Dingen om te doen York

Prachtige middeleeuwse architectuur, geplaveide steegjes en traditionele pubs behoren tot het rijke erfgoed.

York: De beste dingen die je niet wil missen

Toegangsbewijs voor de York Dungeon

1. Toegangsbewijs voor de York Dungeon

Reis door 2000 jaar donkere en griezelige geschiedenis van York. Verrassingen wachten op je in de kerker: vrees de Vikingen als ze York binnenvallen en veroveren. Ontdek het beroemde Gunpowder Plot van Guy Fawkes en wat er echt gebeurde die novembernacht. Stap in de koets naar de Knavesmire, waar een van de meest beruchte Highwaymen uit de geschiedenis terugkeerde. Deze 75 minuten durende reis brengt vreselijke personages samen voor een spannende wandeling door meeslepende sets en spannende speciale effecten voor een ervaring die je zult horen, voelen en ruiken. The York Dungeon is een unieke, opwindende attractie die je gezien moet hebben en die je terugvoert naar de donkerste geschiedenis van de stad.

Comedy Horror Show: spookbustour door York

2. Comedy Horror Show: spookbustour door York

Ontdek de duistere kant van York, luister naar enge verhalen en leer over de angstaanjagende geheimen van de stad. Klim aan boord van de Necrobus en maak je klaar voor een 75 minuten durende theatrale sightseeingtour. Beleef een komische griezelreis door het verleden van York en verken de beroemdste bezienswaardigheden van de stad in een klassieke Routemaster-bus uit de jaren zestig. De acteurs aan boord en de griezelig versierde bus maken deze tour een bijzonder unieke en spookachtige ervaring. Kom meer te weten over de onheilspellende kant van veel van de beroemde bezienswaardigheden van York, waaronder Clifford's Tower, de Kathedraal van York en het graf van Dick Turpin. Laat je fantasie de vrije loop en luister naar de spookverhalen, terwijl je een van de engste steden in Engeland verkent.

York: boottocht in de vroege avond over de rivier de Ouse

3. York: boottocht in de vroege avond over de rivier de Ouse

Dit is een vermakelijke en interessante boottocht van 1 uur in de vroege avond over rivier de Ouse, door de historische stad York. Bekijk de stad vanuit een ander perspectief, terwijl een vriendelijk en deskundig team je door de kalme stroming navigeert. Tijdens de tocht vermaakt de kapitein je met livecommentaar over de bezienswaardigheden die je passeert. Al varend over dezelfde rivier die de Romeinen en Vikingen ooit bevoeren, kom je meet te weten over de vele overstromingen die York in het verleden teisterden, maar ook over haar welvaart als binnenhaven. Je vaart op een boot die beschikt over een verwarmde zaal, toiletten en een goedgevulde bar met bier, wijn, sterkedrank, frisdrank, warme drankjes en versnaperingen.

York's Chocolate Story: rondleiding

4. York's Chocolate Story: rondleiding

Baan je een weg naar York's Chocolate Story in het historische hart van York. Ontmoet de gids en besteed 1 uur en 15 minuten aan een vermakelijke rondleiding door de attractie. Ontdek de geheimen van het maken van heerlijke chocolade terwijl je de 3 verdiepingen van de faciliteit met interactieve tentoonstellingen verkent. Doe mee met een rondleiding om de geschiedenis van chocolade te ontdekken, van de ontdekking van de cacaoboon duizenden jaren geleden tot de wereldberoemde chocoladeproducerende families van York. Bezoekers worden in kleine groepjes rondgeleid door een deskundige gids die alles tot leven brengt, en natuurlijk af en toe een proevertje uitdeelt. Tegen het einde van uw bezoek krijgt u de kans om uw eigen chocoladecreatie te maken en een chocolatier aan het werk te zien, perfect voor zowel volwassenen als kinderen. Bezoek aan het einde van de rondleiding het café en de cadeauwinkel, boordevol ambachtelijke chocolade en andere heerlijke creaties.

