Dingen om te doen Stellenbosch

Stellenbosch: De beste dingen die je niet wil missen

Kaapstad: gedeelde ervaring wijnproeven, hele dag

1. Kaapstad: gedeelde ervaring wijnproeven, hele dag

Ontkurk de Kaapse wijnlanden en proef drankjes van de rijke geschiedenis, cultuur en landschappelijke vergezichten tijdens een dagexcursie met een gids die je meer vertelt over de streek. Je reis begint in de wijnstreek Paarl, beroemd om zijn kaas- en wijnproeverijen met geweldige uitzichten. Daarna ga je naar het wijngebied Franschhoek, een historische Franse enclave en grootvader van de Zuid-Afrikaanse wijnbouw met een prachtig uitzicht op de bergen. Bezoek in Stellenbosch ook een thuisgekloonde Pinotage en bekroonde boerderijen. Je ontvangt een heerlijke à la carte lunch met vegetarische opties. Van pittige verhalen met complexe wendingen, zoals een slavenboerderij uit 1688 uit de Franse Republiek, een project van de 21e eeuw met gemeenschapsgedreven wijn, tot lichte en fruitige fabels, Bruce en zijn gidsen zullen je bezig houden. Je reist over de hoofdwegen van Kaapstad en proeft en komt meer te weten over de Cap Classique uit Zuid-Afrika, bedwelmende havens, zoete dessertwijnen en veel rode en witte wijnen.

Kaapstad: halve dag gedeelde wijntour met lokale gids

2. Kaapstad: halve dag gedeelde wijntour met lokale gids

Zuid-Afrika staat wereldwijd bekend om zijn prijswinnende wijnen die bij velen in de smaak vallen. Deze halfdaagse rondrit door de Winelands neemt je mee naar de bakermat van deze prachtige wijnstreek. Tijdens de tour zal de gids je in geuren en kleuren vertellen over het ontstaan en de opbloei van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Zo zul je erachter komen dat Franse protestantse vluchtelingen de basis legden. Zij brachten eeuwenoude en uitgekristalliseerde wijnmakerservaring met zich mee. Nadat ze deze vaardigheden met groot succes in de praktijk hadden gebracht in het nieuw gevestigde dorp Stellenbosch, veranderden zij uiteindelijk de hele regio in het kloppende hart van de huidige Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Je begint je rondrit ’s ochtends of ’s middags met een gratis ophaalservice bij je hotel in Kaapstad, waarna je naar het wijngoed Stellenbosch wordt gebracht. Daar kun je meedoen aan een wijnproeverij. Hierbij worden ook kazen geserveerd. Aansluitend wordt je meegenomen op een rondleiding door het charmante stadje Stellenbosch. Een bezoek aan de Dorpsstraat en de Braak behoren tot de hoogtepunten. Je tweede wijnervaring is een rondleiding door wijnkelders, waarbij je sfeervol wordt omringd door ontelbare vaten en tonnen die gevuld zijn met de rijpende wijnen van de toekomst. Dan volgt een tweede proeverij. Als je verzadigd bent van het rondkijken en proeven, krijg je de gelegenheid om de wijnen die je het lekkerst vond (en andere dingen) te kopen. Geen enkele wijnliefhebber, ervaren of onervaren, mag deze uitzonderlijke rondleiding en proeverij overslaan.

Stellenbosch: begeleide historische wandeltocht

3. Stellenbosch: begeleide historische wandeltocht

Verken het "dorp van de eiken" met zijn schaduwrijke eikenlanen begrensd door de watergroeven van de molenstroom. Bewonder de charme en harmonie van de Kaap-Nederlandse architectuur en luister naar verhalen over de kleurrijke inwoners gedurende de vier eeuwen van het bestaan van de stad. Ontdek waar Simon van der Stel, de koloniale stichter van de stad, zijn kamp opzette aan de Eerste Rivier en waar de rivier zijn naam kreeg. Misschien ontmoet je een engel in de "Engelenfabriek", of een geest op het kerkhof van de "Moederkerk". Amble The Braak, of dorpsplein, met zijn historische gebouwen eromheen aan 3 kanten, en Dorpsstraat, de oudste woonstraat van Zuid-Afrika. Kom meer te weten over de beroemde afgestudeerden van de Universiteit van Stellenbosch, waaronder zowel premiers als sporters. Krijg tijdens de 1,5 uur durende tour lokale inzichten in een van de meest historische steden van Zuid-Afrika.

