Stephansdom, Wenen

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

De Stephansdom in Wenen: 5 hoogtepunten

De Stephansdom in Wenen trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. De majestueuze kerk is al 800 jaar oud en vormt een prachtige mengeling van architectonische stijlen. Hier 5 schatten die er op je wachten.

 • Reuzendeur

  1. Reuzendeur

  De Reuzendeur en de torens naast de weelderige ingang zijn de oudste delen van de kathedraal.

 • Hoge Altaar

  2. Hoge Altaar

  Er zijn wel 18 altaren in de Stephansdom, maar het 17de-eeuwse Hoge Altaar is het meest spectaculair. Het kostte 7 jaar om te bouwen en verbeeldt de steniging van sint Stephanus.

 • Tombe van keizer Friedrich III

  3. Tombe van keizer Friedrich III

  Het duurde 45 jaar om de indrukwekkende sarcofaag uit rood marmer te bouwen. Meer dan 240 beelden versieren het Middeleeuwse kunstwerk.

 • Steffl

  4. Steffl

  "Steffl" is de liefkozende bijnaam voor de 136 meter hoge zuidertoren van de Stephansdom. Steffl domineert de Weense skyline en is een icoon voor de stad.

 • Catacomben

  5. Catacomben

  Om ruimte te maken tijdens de builenpest van 1735 werden de botten van nabijgelegen begraafplaatsen overgegebracht naar de catacomben van de Stephansdom, waar nu de overblijfselen van meer dan 11,000 mensen liggen.

Plan je bezoek

 • Beklim Steffl

  Zuidertoren Steffl heeft lange tijd gediend als waakpost voor de stad. De wachttoren is sinds 1955 niet meer in gebruik, maar wel toegankelijk voor publiek. Het is even klimmen - 343 treden - maar je wordt dan ook beloond met spectaculair uitzicht over de hele stad.

 • Bezoek de catacomben

  De catacomben zijn niet te missen, maar denk er wel aan dat je een tour moet boeken om ze te kunnen te bezoeken.

 • Mis

  Er vinden regelmatig missen plaats in de Stephansdom die open zijn voor publiek. Check het programma op de website van de kathedraal.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Maandag t/m zaterdag van 6:00 tot 22:00 uur, zondag van 7:00 tot 22:00 uur. De tours vinden plaats maandag t/m zaterdag van 9:00 tot 11:30/13:00 tot 16:30 en op zondag tussen 13:00 en 16:30 uur.
 • Toegangsprijzen
  Entree is gratis, maar een tour door de catacomben of de kathedraal zelf kost geld, evenals eventueel vervoer.
 • Heb ik een gids nodig?
  Je hebt 800 jaar geschiedenis te behandelen, dus een gids is geen slecht idee!
 • Hoe kom ik er?
  Neem de U1 of U3 naar Stephansplatz en loop naar de kathedraal.
 • Extra tips

  • Je kunt een eigen gids meenemen, maar zorg dat je dan tijdens de reguliere tourtijd komt zodat je niemand stoort in zijn religieuze verering.

Sitemap Stephansdom, Wenen

Wil je alle activiteiten in Stephansdom, Wenen ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Stephansdom, Wenen

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 2.247 beoordelingen

(Deze beoordeling is voor de Engelstalige "Vienna’s Secrets – Backyards & Mysterious Locations" tour) One gids, Utte (ik hoop dat ik haar naam juist heb), slaagde erin om de juiste mix te brengen van leuke en historische weetjes zonder dat je de indruk krijgt terug in de geschiedenisles te zitten. De tocht zelf brengt je zoals de titel het zegt naar mooie, en in het drukke Wenen heel rustige, plekjes. Een aanrader!

Super leuke wandeling met Elisabeth! Goed verstaanbaar in Engels en ze vertelde veel over de geschiedenis van Wenen en de Habsburgers! De mooie gebouwen in het 1e district maar vooral ook waar de locals zelf gaan eten en drinken....

Fantastische gids (Horst Harrer), interessante rondleiding en mooie fietstocht! Ideaal om deze op de dag van aankomst te doen, want je hebt onmiddellijk een goed beeld over de stad! Een absolute aanrader!!

Zeer leuke en interessante tour met sympathieke Nederlandstaligen Gids Fietsen waar ook in orde Toch een ruim beeld van de binnenstad gekregen

Een echte aanrader. Veel gezien op korte tijd. Mooie verhalen en weetjes door de gids