Dingen om te doen Zuidkust van IJsland

Zuidkust van IJsland: De beste dingen die je niet wil missen

Sólheimajökull: begeleide gletsjerwandeling

1. Sólheimajökull: begeleide gletsjerwandeling

Ontdek een van de beste attracties van IJsland, slechts 2 uur rijden van Reykjavik, tijdens een wandeling met kleine groep over de gletsjer Sólheimajökull. Nadat je je gespecialiseerde gids hebt ontmoet vertrek je naar de rand van de gletsjer. Je krijgt een speciale uitrusting om over het ijs te lopen, inclusief helm, stijgijzers en ijsbijlen. De wandeling over de prachtige uitloper van de Mýrdalsjökullgletsjer duurt ongeveer 1 uur. Je ziet verschillende natuurlijke formaties, inclusief ijsgrottunnels en een gletsjerlagune. Je krijgt gedetailleerde uitleg over dit natuurwonder, waarna je aan je 40 minuten durende wandeling terug naar de parkeerplaats begint.

Vanuit Reykjavik: dagtocht naar het zuiden van IJsland

2. Vanuit Reykjavik: dagtocht naar het zuiden van IJsland

Verken een dag het dramatische zuiden van IJsland en de kustlijn op een volledige dagtour van Reykjavik. Na een pick-up bij geselecteerde hotels of accommodaties in centraal Reykjavik reis je naar de prachtige Seljalandsfoss en Skógafoss watervallen. Langs de weg passeer je een scala aan rivieren, watervallen, bergen en gletsjers. Loop bij de Seljalandsfoss-waterval achter de cascades en voel de spetters op je gezicht. Ga verder naar Skógafoss en bewonder de 60-meter hoge waterval. Passeer de zwarte zandstranden van de zuidelijke kust en geniet van de kracht van de zee. Bezoek de gletsjertong van Sólheimajökull om een uitlaatgletsjer van de Mýrdalsjökull te zien. Bewonder de altijd veranderende Moeder Natuur van dichtbij. Kijk vervolgens naar de basalten zeestapels in de charmante stad Vik, IJslands zuidelijkste dorp net ten zuiden van de Mýrdalsjökullgletsjer, vóór de terugkeer naar Reykjavik.

IJsland: dagtrip langs zuidkust, Black Beach en watervallen

3. IJsland: dagtrip langs zuidkust, Black Beach en watervallen

Reis door de landbouwgebieden in het zuiden van IJsland en ervaar het land van vuur en ijs uit de eerste hand. Tijdens deze dagtocht (9 uur) kom je zwarte zandstranden tegen, donderende watervallen, krachtige vulkanen en majestueuze gletsjers. Dit prachtige natuurlijke landschap is door de eeuwen heen gevormd door de gecombineerde activiteit van gletsjers en vulkanen. Je bewondert de regenbogen bij de Skógafosswaterval en maakt een wandeling over het zwarte zandstrand Reynisfjara met zijn omliggende basaltkolommen. Volgens de IJslandse legende zijn de kolommen eigenlijk ondeugende trollen, die door de rijzende zon in steen veranderd zijn. Loop achter de Seljalandsfoss-watervallen terwijl je kliffen en grotten ziet.

Vanuit Reykjavik: dagtrip Jökulsárlón-gletsjerlagune

4. Vanuit Reykjavik: dagtrip Jökulsárlón-gletsjerlagune

Verken de spectaculaire landschappen van het zuiden van IJsland tijdens een sightseeingtour van een hele dag per bus. Je reist af naar de tong van de Jökulsárlón-gletsjerlagune, waar je lokale gids je alles vertelt over de geschiedenis en vorming.van deze grootste gletsjer van Europa. Na het ophalen bij je hotel in Reykjavik rij je langs de zuidkust naar de indrukwekkende gletsjerlagune. Je krijgt meer dan genoeg tijd om de drijvende ijsbergen te aanschouwen en van het schitterende landschap te genieten. Vergeet niet om in het seizoen je ticket voor de boottocht op de Jökulsárlón te reserveren, om de gletsjerlagune van heel dichtbij te kunnen ervaren. Als je van tevoren boekt is je plek gegarandeerd. De Jökulsárlón-gletsjerlagune is de grootste en diepste gletsjerlagune van IJsland. Het ligt aan Breiðamerkurjökull, een gletsjertong van Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. Je wordt teruggebracht naar Reykjavik en pauzeert onderweg bij de beeldschone waterval Seljalandsfoss. Ook bezoek je het zwarte strand Diamond Beach, en bij het zuidelijkste dorp van IJsland, Vík í Mýrdal, pauzeer je voor het avondeten.

