Vaticaanstad

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Wat is Vaticaanstad?

Vaticaanstad - iedereen kent de naam, maar wat is het precies? Is het deel van Rome, is het onafhankelijk, mogen alleen priesters naar binnen? Er hangt een sfeer van mysteries en misvattingen rond Vaticaanstad, dus hier zijn vijf fascinerende feiten om een en ander op te helderen.

 • Het kleinste land ter wereld

  1. Het kleinste land ter wereld

  Met een bevolking van slechts 842 personen en een oppervlakte van 0,44 km² (ongeveer een achtste van Central Park in New York) is Vaticaanstad de kleinste onafhankelijke staat ter wereld.

 • Een economie zonder handel of belasting

  2. Een economie zonder handel of belasting

  De Vaticaanse economie is volledig non-commercieel. Al het geld in Vaticaanstad komt van donaties, toegangsprijzen voor musea en de verkoop van postzegels, boeken en souvenirs.

 • Een schat aan cultureel erfgoed

  3. Een schat aan cultureel erfgoed

  Met de wereldberoemde Vaticaanse Musea, de Sixtijnse Kapel en de Sint-Pietersbasiliek is Vaticaanstad een populaire toeristische bestemming die jaarlijks meer dan 4 miljoen bezoekers trekt.

 • De paus heeft een geheime ontsnappingstunnel

  4. De paus heeft een geheime ontsnappingstunnel

  In 1277 is tussen Vaticaanstad en de nabije vesting Castel Sant'Angelo een geheime doorgang gebouwd. Deze deed dienst als vluchtroute voor de paus in het geval de stad werd aangevallen.

 • Dat zijn geen harlekijnen!

  5. Dat zijn geen harlekijnen!

  De kleurrijk geklede mannen voor de stadsingang zijn leden van de beroemde Zwitserse Garde. Voorheen waren het huurlingen, tegenwoordig vormen ze het permanente de facto leger van Vaticaanstad.

Plan je bezoek

 • De beste bezoektijd

  Hoewel Vaticaanstad het hele jaar door extreem populair is bij toeristen, heb je in het laagseizoen, tussen november en februari, de grootste kans op een rustiger bezoek.

 • Geef jezelf de tijd

  Er is enorm veel te zien in Vaticaanstad, dus zorg dat je niet in tijdnood komt. Ook belangrijk: als je de Sixtijnse Kapel wilt bezoeken, is het essentieel dat je voor 15:00 uur de Vaticaanse Musea binnengaat. Zo kun je de kapel nog bereiken voordat deze sluit.

 • Tour boeken?

  Als individuele bezoeker is er meer dan genoeg te ontdekken, maar als je echt meer te weten wilt komen over de rijke geschiedenis van Vaticaanstad, kun je gebaat zijn bij het boeken van een rondleiding. Er zijn talloze fantastische opties, en je kunt kiezen uit zowel openbare als privétours. Tickets voor privétours dienen wel ruim van tevoren te worden geboekt.

 • Zie de paus

  De kans dat je de paus zomaar tegen het lijf loopt tijdens je bezoek aan Vaticaanstad is klein, maar elke woensdag houdt hij een openbare audiëntie. Deze begint om 10:30 uur, en vindt 's zomers plaats op het Sint-Pietersplein en 's winters in de Audiëntiehal. De meeste bezoekers arriveren al vroeger om een goede plek te bemachtigen. De veiligheidscontrole opent tussen 08:00 en 08:30 uur.

Goed om te weten

 • Wanneer bezoeken
  365 dagen per jaar!
 • Toegangsprijzen
  Vaticaanstad van buiten bekijken kost niets. De kosten voor kaartjes verschilen.
 • Heb ik een gids nodig?
  Niet verplicht, wel aangeraden.
 • Hoe kom ik er?
  Taxi, bus, metro, tram of te voet vanuit Rome. Kijk hier voor routebeschrijvingen.
 • Extra tips

  • Grote tassen zijn niet toegestaan in de musea.

  • Er is vaak geen airconditioning in de musea, dus draag geschikte kleding en neem een flesje water mee.

Sitemap Vaticaanstad

Wil je alle activiteiten in Vaticaanstad ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Vaticaanstad

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 126.675 beoordelingen

Het was niet druk. Na het laten zien van QR code ging het binnenkomen fantastisch snel Natuurlijk moet je het museum en sxtijnse kapell gezien hebben!!! Fantastisch mooi, indrukwekkend

Handige looproute langs een mooie collectie van het Vaticaan. Los van die collectie is het museum zelf al een prachtig gebouw in doorheen te lopen. Sixtijnse kapel was indrukwekkend.

meeting point was wat onduidelijk, maar eenmaal op pad: geweldig!

Goede reisgids, alles goed uigelegd konden rustig alles zien

Prachtige musea waar je zomaar 3 uur kunt verblijven