Belevingen in
Volendam

Voer je reisdata in om beschikbare activiteiten te vinden

Topactiviteiten

Topbezienswaardigheden in Volendam

Volendam: De beste dingen die je niet wil missen

Amsterdam: dagtrip Zaanse Schans, Edam, Volendam en Marken

1. Amsterdam: dagtrip Zaanse Schans, Edam, Volendam en Marken

Een echte Nederlandse tour is niet compleet zonder een kijkje op het oerhollandse platteland. De eerste halte is het mooie dorp  Zaanse Schans, waar je rondwandelt tussen de historische windmolens en huizen.  Vervolgens ga je naar het vissersdorp Volendam. Ga naar een kaaswinkel die nog steeds maakt kaas volgens de traditionele Nederlandse methode. Lunch in een traditioneel visrestaurant voordat je het  Volendams Museum en de Oudhollandse Bakkerij bezoekt. In Volendam kun je de herkenbare klederdracht vaak terugzien op toeristische ansichtkaarten en posters.  Daarna reis je terug in de tijd in de schilderachtige eilandgemeenschap Marken, waar je een authentieke klompenmaker bezoekt.

Vanuit Amsterdam: dagexcursie Zaanse Schans, Edam & Marken

2. Vanuit Amsterdam: dagexcursie Zaanse Schans, Edam & Marken

Dompel jezelf onder in de cultuur van Nederland op deze bijzondere tour naar de pareltjes van het Nederlandse platteland. De tour begint op het Centraal Station in Amsterdam, van waaruit je naar de eerste bestemming van de dag gaat: de   Zaanse   Schans. Breng wat tijd door om de typisch Nederlandse windmolens van de stad te bewonderen en leer meer over hoe ze vandaag de dag nog worden gebruikt. Vervolgens rijd je naar het   Waterland gebied om bij de tweede bestemming van de tour te komen: Edam. Loop rond de historische bezienswaardigheden van de stad, waaronder het stadsplein waar vroeger de beroemde kaasmarkt plaatsvond. Ga dan naar   Volendam   om een lokale kaasproducent te bezoeken en te leren over de productie van Goudse en Edammer kaas van de kaasmeester. Ga dan richting een klompenmakerij om de geheimen van deze typisch Nederlandse schoen te ontrafelen. Vervolgens reis terug in de tijd naar de 17e eeuw als je dwaalt langs de vissershuisjes in   Marken en dit typische vissersdorp verkent.

Amsterdam: bustour Zaanse Schans, Edam, Volendam & Marken

3. Amsterdam: bustour Zaanse Schans, Edam, Volendam & Marken

Vertrek vanuit Amsterdam in een luxe bus tijdens deze Spaanstalige tour van 8 uur in een kleine groep en verlaat de stad in noordelijke richting om de historische molens van de Zaanse Schans te zien aan de oevers van rivier de Zaan. Verken de traditionele huizen uit de 17e eeuw en zie prachtig bewaard gebleven molens die onderdeel zijn van het industriële erfgoed van Nederland. Breng daarna een bezoek aan Edam, een mooi plaatsje dat wereldwijd bekend is vanwege de kaas die er gemaakt wordt. Ga voor het einde van de dag ook nog naar Volendam en Marken en kom onderweg langs allerlei polders, die ooit onder de zee lagen. Wandel door de smalle straatjes langs kleurrijke huizen en bezoek de havens vol vissersboten. Je krijgt wat vrije tijd om souvenirs op de kop te tikken en de lokale visspecialiteiten te proeven. Terug in Amsterdam word je afgezet bij het trefpunt.