Vanuit Stellenbosch: hop on, hop off wijntrip zuidroute

4. Vanuit Stellenbosch: hop on, hop off wijntrip zuidroute

Ontdek bekende grote landgoederen zoals Spier Wine Farm met meer dan 300 jaar geschiedenis die teruggaat tot 1692. Verken kleinere, particuliere Haskell-wijngaarden, de residentie van veel van de beroemdste namen in Zuid-Afrikaanse wijnen. Voor een verandering van tempo, bezoek je de brandewijndistilleerderij van Van Ryn's. Gevestigd in een bewaard gebleven kasteelachtig complex aan de oevers van de Eerste Rivier, is het de enige lokale brandewijnproducent in de regio. Kom meer te weten over de oorsprong van Van Ryn's daterend uit 1845. Hoog gelegen op de hellingen van de berg Helderberg, verken je Alto Estate, wereldberoemd om zijn handgemaakte rode wijnen sinds 1922. Krijg een fantastisch panoramisch uitzicht over de regio vanaf Kleine Zalze Lodge, die zich naast de eerste fairway van De Zalze Winelands Golf Estate bevindt. Samen met het ontzagwekkende herenhuis, is landgoed Neethlingshof doordrenkt van geschiedenis die dateert uit 1705 en zich onderscheidt door zijn prachtige laan met parasoldennen.  Neem met deze pas de tijd op elke locatie en maak een reisschema dat geschikt is voor jou interesses en schema.

Stellenbosch: historische fietstocht en wijnproeverij

5. Stellenbosch: historische fietstocht en wijnproeverij

Begin om 09:00 uur in de winkel van de lokale partner op de hoek van Dorp en Mark Street om een fiets of e-bike en helm te verzamelen die bij je passen. Ontvang een snackpakket inbegrepen in de prijs. De gids neemt bagagetassen mee voor degenen die onderweg wijn willen kopen. Ga erop uit langs interessante historische bezienswaardigheden in Stellenbosch. Fiets vervolgens verder langs de schilderachtige Jonkershoek-vallei, waar de bergen deel uitmaken van een UNESCO-werelderfgoed. Volg een  bochtige weg door eiken- en populierenbossen die naar een wijndomein in de bodem van de vallei leidt. Hier bewonder je het adembenemende uitzicht terwijl je geniet van een wijnproeverij van enkele bekroonde wijnen. Onderweg uit de vallei, bezoek je een ander wijndomein met een prachtig terrein en historische Kaap-Nederlandse architectuur. Neem deel aan een privérondleiding door de kelder voordat je gaat zitten voor een chocolade- en wijncombinatie waardoor je smaakpapillen tintelen. Na de proeverij ga je terug naar de stad Stellenbosch via de beroemde Universiteit van Stellenbosch voordat je de ervaring eindigt bij de lokale partner. Er zijn enkele variaties op deze begeleide fietstocht voor verschillende moeilijkheidsgraden, zodat de fietstocht kan worden aangepast aan je fietsvermogen. De tocht duurt tussen de 4 en 5 uur

Vanuit Kaapstad: dagtrip langs 5 wijnhuizen in Stellenbosch

6. Vanuit Kaapstad: dagtrip langs 5 wijnhuizen in Stellenbosch

Bezoek vijf wijnhuizen in de regio Stellenbosch inclusief een rondrit met gids door de stad zelf. Stellenbosch is één van de oudste steden van Zuid-Afrika, beroemd om de Kaaps-Hollandse bouwstijl en zijn belangrijke rol in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.   Alle wijnbedrijven langs deze route zijn met zorg uitgekozen, zodat je zowel iconische wijnhuizen als kleinere familiebedrijven leert kennen. Dit is een echte authentieke ervaring. Deze excursie is inclusief een rondleiding door de kelder en alle wijnproeverijen gepaard met passende kaas, chocolade en vleeswaren en natuurlijk is er ook een lekkere lunch.