Vanuit Reykjavik: Jökulsárlón-gletsjerlagune en Diamond Beach

5. Vanuit Reykjavik: Jökulsárlón-gletsjerlagune en Diamond Beach

Begin aan een dagtour met gids van Reykjavik naar de gletsjerlagune Jökulsárlón. Wees getuige van de machtige Hvannadalshnjúkur-berg en de zwarte zandwoestijn die zich uitstrekt tussen Skaftafell National Park en de lagune. Stop bij de Seljalandsfoss-waterval, waar je achter de watervallen kunt lopen om de andere kant te bereiken. Ga verder naar de majestueuze Skógafoss-waterval en bewonder de indrukwekkende val van 60 meter lang. Ga verder naar de gletsjerlagune Jökulsárlón en wandel langs de oevers van het meer. Dompel jezelf onder in de rust van het gebied terwijl 1000 tot 1500 jaar oud ijs losbreekt van de Vatnajökull-gletsjer en stil op het water drijft. Herken locaties uit enkele van de vele films die in de omgeving zijn opgenomen, zoals Batman Begins en Tomb Raider. Stop bij het spectaculaire Diamond Beach en bewonder de streng zwart zand gespikkeld met klompjes ijs, die de indruk wekken van glinsterende diamanten. Geniet in de warmere maanden van een extra boottocht rond de lagune en bekijk de drijvende ijsbergen van dichtbij.

Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht

6. Vanuit Reykjavik: South Coast Classic dagtocht

Tijdens deze 11-uur durende tour volg je de kustlijn van Reykjavík naar het vulkanische en gletsjer wonderland: de zuidkust van IJsland. Je loopt achter de bulderende waterval Seljalandsfoss en geniet van de ongelooflijke uitzichten vanaf de top van de Skógafoss-waterval. Je tour begint met een rit door lavavelden, langs de actieve vulkaan Hengill en vervolgens langs het rijke kustland. Op heldere dagen kun je de vulkaan Hekla zien, en in de verte de met gletsjers bedekte Eyjafjallajökull-vulkaan, die majestueus bovenuit het kustgebergte steekt. Slechts een paar kilometer uit de kust zie je de vulkanische Westman Islands, een archipel van ongeveer 15 kleine eilanden, waarvan er slechts één bewoond is. Je bezoekt eerst de gletsjer Sólheimajökull, de droom van elke fotograaf. Daarna bezoek je het zwarte zandstrand van Reynisfjara. Je bezichtigt de krachtige Atlantische golven die breken op het zwarte zand, de grillige basaltzeestapels en de enorme grot met basaltkolommen. Vervolgens ga je naar het kustplaatsje Vik, het meest zuidelijke dorp van IJsland, gelegen aan de belangrijkste ringweg van het eiland. Ondanks zijn kleine omvang (291 inwoners) is het de grootste nederzetting in een straal van 70 kilometer. Op de weg terug naar Reykjavík bezoek je de krachtige Skógafoss-waterval om via een korte wandeling een trap op een van de mooiste uitzichten van IJsland te bewonderen. Het uitzicht omvat gletsjers, vulkanen en zwarte zandstranden. De laatste halte is bij de 60 meter hoge waterval Seljalandsfoss, vooral bekend om het verborgen pad erachter en er omheen.

Vanuit Reykjavik: zuidkust en gletsjerwandeltocht

7. Vanuit Reykjavik: zuidkust en gletsjerwandeltocht

Bezoek een aantal van de grootste gletsjers van IJsland en bekijk de watervallen van Skógafoss en Seljalandson tijdens een dagtocht vanuit Reykjavik. Nadat je bent opgehaald uit de stad, zie je de verleidelijke natuurlijke schoonheid van de watervallen en maak je een wandeltocht met gids en alle benodigde gletsjeruitrusting. Ga richting de Seljalandsfoss-waterval, waar je achter het watergordijn van 60 meter langs kunt lopen. Achter deze adembenemende waterval loop je gegarandeerd in de motregen, dus trek je regenkleding aan en houd je camera in de aanslag. Vervolg het avontuur bij de Skógarfoss-waterval, een val van 60 meter vanaf wat vroeger de kustlijn was. Je kunt van bovenaf genieten van het prachtige uitzicht nadat je de 527 treden naar boven hebt gerend. Skógarfoss is gebruikt als filmlocatie voor de 'Secret Life of Walter Mitty' en 'Thor: The Dark World' maar was ook te zien in diverse muziekvideo's. Op het beroemde zwarte zandstrand ontdek je de prachtige basaltzuilen, en ook de rotspilaren met de naam 'Reynisdrangar'. Geniet van het betoverende uitzicht op het strand en de Dyrhólaey-kliffen in de verte, maar pas op dat je niet wordt verrast door sterke, plotselinge golven. Van juni tot augustus kun je hier genieten van het gezelschap van honderden papegaaiduikers die graag een nestje bouwen in de zuilen. Ten slotte maak je je klaar met de nodige veiligheidsuitrusting om een van IJslands mooiste gletsjers aan de zuidkust te beklimmen, waar je de snel smeltende ijsformaties kunt zien en meer te weten kunt komen over de oude geologie en het belang van het gebied voor het milieu.

