Vaticaanse Musea

Zie waar het Vaticaan enkele van de meest kostbare schilderijen tentoonstelt, waaronder werken van Raphael en Leonardo da Vinci.

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Vaticaanse Musea: De beste tours & activiteiten die u niet wilt missen

Het Vaticaan: toegangsticket Musea & Sixtijnse Kapel

1. Het Vaticaan: toegangsticket Musea & Sixtijnse Kapel

Bezoek met je voorrangsticket de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel en maak een meeslepende reis door de geschiedenis van kunst en religie. Vermijd de lange ticketrijen en geniet van je bezoek op je eigen tempo.  Loop voorzichtig door de Sala a Croce Greco om uitbundig bewerkte sarcofagen te zien, die mogelijk de stoffelijke resten van beroemde koningen en koninginnen uit de oudheid bevatten! Bekijk het Gabinetto delle Maschere of maak een rondje door de Sala degli Animali om een virtuele menagerie van gefantaseerde en bestaande beesten te zien. Loop door de bovenste galerijen, zoals de Kaartengalerij, om te zien hoe cartografen de wereld door de eeuwen heen uitbeeldden. Zie meesterwerken van grootheden uit de Renaissance in de Stanze di Raffaello en rust een tijdje uit in de Borgia-appartementen. Tenslotte is het tijd om te genieten van Michelangelo's prachtige Sixtijnse Kapel: het kroonjuweel van het Vaticaan – en misschien zelfs wel van de hele kunstwereld.

Rome: rondleiding Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel

2. Rome: rondleiding Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel

Sla de lange wachtrijen bij de Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel over. Eenmaal binnen ontmoet je je gids die je tour zal leiden en het intrigerende verhaal achter het baanbrekende ontwerp zal onthullen. Betreed het Pio Clementino-museum en bewonder de klassieke Romeinse en Griekse sculpturen voordat je de galerij van kandelaars bezoekt, die majestueuze marmeren constructies herbergt. Ga verder om de 40 kaarten te zien die op de muren van de Galerij van de Geografische Kaarten zijn beschilderd, zie de renaissancekunstwerken in de Galerij van de Wandtapijten en ga door naar de 4 Stanze di Raffaello. Bewonder tot slot Michelangelo's fresco 'De schepping van Adam' in de Sixtijnse Kapel

Rome: Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel Skip-the-Line Tickets

3. Rome: Vaticaanse Musea & Sixtijnse Kapel Skip-the-Line Tickets

Bezoek de Vaticaanse Musea en bewonder de adembenemende collectie beroemde Romeinse sculpturen en enkele van de meest baanbrekende werken van de renaissancekunst zonder een eeuwigheid te hoeven wachten, dankzij de Skip-the-Line Tickets. Geniet vanaf daar van de pracht van de Sixtijnse Kapel, bekend als de Cappella Magna, en bekijk het meesterwerk van Michelangelo, Het Laatste Oordeel. Een lokale en professionele Host verwelkomt je en begeleidt je bij de ingang terwijl hij je de belangrijkste tips geeft voor maximaal plezier.

Rome: rondleiding Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel

4. Rome: rondleiding Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel

Het Vaticaanmuseum is het grootste en meest prestigieuze in zijn soort ter wereld. De gewelven van de Heilige Stoel, het hart van de katholieke kerk en het kroonjuweel van deze prachtige microstadstaat, er wordt gezegd dat het meer dan een mensenleven zou kosten om slechts twee minuten met elk artefact door te brengen in dit enorme en mysterieuze labyrint van schatten en geheimen. Onze standaard Vaticaanse en Sixtijnse Kapel Tour duurt iets minder dan drie uur. In die tijd zul je, met de hulp van onze deskundige, volledig gelicentieerde gidsen, enkele van de grootste schatten en meest magnifieke kunstwerken ontdekken die ooit door de mensheid zijn gemaakt. Onze tour begint op het groene gazon dat bekend staat als de Pine Cone Courtyard, zo genoemd naar het oude Romeinse beeldhouwwerk van de dennenappel dat in het midden staat. Er was eens dit charmante kenmerk op het veld van Mars in het heidense Rome - niet ver van waar het Pantheon zich bevindt. Bij binnenkomst in het Vaticaan Museum bezoeken we de Galerij van de Kandelaar, de Galerij van Kaarten en die van de Wandtapijten. Het plafond van de Sixtijnse Kapel is misschien wel het beroemdste en kostbaarste kunstwerk ter wereld, Michelangelo's weergave van het scheppingsverhaal. Om dit geweldige meesterwerk in het echt te zien, is een essentiële ervaring en een ervaring waarvan elke bezoeker van de eeuwige stad zou moeten genieten.