Stellenbosch: rondleiding met e-bike wijnboerderij

7. Stellenbosch: rondleiding met e-bike wijnboerderij

Na vertrek vanaf Lanzerac E-Bike Trail Centre volg je onze gids langs de Eerste Rivier en langs enkele historische gebouwen. Het pad brengt je naar de stad Stellenbosch met een schilderachtige route waar je wijn kunt proeven, een kopje koffie kunt drinken of zelfs een ijsje kunt drinken. Vanaf hier fietst u weer de Jonkershoek-vallei in naar Stark Conde voor en enkele geweldige wijnen. Je bent helemaal omringd door natuur en schoonheid en fietsen op de e-bikes laat je zoveel meer opsnuiven. We brengen 30-45 minuten door op elke wijnboerderij, zodat u tijd heeft om te genieten van verschillende wijnsmaken en ook om wat te winkelen. Elektrische fietsen of en e-bikes sturen als een normale fiets, maar ze helpen u bij het trappen. Ze zijn uitgerust met een motor en een batterij. Op het moment dat u begint te trappen, slaat de motor aan en helpt u op uw reis! Zo wordt fietsen leuker met minder inspanning! Je gids helpt je bij het begrijpen van je e-bike, het afstellen van de zadelpen en het uitdelen van helmen.

Vanuit Kaapstad: dagtour wijnstreek met wijnproeverij

8. Vanuit Kaapstad: dagtour wijnstreek met wijnproeverij

Wijnliefhebbers opgelet! Bereid je voor op een adembenemende reis door de wijnstreek van de Zuid-Afrikaanse Kaap. Kom van alles te weten over de productie van exquise wijnen, van de wijngaard tot de fles, en bezoek de historische steden Stellenbosch, Franschhoek en Paarl. Stellenbosch/Zewenwacht Het wijnlandschap rond Stellenbosch, op slechts 20 minuten van Kaapstad, is fenomenaal en verschilt totaal van dat van het Kaapse Schiereiland. In deze regio groeien veel verschillende druivensoorten, zoals de Chenin Blanc, Shiraz, Pinotage en de Méthode Cap Classique (de regionale champagne). Stellenbosch is een kleine maar levendige stad met een vermaarde universiteit en meer dan genoeg activiteiten; denk aan rondleidingen door wijnkelders en proeverijen. Je krijgt de kans om wijnen voor thuis aan te schaffen, zodat je ook ná je bezoek kunt genieten van de kwaliteitswijnen uit deze regio. (1 uur en 45 minuten) Franschhoek/Wijnlandgoed Marianne Franschhoek ('de Franse hoek') is een oud hugenotendorp. Met z'n talloze straten en landgoederen met Franse namen zul je in deze stad gemakkelijk verdwalen. Je zult je afvragen of je in het Frankrijk van vroeger bent beland. Laat je compleet betoveren door deze charmante stad en de serene omgeving. Je krijgt ook de kans om de delicatessen, kazen en beste wijnen van de regio te proeven. Dit is een unieke en ontspannende manier om de vallei van Franschhoek te ervaren. Je reist door glooiende wijngaarden in een open tram. (2 uur) Gevangenis Drakenstein Drakenstein is een laagbeveiligde gevangenis tussen Paarl en Franschhoek. In deze gevangenis bracht Nelson Mandela het laatste deel van zijn gevangenisstraf, die hij kreeg voor zijn anti-apartheidsstrijd, door. (10 minuten) Paarl/Laborie Paarl biedt een fascinerend inkijkje in de Zuid-Afrikaanse cultuur en traditie. Deze stad was het voormalige toevluchtsoord voor de eerste Hugenoten die na het Edict van Nantes uit Europa vertrokken. Je vindt hier ook een monument gewijd aan de Hugenoten. Bezoek ook de wijngaarden van de stad en proef de beste wijnen van de regio. (1 uur)

