Kies data
Dingen om te doen

Kreta

Dwaal door kustdorpen, kleurrijke oude steden en idyllische stranden op het grootste eiland van Griekenland.

Kreta: De beste dingen die je niet wil missen

Haven van Kissamos: boottocht naar Balos Lagune & Gramvousa

1. Haven van Kissamos: boottocht naar Balos Lagune & Gramvousa

Maak een dagtocht met een rondvaartboot vanuit de haven van Kissamos naar het onbewoonde eiland Gramvousa en de Balos-lagune. Vaar langs kliffen, stop bij ongerepte gouden stranden, zwem in het kristalheldere water, en bezoek het Gramvousa Fort - een kasteel dat een ongelooflijk panoramisch uitzicht biedt. Vertrek uit de haven van Kissamos en vaar voor ongeveer een uur in de baai. Je nadert het eiland Gramvousa en vervolgens de lagune van Balos of vice versa, afhankelijk van de route. Vaar tegen een adembenemende achtergrond van steile kliffen en rotsen, ongelooflijke afgelegen stranden en het oneindige blauw. Maak kans een grote grot te zien, waarvan wordt gedacht dat het een eeuwenoude scheepswerf is.  Aan het eind van de baai vaar je tussen het eiland Gramvousa en Kaap Vouxa. Geniet van het schilderachtige landschap met op de achtergrond Valenti, Pontikonisi, de Balos-lagune en Imeri Gramvousa. Kom aan in de kleine haven van Gramvousa en breng hier de komende 2 uur door. Geniet van de magische omgeving gecreëerd door de Kretenzische natuur, de legendes en de turbulente geschiedenis van het gebied. Zie hoe het strand wordt gesierd door een eenzaam scheepswrak. Bekijk het beroemde kasteel van Gramvousa, het hoogste punt van het eiland, dat boven op een steile rots ligt. Je kunt zwemmen in het gebied naast de kerk van Agioi Apostoloi, op het schip blijven om te ontspannen, of plezier maken op de waterglijbaan. Na een stop in Gramvousa stap je weer op de boot en vaar je terug naar de Balos-lagune.Deze exotische strandlagune, die op de lijst van 's werelds beste stranden staat, bevindt zich tussen het schiereiland Gramvousa en Kaap Tigani. Kies om te zwemmen in het turkooisblauwe water, ontspan op het roze zandstrand, of bewonder de natuurlijke schoonheid, de rotsen en de kliffen die boven je uitsteken tijdens jouw 3 uur aan het strand.

Kreta: toegangsticket archeologische vindplaats Paleis van Knossos

2. Kreta: toegangsticket archeologische vindplaats Paleis van Knossos

Profiteer van skip-the-line toegang tot het paleis van Knossos. Eenmaal binnen ben je vrij om deze Minoïsche archeologische vindplaats in je eigen tempo te verkennen, inclusief het Grand Palace dat dateert uit het jaar 2000 voor Christus Terwijl je door de site dwaalt, ontdek je wat er nog over is van woonruimten, werkruimten en opslagruimten die er al eeuwen staan. Leer meer over de stad waarvan wordt gedacht dat het de hoofdstad en het politieke centrum van de Minoïsche beschaving en cultuur was. Krijg een idee van hoe het gebouw er oorspronkelijk uitzag door de uitgebreide restauraties die in de 20e en 21e eeuw hebben plaatsgevonden. Bekijk kleurrijke gerestaureerde muurschilderingen, die typerend waren voor die tijd, en de troonzaal van de legendarische koning Minos, die nog steeds intact is.

