Toren van Pisa
Voer data in om beschikbare activiteiten te vinden
tot
Regel nu je ticket!

Toren van Pisa: Tours & Tickets

Bekijk alle tours en activiteiten in Toren van Pisa
Bekijk alle 91 tickets en tours

5 leuke feiten over de scheve Toren van Pisa

De Toren van Pisa is zo iconisch dat je haast zou vergeten wat een vreemd gebouw het eigenlijk is. Het is de klokkentoren van de kathedraal van Pisa, en de geschiedenis van de toren is net zo maf als zijn scheve stand!

Hoe komt het dat Toren van Pisa scheef staat?

De Toren van Pisa staat scheef omdat de fundering aan de ene kant zachter is dan aan de andere. Dit begon al decennia voordat de bouw werd voltooid in 1372.

Gered door oorlog

De bouw werd gestaakt omdat Pisa oorlog voerde met de buren. Zo kreeg de fundering kreeg de kans om te verharden - als de toren volgens schema was gebouwd, was hij omgevallen!

Niemand weet wie de architect was

Recente studies wijzen de enigmatische Diotisalvi aan in plaats van de broers Pisano, maar Diotisalvi ondertekende zijn gebouwen altijd. Was hij te beschaamd om zijn krabbel achter te laten?

Galileo's beroemde experiment is waarschijnlijk nooit gebeurd

Het experiment bij de Toren van Pisa vormde het bewijs voor Galileis theorie over de vrije val. Maar omdat de grote wetenschapper er zelf nooit over heeft geschreven, betwijfelen veel historici of het wel is gebeurd.

Duitsland is schever

De scheve toren van Suurhusen is het (onbedoeld) scheefste gebouw ter wereld. De tweede plek gaat ook naar Duitsland, met de toren van de Oberkirche in Bad Frankenhausen.

Toren van Pisa: Onze tips

Best tijd om te gaan

Midden in juni kun je, op de 16de, het Luminara festival meepakken, en de San Ranieri parade op de 17de. De beste tijd op de dag om de toren te bezoeken hangt af van wat je wil. Vroege vogels vermijden de drukte, maar check het weerbericht - vaak is het later op de dag helderder, wat weer essentiel is voor goede foto's!

Hoe kom je er?

Vanaf station Pisa Centrale is de Toren een makkelijke wandeling in noordelijke richting, maar er rijden ook bussen vanaf de halte voor het Jolly Hotel (tegenover Pisa Centrale). Bussen in Pisa zijn geordend naar kleur in plaats van nummer, dus kijk uit naar de bus met een rood LAM-bord (LAM rossa) voorop. De halte heet 'Torre'.

Hoeveel treden?

Om de Toren van Pisa te beklimmen heb je best een beetje conditie nodig. Neem vanaf de entree, de trap richting het noorden als je het jezelf wat makkelijker wil maken, want deze heeft minder treden: 294 in plaats van 296!

Tips & informatie

 • Wanneer bezoeken
  Openingstijden verschillen per seizoen en met religieuze feestdagen, maar meestal is de Toren open tussen 10:00 en 17:00.
 • Toegangsprijzen
  €18 voor toegang tot de Toren.
 • Heb ik een gids nodig?
  Zeker aan te raden. Check onze populairste tours.
 • Hoe kom ik er?
  Vijf minuten lopen van het kathedraalsplein.
 • Extra tips
  *Draag goede schoenen en houd jezelf in acht bij het beklimmen van de 296 treden. *Je kunt tot 20 dagen van tevoren een ticket boeken voor de Toren.

Wat anderen zeggen over Toren van Pisa

toegang tot de toren prima. kwartier in de rij.

wij zijn eerst naar het Colosseum geweest en werden daar op een trefpunt opgewacht. Super. Nu verwachtte wij dit ook in Pisa. er stond namelijk een trefpunt op de kaart. Bleek dus dat er niemand was. Advies: zet bij Pisa neer dat je gewoon een kwartier voor de tijd in de rij moet gaan staan en dat je gewoon word toegelaten. vr. gr. Ariede Hoog

Skip-the-Line: Toren van Pisa & Kathedraal Ticket Beoordeeld door A.J.H,, 19-08-2016

Minder lang in de rij voor skip the line

Zou het handiger vinden om meer info te plaatsen op de ticket. Bijvoorbeeld dat je je tas in een kluis daar moet deponeren alvorens de toren te beklimmen. Ook fototassen en dat de blote delen op zomerse dagen niet alloud zijn!

Skip-the-Line: Toren van Pisa & Kathedraal Ticket Beoordeeld door Joke, 27-06-2016

Iconisch gebouw blijkt toch nog te verrassen

Het is wellicht hét symbool van Italië. Een iconisch beeld in optima forma. En toch is het een belevenis om de Toren daadwerkelijk naar binnen te gaan, de vele treden te beklimmen en van het uitzicht te genieten. Al bij binnenkomst merk je dat het gebouw echt uit het lood staat. Koop je tickets vooraf wel online en dump je bagage (tassen, jassen) vooraf in de garderobe. Kun je gelijk in de rij aansluiten (op het tijdstip dat op je ticket staat). Succes gegarandeerd.

Skip-the-Line: Toren van Pisa & Kathedraal Ticket Beoordeeld door Olaf, 13-05-2016

Leuke, mooie en soepel verlopende activiteit!

Wij waren (4 personen) precies een kwartier van tevoren aanwezig bij de Toren van Pisa. Na het nagevraagd te hebben aan de medewerker bij de ingang van de toren, wisten we waar we onze tassen in de kluisjes konden zetten (zit bij de ticket inbegrepen). Vervolgens bleek dat we niet de rij voor xe toren kochten overslaan, terwijl we dat wel dachten aangezien we "skip-the-line" tickets hadden. Het bleek dat dit geen betrekking had op de wachtrij voor de toren maar op de wachtrij voor de tickets in Pisa. Dat was wel even een tegenvaller. Verder konden we snel binnen in de toren, waar we eerst wat geschiedenis kregen te horen en vervolgens naar boven mochten. PRACHTIG! De entree bij de Kathedraal was hetzelfde, maar gelukkig was deze rij heel kort op dat moment. Al met al twee hele mooie en bijzondere gebouwen en zeker de moeite waard!

Skip-the-Line: Toren van Pisa & Kathedraal Ticket Beoordeeld door Céline, 09-08-2016

Activiteiten in de buurt van Toren van Pisa


Toren van Pisa
4.1
Gebaseerd op 366 beoordelingen van GetYourGuide-klanten