Amsterdam: tour naar Giethoorn, Volendam en de Zaanse Schans

4. Amsterdam: tour naar Giethoorn, Volendam en de Zaanse Schans

De trip gaat verder naar het betoverende dorpje Giethoorn voor een unieke ervaring in het noorden. Het dorp staat bekend als het 'Venetië van het Noorden' vanwege de vele grachten die er te vinden zijn en het volledige ontbreken van wegen. Je verkent dit sprookjesachtige dorp, waar minder dan 3.000 mensen wonen, tijdens een boottocht van 1 uur. Verken het goed bewaard gebleven dorp te voet en zie hoe elke boerderij op een klein, door mensen gemaakt eilandje ligt. Wandel over de smalle voetpaadjes om honderden bruggen te ontdekken en geniet van de vredige sfeer in het dorp. De tocht gaat verder naar Volendam, waar je defelgekleurde houten huizen kunt bewonderen en de lokale bevolking hun kleurrijke regionale kleding kunt zien dragen. De gids neemt je mee op een korte wandeling door de haven van Volendam, sinds 1875 een van de populairste toeristische attracties in het dorp. Dit is een geweldige plek om souvenirs en cadeautjes te kopen en foto's te laten maken in klederdracht in een van de vele fotostudio's van het dorp. Je laatste bestemming zijn de traditionele huizen uit de 17e eeuw in de Zaanse Schans, hier zie je de prachtig bewaard gebleven molens die onderdeel zijn van het industriële erfgoed van Nederland. In de Zaanse Schans kun je langs de charmante kassen slenteren en een fabriek bezoeken waar de populaire klompen worden gemaakt. Er is niks meer Nederlands dan kaas, dus als je daar bent kun je op de Catharina Hoeve kaas proeven en meer te weten komen over de productie van kaas.

Amsterdam: dagtrip Volendam, Edam, & Zaanse Schans

5. Amsterdam: dagtrip Volendam, Edam, & Zaanse Schans

Laat Amsterdam voor een halve dag achter je met deze tour over het Nederlandse platteland. Leun achterover en reis comfortabel in een touringcar naar het landelijke dorpje Edam. Maak een wandeling door de gezellige straten. Onderweg naar Volendam stop je voor een bezoek aan een oude kaasboerderij, waar je kunt zien hoe echte Nederlandse kaas wordt gemaakt. Proef een aantal van deze heerlijke kazen. Bij aankomst in Volendam volg je je gids door de kronkelende straatjes van het vissersdorp. Kom meer te weten over hoe deze bruisende plaats die ooit als haven functioneerde voor naburig Edam. Neem wat vrije tijd om te lunchen. Vervolgens bezoek je het molendorp Zaanse Schans. Deze molens werden ooit gebruikt om kruiden, verf, hout, olie, cacaopoeder en vele andere dingen te malen, maar zijn vandaag de dag nog steeds in gebruik. Sommige zijn nu musea waar je van alles te weten komt over het malen. Breng daarna een bezoek aan een klompenmakerij en zie hoe antieke machines worden gebruikt om traditionele klompen te maken. Ga vervolgens een windmolen in, bekijk alle mechanismen en betreed het platform voor een memorabel uitzicht op de omgeving.  Onderweg terug naar Amsterdam kun je terugkijken op een leuk en leerzaam uitstapje naar het Hollandse platteland.

Volendam: verhuur E-scooter

6. Volendam: verhuur E-scooter

Nadat je je fantastische E-scooter hebt opgehaald, vertrek je uit de haven om pittoreske Nederlandse dorpjes te ontdekken. Zie prachtige weiden, werkende windmolens en talloze koeien terwijl je over de beroemde Nederlandse dijken fietst.  Wanneer je je e-scooter ophaalt, krijg je veel advies over verschillende routes, dus je reis is helemaal aan jou! Binnen een uur kun je een uitstapje maken naar Edam, een bijna 800-jaar oude stad die bekend staat om zijn rustige smalle steegjes en kleine grachten. Proef de smaken van Nederland met een aantal heerlijke kazen op de markten van Edam.  Ontdek de stad Monnickendam, ook binnen een uur rijden van Volendam. Bewonder de prachtige huizen van licht bronssteen van de stad of maak een uitstapje naar de oude haven met zijn charmante terrassen en mooie boten. Als je op zoek bent naar wat verfrissing, ga dan naar de bierbrouwerij om meer te leren over het brouwproces en geniet van wat huisgemaakte worstjes terwijl je aan het water zit.  Als u een langere excursie wilt, reis je van Monnickendam door het prachtige landschap naar het voormalige eiland Marken, nu een spectaculaire stad met zijn bruggen over de kleine grachten. Vanaf hier is het mogelijk om een boot terug te nemen naar Volandam, spring gewoon aan boord met je E-scooter!