Vanuit Agios Nikolaos: boottocht met gids naar Spinalonga

3. Vanuit Agios Nikolaos: boottocht met gids naar Spinalonga

Spinalonga is een geweldig eiland met vestingen die dateren uit de Venetiaanse periode. Het is een eiland van legendes, dat aan het begin van de 20e eeuw een lepraplaag overleefde en nu een belangrijke historische en archeologische plek is. Grijp je kans om het Interpretieve Centrum op het eiland te bezoeken en de nederzettingen van de slachtoffers en overlevenden van deze oude ziekte te verkennen. Verken de Venetiaanse forten en kom meer te weten over de lange en fascinerende geschiedenis van het eiland.Neem de tijd om rond het eiland te lopen en het schitterende uitzicht op de baai en de forten in je op te nemen. Daarna gaat de boottocht verder langs andere interessante plekken in de baai van Mirabello, zoals de grot van de legendarische piraat Barbarosa, de verzonken stad Olous en het eiland waar de inheemse Kretaanse krikri-geiten leven. Onstpan en zwem in het heerlijke turquoise water van de baai van Kolokitha. De boot, die 40 meter lang is, heeft 2 bars, een lounge en een restaurant waar Griekse en internationale gerechten worden geserveerd tegen redelijke prijzen met hoogwaardige service van de bemanning.

Vanuit Chania: trektocht van een dag naar Kloof van Samaria

4. Vanuit Chania: trektocht van een dag naar Kloof van Samaria

De Samariakloof, de langste en waarschijnlijk bekendste kloof in Europa, ligt 1219 meter boven zeeniveau. Je profiteert van een tocht in de kloof op een 12-uur durende excursie die begint met een ophaalservice in Chania en een rit naar Omalos, in de Witte Bergen. Tijdens de tocht klim je over rotsen en stenen, loop je door een bos met bomen van duizend jaar oud en langs een rivier en zoetwaterbronnen. Onderweg heb je een spectaculair uitzicht op de mooiste bergketen van Kreta en zie je waarschijnlijk berggeiten in het wild. Aan het einde van de tocht, bezoek je het dorp Agia Roumeli dat een groot aantal cafés en winkels heeft. Aan het eind van de middag stap je op een boot die je van Agia Roumeli naar Sfakia brengt, waar de bus wacht om je terug te brengen naar het beginpunt.

Heraklion: archeologisch museum en Knossos-ticket met audio

5. Heraklion: archeologisch museum en Knossos-ticket met audio

Ervaar het oude Kreta in je eigen tempo met een gecombineerd e-ticket voor de twee belangrijkste archeologische attracties van het eiland, het Paleis van Knossos en het Archeologisch Museum van Heraklion. Ervaar twee fascinerende zelfgeleide audiotours op uw smartphone. Ontvang uw ticket in een aparte e-mail van onze lokale partner en download voorafgaand aan uw bezoek de app en audiotours op uw telefoon. Reis vervolgens terug in de tijd om de grootsheid van Kreta te ervaren, van de Minoïsche periode tot de Romeinse tijd. Zet je koptelefoon op en ontdek het paleis van Knossos en de prachtige artefacten die worden tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Heraklion. Leer interessante feiten door de kracht van verhalen vertellen en luister naar onbekende verhalen uit de oudheid. De inhoud van de rondleidingen is het resultaat van diepgaand onderzoek, samengeperst in korte originele verhalen die uw bezoek zowel boeiend als informatief zullen maken. De audiotours kunnen herhaaldelijk en op elk moment worden gebruikt, voor of na uw bezoek. Dit is een niet te missen kans om waardevolle inzichten te krijgen in het oude Kreta en de Minoïsche beschaving, en om op een geheel originele manier met uw omgeving om te gaan.

