Kies data
Dingen om te doen

Kreta

Dwaal door kustdorpen, kleurrijke oude steden en idyllische stranden op het grootste eiland van Griekenland.

Kreta: De beste dingen die je niet wil missen

Haven van Kissamos: boottocht naar Balos Lagune & Gramvousa

1. Haven van Kissamos: boottocht naar Balos Lagune & Gramvousa

Maak een dagtocht met een rondvaartboot vanuit de haven van Kissamos naar het onbewoonde eiland Gramvousa en de Balos-lagune. Vaar langs kliffen, stop bij ongerepte gouden stranden, zwem in het kristalheldere water, en bezoek het Gramvousa Fort - een kasteel dat een ongelooflijk panoramisch uitzicht biedt. Vertrek uit de haven van Kissamos en vaar voor ongeveer een uur in de baai. Je nadert het eiland Gramvousa en vervolgens de lagune van Balos of vice versa, afhankelijk van de route. Vaar tegen een adembenemende achtergrond van steile kliffen en rotsen, ongelooflijke afgelegen stranden en het oneindige blauw. Maak kans een grote grot te zien, waarvan wordt gedacht dat het een eeuwenoude scheepswerf is.  Aan het eind van de baai vaar je tussen het eiland Gramvousa en Kaap Vouxa. Geniet van het schilderachtige landschap met op de achtergrond Valenti, Pontikonisi, de Balos-lagune en Imeri Gramvousa. Kom aan in de kleine haven van Gramvousa en breng hier de komende 2 uur door. Geniet van de magische omgeving gecreëerd door de Kretenzische natuur, de legendes en de turbulente geschiedenis van het gebied. Zie hoe het strand wordt gesierd door een eenzaam scheepswrak. Bekijk het beroemde kasteel van Gramvousa, het hoogste punt van het eiland, dat boven op een steile rots ligt. Je kunt zwemmen in het gebied naast de kerk van Agioi Apostoloi, op het schip blijven om te ontspannen, of plezier maken op de waterglijbaan. Na een stop in Gramvousa stap je weer op de boot en vaar je terug naar de Balos-lagune.Deze exotische strandlagune, die op de lijst van 's werelds beste stranden staat, bevindt zich tussen het schiereiland Gramvousa en Kaap Tigani. Kies om te zwemmen in het turkooisblauwe water, ontspan op het roze zandstrand, of bewonder de natuurlijke schoonheid, de rotsen en de kliffen die boven je uitsteken tijdens jouw 3 uur aan het strand.

Vanuit Chania: trektocht van een dag naar Samariakloof

2. Vanuit Chania: trektocht van een dag naar Samariakloof

Maak een dagtocht naar de Samariakloof vanuit Chania. Kom aan in Omalos, in het hart van de Witte Bergen, en geniet van het ontbijt voordat je langs de langste kloof van Europa trekt - 1.200 meter boven de zeespiegel. Na het ontbijt ga je de Samariakloof in. Loop in je eigen tempo, met achteraan een Engels- en Duitssprekende gids die je kan helpen als dat nodig is. Wandel over rotsen en stenen, door een bos van duizend jaar oude bomen en langs een rivier met zoetwaterbronnen. Geniet van het uitzicht op de mooiste bergketen van Kreta en zie wilde berggeiten. Aan het einde van de tocht bezoek je het dorp Agia Roumli, waar je een aantal tavernes, bars en winkels vindt. Geniet van wat vrije tijd om te zwemmen of te lunchen. Er wordt een trefpunt geregeld zodat je je tickets voor de veerboot kunt ophalen bij de gids. Aan het eind van de middag stap je op een boot die je van Agia Roumeli naar Sougia bengt, waar de bus wacht om je terug te brengen naar het beginpunt.