Volendam: foto in klederdracht met kaas- en klomp-tour

7. Volendam: foto in klederdracht met kaas- en klomp-tour

Tijd om iets aan te trekken wat je normaal niet in je garderobe zou aantreffen: traditionele Volendammer kleding, waaronder een warme slobberbroek voor de heren en een hoge, puntige muts voor de dames. En natuurlijk zou geen enkele uitdossing compleet zijn zonder Nederlands beroemdste schoeisel - klompen! Zeg 'cheeeeeesss' en je professionele fotograaf maakt een foto van jou en je vrienden, een souvenir dat je thuis aan iedereen kunt laten zien. Na de fotosessie kun je genieten van een rondleiding waarin je leert hoe je een typisch Nederlandse Goudse of Edammer kaas maakt. In de klompenmakerij krijg je de kans om een stuk hout te zien veranderen in schoeisel en kom je meer te weten over de verschillende soorten klompen. In de winkel kun je allerlei souvenirs bekijken en van Nederlandse koekjes proeven zoals stroopwafel, een heerlijke lokale vruchtenwijn en natuurlijk allerlei soorten kaas. Probeer eens een keiharde, 2 jaar oude kaas of een kaas met komijnzaad, een beroemde delicatesse in Nederland. Als je klaar bent met het bekijken van de souvenirs, liggen je foto's klaar bij de kassa. 

Volendam: stroopwafel-beleving met proeverij

8. Volendam: stroopwafel-beleving met proeverij

In Volendam, op de  wereldberoemde dijk, vind je het onlangs gerenoveerde huis van de stroopwafel. Bezoek een traditionele bakkerij die de afgelopen jaren is getransformeerd en volledig is gerenoveerd tot zijn ouderwetse functie en stijl. Als je de bakkerij binnenkomt, zal de heerlijke geur van de  stroopwafels  je heerlijk omhullen. Loop door de winkel om alle  smaakvolle  variaties op deze nationale traktatie te zien en koop er een paar om mee naar huis te nemen voor je vrienden en familie. Na je bezoek aan de winkel ga je naar beneden met een traditionele bakker en zie je hem aan het werk terwijl hij de smakelijke traktaties maakt. De demonstratie wordt elke dag op vaste tijden gegeven, om 11:30, 14:30, 15:30, 16:30 en 17:30 uur. Help de bakker bij het maken van stroopwafels en leer alles over het bereidingsproces van het koekje. Dompel jezelf onder tijdens deze bakervaring vol zoete geuren en verleidelijke smaken en geniet vervolgens van je eigen creatie. Wandel ten slotte door de bakkerij om te zien hoe het leven vroeger was voor Nederlandse bakkers.

Amsterdam: excursie Volendam, Edam en windmolens met gids

9. Amsterdam: excursie Volendam, Edam en windmolens met gids

Ontsnap uit de Amsterdamse drukte en maak een tour van een halve dag door het Hollandse platteland. Je begint met een rit van 20 minuten naar het dorpje Zaanse Schans aan de oever van de Zaan. Zaanse Schans staat vol goed bewaarde 18de en 19de-eeuwse architectuur, waaronder meerdere functionele windmolens. Traditionele ambachtslieden demonstreren hun werk, zoals een klompenmaker die typisch Nederlandse klompen vervaardigt. Je hebt wat vrije tijd om het dorpje op eigen voet te verkennen voordat je verderreist door de Beemsterpolders. De volgende halte is Edam, ook wel de parel van de Zuiderzee genoemd. Aan de rustige straten en grachten zie je prachtige 17de-eeuwse gebouwen zoals de Carillontoren, de Grote Kerk en het stadhuis. Het beroemdste gebouw in Edam is de Kaaswaag, waar 's zomers op woensdag nog altijd Edammer kaas wordt verkocht. Na een wandeling door het historische stadje heb je de mogelijkheid om te zien hoe de wereldberoemde Edammer kaas wordt gemaakt in een kaasboerderij in de buurt. Natuurlijk krijg je ook een hapje te proeven! Dit typische vissersdorp, met zijn drukke haven, was al in 1875 een belangrijke toeristische attractie. Mensen kwamen van heinde en verre om de kleine gebouwen en huizen, evenals de lokale inwoners met hun traditionele klederdracht te zien. Het is de perfecte plek om souvenirs te kopen en een foto van jezelf te laten maken in Hollandse klederdracht. Je gids neemt je mee op een wandeling door de oudste delen van de stad, waar je in een doolhof van kronkelende straatjes bezienswaardigheden als de Sint-Vincentiuskerk, de houten Stolphoevekerk en de Visafslag tegenkomt.