Kreta: ticket voor Paleis van Knossos met audiotour

6. Kreta: ticket voor Paleis van Knossos met audiotour

Beleef een spannend bezoek aan Knossos, de beroemdste historische attractie van Kreta met een e-ticket zonder wachtrij, inclusief een boeiende audiorondleiding die je kunt downloaden op je telefoon en een gedetailleerde plattegrond van de site. Bezoek de grote hoofdstad van Minoïsch Kreta, net ten zuiden van Heraklion, en zie de suggestieve setting, compleet met indrukwekkende ruïnes en felgekleurde fresco's, tot leven komen door een boeiend verhaal dat licht werpt op verschillende elementen van de Minoïsche cultuur. De bekerdragers en processiefresco's in het zuidelijke Propylaeum, die scènes uit het dagelijks leven en de ceremoniële activiteiten op Minoan Kreta verbeelden, bieden een goed inzicht in de esthetische idealen van die tijd. Volg de evolutie van de Minoïsche mode, kom meer te weten over de populaire kapsels van de mensen en ontdek de schoonheidsproducten die de lokale bewoners gebruikten om hun look bij te werken. In de westelijke vleugel, waar de opslagfaciliteiten van het paleis zich bevinden, krijg je inzicht in de goed georganiseerde bureaucratie die de paleisorganisatie ondersteunde, de vroegste vormen van lineair schrijven, evenals de Minoïsche economie en handelsnetwerken. Ontdek de kopie van de 'Prins van de lelies' in de zuidelijke ingangsgang en kijk uit op de berg Juktas, perfect omlijst door de geërodeerde muren van het paleis. Bezoek de Megaron van de koningin, verfraaid met het beroemde fresco van blauwe dolfijnen en uitgerust met een badkamer en een toiletruimte, waar je alles te weten kunt komen over de badgewoonten in het Minoïsche tijdperk.

Paleis van Knossos: voorrangstoegang en rondleiding met gids

7. Paleis van Knossos: voorrangstoegang en rondleiding met gids

Knossos, een complex van meer dan 1500 in elkaar grijpende kamers, was een verbazingwekkend paleis, gebouwd voor een machtige koning uit de bronstijd. Terwijl je door de labyrintische ruïnes wandelt, krijg je de kans om de originele troon van Minos, de mysterieuze heiligdommen, de luxueuze woonvertrekken van de koninklijke familie te zien, die ooit barstte met de schatten van de schatten van Kreta en de verbazingwekkende watermanagementsystemen! Knossos wordt beschouwd als de oudste stad van Europa. Het eerste paleis van Knossos werd al snel opgericht na 2000 voor Christus. In 1700 voor Christus vernietigde een catastrofale aardbeving het paleis. Een nieuw paleis werd toen onmiddellijk gebouwd, het belangrijkste en meest monumentale van allemaal en gedurende meer dan 300 jaar vertegenwoordigde het het belangrijkste machtscentrum in het bronstijdperk van Kreta. Het nieuwe paleis was een indrukwekkend complex met belangrijke architectonische innovaties, prachtige fresco's aan de muren, honderden kamers verdeeld over vier verdiepingen, indrukwekkende opslagruimtes, gespecialiseerde ateliers en ruime hoven waar ceremonies en feesten werden gehouden. Tijdens de laatste decennia van de 14e eeuw voor Christus leidde een reeks aardbevingen echter tot de uiteindelijke vernietiging van het paleis. 

Van de haven van Kissamos: boottocht naar de lagune van Balos met vrije tijd

8. Van de haven van Kissamos: boottocht naar de lagune van Balos met vrije tijd

Ga mee op een boottocht voor retourtransfers van de haven van Kissamos naar de lagune van Balos. Verken de witte zandstranden, helderblauwe wateren en het bredere lagunegebied, met zeldzame soorten flora en fauna die worden beschermd onder het Natura 2000-programma, in je eigen tempo. Begin uw reis 's ochtends door aan boord te gaan van de boot in de haven van Kissamos. Vaar langs de noordwestkust van Kreta. Bekijk het bar-restaurant aan boord om eten en drinken voor de dag in te slaan. Bij aankomst in Balos stap je uit en geniet je 3,5 uur van de natuurlijke schoonheid van de lagune. Zwem in het ondiepe blauwe water, ga voorbij de rotsen om in dieper water te snorkelen of ontspan op het zandstrand versierd met zeeschelpen. In de middag keert u terug naar de boot voor de terugreis naar de haven van Kissamos.

