De populairste activiteiten van Theresienstadt

Vanuit Praag: rondleiding concentratiekamp Terezin met audio

1. Vanuit Praag: rondleiding concentratiekamp Terezin met audio

Verken het beroemde concentratiekamp Terezin tijdens een rondleiding. Je zult het kleine fort Terezin, het museum en meer zien tijdens een tour van een halve dag vanuit Praag. Volg een rondleiding door de plaats van het concentratiekamp, de kazerne, terwijl je hoort hoe de voormalige garnizoensstad in een kamp veranderde. Kom meer te weten over hoe Terezin drastisch veranderde toen de nazi's het tot Theresienstadt hernoemden en in november 1941 de eerste Joodse transporten daarheen stuurden. U komt meer te weten over de geschiedenis van het kamp en de betekenis van de plaatsen. Eindelijk, na de tour, keer je terug naar Praag.

Vanuit Praag: tour Terezín-monument, inclusief tickets en ophaalservice

2. Vanuit Praag: tour Terezín-monument, inclusief tickets en ophaalservice

Verken Terezín tijdens een rondleiding vanuit Praag, en verken de locatie van het voormalige concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. Bezoek het voormalige Joodse getto, kasteel Terezín en het getto-museum om meer te weten te komen over de nazi-bezetting van Tsjechië. De tour begint met een ophaalservice bij je hotel in Praag vanaf waar je in een bus met airconditioning naar de stad Terezín en het kasteel rijdt. Bij de burcht neemt de gids je mee door de krijgsgeschiedenis van Europa. Ook kom je te weten hoe het leven er in het grootste concentratiekamp van Tsjechië uit zag. Bezoek het kleine kasteel van Terezín en het getto-museum, dat oorspronkelijk als school werd gebouwd. Kom meer te weten over de geschiedenis van de stad Terezín. Kom meer te weten over de Tweede Wereldoorlog en de invloed ervan op Europa en Tsjechië in het bijzonder. Aan het einde van de tour word je teruggebracht naar het centrum van Praag.

Praag: trip naar concentratiekamp in Theresienstadt

3. Praag: trip naar concentratiekamp in Theresienstadt

Begeef je op een rondleiding door het concentratiekamp Terezin op een dagtrip vanuit Praag. Krijg inzicht in het leven in een concentratiekamp en bekijk een authentieke Gestapo-gevangenis. Vertrek vanuit Praag in een bus met airconditioning en hoor over de impact en erfenis van de Tweede Wereldoorlog en de nazi-aanwezigheid in Tsjechië. Kom aan in Terezin en begeef je naar het museum in het Grote Fort, voorheen een jongensschool. Ontdek wat ooit dienst deed als opvangkamp voor Joden uit heel Europa en werd uitgebuit voor propagandadoeleinden van de nazi's tijdens een bezoek van het Rode Kruis in 1944. Luister naar de verhalen van degenen die daar gevangen zaten en bekijk een propagandafilm voordat je verder gaat naar de begraafplaats en het crematorium. Steek vervolgens de rivier over en bekijk de gruwelijke omstandigheden voor gevangenen in het kleine fort, van de cel van de huurmoordenaar van aartshertog Franz Ferdinand tot de vuurpelotons georganiseerd door de Gestapo. Zodra de tour voorbij is, stapt u in de bus terug naar Praag.

Van Praag: halve dagtrip naar Terezín met toegang

4. Van Praag: halve dagtrip naar Terezín met toegang

Je wordt opgehaald bij je hotel in Praag en reist naar Terezín voor een trip van een halve dag door de stad. Ontmoet je gids in Terezín en bezoek enkele van de historische locaties van de stad. Het kleine fort werd in de 18e eeuw gebouwd door keizer Joseph II. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende het fort als een Gestapo-politiegevangenis en een Joods getto en concentratiekamp. Bezoek het kleine fort en het gettomuseum en leer meer over de geschiedenis van de stad. Het Ghetto Museum werd geopend in 1994 en herbergt een permanente tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de politieke gevangenis en de vervolging van de Tsjechische natie onder het naziregime.

Praag: dagtocht concentratiekamp Theresienstadt

5. Praag: dagtocht concentratiekamp Theresienstadt

Volg een rondleiding door Theresienstadt, de locatie van het beruchte concentratiekamp dat door de nazi's werd gerund tijdens hun bezetting van Tsjechoslowakije. Met een deskundige gids bezoek je het Memorial of National Martyrdom, gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van nazi-politieke en raciale vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is in Tsjechië geen vergelijkbare plek als deze. Je bezoekt ook het kleine fort dat dienstdeed als gevangenis voor de Praagse Gestapo. Terwijl je de locatie verkent, kom je meer te weten over de vervolging van het Tsjechische volk door het naziregime en het lot van Tsjechische gevangenen die werden overgebracht naar andere concentratiekampen binnen het Derde Rijk van nazi-Duitsland. Tot slot zie je het gettomuseum, dat in 1991 werd geopend in het gebouw waarin de voormalige school van Theresienstadt was gevestigd. De tentoonstellingen van het museum werden ingericht met de hulp van voormalige gevangenen van het getto van Theresienstadt.