Volendam: E-bike verhuur met voorgestelde plattelandsroute

10. Volendam: E-bike verhuur met voorgestelde plattelandsroute

Vertrekken vanuit de oude haven in Volendam op je e-bike om meerdere dorpen te verkennen. Langs de route ziet u een prachtige windmolen, veel weilanden, talloze koeien en schapen, en u steekt de beroemde Nederlandse dijken over. Vanuit Volendam kun je om advies vragen over welke dorpen je graag zou willen bezoeken met je E-bike. Binnen een uur kunt u gemakkelijk Edam bezoeken, een bijna 800 jaar oude stad ten noorden van Volendam. Edam staat bekend om zijn rustige smalle steegjes en kleine grachten, de prachtige façades van de gezellige huizen en de unieke kleine boetieks. Ook Edam staat bekend om zijn kaasmarkt waar bezoekers verschillende kazen kunnen proeven en kopen. Een andere stad, Monnickendam, kan ook worden bezocht in slechts een uur fietsen. Als u wandelt of rondvaart in het oude centrum van Monnickendam, voelt het alsof u terug bent gegaan in de tijd. Als u meer tijd te besteden heeft, wordt het sterk aangeraden om van Volendam naar Monnickendam en van Monnickendam naar het voormalige eiland Marken te gaan. Marken is een prachtig stadje met mooie bruggen over de kleine grachten en hele mooie houten gevels.

Veelgestelde vragen over Volendam

Welke topattracties zijn een must-see in Volendam?

De topattracties in Volendam zijn:

Welke tours in Volendam nemen aanvullende Covid-19-maatregelen?

Deze belevingen in Volendam nemen aanvullende Covid-19-maatregelen:

Plan je bezoek

 • Hoe beweeg je je in Volendam?

  Met de fiets, natuurlijk! Een fiets huren is een goedkope manier om je door de stad te verplaatsen en tegelijkertijd van de bezienswaardigheden te genieten. Voor dagtrips naar andere plekken kun je veerponten, bussen en treinen nemen.

 • Wat eet je in Volendam?

  De klassiekers: kaas, wafels, appeltaart, poffertjes, bitterballen...

Goed om te weten

 • Taal
  Nederlands en veel Engels
 • Valuta
  Euro (€)
 • Tijdzone
  UTC (+02:00)
 • Landnummer
  +31
 • De beste periode voor een bezoek
  De zomer is het best, met de meeste kans op zonneschijn tussen juni en augustus.

Sitemap Volendam

Wil je alle activiteiten in Volendam ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Volendam

Gemiddelde beoordeling

4.6 / 5

gebaseerd op 7.036 beoordelingen

Erg leuke ervaringjammer alleen dat je bij je reservering geen leeftijd kan melden en dat je bij de bakker zelf 4,25 minder betaald voor kinderen. Scheelt wel 8,50 erg jammer

Het werkte allemaal heel goed. Het was heel gemakkelijk om de tickets met de voucher op te halen bij de automaten in de bagagehal van de luchthaven.

De beste rondleiding. Vervoer, gids, plaatsen. Alles perfect! Het is het echt waard

Wij hebben ons erg vermaakt, mede dankzij de enthousiaste gids!

Erg leuk, erg vriendelijk en super de drie plaatsen?