Rome: hoogtepunten van de stad, Vatican Pass, gratis vervoer

5. Rome: hoogtepunten van de stad, Vatican Pass, gratis vervoer

Maak je verblijf in Rome onvergetelijk en uniek met de 3-daagse OMNIA Vatican Card en Roma Pass. Dit zijn eigenlijk twee passen in één! Met de Roma Pass ga je gratis naar 2 van de 5 topatracties, heb je korting op 30 andere bezienswaardigheden en krijg je een gratis reiskaart. De OMNIA Vatican Card geeft toegang tot alle topbezienswaardigheden in Vaticaanstad en is inclusief een 3-daagse hop on, hop off-bustour. Je ontvangt ook een gratis gidsboekje en plattegrond om je te helpen met het plannen van je route, maar ook met uitgestippelde routes die het mogelijk maken om de stad te ontdekken in eigen tempo. De OMNIA Card bevat: • Snelle toegang tot Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel - de snelle toegang moet gereserveerd worden bij het ophalen van de pas, niet ervoor.  • Toegang Pauselijke Aartsbasiliek van Sint-Jan van Lateranen en klooster met multimedia audiogids • Toegang tot de Sint-Pietersbasiliek - inclusief een gratis audiogids ter waarde van €15,00! • "Experience" tour van Sint Pieters gevangenis met audiogids De Roma Pass omvat gratis toegang tot 2 van de volgende attracties:• Musei Capitolini• Castel Sant'Angelo• Colosseum (vergeet niet dat je vooraf moet reserveren)• Palatijn en Forum Romanum Je krijgt ook korting bij vele musea en attracties, waaronder de volgende: Musea: • Nationaal Museum Castel Sant'Angelo • Museo Nazionale Romano – Palazzo Massimo alle Terme • Museo Nazionale Romano – Palazzo Altemps • Museo Nazionale Romano – Crypta Balbi • Museo Nazionale Romano – Baden van of Diocletianus • Galleria Nazionale in Palazzo Barberini • Etruskisch Museum Villa Giulia • Musei Capitolini • Centrale Montemartini • Nationaal Museum van Orientaalse Kunst • MACRO - Museo d'Arte Contemporanea Roma • MAXXI - Nationaal Museum van XXI-Eeuwse Kunst • Planetarium en astronomisch museum Attracties: • Markten van Trajanus • Palazzo Valentini – Archaeological Gebied van Domus Romane • Ara Pacis Open bustour door Roma Cristiana. Deze panoramische hop on, hop off-bustour stopt bij: 1. Sint-Pietersbasiliek 2. Piazza Navona 3. Santa Maria ad Martyres Pantheon 4. Santa Maria in Aracoeli 5. Centraal station Termini 6. Santa Maria Maggiore 7. San Giovanni - Heilige trappen 8. Colosseum - Forum Romanum 9. Circus Maximus 10. Tibereiland. 11. Palazzo Farnese

Tour door Vaticaan, Sixtijnse Kapel en St.-Pieter

6. Tour door Vaticaan, Sixtijnse Kapel en St.-Pieter

Ontdek het beste van het Vaticaan in één bezoek. Sla de wachtrij voor de belangrijkste attracties over en bekijk uitstekende voorbeelden van kunst en architectuur in het gezelschap van jouw deskundige gids. Geniet van de schoonheid van de Sixtijnse Kapel, bewonder de meesterwerken van Michelangelo en Rafaël. Ontdek de fresco's van de Stanze van Rafaël. Verken de verbazingwekkende collecties van de Vaticaanse Musea, waaronder de Kaartenkamers en het beeldhouwwerk van Hermes. Volg een rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek: een millennium vol kunst, geschiedenis en geloof. Stap na het verlaten van de Sixtijnse Kapel de Sint-Pietersbasiliek binnen zonder in de rij te hoeven wachten.