York City Pass: toegang tot 20 attracties voor 1 topprijs

5. York City Pass: toegang tot 20 attracties voor 1 topprijs

York is een stad waar je meer dan 2000 jaar geschiedenis kunt verkennen. Kies je eigen avontuur in deze geweldige stad. Na aankoop kun je met de York City Pass 20 topattracties in de stad gratis bezoeken.  Geniet van een hele dag sightseeing in York met het beste wat de stad te bieden heeft. Je kunt een bezoek brengen aan JORVIK Viking Centre, York Dungeon, York Minster, Barley Hall, en nog veel meer. Je kunt ook een rit maken met de sightseeingbus of kiezen voor een boottocht. Met de grote verscheidenheid aan opties waaruit je kunt kiezen, kun je York grondig verkennen. De York Pass geeft je ook kortingen op taxikosten, BOBH dagtochten vanuit York, Mountain Goat Tours, de City Cruises avondrondleiding, York Cycling Tour, escaperooms en spookwandelingen. Zie yorkpass.com voor meer informatie Attracties: • York Minster • JORVIK Viking Centre • Clifford's Tower  • York Dungeon  • Railway Museum Road Train  • Mansion House  • York Cold War Bunker • Fairfax House • York Army Museum • Treasurer's House  • Richard III belevenis  • Henry VII Experience  • Merchant Adventurers Hall • Roman Bath Museum  • Barley Hall • Yorkshire Air Museum • Beningbrough Hall • Van Gogh Immersive Experience (tot zomer 2021) Tours: • City Cruises  • Hop On, Hop Off bustour langs de hoogtepunten

York: heksen en geschiedenis wandeltocht door de oude stad

6. York: heksen en geschiedenis wandeltocht door de oude stad

Sluit je aan bij een karaktervolle heksengids om de geschiedenis van York te ontdekken en de geheimen van de Shambles te ontrafelen tijdens een wandeltocht, met de optie om deel te nemen aan het maken van drankjes. Loop voorzichtig door York Minster, Petergate en Stonegate — het terrein waarop deze mysterieuze gebeurtenissen plaatsvonden. Ontmoet je gids en begin je wandeltocht. Luister naar historische verhalen en legendes over hekserij. Verken de Shambles, terwijl je een stap terug in de tijd maakt en de onaangename oorsprong van deze nu pittoreske straat ontdekt. Kijk uit op de kasseien terwijl je je oor leent voor verschrikkelijke verhalen over de heksen van Yorkshire. Loop naar Whip-Ma-Whop-Ma-Gate, de kleinste straat met mogelijk de langste naam in York. Er wordt gezegd dat de naam "Wat een straat" betekent. Bekijk vervolgens de overblijfselen van de St Crux Church, oorspronkelijk de grootste middeleeuwse parochiekerk in York. Ga verder naar King's Square, leer meer over het gebied en hoor het verhaal van de magische boom met een heksenverbinding. Volg vervolgens je gids door de oude wijk van York, de Minster Quarter, waar je het levendige winkelgebied van de stad passeert. Wandel door Low Petergate en High Petergate en luister vol ontzag naar de fascinerende en huiveringwekkende verhalen uit het verleden. Bewonder de grootsheid van 's werelds meest magnifieke en iconische kathedralen, York Minster. Recht tegenover dat, zie de St. Michael Le Belfrey-kerk. Luister naar nog meer spookachtige en heksenverhalen en een naam die misschien enige herkenning oproept. Bewonder de architectuur van middeleeuwse gebouwen, prachtige Georgiaanse herenhuizen en andere historische stijlen in Stonegate, een van de meest historische wegen van York. Ontdek de steegjes, ginnels en snickets van de stad en loop door de langste snickelway van York ( smalle steegjes die tussen de straten van York lopen). Voel de koude rillingen in de lucht op de verborgen binnenplaats van Barley Hall. Terug naar waar het allemaal begon, laat deze betoverende wandeltocht door de oude stad je de slechte geschiedenis van het middeleeuwse York ontdekken. Naast het verkennen van York, kun je er ook voor kiezen om de Potions Cauldron binnen te gaan voor een meeslepende ervaring met het maken van drankjes. Ontdek de geheime kamer en verdwaal in een andere wereld terwijl speciale effecten je meenemen op een zoektocht om het perfecte drankje te maken.