Zuidkust IJsland: 2-daagse tour Blauwe IJsgrot & Jokulsarlon

8. Zuidkust IJsland: 2-daagse tour Blauwe IJsgrot & Jokulsarlon

Je avontuur begint in Reykjavik. Hier word je opgepikt en in een comfortabel minibusje naar het zuiden gereden. Je eerste bestemming is de machtige Seljalandsfosswaterval. Als je een regenjas meeneemt, kun je een korte wandeling maken achter de waterval langs. Je reis gaat verder naar een andere waterval, de Skógafoss. Verscholen in een kleine kloof, stort de rivier de Skógá vanaf een 60 meter hoge klif de diepte in, om daarna door het grillige landschap naar de Atlantische Oceaan te meanderen. Je volgende bestemming is een blauwe grot van ijs. Maak een wandeling door dit bijzondere natuurfenomeen. Na je bezoek aan de ijsgrot maak je een wandeling over een uitstroomgletsjer, een uitloper van een van de grootste gletsjers van het land. Maak kennis met je zeer deskundige gletsjergidsen die je begeleiden tijdens je 1,5 uur durende hike over het ijs. Tijdens de spectaculaire wandeling kom je meteen meer te weten over dit adembenemende en steeds zeldzamer wordende natuurfenomeen. 's Avonds word je naar een hotel in het zuidoosten gebracht. Na het avondeten tref je je gids die je meer informatie geeft over het Noorderlicht. Als de lucht helder is en de weersvoorspelling goed, weet je gids een goede plek om de beroemde Aurora Borealis te spotten. Na afloop bezoek je een zwart zandstrand, bevolkt door veel IJslandse vogelsoorten en andere wilde dieren. Moe en voldaan keer je naar je accommodatie terug voor de overnachting. Dag twee begint met een tocht naar Jökulsárlón, een 200 meter diepe gletsjerlagune die wordt gevoed door de Breiðamerkurjökull, een uitstroomgletsjer van de grootste gletsjer van Europa. Hier zul je ijsbergen zien die zich van de gletsjerlagune losmaken en de Atlantische Oceaan opdrijven, waar ze al snel terug de kust op worden gesmeten door de wind en het getij. Dit zwarte zandstrand is bezaaid met kleinere ijsrotsen in alle vormen en maten. In het daglicht glinsteren ze als diamanten. Het ijs zelf komt in een mooi contrasterend spectrum van wit- en blauwtinten. Aan het eind van de dag word je teruggebracht naar Reykjavik.

