Toren van Pisa

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

5 leuke feiten over de scheve Toren van Pisa

De Toren van Pisa is zo iconisch dat je haast zou vergeten wat een vreemd gebouw het eigenlijk is. Het is de klokkentoren van de kathedraal van Pisa, en de geschiedenis van de toren is net zo maf als zijn scheve stand!

 • Hoe komt het dat Toren van Pisa scheef staat?

  1. Hoe komt het dat Toren van Pisa scheef staat?

  De Toren van Pisa staat scheef omdat de fundering aan de ene kant zachter is dan aan de andere. Dit begon al decennia voordat de bouw werd voltooid in 1372.

 • Gered door oorlog

  2. Gered door oorlog

  De bouw werd gestaakt omdat Pisa oorlog voerde met de buren. Zo kreeg de fundering kreeg de kans om te verharden - als de toren volgens schema was gebouwd, was hij omgevallen!

 • Niemand weet wie de architect was

  3. Niemand weet wie de architect was

  Recente studies wijzen de enigmatische Diotisalvi aan in plaats van de broers Pisano, maar Diotisalvi ondertekende zijn gebouwen altijd. Was hij te beschaamd om zijn krabbel achter te laten?

 • Galileo's beroemde experiment is waarschijnlijk nooit gebeurd

  4. Galileo's beroemde experiment is waarschijnlijk nooit gebeurd

  Het experiment bij de Toren van Pisa vormde het bewijs voor Galileis theorie over de vrije val. Maar omdat de grote wetenschapper er zelf nooit over heeft geschreven, betwijfelen veel historici of het wel is gebeurd.

 • Duitsland is schever

  5. Duitsland is schever

  De scheve toren van Suurhusen is het (onbedoeld) scheefste gebouw ter wereld. De tweede plek gaat ook naar Duitsland, met de toren van de Oberkirche in Bad Frankenhausen.

Plan je bezoek

 • Best tijd om te gaan

  Midden in juni kun je, op de 16de, het Luminara festival meepakken, en de San Ranieri parade op de 17de. De beste tijd op de dag om de toren te bezoeken hangt af van wat je wil. Vroege vogels vermijden de drukte, maar check het weerbericht - vaak is het later op de dag helderder, wat weer essentiel is voor goede foto's!

 • Hoe kom je er?

  Vanaf station Pisa Centrale is de Toren een makkelijke wandeling in noordelijke richting, maar er rijden ook bussen vanaf de halte voor het Jolly Hotel (tegenover Pisa Centrale). Bussen in Pisa zijn geordend naar kleur in plaats van nummer, dus kijk uit naar de bus met een rood LAM-bord (LAM rossa) voorop. De halte heet 'Torre'.

 • Hoeveel treden?

  Om de Toren van Pisa te beklimmen heb je best een beetje conditie nodig. Neem vanaf de entree, de trap richting het noorden als je het jezelf wat makkelijker wil maken, want deze heeft minder treden: 294 in plaats van 296!

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  Openingstijden verschillen per seizoen en met religieuze feestdagen, maar meestal is de Toren open tussen 10:00 en 17:00.
 • Toegangsprijzen
  €18 voor toegang tot de Toren.
 • Heb ik een gids nodig?
  Zeker aan te raden. Check onze populairste tours.
 • Hoe kom ik er?
  Vijf minuten lopen van het kathedraalsplein.
 • Extra tips
  *Draag goede schoenen en houd jezelf in acht bij het beklimmen van de 296 treden.
  *Je kunt tot 20 dagen van tevoren een ticket boeken voor de Toren.

Sitemap Toren van Pisa

Wil je alle activiteiten in Toren van Pisa ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Toren van Pisa

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 3.986 beoordelingen

Wij hadden een hele lieve jongedame als gids. Volgens mij heette ze Andrea. Ze vertelde veel informatie en op een boeiende manier. Wij hadden de mazzel dat we de enige waren dus het werd een privétour. Tickects voor de toren van Pisa waren ook goed geregeld. Tip: neem iets mee om je schouders/rug mee te bedekken anders mag je de kerk niet in.

The daytrip through Tuscany was very well spent. We had a wonderful time in Siena, San Gimignano and Pisa and everything was very well organised. Our tourguide Olivia was lovely and told us all about the cities. She had lots of useful tips and information. Be sure not to miss the lunch and wine tastery in the Chianti. It was delicious!

Vandaag een rondreis door Toscane gedaan met gids Elise. Buitengewoon bekwaam, gedreven en enthousiast. Eerste stop Siena met rondleiding was geweldig. Twee stop bij San Gimignano, altijd weer boeiend. Laatste stop Pisa. Je moet het gezien hebben. Meer dan 12 uur onderweg, echt een aanrader

Wonderfull trip in Tuscany, very helpfull guide Alex, perfectely speaking English (loud and clear). Really I can recommand it. Prachtige trip door Toscane, met een zeer behulpzame gids Alex, sprak perfect Engels (hoorbaar en duidelijk). Een echte aanrader

What a great day. Alex our guide was amazing. Very patient, funny and explains everything very well. A great way to see amazing highlights in one day.