Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau
Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden
Bestsellers

Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau: tours & tickets

Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau: bekijk alle tours en activiteiten

Topbezienswaardigheden in Krakau

Bekijk alle 556 tickets en tours

5 historische feiten over Auschwitz-Birkenau

Terwijl de wereld zich richtte op de oorlog, veranderden de nazi's in zuid-Polen de demografie van Europa. De waarheid kwam veel te laat aan het licht, zo veel is duidelijk. Hier nog een aantal feiten die je zal tegenkomen bij een bezoek aan Auschwitz-Birkenau.

Auschwitz-Birkenau is één kamp in een kampencomplex

Auschwitz-Birkenau is één kamp in een kampencomplex

Auschwitz-Birkenau – of Auschwitz II – deed dienst als vernietigingskamp voor, met name, joden. In Auschwitz I zaten al twee jaar Poolse krijgsgevangenen vast.

Niet alles was in handen van de staat

Niet alles was in handen van de staat

Er was een derde concentratiekamp, Monowitz – of Auschwitz III. Hier werd slavenarbeid verricht vor IG Farben. Het bedrijf werd na de oorlog door de Geallieerden ontmanteld.

1.1 miljoen mensen vernietigd

1.1 miljoen mensen vernietigd

90% ervan waren joods, maar ook duizenden Polen, Roma, Sovjets, Jehova's getuigen en homoseksuelen vonden de dood in Auschwitz.

De wereld wist van niets

De wereld wist van niets

Zelfs de meeste Duitsers wisten lange tijd niet wat er in de kampen gebeurde. Men zag bij aankomst de leus 'Arbeit macht frei'. Het zal niet lang hebben geduurd voordat de meesten daar de duistere ironie van inzagen.

De kampcommandant vluchtte

De kampcommandant vluchtte

Rudolf Höss kon zich na de oorlog een jaar lang schuilhouden in Gottrupel, vermomd als boer. Ondanks zijn spijtbetuiging werd hij in 1947 buiten het crematorium van het kamp opgehangen.

Onze insidertips

Wat zijn de openingstijden?

Het museum van Auschwitz-Birkenau is dagelijks vanaf 8:00 geopend, behalve op 1 januari, 25 december en Paaszondag. Van december tot februari sluit het om 15:00, in maart en november om 16:00, in april en oktober om 17:00, in mei en september om 18:00 en van juni tot augustus om 19:00. Je kunt gratis het gebied bezoeken, maar een tour is aan te raden. De beste tours zijn erg in trek, dus boek je tickets vooraf als je wil deelnemen.

Hoe kom je er vanuit Krakow?

Het is het makkelijkst om een alles-in-een tour te boeken vanuit Krakow. Vanaf het busstation van Krakow vertrekken ook frequent bussen. Tevens kun je een trein nemen naar het nabijgelegen stadje Oświęcim.

Wanneer gaan?

Krakow is een prachtige stad met een hoop te bieden voor toeristen. Misschien is Auschwitz het hoofdonderdeel van je trip en ben je geneigd om meteen te gaan. We raden je aan om het te bewaren voor het eind, omdat het emotioneel nogal overweldigend kan zijn. In zo'n staat is het misschien zonde om nog veel vakantie te moeten vieren.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Dagelijks open
  07:30 - 14:00 December
  07:30 - 15:00 Januar, november
  07:30 - 16:00 Februari
  07:30 - 17:00 Maart, oktober
  07:30 - 18:00 April, mei, september
  07:30 - 19:00 Juni tot augustus
 • Toegangsprijzen
  Je kunt het gebied gratis betreden, maar een tour is sterk aan te raden. De prijs hangt af van je keuze.
 • Heb ik een gids nodig?
  Niet verplicht, maar sterk aan te raden. Boek je tour of excursie van tevoren online!
 • Hoe kom ik er?
  Vanuit Krakow rijden bussen direct naar Auschwitz. Je kunt ook de trein naar Oświęcim nemen en een lokale bus pakken.
 • Extra tips
  Niet aan te raden voor kinderen onder de 14.

Wat anderen zeggen over Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau

Gemiddelde beoordeling
4.5 / 5
gebaseerd op 49.757 beoordelingen

Zeer indrukwekkend, lees vooral de tekstbordjes! Niet te bevatten!

Het is geweldig om te zien dat het nog zo leeft onder de bevolking van wat voor land dan ook. Iedereen die hier is geweest krijgt een verhaal mee voor de latere generatie. Laten we nooit vergeten. het was alleen jammer dat onze Poolse gids heel slecht en snel Engels sprak en dat we daardoor, ondanks dat hij heel veel vertelde, weinig mee hebben gekregen van zijn uitleg. Wel fijn dus dat er overal tekstbordjes staan. En hij had voor ons gevoel een beetje haast en dat is juist iets wat je hier niet moet hebben.

Eerst heel indrukwekkend, daarna ontzagwekkend.

Mede dankzij een heel rustige, sociale en fantastische chauffeur was de dag af. Ik had 's nachts geboekt en zou de volgende dag opgehaald worden. De exacte tijd kon dus niet meer doorgegeven worden, maar na een telefoontje was dat in orde. De rondleiding in Auschwitz 1 en 2 was geweldig georganiseerd. Ook in de zoutmijn: prima. Lunch was een little brown bag met genoeg variatie. Afhalen en afzetten voor het hotel. Ik heb genoten.

Indrukwekkende excursie, die we niet wilden missen.

Voor onze groep van 10 senioren, waarvan 8 70-plussers, ging de gids veel te snel. We konden hem niet bijhouden, waardoor hij telkens moest wachten. Eén van ons moest in Birkenau zelfs afhaken. Helaas verstond een aantal van ons geen Engels, waardoor veel van de informatie niet aankwam. Er was voor mij als leider ook geen tijd om e.e.a. te vertalen. De gids vertelde enorm veel, maar toonde weinig emotie.

Prima georganiseerd, aanrader. Grote groep, Niet goedkoop

Werden goed opgevangen door organisator. Vrouwelijke Gids had helaas niet genoeg stemvolume om de groep te bedienen bij Birkenau waar je geen headsets gebruikt. Ze praatte ook met de rug naar de groep. Verder prima rondleiding in indrukwekkend museum. Er wordt niet overal stilgestaan, je moet tempo houden dus er zijn veel informatiebladen die worden overgeslagen.

Er zat veel vaart in het programma maar we hadden een hele goede gids

De organisatie heeft de dag van te voren geprobeerd de pick-up van 9 uur te verplaatsen naar 11.45 uur. Zijn we niet mee akkoord gegaan. Vervolgens werd het tussen 6.30-7 uur. Dat vonden we helemaal onacceptabel. Ons voorstel, tussen 9.30 -10.30 werd geaccepteerd. We zijn om 10.00 uur opgehaald. Verder was alles prima. Good vervoer en een goede gids

Vanuit Krakau: rondleiding Auschwitz-Birkenau Beoordeeld door