Kreta: toegangsticket archeologische vindplaats Paleis van Knossos

3. Kreta: toegangsticket archeologische vindplaats Paleis van Knossos

Profiteer van skip-the-line toegang tot het paleis van Knossos. Eenmaal binnen ben je vrij om deze Minoïsche archeologische vindplaats in je eigen tempo te verkennen, inclusief het Grand Palace dat dateert uit het jaar 2000 voor Christus Terwijl je door de site dwaalt, ontdek je wat er nog over is van woonruimten, werkruimten en opslagruimten die er al eeuwen staan. Leer meer over de stad waarvan wordt gedacht dat het de hoofdstad en het politieke centrum van de Minoïsche beschaving en cultuur was. Krijg een idee van hoe het gebouw er oorspronkelijk uitzag door de uitgebreide restauraties die in de 20e en 21e eeuw hebben plaatsgevonden. Bekijk kleurrijke gerestaureerde muurschilderingen, die typerend waren voor die tijd, en de troonzaal van de legendarische koning Minos, die nog steeds intact is.

Vanuit Agios Nikolaos: boottocht met gids naar Spinalonga

4. Vanuit Agios Nikolaos: boottocht met gids naar Spinalonga

Spinalonga is een geweldig eiland met vestingen die dateren uit de Venetiaanse periode. Het is een eiland van legendes, dat aan het begin van de 20e eeuw een lepraplaag overleefde en nu een belangrijke historische en archeologische plek is. Grijp je kans om het Interpretieve Centrum op het eiland te bezoeken en de nederzettingen van de slachtoffers en overlevenden van deze oude ziekte te verkennen. Verken de Venetiaanse forten en kom meer te weten over de lange en fascinerende geschiedenis van het eiland.Neem de tijd om rond het eiland te lopen en het schitterende uitzicht op de baai en de forten in je op te nemen. Daarna gaat de boottocht verder langs andere interessante plekken in de baai van Mirabello, zoals de grot van de legendarische piraat Barbarosa, de verzonken stad Olous en het eiland waar de inheemse Kretaanse krikri-geiten leven. Onstpan en zwem in het heerlijke turquoise water van de baai van Kolokitha. De boot, die 40 meter lang is, heeft 2 bars, een lounge en een restaurant waar Griekse en internationale gerechten worden geserveerd tegen redelijke prijzen met hoogwaardige service van de bemanning.

Heraklion: archeologisch museum en Knossos-ticket met audio

5. Heraklion: archeologisch museum en Knossos-ticket met audio

Ervaar het oude Kreta in je eigen tempo met een gecombineerd e-ticket voor de twee belangrijkste archeologische attracties van het eiland, het Paleis van Knossos en het Archeologisch Museum van Heraklion. Ervaar twee fascinerende zelfgeleide audiotours op uw smartphone. Ontvang uw ticket in een aparte e-mail van onze lokale partner en download voorafgaand aan uw bezoek de app en audiotours op uw telefoon. Reis vervolgens terug in de tijd om de grootsheid van Kreta te ervaren, van de Minoïsche periode tot de Romeinse tijd. Zet je koptelefoon op en ontdek het paleis van Knossos en de prachtige artefacten die worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Heraklion. Leer interessante feiten door de kracht van verhalen vertellen en luister naar onbekende verhalen uit de oudheid. De inhoud van de rondleidingen is het resultaat van diepgaand onderzoek, samengeperst in korte originele verhalen die uw bezoek zowel boeiend als informatief zullen maken. De audiotours kunnen herhaaldelijk en op elk moment worden gebruikt, voor of na uw bezoek. Dit is een niet te missen kans om waardevolle inzichten te krijgen in het oude Kreta en de Minoïsche beschaving, en om op een geheel originele manier met uw omgeving om te gaan.

