Vaticaanstad
Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden
Regel nu je ticket!

Vaticaanstad: tours & tickets

Vaticaanstad: bekijk alle tours en activiteiten

Topbezienswaardigheden in Rome

Bekijk alle 1411 tickets en tours

Wat is Vaticaanstad?

Vaticaanstad - iedereen kent de naam, maar wat is het precies? Is het deel van Rome, is het onafhankelijk, mogen alleen priesters naar binnen? Er hangt een sfeer van mysteries en misvattingen rond Vaticaanstad, dus hier zijn vijf fascinerende feiten om een en ander op te helderen.

Het kleinste land ter wereld

Het kleinste land ter wereld

Met een bevolking van slechts 842 personen en een oppervlakte van 0,44 km² (ongeveer een achtste van Central Park in New York) is Vaticaanstad de kleinste onafhankelijke staat ter wereld.

Een economie zonder handel of belasting

Een economie zonder handel of belasting

De Vaticaanse economie is volledig non-commercieel. Al het geld in Vaticaanstad komt van donaties, toegangsprijzen voor musea en de verkoop van postzegels, boeken en souvenirs.

Een schat aan cultureel erfgoed

Een schat aan cultureel erfgoed

Met de wereldberoemde Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek is Vaticaanstad een populaire toeristische bestemming die jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers trekt.

De paus heeft een geheime ontsnappingstunnel
Foto: Raja Patnaik @wikimedia (CC BY-SA 3.0)

De paus heeft een geheime ontsnappingstunnel

In 1277 is tussen Vaticaanstad en de nabije vesting Castel Sant'Angelo een geheime doorgang gebouwd. Deze deed dienst als vluchtroute voor de paus in het geval de stad werd aangevallen.

Dat zijn geen harlekijnen!

Dat zijn geen harlekijnen!

De kleurrijk geklede mannen voor de stadsingang zijn leden van de beroemde Zwitserse Garde. Voorheen waren het huurlingen, tegenwoordig vormen ze het permanente de facto leger van Vaticaanstad.

Onze insidertips

De beste bezoektijd

Hoewel Vaticaanstad het hele jaar door extreem populair is bij toeristen, heb je in het laagseizoen, tussen november en februari, de grootste kans op een rustiger bezoek.

Geef jezelf de tijd

Er is enorm veel te zien in Vaticaanstad, dus zorg dat je niet in tijdnood komt. Ook belangrijk: als je de Sixtijnse Kapel wilt bezoeken, is het essentieel dat je voor 15:00 uur de Vaticaanse Musea binnengaat. Zo kun je de kapel nog bereiken voordat deze sluit.

Tour boeken?

Als individuele bezoeker is er meer dan genoeg te ontdekken, maar als je echt meer te weten wilt komen over de rijke geschiedenis van Vaticaanstad, kun je gebaat zijn bij het boeken van een rondleiding. Er zijn talloze fantastische opties, en je kunt kiezen uit zowel openbare als privétours. Tickets voor privétours dienen wel ruim van tevoren te worden geboekt.

Zie de paus

De kans dat je de paus zomaar tegen het lijf loopt tijdens je bezoek aan Vaticaanstad is klein, maar elke woensdag houdt hij een openbare audiëntie. Deze begint om 10:30 uur, en vindt 's zomers plaats op het Sint-Pietersplein en 's winters in de Audiëntiehal. De meeste bezoekers arriveren al vroeger om een goede plek te bemachtigen. De veiligheidscontrole opent tussen 08:00 en 08:30 uur.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  365 dagen per jaar!
 • Toegangsprijzen
  Vaticaanstad van buiten bekijken kost niets. De kosten voor kaartjes verschilen.
 • Heb ik een gids nodig?
  Niet verplicht, wel aangeraden.
 • Hoe kom ik er?
  Taxi, bus, metro, tram of te voet vanuit Rome. Kijk hier voor routebeschrijvingen.
 • Extra tips

  • Grote tassen zijn niet toegestaan in de musea.

  • Er is vaak geen airconditioning in de musea, dus draag geschikte kleding en neem een flesje water mee.

Wat anderen zeggen over Vaticaanstad

Gemiddelde beoordeling
4.4 / 5
gebaseerd op 124.769 beoordelingen

Goed geregeld, snel binnen zonder wachtrij.

We hadden al ruim 15 kilometer door Rome gewandeld met 32 graden. Niet al te heet maar om dan nog ruim een uur in de zon te gaan staan om de St. Pieter binnen te komen leek ons geen goed idee. Met deze tickets waren we binnen 5 minuten binnen, inclusief security check. Wat ons betreft was het dat zeker waard.

we hebben nooit hoeven wachten op de bus

Heel fijn om op deze manier een overzicht te krijgen van de stad en opstap punten waren goed verdeeld over de stad. Wij hebben het als OV gebruikt en verder gelopen. Enige minpuntje was dat we op terminal A een tijd in de bus hebben zitten wachten.

Een verademing om met online tickets op stap te gaan.

Erg duidelijk in de beschrijving bij de tickets aangegeven waar je moet zijn! Een aanrader als je naar het Vaticaan gaat om online vooraf te boeken. Geen lange rij in de hitte en zo in het koele Vaticaan op je gemak rond te kijken. Echt geweldig.

Sint-Pieter: zelfgeleide tour met gereserveerde toegang Beoordeeld door

Prettig en leuke gids die veel wist en boeiend vertelde.

Door uitvallen van openbaar vervoer de tour niet op tijd gehaald. Na even bellen met getyourgide was het mogelijk om later op de dag alsnog bij een andere groep aan te sluiten zonder kosten. Geweldige service, complimenten!!!

Skip-the-line Vaticaans museum, Sixtijnse & Sint-Pieter Beoordeeld door

Het was mooi. Maar het gaat wel in een rap tempo.

Foto's maken lukt wel maar door de drukte staan er vaak mensen voor. En er is geen tijd om te wachten want de groep gaat door. Goede gids. Heeft zeer veel kennis van alles!

Vaticaanstad: wandeltocht van 3 uur Beoordeeld door