Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau: tours & tickets

5 historische feiten over Auschwitz-Birkenau

Terwijl de wereld zich richtte op de oorlog, veranderden de nazi's in zuid-Polen de demografie van Europa. De waarheid kwam veel te laat aan het licht, zo veel is duidelijk. Hier nog een aantal feiten die je zal tegenkomen bij een bezoek aan Auschwitz-Birkenau.

 • Auschwitz-Birkenau is één kamp in een kampencomplex

  1. Auschwitz-Birkenau is één kamp in een kampencomplex

  Auschwitz-Birkenau – of Auschwitz II – deed dienst als vernietigingskamp voor, met name, joden. In Auschwitz I zaten al twee jaar Poolse krijgsgevangenen vast.

 • Niet alles was in handen van de staat

  2. Niet alles was in handen van de staat

  Er was een derde concentratiekamp, Monowitz – of Auschwitz III. Hier werd slavenarbeid verricht vor IG Farben. Het bedrijf werd na de oorlog door de Geallieerden ontmanteld.

 • 1.1 miljoen mensen vernietigd

  3. 1.1 miljoen mensen vernietigd

  90% ervan waren joods, maar ook duizenden Polen, Roma, Sovjets, Jehova's getuigen en homoseksuelen vonden de dood in Auschwitz.

 • De wereld wist van niets

  4. De wereld wist van niets

  Zelfs de meeste Duitsers wisten lange tijd niet wat er in de kampen gebeurde. Men zag bij aankomst de leus 'Arbeit macht frei'. Het zal niet lang hebben geduurd voordat de meesten daar de duistere ironie van inzagen.

 • De kampcommandant vluchtte

  5. De kampcommandant vluchtte

  Rudolf Höss kon zich na de oorlog een jaar lang schuilhouden in Gottrupel, vermomd als boer. Ondanks zijn spijtbetuiging werd hij in 1947 buiten het crematorium van het kamp opgehangen.

Plan je bezoek

 • Wat zijn de openingstijden?

  Het museum van Auschwitz-Birkenau is dagelijks vanaf 8:00 geopend, behalve op 1 januari, 25 december en Paaszondag. Van december tot februari sluit het om 15:00, in maart en november om 16:00, in april en oktober om 17:00, in mei en september om 18:00 en van juni tot augustus om 19:00. Je kunt gratis het gebied bezoeken, maar een tour is aan te raden. De beste tours zijn erg in trek, dus boek je tickets vooraf als je wil deelnemen.

 • Hoe kom je er vanuit Krakow?

  Het is het makkelijkst om een alles-in-een tour te boeken vanuit Krakow. Vanaf het busstation van Krakow vertrekken ook frequent bussen. Tevens kun je een trein nemen naar het nabijgelegen stadje Oświęcim.

 • Wanneer gaan?

  Krakow is een prachtige stad met een hoop te bieden voor toeristen. Misschien is Auschwitz het hoofdonderdeel van je trip en ben je geneigd om meteen te gaan. We raden je aan om het te bewaren voor het eind, omdat het emotioneel nogal overweldigend kan zijn. In zo'n staat is het misschien zonde om nog veel vakantie te moeten vieren.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Dagelijks open
  07:30 - 14:00 December
  07:30 - 15:00 Januar, november
  07:30 - 16:00 Februari
  07:30 - 17:00 Maart, oktober
  07:30 - 18:00 April, mei, september
  07:30 - 19:00 Juni tot augustus
 • Toegangsprijzen
  Je kunt het gebied gratis betreden, maar een tour is sterk aan te raden. De prijs hangt af van je keuze.
 • Heb ik een gids nodig?
  Niet verplicht, maar sterk aan te raden. Boek je tour of excursie van tevoren online!
 • Hoe kom ik er?
  Vanuit Krakow rijden bussen direct naar Auschwitz. Je kunt ook de trein naar Oświęcim nemen en een lokale bus pakken.
 • Extra tips
  Niet aan te raden voor kinderen onder de 14.

Wat anderen zeggen over Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 50.641 beoordelingen

Het bezoek is, ondanks een mindere start, vlot verlopen: We hadden het bezoek gereserveerd om 0815 hr maar omdat er op dat uur niemand op het RV-punt kwam opdagen, namen we telefonisch contact op met de organisator. Daar werd medegedeeld dat onze reservatie naar 1145 hr doorgeschoven was. Toen we zeiden dat we daarvan geen bericht hadden gekregen en dat dit latere uur niet strookte met onze andere dagplannen, werd het bezoek alsnog voor 1000 hr geregeld. Bij de ontvangst van de digitale tickets stonden andere namen erop vermeld (er wordt aan de ingang van het museum controle gedaan van het ingangsticket mét je identiteitskaart) waarop we nogmaals contact met de organisator opnamen en hem opnieuw de namen van ons groepje doorgaven zoals we bij de reservatie thuis hadden doorgegeven. Daarop ontvingen we eindelijk de correcte tickets. Wat hebben we dus geleerd? Digitale tickets controleren, mailbox controleren voor eventuele wijzigingen maar ook snelle service. De rondgang zelf was prima

Also good during COVID times. Must do trip with good transport to Auschwitz. The guide was amazing and make the experience to a next level with his story’s. Do not go there by yourself and walk there without guide, you will mis a big part of the educational lesson/experience.

Mooie volle dag tour. Weinig deelnemers, maar wel op elkaar gepropt in een auto. Had dan een iets groter busje genomen. Ik zou zelf een lunch mee nemen, want de lunch was echt niet lekker!

Zowel de heen en terug reis prima geregeld. Comfortabel busje Ook vervoer tussen Auswitch en Birkenauw goed geregeld. Indrukwekkend bezoek onder begeleiding van een gids.

We werden netjes op tijd opgehaald in ons hotel. De chauffeur gaf goede uitleg en begeleidde ons tot de gids die ons rond leidde. Indrukwekkende dag.