Vanuit Praag: bustour naar Theresienstadt

6. Vanuit Praag: bustour naar Theresienstadt

Neem deel aan een 6-uur durende excursie van Praag naar het Theresienstadt-monument. Bezoek de site die door de nazi's werd gebruikt als een combinatie van getto en concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kom meer te weten over dit tragische hoofdstuk in de geschiedenis van de stad en het catastrofale lot van vele duizenden onschuldige slachtoffers. Verken het hele complex van het voormalige nazi-concentratiekamp met je gids. Luister naar verhalen met authentieke persoonlijke herinneringen, huiveringwekkende ervaringen en delen uit de grimmige geschiedenis van Theresienstadt. Je ontdekt hoe mensen leefden, leden, overleefden en stierven in Theresienstadt. Luister hoe sommige gevangenen hun geloof, optimisme en waardigheid hebben weten te behouden.

Vanuit Praag: privétour Terezin Concentratiekamp

7. Vanuit Praag: privétour Terezin Concentratiekamp

Tijdens deze tour leer je over de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen ervan voor het voormalige Tsjechoslowakije. Terezín is de naam van een voormalig militair fort en garnizoensstad. Aan het einde van de 18e eeuw bouwde de Habsburgse monarchie het fort als een bolwerk tegen de Pruisen uit het noorden. Ze noemden het naar keizerin Maria Theresa. Het meest tragische hoofdstuk van Terezín kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog (1939-45). In 1940 installeerde de Praagse Gestapo de politiegevangenis van het kleine fort. Ongeveer 32.000 gevangenen trokken tussen 1940 en 1945 door het Kleine Fort, van wie er 2.500 werden gedood door honger, ziekte, tirannieke bewakers en executies. In 1941 werd de stad Terezín door de nazi's veranderd in een Joods getto-doorgangskamp. Tot het einde van de oorlog trokken meer dan 150.000 gedeporteerden door het kamp, van wie er 35.000 stierven. Russische troepen bevrijdden Terezín op 10 mei 1945, 8 dagen nadat Berlijn in handen van de geallieerden was gevallen. Tegenwoordig staat het kamp als een gedenkteken voor de doden en een monument voor menselijke verdorvenheid. Als je de hoofdpoort binnengaat, zet het bord erboven, ARBEIT MACHT FREI (Work Sets One Free), een sombere toon. Je kunt door de gevangenisbarakken, executieterreinen, werkplaatsen en isolatiecellen lopen. Tijdens deze tour bezoek je ook een plaatselijk museum over het concentratiekamp Terezín en zie je een educatieve film.

TEREZÍN een donkere en tragische plaats in de geschiedenis van Europa

8. TEREZÍN een donkere en tragische plaats in de geschiedenis van Europa

Een donkere en tragische plek in de geschiedenis van Europa, toneel van de uitroeiing van vele duizenden onschuldige slachtoffers. Een herinnering aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog - dit is Terezin, een van de concentratiekampen van de nazi's. Onze gids laat je de omgeving van het concentratiekamp zien en je hoort authentieke herinneringen van voormalige gevangenen. Bezoeken aan deze plek dienen als een duidelijke waarschuwing om herhaling van soortgelijke verschrikkingen in de toekomst te voorkomen.

Privétour van een halve dag naar concentratiekamp Terezin

9. Privétour van een halve dag naar concentratiekamp Terezin

Terezin was een militair fort gebouwd in de 18e eeuw en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebouwd tot concentratiekamp. Het deel genaamd “Grote Vesting” werd een getto-concentratiekamp voor Joden, terwijl het “Kleine Fort” werd gebruikt als Gestapo-politiegevangenis. Terezin was niet alleen een plaats van lijden, maar ook een plaats van moed, zelfopoffering en de nooit eindigende strijd om degenen te redden die voorbestemd waren slachtoffers van de Holocaust te worden. Wat zul je zien? Het kleine fort Sinds juni 1940 deed het Kleine Fort dienst als Gestapo-gevangenis omdat de belangrijkste Gestapo-gevangenis in Praag overvol begon te raken. De gevangenis bestond tot 8 mei 1945 en gedurende de vijf jaar van haar bestaan gingen ongeveer 35.000 gevangenen door de poorten. Het waren veelal politieke gevangenen en krijgsgevangenen, maar ook joden, Roma, gehandicapten en reguliere criminelen. Onze privégids laat je de hele gevangenis zien. We beginnen bij de administratieve rechtbank waar de gevangenen arriveerden, zien het kantoor van de commandant, daarna lopen we door het mannengedeelte van de gevangenis waar we de massacellen, de Joodse cel en de eenzame cellen zullen zien. We lopen door de muurtunnels, zien de schietbaan en de vierde binnenplaats van de gevangenis met grotere massacellen die later door de nazi's zijn gebouwd vanwege ruimtegebrek in de gevangenis. We zullen ook een korte propagandafilm van 10 minuten bekijken, gemaakt door de nazi's voor het Internationale Rode Kruis. Het Grote Fort Het Grote Fort ligt ongeveer anderhalve kilometer verwijderd van het kleinere fort en diende sinds 24 november als getto voor Joden. Gedurende de 3,5 jaar van zijn bestaan passeerden ongeveer 155.000 joden de poorten. 63 transporten vertrokken vanuit Terezin naar de vernietigingskampen in Polen, met aan boord 87.000 gevangenen. Slechts 3600 van hen overleefden de oorlog. Ongeveer 35.000 mensen stierven in het getto zelf, voornamelijk door ziekten en gebrek aan voeding. Bezoek met onze privégids het Museum van het Getto in de voormalige jongenskazerne. Daar zullen we leren over de geschiedenis van de Holocaust en het leven in het getto. De gehele begane grond van het museum is gewijd aan de kinderen die in Terezin leefden en omkwamen. Het laatste deel van het museum is gericht op de vernietigingskampen. Daarna bezoeken we de verborgen kapel. De verborgen synagoge in Terezin was een van de zes verborgen synagogen in Terezin. Degene die we gaan bezoeken is verborgen in een opslagruimte omdat alle tekenen van joodse religie door de nazi's verboden waren. We gaan dan verder naar de kazerne van Maagdenburg, waar we zullen zien hoe de slaapzalen eruit zagen en we zullen leren over de cultuur in het getto. Veel van de Joodse gevangenen waren volleerde kunstenaars. Aan het einde van de tour neemt onze privégids je mee naar het Krematorium dat zich buiten de muren van Terezin bevindt. Het werd gebouwd in 1942 en de lichamen van het slachtoffer werden daar gecremeerd. Naast het Krematorium ligt een massakerkhof.