Kaapstad: Kaapse wijnlanden Gedeelde dagtour op hele dag

9. Kaapstad: Kaapse wijnlanden Gedeelde dagtour op hele dag

Geniet van een dag vol prachtige landschappen en wijn- en kaasproeverijen tijdens deze tour door de Kaapse Wijnlanden. Proef de geschiedenis en bezoek historische bezienswaardigheden, zoals de gevangenis waar Nelson Mandela werd vastgehouden. Laat je 's ochtends ophalen bij je accommodatie door een gids / chauffeur in een luxe minibus en ga op een all-inclusive, hele dag Cape Winelands-tour. Volg de wijnroute Stellenbosch, Paarl en Franschhoek in al zijn pracht en geniet van een lunch omringd door wijngaarden. Geniet van wijnproeverijen bij maximaal 5 wijndomeinen, en bezoek ook monumenten, geniet van een stadsoriëntatietour in Stellenbosch en verken de stad Franschhoek. Reis langs de schilderachtige N2 en stop bij wijnlandgoed DeMorgenzon in Stellenbosch voor de eerste wijnproeverij van de dag. DeMorgenzon is uniek omdat ze over de wijngaarden verspreide muzikale speakers hebben van waaruit zachte klassieke muziek te horen is. Ze produceren ook een van de beste Chenin Blanc-wijnen in de regio. Van daaruit gaat u naar een van de oudste steden in Zuid-Afrika, Stellenbosch, voor een stadsoriëntatietour. Ga verder naar Marianne Wine Estate in Paarl om biltong te ervaren en hun wijnen te proeven. Marianne gelooft dat het combineren van verschillende soorten biltong met rode wijn de smaken van hun wijnen verbetert. Ga verder naar Fairview Vineyards and Goats Cheese voor een kaas- en wijnproeverij. Koop uw favoriete kaas en specerijen van de deli, evenals wijn uit een keuze uit 3 reeksen in het proeflokaal. Als je deze route volgt, stop je voor de Drakenstein-gevangenis om het Nelson Mandela-monument te zien. In deze gevangenis bracht Nelson Mandela zijn laatste dagen van opsluiting door voordat hij op weg ging naar vrijheid. Vervolgens krijgt u de kans om de stad Franschhoek te verkennen, bekend als de voedsel- en wijnhoofdstad van Zuid-Afrika. Het is de thuisbasis van enkele van de beste restaurants en wijndomeinen van het land. Leer meer over de Franse invloed op de Kaapse Wijnlanden en verken een stukje van de stad zelf. Neem een lunchpauze (op eigen kosten) en bezoek later het wijnlandgoed Mont Rochelle dat eigendom is van Sir Richard Branson. Je laatste wijnproeverij voor de dag is in Delaire Graff, bekend als de parel van de Kaapse Wijnlanden. Daarna ga je terug naar Kaapstad en wordt je afgezet bij je accommodatie.

Franschhoek & Stellenbosch: wijntour van een hele dag

10. Franschhoek & Stellenbosch: wijntour van een hele dag

Proef de lokale cultuur met deze uitstap langs diverse wijnkelders. Alle wijnproeverijen gaan gepaard met passende kaas, chocolade en vleeswaren. Bezoek 4 verschillende wijnhuizen in beide regio's: beroemde wijnhuizen en enkele verborgen juweeltjes die alleen bij de lokale bewoners bekend zijn. Je leert hoe wijn gemaakt wordt, hoe je wijn moet proeven, welk eten en welke wijn het beste samengaan en welke wijn je in een restaurant moet bestellen. Geniet van een heerlijke lichte lunch die midden in het wijnlandschap geserveerd wordt met uitzicht op de Franschhoekvallei.  Je krijgt diverse typen wijn, lokale vleeswaren die bij de wijnen passen, ambachtelijke chocolade en kunt over de mooie hoofdweg van Franschhoek wandelen.

Sitemap Stellenbosch

Wil je alle activiteiten in Stellenbosch ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Stellenbosch

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 1.334 beoordelingen

Wonderfull experience and great way to see a lot in short time! Loved the safari’s and activities, everything was zo well organized and planned, especially because of our guide Nevil. Hè made it the very best experience for us, thought along with us, made sure we didn't lose time by planning everything efficiently and gave a lot of information along the way about everything you can think of. Big big compliments!

Stellenbosch is an absolutely gorgeous town and especially the first winery we visited was charming. What makes this trip unforgettable was definitely the driver/guide Robert Martins from African Eagle tours. He knows quite a lot from the region and the wineries. Funniest and charming guide we ever came across. Thank you Rob!

This was an amazing experience! The Garden Route has a wide variety of sceneries and also many fun activities to offer. Our guide Maudi was a perfect host and knew a lot about everything on the route and more beyond that. We would definitely recommend this tour!

Een van onze mooiste tours die we in Kaapstad hebben gedaan. Indrukwekkende natuur, zeer goede wijnen en de beste gids die we ooit hebben gehad. Bedankt Denver, je hebt de dag voor iedereen onvergetelijk gemaakt.

The tour was very well organized! Definitely recommend to join!