Vaticaanstad

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Wat is Vaticaanstad?

Vaticaanstad - iedereen kent de naam, maar wat is het precies? Is het deel van Rome, is het onafhankelijk, mogen alleen priesters naar binnen? Er hangt een sfeer van mysteries en misvattingen rond Vaticaanstad, dus hier zijn vijf fascinerende feiten om een en ander op te helderen.

 • Het kleinste land ter wereld

  1. Het kleinste land ter wereld

  Met een bevolking van slechts 842 personen en een oppervlakte van 0,44 km² (ongeveer een achtste van Central Park in New York) is Vaticaanstad de kleinste onafhankelijke staat ter wereld.

 • Een economie zonder handel of belasting

  2. Een economie zonder handel of belasting

  De Vaticaanse economie is volledig non-commercieel. Al het geld in Vaticaanstad komt van donaties, toegangsprijzen voor musea en de verkoop van postzegels, boeken en souvenirs.

 • Een schat aan cultureel erfgoed

  3. Een schat aan cultureel erfgoed

  Met de wereldberoemde Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek is Vaticaanstad een populaire toeristische bestemming die jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers trekt.

 • De paus heeft een geheime ontsnappingstunnel

  4. De paus heeft een geheime ontsnappingstunnel

  In 1277 is tussen Vaticaanstad en de nabije vesting Castel Sant'Angelo een geheime doorgang gebouwd. Deze deed dienst als vluchtroute voor de paus in het geval de stad werd aangevallen.

 • Dat zijn geen harlekijnen!

  5. Dat zijn geen harlekijnen!

  De kleurrijk geklede mannen voor de stadsingang zijn leden van de beroemde Zwitserse Garde. Voorheen waren het huurlingen, tegenwoordig vormen ze het permanente de facto leger van Vaticaanstad.

Plan je bezoek

 • De beste bezoektijd

  Hoewel Vaticaanstad het hele jaar door extreem populair is bij toeristen, heb je in het laagseizoen, tussen november en februari, de grootste kans op een rustiger bezoek.

 • Geef jezelf de tijd

  Er is enorm veel te zien in Vaticaanstad, dus zorg dat je niet in tijdnood komt. Ook belangrijk: als je de Sixtijnse Kapel wilt bezoeken, is het essentieel dat je voor 15:00 uur de Vaticaanse Musea binnengaat. Zo kun je de kapel nog bereiken voordat deze sluit.

 • Tour boeken?

  Als individuele bezoeker is er meer dan genoeg te ontdekken, maar als je echt meer te weten wilt komen over de rijke geschiedenis van Vaticaanstad, kun je gebaat zijn bij het boeken van een rondleiding. Er zijn talloze fantastische opties, en je kunt kiezen uit zowel openbare als privétours. Tickets voor privétours dienen wel ruim van tevoren te worden geboekt.

 • Zie de paus

  De kans dat je de paus zomaar tegen het lijf loopt tijdens je bezoek aan Vaticaanstad is klein, maar elke woensdag houdt hij een openbare audiëntie. Deze begint om 10:30 uur, en vindt 's zomers plaats op het Sint-Pietersplein en 's winters in de Audiëntiehal. De meeste bezoekers arriveren al vroeger om een goede plek te bemachtigen. De veiligheidscontrole opent tussen 08:00 en 08:30 uur.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  365 dagen per jaar!
 • Toegangsprijzen
  Vaticaanstad van buiten bekijken kost niets. De kosten voor kaartjes verschilen.
 • Heb ik een gids nodig?
  Niet verplicht, wel aangeraden.
 • Hoe kom ik er?
  Taxi, bus, metro, tram of te voet vanuit Rome. Kijk hier voor routebeschrijvingen.
 • Extra tips

  • Grote tassen zijn niet toegestaan in de musea.

  • Er is vaak geen airconditioning in de musea, dus draag geschikte kleding en neem een flesje water mee.

Sitemap Vaticaanstad

Wil je alle activiteiten in Vaticaanstad ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Vaticaanstad

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 124.727 beoordelingen

I booked a tour guide with a friend last week and it's the best experience we had in Rome. Our tour guide, Marcius, was the best guide I've ever gotten. He was extremely passionate about showing us around the place. He had superb insights and knew how to answer questions. A super friendly guide that went out of his way to make us enjoy it even more. He showed us around for 4+ hours with the same energy all day around. I'd personally recommend to have Marcius as your tour guide in Vatican!

We hadden Laura als gids. Ze begeleide de groep heel goed. Legde alles perfect uit. Ok we hadden het geluk dat het zo rustig was. Museum was fantastisch. Sixtijnse kapel ook en door haar goede uitleg kwam het nog mooier over.

Heel fijn om het vaticaan/sixtijnse kapel te ontdekken met een gids. Hij vertelde heel goed en duidelijk over de geschiedenis van het Vaticaan, de bijzondere verdiensten van Michelangelo en allerlei ander zaken Super!

Zeker de moeite waard!! Prachtige kunst! Als je Rome en Vaticaanstad wil bezoeken is nu tijdens corona het goeie moment, nergens lange wachtrijen.

We hoefden niet te wachten en hadden alle ruimte om rond te lopen en alles goed te kunnen zien.