Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau: tours & tickets

5 historische feiten over Auschwitz-Birkenau

Terwijl de wereld zich richtte op de oorlog, veranderden de nazi's in zuid-Polen de demografie van Europa. De waarheid kwam veel te laat aan het licht, zo veel is duidelijk. Hier nog een aantal feiten die je zal tegenkomen bij een bezoek aan Auschwitz-Birkenau.

 • Auschwitz-Birkenau is één kamp in een kampencomplex

  1. Auschwitz-Birkenau is één kamp in een kampencomplex

  Auschwitz-Birkenau – of Auschwitz II – deed dienst als vernietigingskamp voor, met name, joden. In Auschwitz I zaten al twee jaar Poolse krijgsgevangenen vast.

 • Niet alles was in handen van de staat

  2. Niet alles was in handen van de staat

  Er was een derde concentratiekamp, Monowitz – of Auschwitz III. Hier werd slavenarbeid verricht vor IG Farben. Het bedrijf werd na de oorlog door de Geallieerden ontmanteld.

 • 1.1 miljoen mensen vernietigd

  3. 1.1 miljoen mensen vernietigd

  90% ervan waren joods, maar ook duizenden Polen, Roma, Sovjets, Jehova's getuigen en homoseksuelen vonden de dood in Auschwitz.

 • De wereld wist van niets

  4. De wereld wist van niets

  Zelfs de meeste Duitsers wisten lange tijd niet wat er in de kampen gebeurde. Men zag bij aankomst de leus 'Arbeit macht frei'. Het zal niet lang hebben geduurd voordat de meesten daar de duistere ironie van inzagen.

 • De kampcommandant vluchtte

  5. De kampcommandant vluchtte

  Rudolf Höss kon zich na de oorlog een jaar lang schuilhouden in Gottrupel, vermomd als boer. Ondanks zijn spijtbetuiging werd hij in 1947 buiten het crematorium van het kamp opgehangen.

Plan je bezoek

 • Wat zijn de openingstijden?

  Het museum van Auschwitz-Birkenau is dagelijks vanaf 8:00 geopend, behalve op 1 januari, 25 december en Paaszondag. Van december tot februari sluit het om 15:00, in maart en november om 16:00, in april en oktober om 17:00, in mei en september om 18:00 en van juni tot augustus om 19:00. Je kunt gratis het gebied bezoeken, maar een tour is aan te raden. De beste tours zijn erg in trek, dus boek je tickets vooraf als je wil deelnemen.

 • Hoe kom je er vanuit Krakow?

  Het is het makkelijkst om een alles-in-een tour te boeken vanuit Krakow. Vanaf het busstation van Krakow vertrekken ook frequent bussen. Tevens kun je een trein nemen naar het nabijgelegen stadje Oświęcim.

 • Wanneer gaan?

  Krakow is een prachtige stad met een hoop te bieden voor toeristen. Misschien is Auschwitz het hoofdonderdeel van je trip en ben je geneigd om meteen te gaan. We raden je aan om het te bewaren voor het eind, omdat het emotioneel nogal overweldigend kan zijn. In zo'n staat is het misschien zonde om nog veel vakantie te moeten vieren.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Dagelijks open
  07:30 - 14:00 December
  07:30 - 15:00 Januar, november
  07:30 - 16:00 Februari
  07:30 - 17:00 Maart, oktober
  07:30 - 18:00 April, mei, september
  07:30 - 19:00 Juni tot augustus
 • Toegangsprijzen
  Je kunt het gebied gratis betreden, maar een tour is sterk aan te raden. De prijs hangt af van je keuze.
 • Heb ik een gids nodig?
  Niet verplicht, maar sterk aan te raden. Boek je tour of excursie van tevoren online!
 • Hoe kom ik er?
  Vanuit Krakow rijden bussen direct naar Auschwitz. Je kunt ook de trein naar Oświęcim nemen en een lokale bus pakken.
 • Extra tips
  Niet aan te raden voor kinderen onder de 14.

Sitemap Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau

Wil je alle activiteiten in Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 47.695 beoordelingen

Een uitstekende excursie. Een absolute aanrader. Onder leiding van de goed Engels sprekende gids Teresa, een uitstekende gids, een goed beeld gekregen van het leven en ellende in de kampen. Je wordt regelmatig met je neus op feiten gedrukt door de foto's en gerestaureerde of originele onderdelen. Confronterend zijn de vitrines met brillen, koffers en haren. Ook het vervoer was prima. Een prima chauffeur en begeleider. De bus was mooi op tijd. Ook voldoende tijd voor eten en w.c. bezoek gekregen.

Een leerrijke en een leuke uitstap die heel goed was georganiseerd. Chauffeur Gregory haalde ons stipt op met zijn busje en voerde ons overal rond. In Auschwitz & Birkenau wachtte de gids ons op. Hij was heel enthousiast en vertelde ons meer over de holocaust. De zoutmijn is zeker ook een bezoekje waard!

Nette taxi, op tijd en een erg fijne (goed Engels sprekende) gids

Perfect geregeld allemaal! Goede communicatie! Zeer tevreden!

Zeer indrukwekkende excursie met fantastische gidsen!