stallburg is het belangrijkste renaissancistische gebouw van Wenen en beschikt over een overdekte binnenplaats en de historische stallen van de Lipizzaner hengsten. Kom meer te weten over de geschiedenis van de paardensport en over de Lipizzaner hengsten, de sterren van deze instelling.

Wenen: elektrische bustour

4. Wenen: elektrische bustour

Geniet van de hoogtepunten van een van Europa's meest magische steden vanuit het comfort van een elektrische bus, terwijl je 30 schilderachtige attracties in je opneemt. Leun achterover en ontspan terwijl je je een weg baant door de oude binnenstad van Wenen en vaar langs bezienswaardigheden zoals het huis waar Mozart zijn eerste concert gaf. Maak een reis terug in de geschiedenis terwijl je je vergaapt aan de schoonheid van de 13e-eeuwse Michaelerkirche en geniet van de schoonheid van het majestueuze Albertina Art Museum. Geniet van de atmosfeer met een rustige snelheid van 10 km per uur en maak in je eigen tempo foto's van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Spaanse rijschool: rondleiding van stallen tot zolder

5. Spaanse rijschool: rondleiding van stallen tot zolder

Een rondleiding om je een nieuw perspectief te geven op de Spaanse rijschool, van stallen tot zolderverdiepingen. Je bezoekt de barokke dakstructuur en bekijkt het meer dan 250 jaar oude houten dakconstructiesysteem dat is opgebouwd uit meer dan 2000 stukken hout. Als hoogtepunt van deze rondleiding kun je een ladder beklimmen en genieten van een uniek uitzicht (door een klein raam) van Wenen en prachtige en unieke foto's nemen van de oude binnenstad van Wenen. Tijdens je rondleiding bezoek je ook de paardenstallen en zie je de prachtige winterrijschool die een van de belangrijkste werken van de Oostenrijkse late barok presenteert. De hal was het grootste interieur van de Hofburg tot de 19e eeuw.

Wenen: Spaanse Rijschool Lipizzaner Klassieke Prestaties

6. Wenen: Spaanse Rijschool Lipizzaner Klassieke Prestaties

Geniet van een prachtig optreden van de Ruiters van de Spaanse Rijschool en de koetsrijders van de Lippizaner Stoeterij Piber in de prachtige barokke ambiance van de Winterrijzaal, begeleid door klassieke Weense muziek. De Lipizzaners worden beschouwd als het oudste paardenras van Europa en staan wereldwijd bekend om hun elegante paardensportprestaties. Terwijl de High School of Classical Horsemanship, vaak het "Ballet van de witte hengsten" genoemd, het essentiële onderdeel van dit nieuwe programma blijft, wacht er een extra attractie op je. Na drie High School-uitvoeringen uitgevoerd door de beroemde schoolhengsten uit Wenen en hun ruiters, kunt u genieten van een van de meest opmerkelijke vaardigheden van de Lipizzaners en hun perfectie, schoonheid en harmonie koetspaarden aanschouwen. Dit wordt aan het einde van de show als een bijzonder hoogtepunt getoond. Het gebruik van de witte en elegante Lipizzaners als voortreffelijke koetspaarden, hoewel ze tegenwoordig nog maar zelden worden gezien, komt voort uit de aanbidding van deze paarden door de eeuwen heen aan het hof van de Habsburgers. De "Lipizzaner Classic" geeft je een fantastisch inzicht in het algehele vermogen van deze witte sterren, beginnend met de drie programmaonderdelen van Classical Horsemanship en eindigend met een exclusieve demonstratie van het rijden met een koets vanaf de Lipizzaner Stud in Piber, 50 km buiten Wenen.

Wenen: speciaal toegangsbewijs Lipizzaner

7. Wenen: speciaal toegangsbewijs Lipizzaner

Bezoek de Spaanse Rijschool om de Lipizzaner Special te zien, de nieuwe, kortere show die is gemaakt met als doel bezoekers te inspireren en kennis te laten maken met de dressuurwereld. Bekijk de drie meest fascinerende oefeningen uit het repertoire van de manege en luister naar verhelderend commentaar tijdens de korte intervallen tussen de rijvertoningen. Kies tussen staanplaatsen en galerijtickets.

Wenen: begeleide wandeling met de Stephansdom

8. Wenen: begeleide wandeling met de Stephansdom

Loop door de mooiste gebieden van Wenen tijdens deze wandeltocht met je kunsthistorische gids. Bezoek de Ringstrasse, verken de Hofburg en hoor over klassieke dressuur buiten de beruchte Spaanse Rijschool. Bezoek de beroemdste bezienswaardigheden van de stad, waaronder het keizerlijk paleis Hofburg, de Spaanse Rijschool, de beroemde winkelstraat Graben, het Heldenplein en de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek. Ontmoet je gids in het geografische centrum van Wenen, de prachtige 13e-eeuwse Stephansdom, op Stephansplatz. Loop door het historische centrum van Wenen en leer over de verhalen die verborgen zijn achter de monumenten, prachtige boulevards en epische architectuur. Luister naar verhalen over keizerlijke heersers, grootse architectuur en historische gebeurtenissen die van tijdperk veranderen. Leer insidertips van je gids, zoals waar de beste bars en restaurants in de stad zijn en hoe je het meeste kunt halen uit de beroemde koffiehuiscultuur.