Van Reykjavik: 3-daagse zuidkust wintertour met ijsgrot

9. Van Reykjavik: 3-daagse zuidkust wintertour met ijsgrot

Verken de geothermische en bevroren landschappen van de zuidkust van IJsland tijdens een driedaagse tour. Bewonder verbazingwekkende watervallen en verken een ijsgrot. Laat je verrassen door zwarte lavazandstranden, wandel langs de oevers van Glacier Lagoon en voel de spanning terwijl je spectaculaire geothermische kenmerken tegenkomt. Dag 1: Golden Circle & Kerið vulkanische krater Op de eerste dag bezoekt u alle bekendste plaatsen in IJsland die de Golden Circle Route vormen: Þingvellir National Park, Gullfoss Golden Waterfall en het geothermische gebied Haukadalur met de Strokkur-geiser. Voordat u naar uw accommodatie voor de nacht gaat, bezoekt u ook het vulkanische kratermeer van Kerið. Als je de nacht doorbrengt in het lieflijke dorpje Hveragerði, kun je een wandeling maken door het geothermische park of langs de Reykjafoss-waterval op zoek naar het noorderlicht (als de weersomstandigheden gunstig zijn). Dag 2: Zuidkust van IJsland De tweede dag begint met een rit over de zuidkust van IJsland om je eerste bestemming te bereiken: de Seljalandsfoss-waterval en de nabijgelegen verborgen waterval van Gljufrabui. Ga verder naar de Skógafoss-waterval om de rivier de Skógá 60 meter naar beneden te zien vallen bij de krachtige watervallen. Na het zien van drie prachtige watervallen komt het tijd om te wandelen op het wereldberoemde zwarte zandstrand van Reynisfjara. Donker vulkanisch zand strekken zich uit zover het oog reikt, met machtige Atlantische golven die tegen de Reynisdrangar beuken, vingers van vulkanisch gesteente die net voor de kust in de lucht torenen. De tweede nacht, deze keer doorgebracht op een afgelegen locatie in Zuidoost-IJsland, biedt meer kansen om aurora te spotten. Dag 3: Expeditie ijsgrotten en gletsjerlagune Deze dag neemt je mee tot diep in het Vatnajokull National Park. Loop langs de oevers van de Glacier Lagoon en op het met ijs verspreide strand genaamd Diamond. Het hoogtepunt van de hele tour is een ijsgrot. Uitgerust met alle benodigde veiligheidsuitrusting spring je op de super jeep en brengt je naar de prachtige natuurlijke ijsgrot onder de grootste gletsjer van Europa - Vatnajokull. De Blue Ice Cave laat echt de enorme krachten van de IJslandse natuur zien, omdat ze van nature in gletsjers worden gevormd wanneer zoet water bevriest in de dalende wintertemperaturen. Elk jaar worden er nieuwe grotten gecreëerd als de gletsjers bevriezen en smelten en opnieuw in verschillende vormen bevriezen. Op die dag stop je ook bij een traditionele turfkerk en bekijk je nog eens basaltkolommen tijdens een verfrissing in het dorp Vik.

Van Reykjavik: begeleid groepsavontuur aan de zuidkust

10. Van Reykjavik: begeleid groepsavontuur aan de zuidkust

Rijd vanuit Reykjavik en reis naar het zuiden van IJsland. Stop om de majestueuze Skógafoss-waterval te zien. Loop langs het zwarte zandstrand van Reynisfjara en bereik Vik I Myrdal, het zuidelijkste puntje van het land. Bezoek op de terugweg verborgen watervallen, een onder de vulkaan Eyjafjallajökull. Passeer de geothermische krachtcentrale Hellisheiðarvirkjun die de hoofdstad van energie voorziet en reis door de bergpas. Leg het uitzicht op de oceaan vast en zie de ijskap van de Mýrdalsjökull-gletsjer, met een kans om de Westman-eilanden te spotten. Kom aan bij de prachtige Skógafoss-waterval, bekend om zijn verschijning in Game of Thrones. Word sprakeloos als het 60 meter naar beneden valt en probeer de legendarische verborgen schat erachter te vinden. Bezoek een van de tien mooiste stranden ter wereld, het zwarte zandstrand van Reynisfjara. Bekijk de basaltzuilen en hoor de intrigerende verhalen en sagen die verbonden zijn met deze geweldige plek. Bereik het zuidelijke puntje van het land, Vik I Myrdal. Vind het charmante vissersdorp, bezoek de plaatselijke kerk en bekijk de hele nederzetting. Stop op de terugweg en bekijk de Sólheimajökull-gletsjer. Sluit de dag af bij de prachtige Seljalandsfoss-waterval, verscholen onder de beruchte Eyjafjallajökull-vulkaan. Grijp de kans om erachter te lopen en zijn verborgen neef, Gljúfrabúi, te bezoeken voordat je terugkeert naar Reykjavik.

Sitemap Zuidkust van IJsland

Wil je alle activiteiten in Zuidkust van IJsland ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Zuidkust van IJsland

Gemiddelde beoordeling

4.7 / 5

gebaseerd op 8.636 beoordelingen

This was a once in a lifetime experience under the guidance of an experienced, enthousiaster and dedicated guide. Hé showed and told us all about the glaciers but also about the visable impact of climate change and global warming.

Het was een prachtige ervaring. We werden goed verzorgd en kregen veel uitleg. Soms was het eventjes haasten qua tijd dat je de bus weer in moest maar op zich was het goed.

Super leuke plekjes, overal tijd genoeg en super vriendelijke reisleider, Mia.

Nicetravel was geweldig! Echt een leuke en gepassioneerde gids.

Een dag met veel dingen om te zien, allemaal interessant.