Kreta: ticket voor Paleis van Knossos met audiotour

6. Kreta: ticket voor Paleis van Knossos met audiotour

Beleef een spannend bezoek aan Knossos, de beroemdste historische attractie van Kreta met een e-ticket zonder wachtrij, inclusief een boeiende audiorondleiding die je kunt downloaden op je telefoon en een gedetailleerde plattegrond van de site. Bezoek de grote hoofdstad van Minoïsch Kreta, net ten zuiden van Heraklion, en zie de suggestieve setting, compleet met indrukwekkende ruïnes en felgekleurde fresco's, tot leven komen door een boeiend verhaal dat licht werpt op verschillende elementen van de Minoïsche cultuur. De bekerdragers en processiefresco's in het zuidelijke Propylaeum, die scènes uit het dagelijks leven en de ceremoniële activiteiten op Minoan Kreta verbeelden, bieden een goed inzicht in de esthetische idealen van die tijd. Volg de evolutie van de Minoïsche mode, kom meer te weten over de populaire kapsels van de mensen en ontdek de schoonheidsproducten die de lokale bewoners gebruikten om hun look bij te werken. In de westelijke vleugel, waar de opslagfaciliteiten van het paleis zich bevinden, krijg je inzicht in de goed georganiseerde bureaucratie die de paleisorganisatie ondersteunde, de vroegste vormen van lineair schrijven, evenals de Minoïsche economie en handelsnetwerken. Ontdek de kopie van de 'Prins van de lelies' in de zuidelijke ingangsgang en kijk uit op de berg Juktas, perfect omlijst door de geërodeerde muren van het paleis. Bezoek de Megaron van de koningin, verfraaid met het beroemde fresco van blauwe dolfijnen en uitgerust met een badkamer en een toiletruimte, waar je alles te weten kunt komen over de badgewoonten in het Minoïsche tijdperk.

Vanuit Chania: dagtour naar Elafonisi Eiland

7. Vanuit Chania: dagtour naar Elafonisi Eiland

Je reist naar de zuidwestelijke hoek van Kreta tijdens deze dagexcursie vanuit Chania. Je brengt een ontspannende dag door op de roze zandstranden op het kleine eiland Elafonisi. Je profiteert van het weelderige groene landschap op weg naar het eiland terwijl je door de indrukwekkende Topoliakloof reist en vele traditionele dorpen passeert. Je pauzeert voor koffie en ontbijt in het dorp Elos, bekend om zijn kastanjebomen. Na aankomst op Elafonisi ontspan je 4 uur op het strand en zwem je in het kristalheldere water. Elafonisi ligt net buiten het eiland Kreta en is gemakkelijk bereikbaar met een wandeling door het water. Zowel het strand als het eiland zijn beschermde prachtige natuurgebieden.

Vanuit Iraklion: boottocht in de middag naar het eiland Dia

8. Vanuit Iraklion: boottocht in de middag naar het eiland Dia

Laat je ophalen vanaf je hotel of cruiseschip, of kom om 14:30 uur zelf naar de Venetiaanse haven in de haven van Iraklion. Vanaf hier vertrekt je 1 uur durende tocht naar het eiland Dia. Kom tot rust op deze intieme boot die maximaal 8 reizigers meeneemt. Na een ontspannen stuk varen op deze elegante zeilboot wordt om 15:30 uur aangemeerd in de romantische Golf van Saint George. Verken deze idyllische locatie met z'n eeuwenoude geschiedenis als voormalige Minoïsche haven. Ook was het een van de favoriete locaties van de onderwaterreiziger, Jacques-Yves Cousteau.  Geniet van 2,5 uur lang vrije tijd om te vissen en te zwemmen in het kristalheldere water. Maak een wandeling tussen de cederbomen op het eiland of ontspan wat in de rustige baai met uitzicht op Iraklion. De behulpzame bemanning staat klaar om je een snorkel- of visuitrusting uit te lenen. Ook zijn er onbeperkt verfrissingen en seizoensvruchten beschikbaar. Doe je tegoed aan een heerlijk mediterraan menu met gebraden kipfilet, rijst met groenten, Griekse salade en wijn. Om 18:00 keer je vanaf Dia weer terug naar Iraklion, waar je om ongeveer 19:00 aankomt. Op aanvraag kan er ook extra vervoer naar je hotel of cruiseschip worden georganiseerd.

Agios Nikolaos: semi-onderzeeër cruise

9. Agios Nikolaos: semi-onderzeeër cruise

Stap aan boord van een comfortabel semi-onderzeeër vaartuig met airconditioning in de haven van Agios Nikolaos. Ontdek het onderwaterleven in de kustwateren van het eiland Agioi Pantes. Leer meer over de flora en fauna in de audiogids aan boord. Zie veel verschillende soorten kleurrijke vissen terwijl de bootbemanning ze voedt. Als je geluk hebt, kun je nieuwsgierige zeeschildpadden, dolfijnen en zeehonden spotten die er soms voor kiezen om het vaartuig te onderzoeken. Neem in het tweede deel van de tour plaats op het hoofddek van de boot om het spectaculaire uitzicht op de baai van Agios Nikolaos te bewonderen. Voel de zeebries terwijl je door de baai vaart voordat je terugkeert naar de haven.