Vaticaanstad: pauselijke audiëntie, Sixtijnse kapel en museumtour

7. Vaticaanstad: pauselijke audiëntie, Sixtijnse kapel en museumtour

Zodra u bij het bureau aankomt, begint u meteen aan de tour. Je neemt deel aan de audiëntie van paus Franciscus die elke woensdag plaatsvindt op het Sint-Pietersplein of de Nervihal, in Vaticaanstad. Na het ontvangen van de zegeningen van de paus, leidt de activiteitencoördinator je naar de bar waar je kunt genieten van een typisch Italiaans ontbijt met een cappuccino (of americano) en cornetto (croissant). Je waagt je dan door de muren van de kleinste soevereine staat ter wereld, je gids zal je de geschiedenis van het prachtige Sint-Pietersplein uitleggen en de reden waarom het zo belangrijk is voor katholieken over de hele wereld. Met je skip-the-line tickets neemt de gids je rechtstreeks mee naar de Vaticaanse Musea, een plek die is verrijkt met zeldzame en unieke schatten. Je zult de meesterwerken van beroemde renaissancekunstenaars zoals Raphael, Leonardo, Botticelli en Michelangelo kunnen zien. De prachtige renaissanceschilderijen en fresco's zijn niet de enige werken die je zult zien, je gids leidt je naar de tuinen van Pigna en de achthoekige binnenplaatsen, waar je het prachtige oude Romeinse beeldhouwwerk van de Laocoon kunt bewonderen. Aan het einde van de tour ga je de bekende Sixtijnse Kapel binnen, houd je stevig vast - de extreme schoonheid van het hemelse is iets heel unieks en speciaals. Paus Giulio II gaf carte blanche aan Michelangelo die dit originele en kolossale frescowerk ontwikkelde. Helemaal aan het einde kun je ervoor kiezen om meer tijd in de musea door te brengen of om samen met je gids te vertrekken.

Vaticaan: Skip-the-Line Vaticaanse Musea Tour met ontbijt

8. Vaticaan: Skip-the-Line Vaticaanse Musea Tour met ontbijt

Begin je dag vroeg in het Vaticaan en sla de notoir lange wachtrijen over door een speciale route door de musea te volgen die je naar de Sixtijnse Kapel brengt, net zoals deze voor de dag opengaat. Betreed een vol uur voordat het grootste deel van de menigte dat doet en breng een rustig halfuur door met genieten van het meesterwerk van Michelangelo, samen met prachtige fresco's van andere belangrijke renaissancekunstenaars. Ga verder naar de Pinecone Courtyard voor een uitgebreid ontbijtbuffet met warme en koude gerechten, vruchtensap, thee en koffie. Als je genoeg hebt gegeten, ga je terug naar de musea voor een rondleiding langs de beroemdste artefacten, waaronder de Belvedere Torso, de Apollo Belvedere, de Laocoön Group en de Raphael Rooms, die algemeen worden beschouwd als een van de mooiste fresco's interieurs ter wereld. Bezoek de Galerij van de Kandelaar met oude Griekse en Romeinse kunstwerken. Kom meer te weten over Raphael Sanzio in de Gallery of Tapestries, een van de meest spectaculaire kamers van de musea.

Sixtijnse Kapel en Sint-Pietersbasiliek: vroege ochtend-tour

9. Sixtijnse Kapel en Sint-Pietersbasiliek: vroege ochtend-tour

Van zijn verbluffende schoonheid tot zijn eeuwenoude geschiedenis en artistieke en religieuze betekenis, het Vaticaan is een must-see voor elke reiziger. Of het nu gaat om schilderijen, beeldhouwwerken, architectuur, of zelfs de Pauselijke Zwitserse Garde, die de paus sinds 1506 beschermt, weinig is te vergelijken met de absolute majesteit van de Heilige Stoel. Sluit je aan bij de meer dan vijf miljoen jaarlijkse bezoekers van het wereldwijde hart van het Rooms-katholieke geloof. Beleef Vaticaanstad, dat in zijn geheel tot UNESCO-werelderfgoed is verklaard, volledig met bevoorrechte toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden, voordat het grote publiek arriveert. Begin de schoonheid van het Vaticaan te ontdekken om 07:30 uur, zonder de mensenmassa's. Dwaal door de Vaticaanse Musea, de beroemde Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek, omringd door weinig mensen. Verken de musea in jouw eigen tempo en laat de rest van de dag vrij om van Italië te genieten. Volg jouw deskundige gids door de Musea om 's werelds meest uitgebreide kunstcollectie te ontdekken, waaronder de grootste beeldhouwwerken en kunstwerken uit de Renaissance. Ga verder door de Kandelaargalerij, verdeeld in zes prachtige zalen met kunstwerken gevonden in het hele land, waardoor overblijfselen van het Romeinse Rijk. Verken daarna de verbazingwekkende Galerij van de Tapijten, waar een uitgebreide collectie wandtapijten van Rafaël te zien is, waarop verschillende katholieke verhalen en mythen zijn afgebeeld. Van daaruit wandel je met jouw gids door de Galerij der Kaarten, de perfecte plek voor reizigers met een voorliefde voor wetenschappen. Bekijk de wereldkaarten die door Romeinse topografen zijn gemaakt - een blik op hoe men eeuwen geleden dacht dat de wereld eruitziet.