Van Praag: Terezín Concentratiekamp Dagtour

10. Van Praag: Terezín Concentratiekamp Dagtour

Kom meer te weten over enkele van de donkerste dagen in de Europese geschiedenis tijdens een dagexcursie naar het concentratiekamp Terezín op het slaperige Boheemse platteland. Kies voor een groepsreis per trein of minibus of geniet van een privétour met transfers per trein. Na je transfer vanuit Praag, verken je het voormalige getto, het concentratiekamp en de Gestapo-gevangenis op slechts 1 uur van het stadscentrum. Luister naar verhalen uit de Tsjechisch-Joodse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Centraal in de tragedie van de Holocaust, zag Terezín 33.000 gevangenen omkomen als gevolg van ondervoeding, ziekte en de sadistische behandeling van hun ontvoerders. Voor veel anderen was het hun laatste stop voordat ze werden gedeporteerd naar vernietigingskampen zoals Auschwitz, Treblinka of Sobibór. Hoor hoe de gevangenen de meest barre omstandigheden trotseerden om een rijk cultureel en religieus leven te behouden, vieringen te houden en zelfs opera's te componeren en op te voeren. Terezín belichaamt de slechtste aspecten van de menselijke geest, maar zijn gevangenen lieten de wereld opvallende voorbeelden van menselijk potentieel achter. Terezín speelde een dubbele rol, zowel in het nazi-streven naar de Endlösung als in hun propaganda-inspanningen om de Holocaust te verbergen. Bekijk de monumenten en gedenktekens in Terezín en bezoek het museum om verborgen sporen van zijn duistere verleden te vinden. Bespreek de huidige houding ten opzichte van Terezín en leer de geschiedenis van de stad kennen, van de tijd als garnizoensstad van het Habsburgse rijk, het bezoek van het Rode Kruis en het verhaal van Friedl Dicker-Brandeis en de schilderijen van haar kinderen.

Datums kiezen

Ontdek het beste van
Theresienstadt

Topactiviteiten

Theresienstadt: de topbezienswaardigheden

Alle activiteiten

17 activiteiten gevonden
Sorteren op:

Voor ieder wat wils

In de buurt van Theresienstadt

Meer zien

Veelgestelde vragen over Theresienstadt

Andere activiteiten in Theresienstadt

Wil je alle activiteiten in Theresienstadt bekijken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Theresienstadt

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 1.901 beoordelingen

De tourguide was heel goed, tijdens de busrit legde ze al het een en het ander uit. Ter plaatse kreeg ik een Engelse tour guide van (ik denk) de organisatie van het concentratiekamp, want er waren twee grote groepen Italianen en Fransen en ik was de enige Engelse. Deze tourguide was ook fantastisch en heb die dag veel geleerd.

Zeer aangrijpend bezoek aan Terezin met kwaliteitsinformatie en antwoorden op onze vragen over deze moeilijke tijd. We waren een groep van 4 Fransen, dus we profiteerden van een bezoek dat zo dicht mogelijk bij onze verwachtingen lag. Ik raad aan !

Ophalen bij ons hotel was op tijd. Chauffeuse was betrouwbaar en erg aardig. De gids had veel kennis en stemde af op onze wensen en tempo. Wij waren de enige klanten, dus boften met privé gids/tour. De bus was mooi en veilig. Goede sfeer.

Goed georganiseerde tour met prima chauffeur. De gids was zeer goed en gaf goede uitleg in het duits

They where friendly, it was including free sauna in the bus.