York: stadsrondvaart over de Ouse

7. York: stadsrondvaart over de Ouse

Deze stadsrondvaart in York biedt een vermakelijke en informatieve tour door de oude stad van York vanaf rivier de Ouse. Geniet van de bezienswaardigheden vanuit een ander perspectief terwijl een vriendelijk en goed geïnformeerd team je rustig stroomopwaarts en stroomafwaarts begeleidt. De rondvaart vertrekt vanaf de King's Staith-aanlegsteiger. Bewonder de omgeving vanuit een comfortabele binnenzaal of vanaf het bovendek en verwen jezelf met een verfrissend drankje van de bar. De rondvaart duurt ofwel 45 minuten, ofwel 1 uur, en dat wordt bepaald door het weer op de dag zelf en door de vraag. Je ticket is geldig voor de vaartduur die op de dag van je bezoek wordt aangeboden. Normaal gesproken volgt de 1 uur durende rondvaart een route die stroomopwaarts gaat tot Clifton Bridge, bij de noordelijke buitenwijken van de stad York, en daarna stroomafwaarts tot Millennium Bridge aan de zuidelijke rand van de stad. Daarna keert de boot stroomopwaarts terug naar het vertrekpunt. De rondvaart van 45 minuten vindt plaats in hetzelfde gebied en vaart door het centrum van de ommuurde stad, maar gaat aan beide kanten iets minder ver. Tijdens de tocht vermaakt de kapitein je met livecommentaar over de bezienswaardigheden die je passeert. Kom tijdens je vaart over de rivier, die Romeinen en Vikingen naar deze plek bracht, meer te weten over de geschiedenis van York, die onder overstromingen te lijden had, maar ook een welvarende binnenhaven is. Je vaart op een boot die beschikt over een verwarmde binnenzaal, toiletten en een goedgevulde bar met bier, wijn, sterkedrank, frisdrank, warme dranken en versnaperingen.

York: een rondleiding door Harry Potter-thema met gids in York

8. York: een rondleiding door Harry Potter-thema met gids in York

Ga op zoek, speel quizzen en spelletjes en ervaar een aantal fantastische gekostumeerde re-enactments tijdens deze begeleide wandeling in York. Leer meer over het Harry Potter-universum en de geschiedenis van York. Bekijk bezienswaardigheden zoals Diagon Alley en het Hogwarts Express-platform. Vertrek op je reis door de stad en geniet onderweg van Harry Potter trivia-quizzen van je gids om punten voor je huis te verdienen. Blijf betrokken met een geanimeerd scorebord, videoclips van filmscènes, kostuumstukken en re-enactments. Maak kans om je spreukenkennis te gebruiken om leden van andere huizen te slim af te zijn. Bewonder locaties, zoals de fictieve Wegisweg en het platform voor de Hogwarts Express. Geniet van het uitzicht vanaf de stadsmuren. Verken de fantastische Harry Potter-winkel en ontdek enkele van de verborgen juweeltjes van York.

York: The Dark Chronicles of York begeleide wandeltocht

9. York: The Dark Chronicles of York begeleide wandeltocht

Ontdek de grimmige verhalen en de onvertelde waarheden uit het duistere verleden van York tijdens deze wandeltocht. Sluit je aan bij je gids om lang vergeten geheimen te ontdekken en reis bijna 2000 jaar terug naar de wortels van Eboracum. Bekijk York Minster en Shambles Market vanuit een nieuw perspectief. Ontdek wat er met de criminelen van deze stad is gebeurd, wat er met de onschuldigen is gebeurd en wat er echt gebeurt in de schaduw van de mysterieuze steegjes en straten van York. Ontmoet je gids buiten The Hilt op Goodramgate en reis door de stad, langs iconische bezienswaardigheden zoals Shambles Market en York Minster. Ook ontdek je minder bekende plekjes zoals de St. Andrewgate straat.