Rethymno: Piratenbootcruise met zwemstops

9. Rethymno: Piratenbootcruise met zwemstops

Vaar aan boord van de piratenboot "Captain Hook" in de jachthaven van Rethymnon. Vaar op een vijf uur durende cruise en neem de tijd om te zwemmen, snorkelen of gewoonweg te genieten van het prachtige uitzicht. Vaar naar het westen en geniet van het uitzicht op de Venetiaanse haven van Rethymnon. Als u langs de kustlijn van Kreta reist, passeert u de baai van Gerani voordat de boot voor anker gaat in de baai van Kevalas. Geniet van ongeveer een uur zwemmen of snorkelen vanaf de boot. Geniet vervolgens van een lunch met tonijnsalade met verse lokale groenten, gevolgd door meer tijd om te zwemmen en te zonnebaden. Bewonder op de terugweg van de reis het uitzicht op de grotten van Kefalas voordat je terugkeert naar de haven van Rethymnon.

Vanuit Chania: dagtour naar Elafonisi Eiland

10. Vanuit Chania: dagtour naar Elafonisi Eiland

Je reist naar de zuidwestelijke hoek van Kreta tijdens deze dagexcursie vanuit Chania. Je brengt een ontspannende dag door op de roze zandstranden op het kleine eiland Elafonisi. Je profiteert van het weelderige groene landschap op weg naar het eiland terwijl je door de indrukwekkende Topoliakloof reist en vele traditionele dorpen passeert. Je pauzeert voor koffie en ontbijt in het dorp Elos, bekend om zijn kastanjebomen. Na aankomst op Elafonisi ontspan je 4 uur op het strand en zwem je in het kristalheldere water. Elafonisi ligt net buiten het eiland Kreta en is gemakkelijk bereikbaar met een wandeling door het water. Zowel het strand als het eiland zijn beschermde prachtige natuurgebieden.

Sitemap Kreta

Wil je alle activiteiten in Kreta ontdekken? Klik hier voor de volledige lijst.

Wat anderen zeggen over Kreta

Gemiddelde beoordeling

4.4 / 5

gebaseerd op 20.947 beoordelingen

We hebben een hele leuke dag gehad. De combinatie van het mooie dorpje Spili, het Preveli klooster, Preveli Palm Beach en Damnoni maakten dit tot een gevarieerde dag. We waren heel blij met onze gids Andrea. Hij is echt heel goed. Je kan zien dat hij zijn werk echt leuk vindt. Hij was vriendelijk, grappig en wist heel veel over de omgeving te vertellen en maakte ook een praatje met ons. Het was ook fijn dat het een kleine groep was, waardoor het wat persoonlijker was. Mijn complimenten ook voor de chauffeur Yannis. Ik voelde me erg veilig in het busje. Vooraf hebben we ook tijdig en duidelijke informatie gekregen over het ophaalpunt. We zijn heel tevreden over deze excursie met Markidis Travel en hadden graag nog een excursie met hen willen boeken, maar deze zat helaas al vol. Volgende keer weer!

Super! Bus reed op tijd en super aardige gids en chauffeur maakten de rit compleet. Tickets worden voor je gekocht zodat je zo vanuit de bus de samaria kloof in kunt. Echt zo mooi daar! Dit wil je meegemaakt hebben ondanks de hitte en het veelal lastige pad. Wij waren er op maandag wat blijkbaar veel rustigere dag is dan woensdag dus zou dat adviseren. Wij hebben best goed door gestopt en deden er 5,5 uur over om bij uitgang te komen. Na laatste kilometers naar zee was een frisse duik erg welkom :) de ferry vertrok mooi op tijd en daarna stond bus ook weer netjes klaar. Al met al dus top geregelde dagtrip

Super mooie ervaring, enorm aardige gids en hij was erg duidelijk! De kloof zelf was enorm zwaar maar super mooi! Helemaal waard!

Yannis was a great host. He showed us around and told us everything we wanted to know. Good experience about the battle on crete

Erg de moeite waard! Duidelijke communicatie en prachtige tour!