Toren van Giotto

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Wat anderen zeggen over Toren van Giotto

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 3.995 beoordelingen

Alles was prima. Het bezoek was wel een uur later dan voorzien (met verwittiging per mail op de dag zelf), maar er was iemand ter plaatse die ons reeds het ticket voor o.a. de doopkapel bezorgde. Er was voldoende tijd om deze rustig te bezoeken. Een meevaller! De gids voor de koepel (Giacomo, zelf architect) gaf deskundige uitleg over het gebouw terwijl we een tiental minuten moesten wachten voor de aanvang van de klim. Het was interessant, met een paar tekeningen die de evolutie van de dom toonden. De gids bracht alles op een levendige manier en met gevoel voor humor. Er was een leuke interactie met de groep. Op de heenweg werd er regelmatig gestopt voor uitleg en mogelijke vragen, de terugweg verliep zonder gids en op eigen tempo. Voldoende tijd dus voor foto's.

Onze gids, Manuel Messina, vertelde enthousiast over de geschiedenis en de bouw van de koepel. Verder gaf hij andere tips over bezienswaardigheden in Firenze. Zijn uitleg was duidelijk en in perfect Engels. Manuel bouwde rustmomenten in tijdens de klim naar de top. Op deze manier was het voor iedereen haalbaar bij de zomerse temperatuur. Het geboekte tijdstip van de tour werd gewijzigd, maar we zijn per mail hiervan tijdig verwittigd. Als je deze tour boekt, heb je gedurende 72 uur toegang tot het Duomo-complex: Museum, Bell Tower & Baptisterium. Voor de gratis kathedraal moet je sowieso aanschuiven, maar dit werd afgeraden door Manuel.

De klim is echt wel heel zwaar maar daarna is het uitzicht fantastisch. Wel jammer dat je de kathedraal niet in mocht, dan moet je alsnog in de rij. Vanaf de balustrade kan je echter wel de kathedraal inkijken. En eenmaal weer beneden kan je voordat je naar buiten gaat nog vanachter een hekje rondkijken. Ik zou een combinatie van klim en bezoekje kathedraal beter vinden. De gids was echt aardig en gaf goeie info.

De beklimming van de koepel was een mooie ervaring. Hoewel ik de benaming 'tour met snelle toegang' wel misleidend vond. We moesten gewoon in de lange rij staan voor we naar binnen konden. De gids vertelde veel interessante gegevens over de Duomo.

Onze gids wist veel te vertellen over de Duomo maar ook veel ‘kleine weetjes’. Het was een mooie rondleiding ook over de terrassen waar geen andere toeristen waren.