York: tour met hop on, hop off-bezienswaardighedenbus

10. York: tour met hop on, hop off-bezienswaardighedenbus

York werd gesticht door de Romeinen en werd al snel de tweede stad van Engeland. Gedurende haar 2.000 jaar is de stad getuige geweest van oorlogen, vredesakkoorden en welvaart. Koning George VI doelde op de centrale rol die York door de jaren heen gespeeld heeft toen hij zei: 'De geschiedenis van York is de geschiedenis van Engeland'. Bezoek de imposante Kathedraal van York, met haar onbetaalbare glas-in-loodramen, wandel door de middeleeuwse straten of over de stadsmuren van 800 jaar oud, bezoek prijswinnende musea of profiteer van geweldige restaurants en winkelgelegenheden. Jouw reisroute: Halte 1 - Exhibition Square Halte 2 - GillyGate Halte 3 - Monk Bar Halte 4 - Foss Bank Halte 5 - Peasholme Green Halte 6 - The Stonebow Halte 7 - Clifford's Tower Halte 8 - Margaret Street Halte 9 - Walmgate Bar Halte 10 - Barbican Centre Halte 11 - Fishergate Halte 12 -  Bishopthorpe Road Halte 13 -  South Bank Halte 14 -  Campleshon Road Halte 15 -  Mount Vale Halte 16 -  The Mount Halte 17 -  Blossom Street Halte 18 - Treinstation Halte 19 - Memorial Gardens Halte 20 - Museum Gardens

Veelgestelde vragen over York

Welke topattracties zijn een must-see in York?

Sitemap York

Wil je alle activiteiten in York ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over York

Gemiddelde beoordeling

4.5 / 5

gebaseerd op 4.525 beoordelingen

Geweldige ervaring, ging met mijn partner en kind gedurende een week in York wandelen langs de boten op de Ouse en besloot in een opwelling om onszelf te boeken voor de avondcruise. We zaten boven, dat was kil maar had het beste uitzicht en ik zou aanraden als je gekleed bent voor het weer, hoewel Raffy probeerde dingen te beschrijven voor degenen beneden als ze misschien niet in staat waren om te zien. Het commentaar was grappig en leerzaam, met een goede mix van historische feiten en humor. Vond het vooral leuk dat we wat nieuwe dingen hoorden (na een week in York volproppen van zoveel mogelijk attracties en rondleidingen, raak je een beetje gewend aan de *verrassing* Terry's Chocolate Apple). Zou deze cruise aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een meer rustgevende manier om de prachtige stad te verkennen dan rond de muren te rijden.

Ik ging op een dagtocht naar York. Ik heb het spoorwegmuseum, de munster van York, het Jorvik Viking-centrum, de York Dungeons, het cruiseschip en de bezienswaardigheden van de stad bezocht. De York Pass is elke cent waard omdat je toegang hebt tot een aantal plaatsen. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor apart toegangskaarten moet reserveren. Als de links naar ze allemaal zouden worden vermeld op de York Pass-website, zou dat echt nuttig zijn. Ook stopt de stadsbus voor sightseeing na 5:30 uur vanaf het Exhibition Square. Ik wist dat niet en kon daardoor niet volledig gebruik maken van de bus. Al met al was het een heel mooie reis. Ik raad het iedereen aan.

Hield absoluut van onze cruise over de rivier, heel gemakkelijk te boeken, heel gemakkelijk te vinden .... Google maps is gewoon geweldig, nietwaar! De cruise duurde een uur en het ging echt te snel, de schipper heette louie, hij gaf een geweldig commentaar, een aantal echt briljante (vreselijke) vadergrappen, maar we zullen geïnformeerd en oprecht zijn of het leek tenminste niet gerepeteerd op alles, ik heb geleerd wat het woord werf betekent waar ik echt over zoem, zou de riviercruise aan iedereen aanbevelen, ook veel waar voor je geld!

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, we hebben een fortuin bespaard omdat alle activiteiten die we wilden doen op de lijst stonden! En het gaf ons meer dingen te doen. Maar zeker al je activiteiten en maaltijden zeker een boost geven als je kunt om teleurstelling te voorkomen. Ik denk wel dat het moet aangeven of het 48 uur kan worden gebruikt in plaats van 2 dagen, omdat het pas halverwege de 1e dag werd geactiveerd, dus ik wist niet zeker of ik het voor de ochtend van een 3e dag zou kunnen gebruiken?

We hadden een tweedaagse York-pas gekocht voor ons bezoek. De passen geven toegang tot de meeste attracties van York en worden goed begrepen door degenen die op de locaties werken. Je moet een aantal van de drukkere attracties vooraf reserveren, maar als je eenmaal klaar bent, is de toegang eenvoudig. Maak je geen zorgen over het vooraf boeken van de cruise, want het is niet verplicht, hoewel het wel op de website staat.