Tocht door de Samariakloof: dagexcursie vanuit Rethymno

10. Tocht door de Samariakloof: dagexcursie vanuit Rethymno

De Samariakloof, de langste en waarschijnlijk bekendste kloof in Europa, ligt 1219 meter boven zeeniveau. Je dagexcursie van 12 uur naar de Samariakloof begint als je wordt opgehaald in Rethymno en naar Omalos wordt gereden, in het hart van de Witte bergen, waar je voor de wandeltocht geniet van een ontbijt. Tijdens de tocht klim je over rotsen en stenen, loop je door een bos met bomen van duizend jaar oud en langs een rivier en zoetwaterbronnen. Onderweg heb je een spectaculair uitzicht op de mooiste bergketen van Kreta en zie je waarschijnlijk berggeiten in het wild. Je wordt vergezeld door een professionele bergbegeleider die Engels, Duits en Grieks spreekt.  De escort zal aanwezig zijn om alle nodige informatie over je wandeling uit te leggen en je de kaartjes voor de ingang en de veerboot te bezorgen. Toegangsprijs: 5 EUR (kinderen tot de leeftijd van 15 jaar zijn gratis). Veerbootkosten: 11 EUR (veerboot Sougia). Deze kosten moeten worden betaald aan de gids bij aankomst. Na het ontbijt kom je in de Samariakloof. Loop in je eigen tempo met gids aan het einde van de groep om te helpen als je ze nodig hebt. Aan het einde van de tocht bezoek je het dorp Agia Roumli, waar je een aantal tavernes, bars en winkels vindt. Geniet van wat vrije tijd om te zwemmen of het hebben van een lunch. Er wordt een ontmoetingsplaats geregeld zodat je je tickets voor de veerboot kunt ophalen bij de gids. Aan het eind van de middag stap je op een boot die je van Agia Roumeli naar Sfakia bengt, waar de bus wacht om je terug te brengen naar het beginpunt.

Sitemap Kreta

Wil je alle activiteiten in Kreta ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Kreta

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 20.947 beoordelingen

We hebben een hele leuke dag gehad. De combinatie van het mooie dorpje Spili, het Preveli klooster, Preveli Palm Beach en Damnoni maakten dit tot een gevarieerde dag. We waren heel blij met onze gids Andrea. Hij is echt heel goed. Je kan zien dat hij zijn werk echt leuk vindt. Hij was vriendelijk, grappig en wist heel veel over de omgeving te vertellen en maakte ook een praatje met ons. Het was ook fijn dat het een kleine groep was, waardoor het wat persoonlijker was. Mijn complimenten ook voor de chauffeur Yannis. Ik voelde me erg veilig in het busje. Vooraf hebben we ook tijdig en duidelijke informatie gekregen over het ophaalpunt. We zijn heel tevreden over deze excursie met Markidis Travel en hadden graag nog een excursie met hen willen boeken, maar deze zat helaas al vol. Volgende keer weer!

Super! Bus reed op tijd en super aardige gids en chauffeur maakten de rit compleet. Tickets worden voor je gekocht zodat je zo vanuit de bus de samaria kloof in kunt. Echt zo mooi daar! Dit wil je meegemaakt hebben ondanks de hitte en het veelal lastige pad. Wij waren er op maandag wat blijkbaar veel rustigere dag is dan woensdag dus zou dat adviseren. Wij hebben best goed door gestopt en deden er 5,5 uur over om bij uitgang te komen. Na laatste kilometers naar zee was een frisse duik erg welkom :) de ferry vertrok mooi op tijd en daarna stond bus ook weer netjes klaar. Al met al dus top geregelde dagtrip

Super mooie ervaring, enorm aardige gids en hij was erg duidelijk! De kloof zelf was enorm zwaar maar super mooi! Helemaal waard!

Yannis was a great host. He showed us around and told us everything we wanted to know. Good experience about the battle on crete

Erg de moeite waard! Duidelijke communicatie en prachtige tour!