Rome: Vaticaanse hoogtepunten Skip-the-Line groepsreis

10. Rome: Vaticaanse hoogtepunten Skip-the-Line groepsreis

Boek vooraf uw toegangskaarten voor de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea en geniet van skip-the-line toegangsprivileges. Verken de wonderen van de Sint-Pietersbasiliek alleen in je eigen tempo en neem vervolgens deel aan een rondleiding door de Vaticaanse Musea, inclusief de Sixtijnse Kapel. Je ochtend begint met een skip-the-line rondleiding door de Sint-Pietersbasiliek, inclusief een ritje in de koepellift, van waaruit je verder kunt klimmen om de ware majesteit van de site van dichtbij te bewonderen. Verken zelf de beuken, apsis en kapellen van de renaissancekerk en bewonder de verbluffende kunst en architectuur van Bramante, Raphael en Michelangelo. Vervolgens sla je de wachtrij over bij de Vaticaanse Musea, zodat je meer tijd hebt om een van 's werelds grootste kunstcollecties te verkennen. Een gids zal je door de musea begeleiden en verhalen vertellen die de beelden, fresco's en kaarten tot leven brengen. Met veel galerijen kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen, maar je gids neemt je mee op een zorgvuldig geplande route die door de jaren heen is geperfectioneerd. Ontdek het grotere plaatje van macht en politiek in Vaticaanstad en hoe dit in wisselwerking staat met kunst. Ga naar de kamers van voormalige pausen in de Raphael Rooms en dwaal door de buitengewone Kaartengalerij om te zien hoe oude cartografen de wereld door de geschiedenis heen in kaart hebben gebracht. Eindig net voor sluitingstijd in de Sixtijnse Kapel. Kijk vol ontzag naar de wonderbaarlijke fresco's van Michelangelo, waaronder zijn afbeelding van het 'Laatste Oordeel' op het plafond.

Plan je bezoek

 • Beste tijd van het jaar voor een bezoek

  De Vaticaanse Musea zijn het hele jaar door extreem populair bij toeristen, maar voor een iets rustiger bezoek kun je je bezoek het best in het laagseizoen, tussen november en februari, plannen.

 • Geld besparen

  Elke laatste zondag van de maand is de toegang tot de Vaticaanse Musea van 09:00 tot 12:30 uur gratis. Dit is een goede manier om geld te besparen, maar tevens ook een van de drukste dagen van de maand. Als je niet van drukte houdt, kun je de Vaticaanse Musea beter op een normale dag bezoeken.

 • Kies het beste tijdstip

  De ticketbalie opent om 09:00 uur. Als je zoveel mogelijk wilt zien, kom dan vroeg. De Musea zijn gigantisch (ongeveer 15 kilometer!) en de wachtrijen vormen zich al voordat de musea überhaupt zijn geopend. Als je liever de rijen vermijdt, kom dan rond 13:00 uur. De meeste mensen zijn dan aan het lunchen en vaak is het mogelijk om zonder te wachten door te lopen.

 • Wacht niet te lang

  Ook al wil je de rijen vermijden, kom ook weer niet té laat. De ticketbalie bij de ingang sluit om 16:00 uur en de Musea sluiten om 18:00 uur. Als je de Sixtijnse Kapel wilt bezoeken, dien je op z'n laatst om 15:00 uur bij de Vaticaanse Musea te zijn.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  365 dagen per jaar!
 • Toegangsprijzen
  Gratis om van buiten te bekijken. Toegangsprijs verschilt.
 • Heb ik een gids nodig?
  Niet verplicht, maar sterk aan te raden.
 • Hoe kom ik er?
  Taxi, bus, metro, tram of te voet vanuit Rome. Kijk hier voor meer details.
 • Extra tips

  • Grote tassen zijn niet toegestaan in de Vaticaanse Musea.

  • Er is vaak geen airconditioning in de musea, dus neem water mee en kleed je gepast.

Sitemap Vaticaanse Musea

Wil je alle activiteiten in Vaticaanse Musea ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Vaticaanse Musea

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 120.720 beoordelingen

Liep naar binnen zonder in de rij te staan. Laat de code scannen aan de balie en pak dan het ticket. Super makkelijk. Ondanks het geboekte tijdslot waren we eerder binnen.

Het was een erg leuke rondleiding. Zeker de moeite waard om een goede gids in een groot museum mee te gaan. De gids had erg leuk en interessant verhaal verteld.

de verwachting werd ingelost. Alles verliep naar wens. Er waren geen problemen bij het ophalen van de tickets aan de balie.

Hier kun je de gereserveerde kaartjes in het museum omwisselen voor een toegangskaartje. Dat scheelt een hoop stress.

Tijdens hoogseizoen ruim de tijd nemen ivm wachtrij bij St Pieter ( ruim een uur)