Wenen: kerstmarkten 2,5 uur durende wandeling

9. Wenen: kerstmarkten 2,5 uur durende wandeling

Geniet van de bezienswaardigheden en geluiden van de feestelijke periode van Wenen tijdens een wandeltocht langs 3 van de pittoreske kerstmarkten en zie de mooiste pleinen van Wenen transformeren voor het seizoen met de geuren en smaken van de winter. De verlichte gebouwen van de Ringstraße vormen een fantastisch decor voor tal van gebakken goederen, hete punch en geroosterde kastanjes. Ga naar de Arts and Crafts Market in de schaduw van de St. Charles Church (Karlskirche). Bezoek de oude Weense Christkindl Markt in Freyung, omringd door de stadspaleizen en de Schottenkirche. Een rustiger alternatief voor de drukte van Rathausplatz, de markt biedt volop mogelijkheden om kerstspulletjes te proeven (op eigen kosten). Bezoek vervolgens het Kingdom of Lights op Rathausplatz, de grootste kerstmarkt van Wenen, met wortels die teruggaan tot de 18e eeuw. Naast tientallen eetstalletjes, kun je ook genieten van de prachtige handgemaakte kunst en ambachten uit Oostenrijk en Centraal-Europa. Zie uitbundig versierde kerstbomen in het park, waaronder de Kasperl-boom ("Tree of Seals") en Herzerlbaum ("Tree of Hearts.") Onderweg zie je feestelijke lichtjes bij bezienswaardigheden als de Kathedraal, Paleis Hofburg, Spaanse Rijschool en Stadhuis. Bewonder de versieringen van de belangrijkste winkelboulevards, zoals Graben en Kohlmarkt, en vang de spanningen van Haydn, Mozart en Strauss in het Rathaus elk weekend voorafgaand aan Kerstmis.

Wenen: privéwandeling naar de Hofburg & Graben-straat

10. Wenen: privéwandeling naar de Hofburg & Graben-straat

Je ontmoet je gids op het Albertinaplein. Aan de overkant van de straat ligt de Albertina Gallery en de nabijgelegen Weense Staatsopera. Uw gids zal u uitleg geven over die gebouwen, de stad Wenen, haar geschiedenis en heden. Daarna begint u een wandelervaring van 2 uur door het stadscentrum. Onderweg bezoekt u het Hofburgpaleis, de Spaanse manege, de Graben-straat, wandelt u door smalle straatjes en doorgangen en ontdekt u Wenen vanuit een nieuw gezichtspunt. Je privégids staat voor je klaar, dus bereid je vragen voor over kunst, geschiedenis, keuken, levensstijl, alles wat je wilde weten over de Oostenrijkse hoofdstad. De privégroepsgrootte is beperkt tot maximaal 9 personen, dus de groep heeft de beste kwaliteitservaring. Het einde van de tour is in de buurt van de Stephansdom.

Plan je bezoek

 • Kies de juiste kaartjes

  Er zijn namelijk verschillende opties voor een bezoek aan de Spaanse Rijschool. Je kunt een tour door de stallen maken, de ochtendoefeningen bekijken en natuurlijk een voorstelling zien. De beschikbaarheid van de opties is ook afhankelijk van de programmering, dus zorg dat je goed plant om teleurstelling te voorkomen.

 • Zomervakantie

  In juli en augustus hebben de paarden en rijders vakantie. Zorg dat je van tevoren uitzoekt wat de exacte data zijn, want tijdens de zomervakantie is het niet mogelijk om een optreden te zien.

 • Eindig met iets lekkers

  Voeg een smakelijke toets toe aan je dag vol Weense traditie met een stuk Sachertorte bij het café op weg naar buiten.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Het bezoekerscentrum is maandag t/m zaterdag open van 9:00 tot 16:00 uur. Tijden voor optredens verschillen.
 • Toegangsprijzen
  Tickets kosten vanaf €14 en stijgen in prijs naarmate optredens en tours worden bijgeboekt.
 • Heb ik een gids nodig?
  Een gids is niet nodig.
 • Hoe kom ik er?
  Neem de U3 naar Herrengasse of tram 1, 2, D of J naar Burgring.
 • Extra tips

  • Kinderen onder de drie worden niet toegelaten.

  • Optredens duren ongeveer een uur, en je moet je tickets ver van tevoren boeken.

Sitemap Spaanse rijschool

Wil je alle activiteiten in Spaanse rijschool ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Spaanse rijschool

Gemiddelde beoordeling

4.3 / 5

gebaseerd op 8.226 beoordelingen

Een zeer interessante tour en een zeer aardige gidsdame (Anna). De geschiedenis van de manege werd ons op een zeer interessante manier uitgelegd. Het uitzicht vanuit het dakraam is gewoon geweldig en de stallen zijn zeer goed onderhouden.

Zeker de moeite waard. We betaalden voor de goedkoopste zittend (boven), om het beter te zien stonden we op, maar zittend was het ook te zien.

Het was ongelooflijk wat ze met de paarden doen. Op dressuur gebied de moeilijkste oefeningen. Pracht om naar te kijken.

Superfijn mooie rondleiding met top informatie, deze mooie paarden van zo dichtbij kunnen bewonderen is fantastisch

Fijne gezellige gids met perfecte uitleg. Alle vragen werden goed en enthousiast beantwoord.